Portlandben is nyert a Boston, a Heatet is legyőzte a Suns

17 pontos hátrányból fordított és győzött a Jazz, tovább menetel a Clippers és a Hawks, 30 pontos sikert könyvelhetett el a Nets, Charlotte-ban is nyert a Lakers.

 

Minnesota Timberwolves - Brooklyn Nets 97-127

Nem adott esélyt a Nets. James Harden, Kyrie Irving és LaMarcus Aldridge hiánya sem számított a Brooklynnál, Steve Nash csapata így is tükörsimán hozta a kötelezőt Minnesotában. A vendégek az első negyedet rögtön megnyerték nyolc ponttal, a másodikban pedig tovább emeltek a tempón, úgyhogy a nagyszünetben 21 egységgel álltak jobban, onnantól világos volt, hogy mi a helyzet - a harmadik játékrészben így is tovább nőtt a távolság és már 45 (!) ponttal is vezettek, mielőtt (ehhez képest jelentősen) kozmetikázott az eredményen a Wolves. A Netsnél Kevin Durant 27 perc alatt is beszórt 31 pontot minimális hibával, a Harris-Shamet páros 10/17 triplát süllyesztett el és a többiek is mind hozzá tudtak tenni, úgyhogy nagyszerű játékkal arattak kiütéses győzelmet, így természetesen Nash is megdicsérte csapatát - a gond az, hogy a minnesotai meccs halasztása miatt most back-to-back játszanak a Sixersszel, így Durant alighanem kihagyja azt a rangadót.

Towns nélkül reménytelen volt a Minny. Az utóbbi mérkőzések javuló formája, nagyobb tartása után ezúttal minimális sansza sem volt a Wolvesnak, Karl-Anthony Towns (aki az édesanyja halálának első évfordulója miatt hiányzott) nélkül mintha egy másik csapatot láttunk volna. Hiába Anthony Edwards 27 pontja, rajta kívül csak D'Angelo Russell érte el a tízes határt és kettejük teljesítménye sem hagyott nyomot a mérkőzésen - lepattanózásban, dobásban, védekezésben, a festékben, mindenben messze elmaradtak ellenfelüktől, nekik nem jött jól a találkozó egy nappal való eltolása. Persze számukra már régen nincs tét, meglátjuk, hogy a Bucks ellen lesz-e keresnivalójuk.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 27/6, Russell 15/9
A Nets legjobb dobói: Durant 31/12, Harris 23/15, Shamet 19/15

Indiana Pacers - Los Angeles Clippers 115-126

Most sem kellett Leonard. A Clippers vezére ezt a mérkőzést is kihagyta, de ezúttal sem volt rá szüksége a csapatának, mert nélküle is nagyon hatékony támadójátékot mutatott be, ami a gyengébb védekezést ellensúlyozni tudta. Paul George nagyon ficánkolt és élvezte a vezérszerepet (36 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz), Marcus Morris is villogott (22 pont, 9/12 mezőnyből, 3/3 tripla), de Zubac, Batum, Mann és Kennard is elérte a tízpontos határt, úgyhogy csapatszinten 54%-os mezőnymutatóval, 46%-os triplázással és 34 gólpasszal zárták az estét. Viszont a harmatosabb védekezés miatt így is csak a negyedik negyedben tudtak ellenfelük fölé nőni, a nagyszünetben még csak kettő, a harmadik játékrész végén pedig három ponttal vezettek, de az utolsó negyedet rögtön egy 8-0-val kezdték és onnantól már nem néztek vissza - hamar szétnyílt az olló és már végig tíz pont körüli/feletti előnyben voltak. Tyronn Lue csapata ezzel sorozatban hatodszor nyert és nagy formában van, most megy Detroitba, majd a hétvégén Philadelphiában rangadózik.

Nem bírta végig a Pacers. Ha már védekezni nem nagyon tudott az Indy, legalább támadásban megpróbálta felvenni a harcot és dobópárbajban legyűrni ellenfelét, ehhez Malcolm Brogdon (29 pont, 12/18 mezőnyből), Caris LeVert (26 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) és Domantas Sabonis (20 pont, 13 lepattanó) is próbált sokat hozzátenni, de végül nem tudták tartani a lépést. Három negyeden keresztül közel jártak a Clippershez, ám a negyedik játékrész elején bekapott 0-8 megpecsételte a sorsukat, mivel hátul továbbra sem tudtak változtatni semmin, így egyszerűen nem volt esélyük visszajönni a 10-12 pontos különbségből. Brogdon szerint a nagycsapatok ismérve, hogy szinte "észrevétlenül" nyerik meg a meccseket és most a Clippers is ezt tette, azzal az egy kisebb futással eldöntötte a küzdelmet - a Pacers ezzel már csak 9-16-ra áll otthon, saját pályáján valamiért messze maga alatt teljesít. 

A Pacers legjobb dobói: Brogdon 29/9, LeVert 26/3, Sabonis 20/3
A Clippers legjobb dobói: George 36/12, Morris 22/9, Zubac 14, Batum 14/6

Toronto Raptors - Atlanta Hawks 103-108

Nagyon mély az Atlanta. Hét sérült játékosát, köztük Trae Youngot is nélkülözte ezen az estén a Hawks, mégis be tudta húzni az idegenbeli győzelmet, ez mutatja, hogy milyen bő a csapat kerete - Kevin Huerter mondta erről azt, hogy a szezon elején éppen ebben bíztak és most ez meg is mutatkozott. Az Atlanta végig vezetni tudott ezen a mérkőzésen, az első félidőt 12 ponttal nyerte meg és a folytatást is képes volt menedzselni, Bogdan Bogdanovics (23 pont, 5/8 tripla), Clint Capela (19 pont, 21 lepattanó) és a 35 ponttal, 6/10 triplával besegítő Goodwin-Huerter páros vezérletével mindig reagálni tudott, amikor a Raptors próbálta felszívni magát. A Toronto igazából csak az utolsó percre jött vissza a tíz pont körüli hátrányából, Goodwin kihagyott büntetői után pedig hirtelen 105-103 lett az eredmény, de aztán 14 másodpercnél Goodwin már nem hibázott a vonalról, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy ne rontsák el a kézben tartott találkozót. A Hawks az újabb sikerével stabilan tartja a keleti negyedik helyét, a következő hat meccséből pedig ötöt is otthon játszhat le. 

Flynn kicsit még felkavarta a dolgokat. Két perccel az órán 105-91-re vezetett a Hawks és eldőltnek nyilváníthattuk a mérkőzést, de Malachi Flynn másképp gondolta és ezt követően sorozatban négy (!) triplát bombázott be, miközben az Atlanta lefagyott, ezzel lett a fent említett 105-103 az eredmény. A kisebb izgalmaknál komolyabb károkat viszont így sem okoztak a hazaiak, akik végig hátrányban voltak és bár Flynn 22 ponttal zárt, Pascal Siakam pedig 30-ig jutott, de Lowry és VanVleet nélkül ezúttal az egész meccset "alulról" játszották le és Flynn dobásai csak a kozmetikázásra voltak jók. Jelenleg 21-34-gyel két meccsre vannak a playintől, következőleg a Spurst fogadják.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 30/3, Flynn 22/18, Anunoby 15/3
A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 23/15, Capela 19, Goodwin 18/9

Charlotte Hornets - Los Angeles Lakers 93-101

A Hornets volt tartalékosabb. A Ball-Hayward-Monk trió után már Terry Rozier és PJ Washington sem léphetett pályára a hazaiaknál, akik így "üresebb" kerettel érkeztek, mint a két vezérét és Markieff Morrist nélkülöző Lakers, ezt pedig nem is tudták ellensúlyozni. A meccs így is szorosan alakult, az első félidő kétpontos különbsége után a harmadik negyed végén tudott kicsit meglógni a bajnok, ott tíz pontra növelte a távolságot, de ezzel még nem volt vége, a Charlotte nem hagyta ennyiben: nem egészen két perccel a meccs vége előtt egy pontra jöttek vissza a hazaiak, sőt, labdájuk volt ahhoz, hogy átvegyék a vezetést. Itt azonban Graham elhagyta és Andre Drummond megszerezte a játékszert, a 13 pontos Alex Caruso pedig clutch helyzetben bebombázta a harmadik tripláját is - ez elfojtotta a Hornets rohamát, a hátralévő időben már nem jelentettek komoly veszélyt a hazaiak. A Charlotte-nál igazából ennyi sérülttel ez volt a papírforma eredmény, nem történt meglepetés és ezzel már playin-helyen vannak, most megpróbálnak javítani a Cavs ellen.

4-3-mal hozta le a túráját a Lakers. Nagyon komoly kiránduláson vett részt a Los Angeles akkor is, ha ebben idegenbeli meccsként van feltüntetve egy Clippers elleni városi derbi is, Frank Vogel vezetőedző pedig nagyon elégedett volt csapatával a mai este végén. Mint mondta, a sérülések miatt rendkívül sokat kellett beletenni ebbe minden játékosnak fizikálisan és most úgy érzi, hogy mindenki totálisan el is fáradt, de 4-3-mal hozták le ezt az időszakot, ami várakozáson felüli teljesítmény. Ezúttal is nagyon szigorúan védekeztek, támadásban pedig a 24 pontos Kyle Kuzma és a 19-ig jutó Dennis Schröder próbálta megoldani a helyzetet, viszont a Hornets védekezése ellen centerposzton teljesen elvesztek: Andre Drummond négy, Montrezl Harrell pedig hat pontot dobott, a charlotte-i zóna nagyon kivette a játékból a magasembereket. Végül ezt is kimozogták és bár a hajrában pillanatok alatt leadták az előnyüket, de Caruso triplája most győzelmet ért - hazatérhetnek, igaz, a Boston elleni rangadó után kettőt is meccselnek a Jazz ellen...

A Hornets legjobb dobói: Graham 19/9, Ca. Martin 17/9, McDaniels 16/6
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 24/12, Schröder 19/9, Caruso 13/9

Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 106-96

Két jó negyeddel javított a Jazz. Előző este váratlan és kellemetlen hazai pofonba szaladt bele a listavezető Utah és ezúttal sem kezdődött jól számára a találkozó, mert az első negyedet 31-22-re elvesztette és 17 ponttal is égett (!) a liga egyik leggyengébb csapatával szemben, úgyhogy ismét bajba került a társaság. A folytatásban azonban sikerült rendezni a sorokat, a nagyszünetben már Gobert-ék vezettek, a harmadik játékrészben pedig meg is tudtak lépni: ezt a két negyedet összesen 66-38-ra nyerték meg, úgyhogy itt azért érvényesítették a papírformát. A záró etap megint gyengére sikerült, de ott már csak be kellett osztaniuk a 25 pontos előnyüket, amit meg is tudtak tenni - a kezdeti ijedtség után végül azért egyértelmű módon hozták a kötelezőt úgy is, hogy Ingles, Clarkson és O'Neale sem lépett pályára. Ott volt viszont az ezúttal főleg bentről büntető Bojan Bogdanovic (23 pont), a 22 egységig jutó Donovan Mitchell, míg Rudy Gobert (13 pont, 14 lepattanó, 7 blokk), Mike Conley (15 pont, 14 gólpassz) és Georges Niang (18 pont, 10 lepattanó, 6/13 tripla) is dupla-duplázni tudott, a helyükön voltak a láncszemek.

Lu Dort nagy napja. Az OKC 31-14-re vezetett már az első negyedben, nagyrészt az élete meccsét játszó Luguentz Dortnak köszönhetően, aki már ebben a játékrészben 18 pontos karriercsúcsot szórt és megállíthatatlannak tűnt a Jazz számára. A folytatásban ugyan a Thundernek már nem volt esélye, de Dort továbbra is nagyon pörgött és végül 42 ponttal zárta a mérkőzést, amely természetesen eddigi pályafutása legjobbja - a főleg a védekezéséről ismert játékos 16/31-et dobott mezőnyből és 7/11-et távolról, a hét lepattanó és a négy labdaszerzés már csak hab a tortán. Az ő extrája mellett a 4/9 triplás Jerome, valamint a 12 pontos, 15 lepattanós Brown említhető, de a remek kezdés után nem tudták borítani a papírformát és végül sorozatban hetedszer is vereséget szenvedtek. 

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 23/3, Mitchell 22/12, Niang 18/18
A Thunder legjobb dobói: Dort 42/21, Jerome 14/12, Brown 12

Phoenix Suns - Miami Heat 106-86

Az első negyed után a Suns diktált. Gyengén kezdte a meccset a back-to-backet játszó Phoenix, talán kicsit még fáradt volt a gárda az első játékrész során, de ott a védekezés nagyon nem akart összeállni és 34 pontot kaptak, ennek köszönhetően 13 egységnyi hátrányban is voltak már. A második negyedtől azonban átvették az irányítást, védekezésben teljességgel megfojtották a Miamit, támadásban pedig a cseresor adott plusz lendületet: négyen is tíz pont fölé jutottak a kispadról, úgyhogy az ő vezérletükkel fordítottak, a nagyszünetben már ők vezettek öt ponttal, majd a harmadik negyed hajrájától fokozatosan megléptek - 70-67 után egy 13-5-tel nyitották szét az ollót, majd a záró etapban tovább növelték a különbséget és hamar 20 pont körüli előnyre tettek szert. A végig szenzációs védekezésük most megoldhatatlan feladatot jelentett a Heat számára, elöl pedig a cserék remeklésével azt is elbírták, hogy Chris Paul öt ponttal, Devin Booker pedig 4/16-os mezőnymutatóval és 6 eladott labdával zárjon - úgy nyerték simán ezt a meccset a fáradtabb hazaiak, hogy mindkét vezérük egyszerre betlizett (plusz Bridges nem dobott pontot), de most ez is belefért. Így mindenképpen nagyon értékes a győzelmük, a héten pedig még fogadják a Sacramentót és a San Antoniót is. 

Ilyen támadójátékkal nehéz. A Miami a remek rajt után végigerőlködte ezt az estét, a floridaiaknál csak Jimmy Butlerben (18 pont, 8 gólpassz) és a 4/10 triplás Duncan Robinsonban volt fantázia, most sem Adebayo, sem Dragic, sem Herro nem tudott segíteni. Végül alig 38%-os mezőnymutatóval és 20,5%-os triplázással zártak, ugyan a harmadik negyed derekán még úgy tűnt, hogy partiban lehetnek a Paul-Booker páros limitálása és faultgondjai miatt, de aztán kipukkadt a lufi és végül összességében sima vereséget szenvedtek. Gondjaiket tetézi, hogy a negyedik negyedben Butler beszedett egy bokasérülést, most pedig back-to-backet kell játszaniuk Denverben, úgyhogy nincsenek könnyű helyzetben - Victor Oladipóról továbbra sincsenek jó hírek, kíváncsian várjuk, hogy hogyan folytatják. 

A Suns legjobb dobói: Ayton 19, Johnson 15/9, Craig 14/6, Payne 14/6
A Heat legjobb dobói: Butler 18/6, Robinson 15/12, Dragic 12

Portland Trail Blazers - Boston Celtics 115-116

Tatum döntötte el. Hullámzó mérkőzést vívtak a felek, de egyik oldalra sem alakult ki kilenc pontnál nagyobb különbség, úgyhogy összességében szorosan alakult a küzdelem, ám a negyedik negyed nagy részében már inkább az volt a kérdés, hogy a folyamatosan vezető Boston le tudja-e zárni az összecsapást. Nem tudta, a Blazers nagyot kapart a hajrában és két perccel a vége előtt Lillard triplájával kiegyenlített, sőt, az utolsó percre már a hazaiak fordulhattak 112-111-es előnnyel. Itt azonban jött Jayson Tatum, aki előbb 40 másodpercnél kiharcolt és be is dobott két clutch büntetőt, amellyel visszavette a vezetést a Celticsnek, majd Lillard kihagyott kísérlete után, alig nyolc másodperccel az órán elsüllyesztett egy óriási triplát - ez volt a döntő ütés, itt ismét négy pont lett a távolság. A Blazers még itt sem adta fel, Powell azonnal válaszolt egy hármassal, majd Smart keze remegett meg és mindkét büntetőjét elrontotta, de a Portlandnek már nem maradt ideje egy igazi dobást előkészíteni, úgyhogy Tatum clutch öt pontjával megnyerte a meccset a Boston. A vendégek vezére egyébként is 32 egységig jutott 9 lepattanóval, 5 gólpasszal és 10/17 jó dobással, de mellette a komplett kezdőötös remekelt - kellett is, mert a kispadról összesen tíz pont érkezett, mindenesetre sorozatban negyedik győzelmükkel már megelőzték a Miamit. 

Javult a Blazers, de nem tudott nyerni. Az utóbbi öt meccséből negyedszer kapott ki a Portland, nincs jó formában a gárda, de az elmúlt találkozók erőtlen játékához képest most sokkal jobban mozgott Terry Stotts csapata. Damian Lillard (28 pont, 10 gólpassz), Carmelo Anthony (25 pont, 10/15 mezőnyből) és Norman Powell (20 pont, 4/8 tripla) is igyekezett, a támadójáték hármójukra építve rendben is volt, de védekezésben nem nagyon találtak fogást a bostoni kezdőn - az elrontott harmadik negyedet követően már csak futottak az eredmény és bár a végén "utolérték", de a clutch játékokból most ők jöttek ki rosszul. Javultak, de a lendületben lévő Bostonhoz képest ez most kevésnek bizonyult, egy Lillard-dobás még hiányzott a sikerhez - következőleg a Spurshöz látogatnak és nagyon kellene nekik a javítás, mert könnyen lecsúszhatnak a playin-helyekre. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/15, Anthony 25/9, Powell 20/12
A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/12, Brown 24/9, Walker 21/12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus