Raptors-Blazers a Sport TV-n, de Suns-Cavs rangadót is rendeznek

Este kilenckor kezdődik az NBA vasárnapi játéknapja, ahol Embiid nélkül nyerne újra a Sixers. Összecsap egymással a Miami és a Brooklyn, folytatná sikerszériáját a Memphis és a Minnesota is. Mutatjuk a mai programot.

Detroit Pistons – Philadelphia 76ers 21:00

Ez egy kötelező mérkőzés kellene, hogy legyen a Sixersnek, még akkor is, ha Joel Embiid lábsérülése miatt ma sem tud pályára lépni. A 76ers három siker után legutóbb otthon kapott ki a Chicagótól, ezzel egy tizenegy meccses hazai veretlenségi sorozat végére ért Doc Rivers csapata. A vezetőedző szerint Embiid hiánya a pálya minden pontján érezhető volt, most viszont a tankoló Pistonst idegenben is le kell gyűrniük, ha továbbra is biztosnak szeretnék tudni a keleti élmezőnybeli helyüket. Hardenék hét meccset is behúztak a legutóbbi tíz pályára lépésükből, Embiid mellett viszont ma PJ Tucker sem lesz bevethető, így a megszokottnál nagyobb szerep hárulhat majd Montrezl Harrellre, aki az elmúlt meccseken a kameruni center hiányában kifejezetten jól szerepelt. A Pistons az utóbbi öt meccséből kétszer tudott győzni, a napokban meglepő győzelmet aratott a Warriors ellen, után viszont kikapott a San Antoniótól, és továbbra is a Keleti Konferencia sereghajtója. A Sixersben a héten már visszatérhetett Harden mellé Tyrese Maxey is, Embiid hiányát pedig ezen a meccsen papíron el kellene bírniuk, nagy kudarc lenne, ha nem tudnák érvényesíti a papírformát.

 

Toronto Raptors – Portland Trail Blazers 21:30 (ÉLŐ – Sport 1)

A szezon előtt ez egy rangadónak számított volna, viszont egyik csapat sem tündököl az utóbbi időszakban. Különösen nagy csalódás eddig a Raptors szezonja, Siakamék még csak playin helyen sincsenek, csak háromszor tudtak nyerni az elmúlt tíz találkozójukon, zsinórban három vereség után fogadják a Blazerst, kissé kilátástalannak tűnik a helyzetük. A Portland szintén élt már meg szebb napokat a szezonban, szintén csak háromszor tudott nyerni az utóbbi tíz alkalomból, Lillardék talán az eddigi legmélyebb gödörben vannak idén, ráadásul egymás után kétszer is kikaptak - előbb Minneapolisban, majd Indianában. Különösen fájó volt a Pacers elleni vereség, ahol a csapat az utolsó 13 dobásából egyet sem tudott értékesíteni a végjátékban, így saját magukat verték meg, egy nyerhető meccsen kapott ki ott a gárda. Fontos hiányzó egyik oldalon sincs, betegsége ellenére Jusuf Nurkic is ott lehet a pályán, míg a hazaiak oldalán csak Otto Porter Jr. van sérültlistán. Bár egyik csapat sincs jó formában, de tekintve azt, hogy lassan egy fél szezon elteltével és a sztárok felépülésével sem oldódtak meg a Raptors gondjai, a Blazers győzelmére mutatkozik nagyobb esély.

 

Indiana Pacers – Charlotte Hornets 23:00

A Pacers felemás eredményekkel tarkított decembere után újra formába lendült, előző öt találkozójából négyet megnyert és ennek a meccsnek is esélyesként mehet neki. Az utóbbi kilenc meccséből csak kettőt elbukó Indiana sikereinek fő oka, hogy Hield, Turner és Mathurin remek játéka mellett a többi kiegészítő játékos is képes 10-15 pontokkal hozzájárulni a csapat sikeréhez, remekül működik csapatként a gárda, egyéni extrák nélkül is képesek győzelmeket szerezni. A Hornets a szezon egyik legnagyobb bravúrgyőzelméből érkezik, zsinórban három vereség után szezonbeli legtöbb pontjukat szerezve közel harminc pontot vertek a Milwaukee-ra, Terry Rozier 39 pontjával pedig kis híján karriercsúcsot döntött. A keleten csak a Pistonst megelőző Charlotte-ot semmiképpen sem szabad leírni, a sérülésekből visszatérő kezdőkkel (Ball, Hayward) teljesen más arcukat is tudják mutatni, képesek meglepni bárkit, bár Hayward játékára ma nem sok esély mutatkozik, a nagyobb gond viszont Kelly Oubre kiesése, neki legalább egy-másfél hónapot kell kihagynia kézműtétje miatt. A mérkőzés esélyesei azért egyértelműen a hazaiak, de a Hornets a szezon során már megverte a Golden State-et, a Phillyt, a Sacramentót, a Lakerst vagy legutóbb például a Bucksot is, így semmiképpen sem veheti félvállról őket az egyébként playoff-reményeket dédelgető Indiana.

Miami Heat – Brooklyn Nets 00:00

A Brooklyn attól függetlenül, hogy a Bulls ellen megszakadt a 12 meccses győzelmi sorozata, jelenleg a liga egyik legjobb formában lévő csapata, azóta pedig egy Pelicans elleni győzelemmel azonnal visszatért a győztes útra és tartja keleti második helyét a Boston mögött. A Heatnél nem ilyen rózsás a helyzet, az utóbbi időben vegyes eredmények születtek a csapatnál, bár a nemrég véget érő idegenbeli túrájukon ötből háromszor is győzni tudtak és legutóbb az igen komoly hullámvölgybe süllyedő Sunst győzték le, de nemrég becsúszott egy kellemetlen vereség például a LeBron James nélkül felálló Lakers ellen is. Az összességében még mindig 50% fölött álló Miami jelenleg a playin-pozíciókban foglal helyet, a sérültjelentése pedig már hagyományos módon ezúttal is igen terjedelmes: Bam Adebayo, Caleb Martin és Tyler Herro játéka egyelőre kérdéses, a meccset pedig biztosan kihagyja Duncan Robinson, Nikola Jovics és Omer Yurtseven is. Egy győzelemmel a hazaiak a hatodik helyig jöhetnek fel, de ha a kezdőből Herro és Adebayo is hiányozni fog, akkor a meccset nagy valószínűséggel elengedi majd a Heat, jelenleg teljes kerettel sem lenne reális esélyük egy teljesen egészséges, a Durant-Irving páros összeállása óta egyértelműen a legjobb időszakát élő Brooklyn ellen.

 

Memphis Grizzlies – Utah Jazz 00:00

A Grizzlies ötmeccses győzelmi sorozatával a liga jelenlegi legjobb formában lévő csapata (némi meglepetésre holtversenyben a Lakersszel), ez a széria pedig jó eséllyel ma is tovább folytatódhat. A nyugati első helytől mindössze fél meccsel lemaradó Memphis két nap szünet után, kipihenten léphet pályára a back-to-back pályára lépő Jazz ellen, így az esélyek még inkább a hazaiak mellett szólnak. Hivatalosan Ja Morant és az utóbbi meccseken igen domináns palánk alatti teljesítményt nyújtó Steven Adams pályára lépése is kérdéses a mai találkozón, az ő szereplésükről a feldobás előtt fognak dönteni, de meglepő lenne, ha mindketten kiülnének egy olyan meccset, ahol egy győzelemmel átvehetik a vezetést a konferenciában - Brandon Clarke az egyedüli biztos hiányzó tőlük ma. A Jazz pihenőnap nélkül utazik az otthon egyébként 15-3-as mérleggel szereplő Memphis csarnokába, Markkanenék viszont kezdenek kicsúszni a nyugati top 10-ből. Az utóbbi hét találkozójukon csak egyszer tudtak győzni, ebben benne volt egy ötmeccses nyeretlenség is, a csapat mérlege kezd reálissá válni a kezdeti nagy lendület után. Collin Sexton ma sem lesz ott a parketten, és hiába a harmadik legjobb a Jazz támadójátéka, a védekezésben ligaelső Grizzlies ellen sok esélyük nem lehet a a sikerre, esetleg akkor bízhatnak egy győzelemben, ha Morant és Adams is kiüli a találkozót.

 

Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 01:00

A Wolves sorsa a héten megfordulni látszott, hat egymást követő vereség után most három igen komoly győzelemből érkezik, hazai pályán megverte a Denvert, a Portlandet és a Clipperst is, jobb csapatok ellen bizonyított tehát és továbbra is ott kopogtat a nyugati playin kapujában. Különösen fontos sikerek voltak ezek, hiszen Karl-Anthony Towns már jó ideje az oldalvonal túloldalára szorult, de volt meccs, ahol D’Angelo Russell sem tudott játszani. Ezek alapján most kötelező előtt állnak Goberték, bár van esély arra, hogy Anthony Edwards, Bryn Forbes és Naz Reid sem lesz ma játékra alkalmas, Towns és McLaughlin pedig ezúttal is biztos hiányzók lesznek. A Rockets mindössze tíz győzelmével a liga legrosszabb mérleggel rendelkező csapata, zsinórban elszenvedett hat veresége pedig jelenleg a legrosszabb formát is jelenti a ligában, minden szempontból a Wembanyamáért folytatott verseny egyik legfőbb esélye tehát Stephen Silas csapata. A nyugati mezőny kifejezetten szoros, így hiába van jelenleg csak a 11. helyen a Minny, mindössze két mérkőzéssel van lemaradva az ötödik pozíciótól, így minden meccsnek és győzelemnek kiemelt jelentősége van számukra, egy ilyen lehetőséget a támadásban és védekezésben is a leggyengébbek között teljesítő Houston ellen pedig nem szalaszthat el a csapat.

 

Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks 01:00

A Dallas az utóbbi időszakban a legjobb formát mutató csapatok egyike volt, zsinórban hét győzelem után viszont meglepően simán, közel harminc ponttal kapott ki a csapat a Boston elleni rangadón, azóta azonban sikerült visszatérnie a helyes útra. Alig 24 órával ezelőtt a tartalékos New Orleanst sikerül legyőznie, Luka Doncic pedig ismét egy 30 pontos tripla-duplával jelentkezett. A Thunder az utóbbi öt meccséből mindössze csak kettőt húzott be, legutóbb azonban viszonylag könnyen tudott nyerni az utóbbi időben jobb formát mutató Wizards ellen. A nyugati 13. helyen lévő OKC bár kissé lemaradt a Lakers-Wolves párostól a playinért folytatott harcban, de a konferencia kiélezettsége miatt még mindig lehet reális esélyük a pótselejtező elérésére. Meglepetésre hazai pályán a csapat bőven pozitív mérleggel (12-9) rendelkezik, a Mavs kevésbé sikeres idegenben, ők csak 7-11-gyel állnak otthonuktól távol, de jelenleg bravúr lenne a hazaiak sikere a kiemelkedő formában lévő, egy abszolút MVP esélyest soraiban tudó Dallas ellen.

 

Phoenix Suns – Cleveland Cavaliers 02:00

A Phoenix az utóbbi hetekben teljesen szétesett, Devin Booker és számos kiegészítő játékos nélkül képtelen eredményeket elérni, egymás után öt vereség után próbálna ma újra győzni, de erre reális esélye ezúttal sem feltétlenül lesz Monty Williams csapatának. A Suns 20-20-as mérleggel áll és már kicsúszott a biztos playoffot jelentő top 6 pozícióból is, nagyon össze kell kapniuk magukat Chris Pauléknak, ha érdemi eredményeket szeretnének elérni ebben a szezonban. A hazaiak sztárja még közel egy hónapig biztosan nem lesz bevethető, így különösen fájó, hogy a Booker pótlására hivatott Cameron Payne és Cam Johnson duója is sérült, így nehezen tud túldobni bárkit is a csapat. Ráadásul jelenleg bizonytalan Chris Paul játéka is, a veterán játékos a Heat elleni mérkőzésen 12 perc után elhagyta a pályát, talán elkerülte a komolyabb sérülést, de az irányító mai játéka egyelőre kérdéses. A túloldalon a keleti élmezőny egyik oszlopos tagjáról beszélünk, a Cavs mindössze fél meccsel van lemaradva a keleti dobogó legalsó fokán lévő Milwaukee Buckstól és abszolút a konferencia egyik legerősebb csapatának tudható. Kisebb hullámvölgyükből sikerült kilábalniuk, hiszen három egymást utáni vereséget zsinórban három győzelem követett, eközben volt egy 71 pontos mérkőzése Donovan Mitchellnek, és hiába kaptak ki legutóbb a nyugati első Denvertől (Mitchell azon a mérkőzésen nem lépett pályára), de összességében remek az öltözői hangulat és az eredmények is szépen jönnek Clevelandben. Mitchell ma hajnalban már minden bizonnyal ott lesz a pályán, de az utóbbi napokban több mérkőzést is kihagyó Garland játéka ezúttal is kérdéses. A Cavs összességében jóval előrébb jár mai ellenfelénél, a Suns komoly gödörben van és kissé kilátástalan helyzetét a sérültek névsora is nehezíti. A felek néhány napja találkoztak egymással, akkor egy kevés pontos meccsen a Cleveland tudott nyerni két ponttal, ha a hazaiak ma is kikapnak, akkor az idei szezonban először süllyednek 50% alá.

 

Los Angeles Clippers – Atlanta Hawks 03:00

Ez egy kiszámíthatatlan találkozó lehet, egyik csapat sem sziporkázik mostanában, a Clippers gödörbe került, egymás után elszenvedett öt vereségükkel már csak egy hajszál tartja őket a képzeletbeli, biztos rájátszást jelentő vonal fölött. A szoros nyugati mezőnyben ez nem jelent életbiztosítást, most öt meccs erejéig hazatérnek, hogy javítani tudjanak jelenlegi helyzetükön. Sok fog múlni azon, hogy Paul George és Kawhi Leonard mikor és mennyit tud játszani, George pályára lépése ma sem biztos, a hírek szerint viszont Leonard ott lehet a pályán, ezen kívül Nicolas Batum és Luke Kennard játéka kérdéses még. A Hawks sincs jó formában, sőt, az egész szezon során csalódást keltően alulteljesít, egyetlen meccset tudott a csapat megnyerni az elmúlt öt találkozójából, legutóbb a Kings elleni győzelem után a Lakers ellen kapituláltak Trae Youngék. A keleti tizedik helyen álló Hawks egyelőre még mindig Clint Capela nélkül kell, hogy megoldja a palánk alatti játékot, ez a Zubac pihentetésekor viszonylag gyakran alacsonyabb szerkezettel játszó LAC ellen talán nem jelent akkora hátrányt, mind a legtöbb csapat elle - bár a másodikesélyes pontok szerzésében kulcsszerepe lenne a svájcinak. Ha Leonard mellett George is játékra jelentkezik, esélyesebbek lehetnek a hazaiak, de a jelenlegi formák alapján bármelyik irányba elbillenhet a mérleg nyelve.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus