Rangadót nyert a Timberwolves, bukott a Warriors, a Heat és a Jazz is

Könnyedén nyert a Mavericks ellen a Timberwolves, Trae Young szétszedte a Warriorst, összeomlott a negyedik negyedre a Heat, újabb pofonba szaladt bele a Jazz, Harden és Embiid győzelemre vezette a 76erst, míg a Wizards és a Rockets egyaránt nem sok téttel bíró meccset tudott megnyerni az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

Charlotte Hornets - Utah Jazz 107-101

Javított a Hornets. Az elmúlt időszakban nagyszerű formába lendülő Hornets legutóbb némileg meglepő vereséget szenvedett a Knicks ellen, most viszont javítani tudtak, így már csak fél meccsre vannak a keleti nyolcadik Nets mögött. A Jazz elleni sikerüket a jobb hajrájuknak köszönhetik, a negyedik negyednek még egypontos hátrányból vágtak neki, de Terry Rozier clutch triplájának, és Donovan Mitchell véghajrában elhibázott dobásainak köszönhetően a maguk javára tudták fordítani az összecsapást. Rozier a záró játékrészben a hátára vette a csapatot, a 25 pontjából 12-t szerzett ekkor, nem remegett meg a keze kiélezett helyzetben sem. Mellette Miles Bridges (26 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) dupla-duplázott, LaMelo Ball is betett 21 egységet a közösbe, és az is belefért, hogy utóbbi egy kicsit elfáradt a végére, a negyedik negyedben csak 2/7-tel dobott.

Már a play-in vonalat is néznie kell a Jazznek. Sorozatban harmadik veresége után továbbra is három meccsre van a Jazz a harmadik Warriorstól, ugyanakkor csak 2,5 meccs az előnyük a már play-in helyen álló Timberwolvestól, és ha nem változtatnak valamit a hátralévő meccseiken, akkor akár bajba is kerülhetnek és kicsúszhatnak a biztos rájátszást érő helyekről. Ezúttal nem játszottak különösebben rosszul, de hiányzott belőlük az átütőerő és az elhivatottság, Rudy Gobert is hiába szedett le 19 lepattanót a 11 pontja mellett, ennek ellenére is 45-38-ra alulmaradtak lepattanózásban, ahogyan a festékből szerzett, illetve a gyorsindításos pontok tekintetében is a Hornets föléjük kerekedett. Donovan Mitchell eljutott ugyan 26 pontig és 7 gólpasszig, de a végén nem tudott előlépni, rajta kívül pedig csak Jordan Clarkson tudta nagyobb mennyiségben gyártani a pontokat, de az ő 19 egységéhez is 18 kísérlet kellett.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 26/12, Rozier 25/15, Ball 21/6
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 26/12, Clarkson 19/6, Hernangomez 14/12

 

Detroit Pistons - Washington Wizards 97-100

Majdnem elszórakozta a Wizards. A vendégek vezettek már 17 ponttal is a mérkőzés során, de öt perccel a vége előtt Saddiq Bey triplája után már a Pistonsnál volt az előny (91-90), majd Marvin Bagley III is betalált, viszont a végére ismét megrázták magukat a fővárosiak és ezzel 4-0-ra nyerték ezt a párharcot az alapszakasz során. A sikerükért Kristaps Porzingis tette a legtöbbet, aki 30 ponttal és 10 lepattanóval állt csapata élére, a negyedik negyedben is több nagy kosarat szerzett, 29,5 másodperccel a vége előtt az ő kettesével vették vissza a vezetést – 14,1 másodperccel a vége előtt Cade Cunningham hibázott dobást, majd Deni Avdija büntetői után Rodney McGruder is kihagyott a végén egy egyenlítőnek szánt triplát. Porzingis mellett Avdija emelhető még ki a Wizardstól, aki 21 ponttal, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal szállt be a kispadról, a csapatszinten összehozott 43,4%-os mezőnymutató ellenére is nyerni tudtak a vendégek.

Csak a szokásos Pistons-módi. Az elmúlt időszakban megszokhattuk már, hogy a Pistons a vesztes meccseiken is képes felvenni a versenyt ellenfeleivel, a holtversenyben második legrosszabb mérlegük ellenére sem számítanak már könnyű ellenfélnek, és ezen az estén is ez volt a helyzet. Most Marvin Bagley III zárt a csapat legeredményesebbjeként, aki 10/16 jó dobással beszórt 25 pontot, miközben Cade Cunningham igyekezett mindenből kivenni a részét, az újonc irányító 22 ponttal, 7 lepattanóval és 9 gólpasszal jelentkezett, továbbra is nagyon biztató az a forma, amit az All-Star szünet óta mutat – az utóbbi 14 meccsén 21,6 pontot, 6,9 lepattanót és 6,7 gólpasszt átlagol. A többiek viszont nem tudtak felnőni kettejük mellé, Saddiq Bey 3/11-es mezőnymutatót szenvedett össze, Jerami Grant még az első negyedben kidőlt vádlisérülés miatt, de a 6/32 tripla sem javította az esélyeiket a győzelem elérésben.

A Pistons legjobb dobói: Bagley III 25, Cunningham 22, Stewart 12
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 30/9, Avdija 21/9, Hachimura 11/3

 

Atlanta Hawks - Golden State Warriors 121-110

A második negyed végén robbantott a Hawks. Jobban kezdte a Warriors az összecsapást, de a második negyed végéig egyik csapat sem tudott elszakadni a másiktól, viszont a Hawks egy 11-0-s futással fejezte be az első félidőt, majd a harmadik negyedet 32-16-ra húzták be, és innentől kezdve a kezükben volt az összecsapás. Trae Young ihletett formában kosárlabdázott, 33 pontot szerzett 12/20-as mezőnymutatóval, míg a 15 kiosztott gólpasszára mindössze 3 eladott labda jutott, egész este tarthatatlannak bizonyult. Támadásban ráadásul segítséget is kapott, Danilo Gallinari 25, Kevin Huerter 20 pontot szórt be, míg Clint Capela 19 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplázott, csapatszinten 51,7%-kal dobtak mezőnyből, így ki tudták javítani a Pistons elleni botlást, továbbra is ott loholnak a Nets és a Hornets nyakában.

Hiába Thompson nagy estéje támadásban. Klay Thompson a visszatérése óta egyik legjobb meccsét játszotta támadásban, és ebben segítette ugyan az is, hogy 26 dobást elvállalhatott, de ebből 14-et a helyére is küldött, közte 9/16 triplát, így végül 37 ponttal zárt. Mellette Jordan Poole 24 ponttal és 10 gólpasszal jelentkezett, aki eléggé felemás mérkőzést játszott, az első félidőben 22 egységig jutott, majd a fordulás után 0/9-es mezőnymutatót ért el, cserébe kiosztott 8 gólpasszt. A két dobóhátvéd mögött ugyanakkor nem volt elegendő tűzerő a Warriorsban, csak Gary Payton II (14 pont, 6 lepattanó) ért még el kétszámjegyű termést, Andrew Wiggins megállt 9 pontnál, és Draymond Green sem tudott kellő befolyással lenni a találkozó alakulására, bő 14 percen keresztül azt csinált a Hawks a Warriorsszal, amit csak akart, és ez nem fért bele a vendégek számára.

A Hawks legjobb dobói: Young 33/12, Gallinari 25/6, Huerter 20/15
A Warriors legjobb dobói: Thompson 37/27, Poole 24/12, Payton II 14

 

Miami Heat - New York Knicks 103-111

Nehezen értelmezhető negyedik negyed. A Heat 88-73-as vezetéssel vágott neki az utolsó 12 percnek, ahol az első kosarat is ők érték el, viszont a hátralévő időszakot 38-13-ra nyerte a Knicks, egészen elképesztő összeomlást mutatott be a hazai csapat. A fordításban óriási szerepet játszott Immanuel Quickley, aki a 23 pontjából 20-at az utolsó negyedben szerzett, akadt egy olyan futása, amikor 58 másodperc alatt 8 pontot pakolt fel a táblára. Quickley mellett a Julius Randle helyén kezdő Obi Toppin is jól játszott, 15 ponttal és 8 lepattanóval jelentkezett, de ezt a fordítást nagyrészt a cserékkel a pályán érte el Tom Thibodeau csapata – a kezdők teljesítményében nem is volt túlságosan sok köszönet a meccs korábbi szakaszában, RJ Barrett 5/17 jó dobással ért el 18 pontot, míg Evan Fournier 2/11-es mezőnymutatót szenvedett össze, ennek ellenére is vissza tudott jönni a meccsben a Knicks, és fordítani tudtak.

Butler lendülete sem tartott ki a végéig. Azt követően, hogy Jimmy Butler a legutóbbi, Warriors elleni mérkőzés során összebalhézott a kispadnál Udonis Haslemmel és Erik Spoelstrával is, láthatóan nagyon motiváltan lépett pályára, aminek az eredménye 11/17 dobásból elért 30 pont, valamint 7-7 lepattanó és gólpassz lett, viszont a negyedik negyedre ő is elhalványult, ő sem tudott mit kezdeni a Knicks rohamával. Mellette Bam Adebayo és Kyle Lowry is eljutott 17-17 pontig, de ők sem tudták megállítani a vérzést, Tyler Herro ezúttal sem tudta vállalni a játékot, így egymást követő harmadik vereségüket szenvedték el. Ismét teljesen nyitottá vált a harc a keleti első kiemelésért, a 76ers, a Bucks és a Celtics is egy meccsen belül van már a Heathez képest, és most a másik New York-i csapat, a Nets jön hozzájuk a back-to-backjük második felére.

A Heat legjobb dobói: Butler 30/3, Lowry 17/9, Adebayo 17
A Knicks legjobb dobói: Quickley 23/9, Barrett 18/6, Toppin 15/6

 

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks 116-95

Akarja a biztos rájátszást a Timberwolves. Ez az összecsapás számított a játéknap rangadójának, mivel mindkét csapat azon van, hogy alanyi jogon bejusson a rájátszásba, és ne a play-inen keresztül kelljen azt kivívnia. A Mavericks egy esetleges győzelemmel már-már biztossá is tehette volna a helyét, viszont a magabiztos hazai siker miatt még nekik is oda kell figyelniük a hátralévő meccseiken. Ezen az estén a Timberwolves magasabb szintet képviselt, három negyed alatt 22 pontot vertek ellenfelükre, heten is kétszámjegyű termést értek el tőlük és 51,2%-kal dobtak mezőnyből. Karl-Anthony Towns 20 ponttal és 9 lepattanóval húzta az övéit, D’Angelo Russell 15 egységgel és 8 gólpasszal jelentkezett, míg Jordan McLaughlin és Taurean Prince vezérletével a cserék is berámoltak 47 pontot, a végén már pihenhettek is a kulcsemberek, a 32 percet játszó Anthony Edwards (12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) töltötte a legtöbb időt a pályán.

Doncic nem kapott elég segítséget. Az elmúlt időszakban Spencer Dinwiddie és Jalen Brunson is több kiemelkedő mérkőzést játszott, viszont most mindketten megálltak 11 pontnál, és közös erővel 8/22-es mezőnymutatót hoztak össze. Ez talán bele is fért volna, ha a védekezésük feszesebb, vagy ha Luka Doncic egy komolyabb megőrülést mutat be, de egyik sem történt meg, bár a szlovén irányítóra így sem lehet panasz összességében, 24 ponttal, 10 lepattanóval és 8 gólpasszal vezette a csapatát, csak éppen nem kapott kellő segítséget. Csapatszinten 38,9%-kal tüzeltek a Mavericks játékosai, Dorian Finney.Smith 3/11, Reggie Bullock 1/11 dobását tudta csak elsüllyeszteni, tőlük is sokkal több kellett volna, így viszont a Timberwolves 2,5 meccsre megközelítette a Mavericks-Jazz kettőst, a Nuggetstől pedig fél meccs csak a lemaradásuk.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 20/6, McLaughlin 16/9, Russell 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 24/15, Powell 13, Brunson 11/3, Dinwiddie 11/3

 

Portland Trail Blazers - Houston Rockets 106-125

Hamar eldőlt. Már az első negyedben 13 pontos előnyt harcoltak ki a vendégek, majd a folytatásban már 24 pont is volt közte, és a Trail Blazers egyszer ugyan visszakapaszkodott ugyan -11-ig a harmadik negyed hajrájában, mégsem forgott komolyabb veszélyben a Rockets győzelme. A vendégek élére Jalen Green állt, az újonc dobóhátvéd 23 ponttal és 5/10 bedobott triplával jelentkezett, és mellette még hatan jutottak el legalább 10 pontig a Rocketsnél, köztük a 7/10-zel tüzelő és 17 pontot jegyző Jae’Sean Tate, valamint a játékszervezésre jobban ráfekvő Kevin Porter Jr. (13 pont, 7 gólpassz) és Christian Wood (10 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) is. A Rockets 51,8%-os mezőnymutatóval és 19/45 elsüllyesztett triplával fejezte be a mérkőzést, így önbizalomtól telve készülhetnek a ma esti második felvonásra, ahol egy esetleges újabb győzelemmel azt is veszélyeztethetik, hogy ne az övék legyen a legrosszabb mérleg a szezon végén.

Előszezon-hangulat. Egyik csapatnál sem állították földbe a játékosokat az edzők, Trendon Watford a maga 30 percével játszotta a legtöbbet a mezőnyből, és mindkét oldalon 10 játékos kapott jelentős játékidőt. Ennek köszönhetően a Trail Blazersnél is hatan értek el kétszámjegyű termést, a már említett Watford ki is használta a perceit, 19 pontjával, 5 lepattanóval és 6 gólpasszal próbálta húzni az övéit, de Drew Eubanks is elért 18 pontig 9/12 dobásból, míg a padról beszállva olyan játékosok tettek hozzá, mint Kris Dunn (12 pont, 7 gólpassz) vagy Ben McLemore (15 pont). Egyetlen dolog hiányzott a Trail Blazers játékából ahhoz, hogy ebből szorosabb meccset csináljanak, a kinti dobások, 3/20 triplával hozták le ezt az összecsapást, minden másban felvették a versenyt ellenfelükkel, de a hármasok terén túlságosan is nagy különbség alakult ki.

A Trail Blazers legjobb dobói: Watford 19, Eubanks 18, McLemore 15/6
A Rockets legjobb dobói: Green 23/15, Tate 17/9, Martin Jr. 16/3

 

Los Angeles Clippers - Philadelphia 76ers 97-122

Embiid és Harden intézte ezt. Ezúttal Tyrese Maxey és Tobias Harris is háttérbe szorult a 76ersnél, ezt a győzelmet egyértelműen a csapat két sztárja, Joel Embiid és James Harden intézték, akiknek a vezérletével 35-19-re nyerték az első negyedet, és innentől kezdve könnyedén lemenedzselték a továbbiakat. Embiid 27 ponttal és 10 lepattanóval, Harden 29 ponttal, 15 lepattanóval és 7 gólpasszal jelentkezett, közös erővel 18/19 büntetőt is összehoztak, egyikükre sem volt igazi válasza a Clippersnek, ráadásul azt is megtehette Doc Rivers, hogy egyedül Hardent játszatta 30 perc felett, ő 34 percet tölthetett a pályán. Jól is jött a sorozatban harmadik győzelmét arató 76ersnek egy kisebb pihenő, mivel legközelebb a Suns otthonába látogatnak a nyugati túrájuk lezárásaként, hogy aztán hazatérjenek egy Bucks elleni rangadóra.

Az ötödik is megvan. Egymást követő ötödik mérkőzését veszítette el a Clippers, és legközelebb a Jazz ellen sem lesz könnyű dolgok, szerencséjükre viszont a nyolcadik helyük így sem forog veszélyben. Az első ötösükből csak Amir Coffey tudott komoly hatással lenni a csapat támadójátékára, jó hatékonysággal elért 21 ponttal jelentkezett, míg a padról Isaiah Hartenstein szállt be 16 ponttal, 9 lepattanóval és 4 gólpasszal, de a pozitívumok sora itt be is fejeződik a Clippersnél, így is 40%-kal dobtak mezőnyből, Coffey és Hartenstein mögött a többiek 32,3%-ot hoztak össze, Reggie Jackson (4/13) és Marcus Morris (1/9) is csak szenvedett támadásban.

A Clippers legjobb dobói: Coffey 21/9, Hartenstein 16/3, Mann 12
A 76ers legjobb dobói: Harden 29/12, Embiid 27/6, Thybulle 13/3

 

A tabella ide kattintva megtekinthető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus