Rangadó rangadó hátán, tizenegy meccsel jelentkezik az NBA hajnalban

Lesz Sixers-Bucks vagy Pelicans-Celtics is, mutatjuk a programot. 

Washington Wizards – Miami Heat 01:00

A felek először találkoznak a szezon folyamán, és jelenleg a tabellán elfoglalt helyük alapján ez nem is ígérkezik rossz párosításnak. Mindketten 50% körüli mérleggel állnak a keleti konferencia play-in helyein, nehéz bármit is jósolni erre a mérkőzésre. Az elmúlt fordulóban mindkét csapatnak megszakadt egy komolyabb győzelmi sorozata:  a Wizards négy egymást követő győzelem után legutóbb Shai Gilgeous-Alexander clutch játékával maradt alul az OKC-vel szemben, míg a Heat zsinórban három győzelem után a tartalékos Raptorstól kapott ki utoljára. Tyler Herróra egyébként biztosan nem számíthatak Spoelstráék, de a húzóemberek közül Adebayo és Caleb Martin játéka is kérdéses. Hiányzók terén egyértelműen jobban állnak a hazaiak, kulcsemberük jelenleg nem hiányzik, továbbra is egyedül Delon Wright van a sérültlistán, akire már régóta nem számíthat Wes Unseld. A hazai pálya és az egészség a Washington mellett szól, de ha Adebayo tudja vállalni a játékot, a festékben dominálhatja a meccset a Heat, nem lehet azért leírni őket. Egyébként is ideje javítaniuk az idegenbeli mérlegükön, hiszen ott csak 1-4-gyel állnak Butlerék.

 

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 01:30

Ennek a mérkőzésnek egyértelmű esélyese a Cavs, még akkor is, hogy az elmúlt időszak nem alakult a legjobban számukra: bár az elmúlt 5 mérkőzésüket kissé meglepő módon elbukták és 8-1-ről hirtelen 8-6-ra romlott a mérlegük, de a Hornetsnél még ennél is rosszabb a helyzet. Legutóbbi tíz meccsükből csak egyet tudtak megnyerni, ráadásul a három meccs erejéig visszatérő LaMelo Ball bokája ismét megsérült, rá továbbra sem számíthatnak. Rajta kívül még többek között Hayward, Dennis Smith Jr. és Cody Martin is jó eséllyel kiüli a meccset, míg a hazaiaknál Jarrett Allen már talán visszatérhet, az aktív rotációból csak Ricky Rubio sérült. A Charlotte a keleti konferencia egyik leggyengébb csapata jelenleg, komoly meglepetés lenne, ha nem tudnák érvényesíteni a papírformát Mitchellék.

 

Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 01:30

Ez a játéknap egyik kiemelt rangadója. Miután a 76ers kezd James Harden nélkül is magára találni, nem nagyon bocsátkoznánk jóslatokba a meccset illetően. Formát tekintve talán a Philly van most jobb passzban, pihentebbek is, a Bucks az elmúlt öt meccséből hármat is elbukott, ráadásul a Thunder ellen is csak dupla hosszabbítás után tudott nyerni. A hírek szerint Jrue Holiday játékára elvileg már van esély a vendégeknél, de Middletonra, Matthewsra, Connaughtonra és természetesen Inglesre továbbra sem számíthatnak. A túloldalon James Harden a legnagyobb hiányzó, de Korkmaz is sérültlistára került az elmúlt napokban. Nagy kérdés, hogy képes lesz-e elállítani a „csöpögő vérzést” a Clevelandet legutóbb legyőző Bucks, nem lesz könnyű dolguk Gianniséknak egy olyan csapat ellen, ahol Joel Embiid legutóbbi mérkőzésén egy 59-11-8-7-es történelmi meccset hozott…

 

Chicago Bulls – Orlando Magic 02:00

Papíron a hazaiak a mérkőzés esélyei, de nem zárnánk ki a Magic tisztes helytállását sem, hiszen gyűjtöttek be ők már ennél komolyabb skalpokat is (Dallas, Phoenix) az elmúlt időben. Mindkét csapat vereségszériából érkezik, a Bulls az elmúlt öt meccsén csak egyszer tudott győzedelmeskedni, zsinórban három pofonból érkezik, bár a sorsolásuk sem a legjobb az elmúlt időszakban. A Magicnél minden bizonnyal visszatérhet a kezdőbe Franz Wagner és Wendell Carter Jr. is, két kulcsemberével kiegészülve akár esélye is nyílhat a vendégcsapatnak egy győzelemre, de Cole Anthonynak még mindig nincs várható felépülési időpontja, és kérdés, hogy mennyire lesznek képesek elviselni, hogy Paolo Bancheróra még továbbra sem számíthatnak. Érdekes lehet az, hogy magas posztokon mennyire tud majd érvényesülni a Magic, hiszen a túloldalon Patrick Williams játéka csak a meccs előtt fog kiderülni. Ha LaVine-ék képesek lesznek felkeményíteni a periméter védekezésüket, hozhatják a meccset, de biztosan nem számíthatnak könnyű mérkőzésre.

 

Houston Rockets – Indiana Pacers 02:00

Ez is a papírforma mérkőzések között szerepel ma, a Pacers minden elvárást felülteljesít idén, 50% fölött vannak, míg a Rockets bár legutóbb meglepetésre felülmúlta a Doncic nélküli Dallast, de egyértelmű ligautolsó. Indianában semmi jel nem mutat arra, hogy elindulnának a tankolás irányába, legutóbbi öt meccsükből négyszer is nyerni tudtak, ráadásul Haliburton, Hield és Turner mellett kifejezetten jó meccseket hoz az újonc Mathurin is. Chris Duarte és Daniel Theis játékára még hosszú ideig nem számíthatnak, de a jelenlegi forma alapján kötelező lenne hozniuk a hiányos, abszolút tank üzemmódba kapcsoló Rockets elleni mérkőzést.

 

Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 02:00

Bár a papírforma a Grizzlies sikerét jelentené, de az OKC eddigi teljesítménye abszolút minden várakozást felülmúl, már az 50%-ot karcolják alulról. Persze egy olyan csapat, amelyben Ja Morant játszik, mindig lépéselőnyben van, de Shai Gilgeous-Alexander jelenleg talán a liga legjobb formában lévő játékosa, legutóbb például 42 pontjával és az ő dobásával nyert a csapata a Washington ellen. A Grizzliesnél komoly érvágás, hogy bár az előző mérkőzésen visszatért JJJ, de a legújabb sérültjüket Desmond Bane-nek hívják, helyette Konchar kaphat majd szerepet a kezdőben ismét. Bizonyára látványos párharcot fog vívni Morant és SGA, nem kizárt, hogy magas pontszámú meccset látunk, aki látványos kosárlabdára vágyik, ezt a meccset nem érdemes kihagynia.

 

New Orleans Pelicans – Boston Celtics 02:30

Itt a játéknap másik komoly rangadója, két nagyon jó és remek formában lévő csapat találkozik egymással. A Celtics jelenleg 12-3-as mérleggel vezeti a ligát, zsinórban nyolc sikerből és abszolút a legjobb támadócsapatként érkeznek meg New Orleansba, de valószínűleg nem lesz sétagalopp a mai mérkőzés. A hazaiak ugyanis amellett, hogy három győzelemből érkeznek, top 10-es támadást és védekezést hoznak a szezon eddigi részében,  gyakorlatilag minden sérültjük felépült. A Bostonnál már minden bizonnyal ott lesz a csapatban Malcolm Brogdon, de Robert Williams III visszatérésére továbbra is várniuk kell. Döntő tényező lehet az Ingram-Tatum párharc, hogy mennyire lesz képes dominálni ezúttal a festéket Zion Williamson és hogy mennyire fogja állni a sarat az eddig csak ligaátlag alatti Celtics-védekezés a Pelicans hatékony támadójátékával szemben. Igazi kosárlabdacsemegére számíthatunk, nem érdemes kihagyni.

 

Dallas Mavericks – Denver Nuggets 02:30

Ez szintén egy komolyabb jelentőséget képviselő mérkőzés lesz, még akkor is, ha az erőviszonyok ezúttal kissé elbillennek az egyik oldal felé. Mindkét fél vereségből érkezik, bár komolyabb következtetéseket nem érdemes ezekből levonni: a Mavs a Rockets ellen szenvedett vereséget, ahol Doncicot pihentette Kidd, míg a Nuggets a Knicks ellenében maradt alul, miután Jokics nem sokkal a mérkőzés előtt a liga egészségügyi protokollja alá került. A regnáló MVP-re ezúttal sem számíthat Mike Malone, a Dallas klasszisa viszont minden bizonnyal ismét a pályán lesz, így azért talán a Maverickset mondanánk a párharc esélyesének. Jokics mellett ráadásul Jamal Murray is a protokoll alatt van, Aaron Gordon játéka is kérdéses, így nagyobb teher fog hárulni Michael Porter Jr.-ra. Míg a vendégeknél Jokiccsal gyengül a magas poszt, addig a hazaiaknál Maxi Kleber hiányzását Javale McGee enyhítheti, akinek visszatérésére jó esély van a hírek szerint.  A jelenlegi helyzet alapján a Mavsnek áll a zászló, de papíron ez egy rangadó, szóval hiába lesz tartalékos, nem írnánk le a Denvert sem.

 

Utah Jazz – Phoenix Suns 03:00

Ez is rangadó a javából, a nyugati főcsoport második és negyedik helyezettje csap össze egymással, mindketten fél meccsel lemaradva a listavezető Portlandtől. A Jazz minden várakozás ellenére remekül kezdte a szezont, parádés támadójátékkal rukkolva elő, különösen annak fényében, hogy már tíz idegenbeli meccset is letudtak és mindenkinél több back-to-backet játszottak eddig. Az utóbbi időszakban azonban egy kisebb gödörbe kerültek, zsinórban háromszor szenvedtek vereséget, és a következő időszak menetrendje sem lesz sétagalopp számukra. A Suns sincs éppen kirobbanó formában, legutóbbi öt meccsükből csak kétszer tudtak nyerni, de legutóbb az 50 pontot dobó Curry sem tudta ellenük győzelemre vezetni a Warriorst, ráadásul remek támadójátékkal 130 pontot dobtak a címvédőnek. Chris Paul szolgálataira a hírek szerint ismét nem számíthatnak, de Landry Shamet kinti dobásai és Josh Okogie védekezése is hiányozhat náluk. A túloldalon nincs újabb sérült, továbbra is csak Rudy Gaynek kell kihagynia heteket az ujjsérülése miatt. Remek mérkőzésre van kilátás, mindkét csapat top 10-ben van mind védekezésben, mind támadásban, bármelyik oldalra eldőlhet a mérkőzés sorsa. A Jazz most rossz szériában van, a védekezés az elmúlt meccseken nem működött, most is egy erős csapattal találkoznak, ráadásul a mai meccs után back-to-back mennek Portlandbe, majd a Clipperst fogadják – talán ez egy ideális pillanat lenne a csapatnál, hogy végleg eldöntsék, érdemes-e rálépni a tankolás útjára…

 

Golden State Warriors – New York Knicks 04:00

A New York zsinórban két idegenbeli sikerből érkezik az otthon eddig 6-1-gyel álló Warriors otthonába, ráadásul legutóbb Denverben tudták kihasználni Jokics és Murray hiányzását, előtte pedig Utahban sikerült nyerniük, úgyhogy nem kis skalpokat gyűjtöttek össze. A Warriors Curry 50 pontja ellenére sem tudta megverni a Sunst, ráadásul már másodszor kaptak legalább 130 pontot idén a Phoenixtől. A hazaiak oldalán Kuminga, a New York-iaktól Mitchell Robinson játékára nem számíthatunk, egyébként mindenki bevethető a csapatoknál. A védekezés egyik csapatnak sem az erőssége, így nagy esély lehet akár egy sokpontos mérkőzésre is. Az esélyek nem teljesen egyértelműek, de a Warriors erős hazai pályája Curryék mellett szólhat.

 

Los Angeles Lakers – Detroit Pistons 04:30

A mérlegekből kiindulva ez egy „kiesési rangadó”, mindkét csapat csak három győzelemnél jár eddig. A Pistons az elmúlt tíz meccséből nyolcszor is kapitulált, jelenleg ötmeccses vereségsorozatban vannak, a liga legrosszabb formában lévő csapatának számítanak. A Lakersnél sem sokkal jobb a helyzet, egy közel 5 napos pihenő után lép újra pályára Ham csapata, a szezonban már másodjára „sikerült” egymás után ötször kikapniuk, miután végül viszonylag simán verni tudták az Irving és Simmons nélküli Brooklynt. Los Angelesben egyébként a mai meccsel elindulhat egy pozitív széria és bizakodás: visszatér két fontos játékos Thomas Bryant és Dennis Schröder személyében, és egy viszonylag könnyedebb menetrend következik számukra. Davis hivatalosan most is csak „valószínű”, hogy pályára lép, de meglepne minket, ha nem lenne ott a kezdőben, míg James a legfrissebb hírek szerint már kérdéses státuszba javult, talán van esély az ő játékára is. A back-to-back érkező vendégeknél viszont továbbra sincs ott Cade Cunningham és Isaiah Stewart, ami alaposan megnehezíti a dolgukat, de az idei Lakers sosem tudni milyen előnyöket és lehetőségeket ad le az ellenfeleknek. Kíváncsian várjuk Ham ötleteit a visszatérőkkel, az megvariálhatja a lapokat hosszú távon is, az esélyesei mindenesetre ők a mai mérkőzésnek.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus