Rangadó Denverben és San Franciscóban, a Knicks Orlandóba utazik

Majdnem minden csapatot pályán láthatunk az NBA-ben a ma hajnali játéknapon, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló mérkőzésekről.

Orlando Magic – New York Knicks 01:00

A New York az utóbbi időben komoly gödörbe került, azok után, hogy zsinórban kilenc győzelmet ünnepelhetett, most ötből négy vereség áll a neve mellett, egyedül a Grizzlies elleni kötelezőt tudták hozni Brunsonék a programból – az egyenes ágú playoff azért így sem forog egyelőre veszélyben, a Knicks a negyedik helyen áll, de van hova javulnia. A Magic formája ezzel szemben éppen javuló tendenciát mutat, ugyan a tegnapi játéknapon a Thundertől kikaptak Wagnerék, de azt megelőzően szépen gyűjtögették a győzelmeket, így újra versenyben vannak a hatodik helyért. A Magic tehát back-to-back lép pályára, az előző játéknapon az OKC ellen nem lehetett reális esélye a győzelemre, a Knicks viszont az utóbbi meccseken szenved, ráadásul kulcsemberei is sérültek (Randle, Anunoby, Robinson). Jelenleg a Magic jobb passzban van, de nagy kérdés, hogy a fáradtsággal mennyire tud megbirkózni a hazai csapat – ugyanakkor a NYK-nek is jó lehetőség lenne egy fáradtabb csapat elleni visszatérni a győztes útra, viszont elképzelhető, hogy három sérültjével az Orlando is nagy falat lehet.

 

Philadelphia 76ers – Miami Heat 01:00

A felek közül egyértelműen a Heat van jobb formában, a Sixers annyira mélyre süllyedt az utóbbi hetekben, hogy már a keleti top 6-ban maradás lehet a csapat célja Embiid nélkül. A Philly csupán tízből három meccsét nyerte meg, most viszont zsinórban két sikernél jár: a Wizards legyőzése azért így is elvárható volt a csapattól, de legutóbb a Cleveland kilencmeccses győzelmi sorozatának megszakítására talán senki sem számított, főleg úgy, hogy a Sixers kezdőjéből csak Maxey volt bevethető. A Heat szintén nagy győzelmet aratott az elmúlt alkalommal, Jimmy Butler nélkül nagyon simán verték meg a floridaiak a Milwaukee-t, ezzel pedig négyből harmadik győzelmüket ünnepelhették a vendégek. A Sixers győzelme a Heat fáradtsága elleni is szinte csodaszámba menne, Embiid mellett továbbra sem bevethető Harris, Lowry, Melton, Covington és Batum – ugyan a túloldalon sem léphet pályára Butler, Richardson és Rozier, de a hazaiaknál megint minden szem Tyrese Maxey-re szegeződhet, az ő extrája nélkül elképzelhető, hogy tovább süllyedhet a Sixers.

 

Charlotte Hornets – Atlanta Hawks 01:00

A Charlotte ugyan a Grizzlies és a Pacers ellen egymás után kétszer is nyerni tudott, azonban így is egyértelműen a leggyengébb csapatok táborát erősíti, gyakorlatilag egy csapat ellen sem léphet pályára úgy, hogy esélye lenne a győzelemre. A Hawks az elmúlt hetekben bár fejlődést mutatott be, de az utóbbi öt meccséből megint csak kettőt tudott megnyerni, az elmúlt alkalommal a Bulls ellen is alulmaradtak Youngék – az ráadásul egy rangadó volt a keleti kilencedik és tizedik helyezett között. A Hornets továbbra sem számíthat Ball és Williams játékra, míg a Hawksnál Okongwu kidőlése nehezíti a helyzetet, mivel Capela sérülésével így igen szűkre sikeredett a centerrotáció. A Hornets azonban olyan gyenge játékerőt képvisel, hogy ennek ellenére valahogy muszáj lenne behúznia ezt a találkozót az Atlantának, ha nem sikerül Youngéknak győzni, az mindenképpen blama lenne.

 

Boston Celtics – Brooklyn Nets 01:30

A csapatok tegnap is játszottak egymással, azt a találkozót a papírformának megfelelően magabiztosan tudta hozni a Celtics, most jöhet Bostonban a visszavágó, abszolút hasonló várakozásokkal. A Celtics hatalmas előnnyel vezeti nem csak Keletet, de az egész ligát is, hatmeccses fórja a Cavs előtt már-már behozhatatlannak tűnik, főleg a kelták kiegyensúlyozott formáját ismerve. A Nets is kiegyensúlyozott, de a vendégek inkább a vereségek gyűjtögetésében jeleskednek, az elmúlt öt meccséből a csapat csak a Spurs ellen tudott ünnepelni, ma sem sok jóra számíthatnak Bridgesék. Egyelőre nincs szó arról, hogy Tatum vagy más bostoni kulcsemberek kiülnék ezt a találkozót, Porzingis viszont sérüléssel bajlódik és Tillman sem lesz még bevethető. A Netsnél a back-to-back második felét Ben Simmons fogja kihagyni, de a Nestnek még akkor sem lenne reális esélye a liga legjobb csapata ellen, ha mindenkire számíthatna.

 

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 01:30

A Cleveland nagy sikerszáriája legutóbb egy nagyon tartalékos Sixers ellen szakadt meg, ott nagy meglepetésre kaptak ki Mitchellék, ettől függetlenül viszont továbbra is a mezőny egyik legjobb formában lévő csapatáról beszélünk, amely jelenleg a keleti második helyen áll. A Bulls az utóbbi négy meccséből hármat is behúzott, viszont a vendégek olyan helyzetben vannak, hogy nem igazán lehet realitás az, hogy a kilencedik helynél feljebb tudjanak elmozdulni – legutóbb a Hawks elleni derbigyőzelemmel pedig levegőhöz is tudtak jutni az üldözőjük előtt. Ma viszont nem sok jóra számíthatnak Clevelandben, a hazaiak gyakorlatilag teljesen egészségesek, a Bullsnál viszont Patrick Williams ma is hiányozni fog – nem ezen fog múlni a vendégek győzelme, a Cavs annyival előrébb jár, hogy bármi, ami nem hazai győzelem, az masszív meglepetés lenne.

 

Toronto Raptors – Indiana Pacers 01:30

A Raptors szezonja hatalmas csalódás, ráadásul a szezon közben megvalósított cserék egyértelműen arról árulkodnak, hogy újjáépítés zajlik a csapatnál, talán csak az egyértelműen tankoló csapatok múlják alul idén a kanadaiakat. A Pacers azonban továbbra is harcban áll a keleti legjobb hatba kerülésért, sőt, jelenleg övé is az utolsó biztos playoff-hely, ma pedig ismét egy lépéssel közelebb kerülhet az áhított célhoz. A Raptors gyakorlatilag képes bárkitől kikapni, legutóbb a San Antonio is legyőzte a hazai csapatot, ráadásul akkor kétségbeejtően sima pofonba szaladtak bele Poeltlék a nyugati utolsó ellen. A Pacers elmúlt meccse is nagy csalódás volt, ők a Hornets elleni kötelezőt bukták el, ez viszont inkább betudható egy egyszeri botlásnak, mint a Toronto kudarca. A felek novemberben játszottak egymással, akkor egy nagyon pontgazdag meccsen egyetlen ponttal nyert a Raptors – most egy ehhez hasonló kimenetel komoly meglepetés lenne, még akkor is kötelező győzelem előtt állnak a vendégek, ha egyelőre Haliburton és Mathurin játéka is kérdéses.

 

New Orleans Pelicans – Washington Wizards 02:00

Ha a Wizards nem tankoló csapat ellen játszik, akkor gyakorlatilag minden mérkőzésen a fővárosiak veresége a papírforma – egy biztos rájátszást érő helyért küzdő Pelicans ellen pláne ez a helyzet. A New Orleans egyébként kifejezetten jó formának örvend, a hazaiak hétből hat sikernél járnak, ráadásul ezen találkozók zömét idegenben játszották Ingramék, nyerni tudtak például Los Angelesben a Clippers ellen is – természetesen ma is abszolút esélyesként lépnek pályára. A Wizards eredményeit nem érdemes részletezni, Kuzmáék egymás után hét vereségnél tartanak és igen nagy az esély arra, hogy ez a sorozat nyolcmeccsesre bővül, a vendégeket teljesen más célok vezérlik, mint a mezőny nagy részét, a Pelicans így még úgy is masszív esélyes, hogy Zion Williamson játéka bizonytalan ezen a találkozón.

 

Memphis Grizzlies – Houston Rockets 02:00

Ugyan a két csapat közvetlenül egymás előtt/mögött áll a nyugati tabellán, de a tizenkettedik Houstonnak majdnem hét meccs előnye van az őt követő Memphis előtt – jól látszik tehát, hogy egyik csapat sem sziporkázik, talán a Houstonnak van még némi esélye a tizedik hely elérésére, de egyelőre nem úgy állnak a dolgok, hogy a texasiak bizakodni tudjanak. A hazaiak továbbra is egy nagyon gyenge és szűk rotációt tudnak pályára küldeni, így a Rockets még úgy is esélyesebbnek számít, hogy idegenben egészen pocsékul teljesítenek Sengünék, ráadásul Fred VanVleet és Cam Whitmore sérülése is nehezíti a helyzetüket.

 

Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 02:30

Abszolút egyértelműek az erőviszonyok, a Dallas pazar formába lendült és 7-3-at hozott az utóbbi tíz meccsén, így már a nyugati hetedik hely az övé, abszolút versenyben vannak a top 6-ért zajló harcokban. A Spurs ugyan Victor Wembanyama elképesztő tripla-duplájával az elmúlt alkalommal a Raptors ellen tudott szerezni egy győzelmet, de ez nem oszt, nem szoroz, a vendégek így is a mezőny egyik leggyengébbjei, és ennél nem is terveznek idén jobbak lenni. A Mavs zsinórban öt győzelemmel érkezik meg ebbe a mérkőzésbe, többek között a Sixerst, a Knickst és a Thundert is legyőzte Jason Kidd csapata, nagyon egyben vannak most a hazaiak – Irving és Doncic is egészséges, most pedig már Dereck Lively státusza is kérdésessé javult, egyszerűen nem tudunk elképzelni olyan forgatókönyvet, ahol nem a Dallas nyerné ezt a meccset.

 

Denver Nuggets – Sacramento Kings 03:00

A felek néhány napja már játszottak egymással, akkor a Nuggets back-to-back utazott Sacramentóba és meglepően sima vereséget szenvedett – azóta viszont egyik csapat sem ünnepelhetett győzelmet, a Kings a Thunder és a Phoenix otthonában is kikapott, a Nuggets pedig Milwaukee-ban nem tudott javítani. Összességében azért a címvédő jár előrébb, a Sacto csak 50%-kal hozta le az utolsó tíz meccsét és már csak nyolcadik Nyugaton, ez komoly visszaesés a korábbiakhoz képest, bár a nyugati középmezőny így nagyon szorossá vált. A Nuggetsnál ráadásul aggályok is vannak, hiszen a Bucks ellen előbb KCP, majd Jamal Murray vált ki sérülés miatt, egyelőre mindkét játékos kérdéses, hogy ott lehet-e a pályán – ha ők nem lesznek bevethetőek, akkor azért változhatnak az esélyek. Alapvetően hazai pályán azért a Nuggets oldalára billen a mérleg nyelve, de legutóbb is fel tudta magát szívni a Kings a rangadóra – most viszont a vendégeknek back-to-back kell játszaniuk, elképzelhető, hogy a Suns elleni derbi sokat kivett a játékosokból, meglátjuk, hogy mit hoz ez a nyugati rangadó.

 

Phoenix Suns – Detroit Pistons 03:00

Itt mindkét csapat back-to-back mérkőzésre készül, ez azonban nem sokat nyom a latba, a Suns annyival magasabb szintet képvisel, hogy még akkor is nagyobb esély lenne Duranték győzelmére, ha a Pistons pihentebben léphetne pályára. A hazaiak tegnap a Sacramento ellen nyertek meg egy fontos rangadót, ezzel már a nyugati ötödik helyre jöttek fel és egyre stabilabban érezhetik magukat a biztos rájátszást érő helyeken. A Pistonsnak az előző fordulóban Los Angelesben volt jelenése és a papírformának megfelelően alul is maradt, most szintén egy, a Lakershez hasonló szintű ellenfél következik és valami hasonlóra is számíthatnak, mint az elmúlt alkalommal. A Pistons az egyik legaktívabban tankoló gárda, nyolc győzelme a legkevesebb a mezőnyben, hatalmas meglepetés lenne, ha akár csak szoros meccsre tudnák kényszeríteni az egyre élesebb hazaiakat – igaz, hogy az előző mérkőzést sérülés miatt idő előtt elhagyta Bradley Beal és ő ma biztosan nem lehet ott a pályán, de ettől függetlenül magabiztosan hozniuk kell a meccset Bookeréknek, óriási csalódás lenne, ha botlanának a hazaiak.

 

Utah Jazz – Los Angeles Lakers 03:00

A Jazz egyre lejjebb csúszik a tabellán, bár korábban remek időszakai is voltak a hazai csapatnak, de a „lufi” kipukkadt és talán realizálta a gárda, hogy valójában nem célja a tizedik hely elérése a nyugati mezőnyben. A Lakers tegnap is pályán volt, Jamesék a Pistons ellen hozták a kötelezőt, ma is egy alsóházi csapat ellen kell bizonyítaniuk, de egyáltalán nem számíthatnak könnyű meccsre: egyrészt azért, mert idén még egyszer sem fordult elő velük, hogy egy back-to-back mindkét felét megnyerjék, másrészt pedig azért, mert akármennyire is lelassult a Utah, azért még a mormonok mindig képesek nagy skalpokat gyűjteni, hiszen a múlt héten Sextonék a Milwakee-t és az OKC-t is legyőzték. Összességében viszont nincs rossz formában a Lakers, nagyon teper azért, hogy a nyugati kilencedik helyről elinduljon felfelé, így elvárható lenne a csapattól egy újabb győzelem a fáradtság ellenére is. Bár hivatalosan még nincs rajta a sérültlistán, de a hírek szerint elképzelhető, hogy LeBron James ma pihenőt kap, a vendégeknek viszont akkor is muszáj lenne behúzniuk ezt a meccset, ha a vezérük nem lép pályára, hiszen mögöttük gőzerővel zárkózik a GSW. Ugyanakkor semmiképp sem bízhatja el magát a Lakers, a Jazz képes remek meccsekre és nagy meglepetéseket is tud okozni, nem lesz könnyű dolga a fáradtabb vendégcsapatnak, de valahogy meg kell oldaniuk a feladatot Daviséknek.

 

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 04:00

Annak ellenére, hogy a GSW a tizedik, a LAC pedig a harmadik helyen áll a Nyugati Konferenciában, ez egy kifejezetten érdekes derbi lehet, hiszen a Warriors az utóbbi időszakban hamvaiból támadt föl, tízből hét, zsinórban pedig öt siker áll Curry-ék neve mellett. A Clippers viszont egy jóval komolyabb ellenfél lesz az eddigiekhez képest, a vendégek ugyan az elmúlt napokban kétszer is vereséget szenvedtek, de 2024 egyik legjobb és legkiegyensúlyozottabb gárdája lettek és magabiztosan őrzik helyüket a nyugati élmezőnyben. A Warriorsnál egyedül Chris Paul van sérültlistán, a Clippers pedig Kawhi Leonard játékára nem számíthat. Nehéz megjósolni azt, hogy a GSW valóban végleg maga mögött hagyta-e az elmúlt hónapok sikertelenségét, most mindenesetre jó úton járnak és bizakodhatnak a folytatást illetően – a LAC ellen viszont hazai pályán is komoly eredmény lenne egy újabb győzelem, a vendégek talán még Leonard nélkül is egy hajszállal esélyesebbnek számítanak. A Clippers mellett a konzisztens sikeresség áll, a GSW viszont leginkább a pozitív hullám és a momentum meglovagolásában bízhat, kíváncsian várjuk, hogy merre billen el a mérleg nyelve.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus