Remekelt a Portland, a Lakers nyerte a Los Angeles-i derbit

A tartalékos bajnok legyőzte a spórolós városi riválist, remekül nézett ki a Blazers, nagyszerűen debütált Houstonban a Wall-Cousins páros, győzött a Magic és a Knicks is, elsőre nem volt még jó az Atlanta.

 

Atlanta Hawks - Orlando Magic 112-116

Csapatként volt egységesebb az Orlando. Egy előszezon-meccsből koránt sem szabad messzemenő következtetéseket levonni, pláne nem egy ilyen abnormális évben, mint a 2020-as. A vendégek sikere elsősorban a csapategységükben rejlett, a mérkőzés során hat játékosuk is eljutott legalább tíz pontig - Nikola Vucsevics 18 pontot és 11 lepattanót tett be a közösbe, ezzel a Magic legjobbja volt, de mellette Dwayne Bacon (14 pont), Evan Fournier (13 pont), Aaron Gordon (12 pont, 6 gólpassz), Markelle Fultz (10 pont, 4 gólpassz) és a kispadról érkező Michael Carter-Williams (10 pont, 5 lepattanó) is vastagon hozzátett a sikerhez. Maga az összecsapás eléggé hektikus képet festett, jobban kezdtek a floridaiak, ám a második negyed éppen az első akkord tükörképét mutatta, így 52-52-es döntetlennel vonulhattak az öltözőbe a felek. A fordulást követően ismét az Orlando akarata érvényesült, s bár az utolsó tizenkét percben még visszazárkózott a Hawks, de nem sokkal a végső dudaszó megszólalása előtt Chuma Okeke triplája megpecsételte a sorsukat.

Bogdanovics és Young is csak kereste önmagát. Az átigazolási időszakban ígéretes spílerekre szert tevő Atlanta hirtelenjében a liga egyik legizgalmasabb csapatává avanzsált, melynek minimális célkitűzése a rájátszásba kerülés. Ellenben az Orlando ellen most még a kulcsigazolás Bogdan Bogdanovics, valamint legfőbb sztárjuk, Trae Young is betlizett: előbbi 3/10-et, míg utóbbi 2/9-et dobott mezőnyből, ráadásul Young hat labdét is eladott. Az sem növelte az esélyeiket, hogy a padról beszálló Danilo Gallinari sem hozott még extrát (de azért 14 pont és 7/8 büntető jött tőle), illetve nyilván hiányzott a meccset kihagyó Rondo-Dunn páros is hátvédposzton. Hiába lepattanóztak sokkal jobban ellenfelüknél a „Sólymok”, harmincöt százalékos mezőnymutatóval nem lehet meccset nyerni. De'Andre Hunter és John Collins duója hozta ugyan magát, s a padról a másodéves Cam Reddish is jól szállt be, de ezúttal ez kevésnek bizonyult a győzelemhez.    

A Hawks legjobb dobói: Hunter 18/6, Collins 14/3, Gallinari 14/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 18/6, Bacon 14/3, Fournier 13/6 


Detroit Pistons - New York Knicks 84-90

A harmadik negyed döntött. RJ Barrett (15 pont, 5 lepattanó) és az újonc Obi Toppin (11 pont, 7 lepattanó) remeklésének köszönhetően győzött első előszezonbeli mérkőzésén a New York. Mivel sem a Knicks, sem a Pistons nem került be az elmúlt idény floridai buborékjába, így az érintettek egy elég hosszú kihagyást követően léphettek újra pályára. Az első félidőben még tartották magukat a hazaiak, ám a harmadik játékrészt tizenkét ponttal nyerték meg a vendégek, s ezzel lényegében a mérkőzés végkimenetelét is eldöntötték. Barrett és Toppin mellett Julius Randle (11 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Nerlens Noel (10 pont, 8 lepattanó) és Elfrid Payton (10 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) teljesítményét is csak dicséret illeti. Kiemelendő, hogy a Knicks valamennyi pályára lépő játékosa szerzett legalább két pontot.     

Mindössze 24 pontig jutott a kezdő ötös. Harmincnégy dobásából írd és mondd nyolc kosarat ért el a Pistons kezdője, és az összteljesítményt nézve is katasztrofális, 32,5%-os mezőnymutatóval zártak, ezzel pedig meg is pecsételték sorsukat. A meccs elején a szakértő tekintetek az újonc Killian Hayesre figyeltek, a draft hetedik helyén kiválasztott francia kosaras kereste is a lehetőségeket, remekül mozgott a pályán, ám kissé túlizgulta debütálását, amit 5 ponttal, 2/10-es dobásmutatóval és hét eladott labdával zárt. Ellenben élt az adódó lehetőséggel a másik zöldfülű Saddiq Bey, aki 14 pontjával a hazaiak egyik legjobbja volt Sviatoslav Mykhailiuk mellett, aki ugyancsak tizennégy pontot rámolt be. Derrick Rose nem erőltette túl, bár nem is játszott túl sokat, Blake Griffin (9 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) ellenben ígéretes képet mutatott, a palánk alatti munkájából egyértelműen az tűnt ki, hogy teljes mértékben felépült sérüléséből, csak hát az ő dobásai sem ültek. Visszavágási lehetőség három nap múlva.    

A Pistons legjobb dobói: Mykhailiuk 14/12, Bey 14/9, Rose 10 
A Knicks legjobb dobói: Barrett 15, Randle 11/3, Toppin 11 


Chicago Bulls - Houston Rockets 104-125

Harden nélkül is simán nyert a Rockets. James Harden és PJ Tucker sem lépett pályára a Houstonnál, ott volt viszont a kezdőben a két új igazolás, John Wall és DeMarcus Cousins, illetve az újonc kiscsatár, Jae'Sean Tate is. Wall és Cousins elsőre kifejezetten jól mozogtak, az irányító 13 pontot és 9 gólpasszt jegyzett 19 perc alatt, a center pedig 14 pontot szórt 3/4 triplával, miközben védekezésben két labdaszerzést és két blokkot is hozzátett alig 15 játékperc alatt - mindketten hosszú, súlyos sérülés után tértek vissza, de nem lehetett rájuk panasz. Jó volt még Bruno Caboclo, Gerald Green, vagy Eric Gordon is, csapatszinten amolyan "houstonosan" 24 triplát bombáztak be 46%-kal és végig uralták a meccset - az első negyedet 11 ponttal nyerték, a nagyszünetben 20-szal vezettek, de volt 32 pont is az előnyük, mielőtt a végén kiengedtek.

Van még min dolgozni. Kilenc hónap szünet után játszott újra mérkőzést a Chicago, ráadásul egy új edző, Billy Donovan irányításával, a rozsda pedig erősen érezhető volt a gárdán - a White-LaVine-Porter-Markkanen-Carter ötös kezdett, de 20-30 pontos mínuszt csinált, amíg a pályán volt, egyelőre ők sem érezték egymást és a ritmust. White és LaVine nem nagyon tudta működtetni a támadójátékot, sok volt az eladott labda, ezzel hamar lendületbe hozták a Houstont és ezen az estén még képtelenek voltak változtatni - pozitívumként az újonc Patrick Williams (12 pont, 5/9 mezőnyből) játékát említhetjük, neki voltak biztató megmozdulásai elöl és hátul is.

A Bulls legjobb dobói: White 15/6, Markkanen 13/9, LaVine 12/6, Vonleh 12, Williams 12
A Rockets legjobb dobói: Caboclo 17/15, Gordon 16/6, Green 16/9


Los Angeles Lakers - Los Angeles Clippers 87-81

Tartalékos volt a Lakers. A bajnoknál végül LeBron James, Anthony Davis, Kentavious Caldwell-Pope, Markieff Morris és Marc Gasol sem lépett pályára, Schröder, Matthews, Horton-Tucker, Kuzma és az éppen a Clipperstől átcsábított Harrell alkotta a kezdőötöst. Ha már ennyire tartalékosan álltak fel, a pályára lépőket viszont huzamosabb ideig használta Frank Vogel, összesen kilencen kaptak lehetőséget és Kuzma, Harrell, illetve Horton-Tucker  is 30 perc felett játszott, 23 alatt pedig csak az a Caruso, aki elcsúszott és a hírek szerint beszedett egy kisebb sérülést. Harrell egyébként tényleg nagyon aktív volt korábbi csapata ellen, 13 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázott, ment az 50-50-es labdákért, úgy pörgött, mint "fénykorában", de Kuzma (18 pont, 5 gólpassz) és Horton-Tucker (19 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is produkált biztató dolgokat - az újak közül Matthews 8 ponttal debütált, Schrödernek viszont egyelőre nem igazán ment, 10 pontjához 11 dobás kellett, 1 gólpasszára pedig 6 eladott labda jutott. Összességében az eredmény nyilván nem volt lényeges, de sosem baj, ha egy csapat nyer - a második negyedet bukták el egyedül és a 28-20-ra behúzott negyedikkel harcolták ki a győzelmet.

Batum és Ibaka is a kezdőben. Patrick Beverley, Paul George és Kawhi Leonard mellett a két új igazolás, Nic Batum és Serge Ibaka került be a Clippers első ötösébe, de az együttesnél most senki nem játszott sokat - Ibaka nyolc percet kapott (bedobott két triplát), Batum pedig 13-at, amely alatt egy jó dobást, egy labdaszerzést és három faultot tudott felmutatni. A Clippers rotációjáról viszont mindent elárul, hogy összesen 18 játékos került pályára és hogy közülük csak négyen maradtak tíz játékperc alatt - egyelőre annyi volt a lényeg, hogy aki csak tud, az csináljon valamit a parketten. A győzelem most értelemszerűen nem számított, bár a megnyert második negyeddel azért egy ideig ők vezettek és a Lakers csak a záró etapban fordított.

A Lakers legjobb dobói: Horton-Tucker 19/3, Kuzma 18/6, Harrell 13
A Clippers legjobb dobói: George 10/6, Williams 7/3, Kennard 7/3, Kabengele 7/3


Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 127-102

Élesnek tűnt a Blazers. Nurkic, Hood és Collins sem lépett pályára a Portlandnél, de így is bőven volt tűzerő a csapatban és első előszezon-meccshez képest kifejezetten jól nézett ki a társaság. A kezdőben működött a Lillard-McCollum páros (33 pont, 10 gólpassz, 5/11 tripla 20-20 perc alatt), a Covington-Jones Jr. duó remek hatékonysággal dobott 24 pontot és beszórt 5/6 triplát a jó védekezés mellett, Enes Kanter lehúzott 11 lepattanót és a padról is remek teljesítmények érkeztek: Carmelo Anthony 21 pontot termelt 8/13-as mezőnymutatóval és 3/3 triplával, jól állt neki a hatodik ember szerepköre, Gary Trent Jr. is hozta magát (18 pont, 3/5 tripla), Harry Giles (18 pont, 14 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) pedig nagyon élt a palánk alatt. Összességében végig kézben is tartották a meccset, 51%-kal dobtak mezőnyből, 50%-kal tripláztak, nyerték a lepattanózást és 25 pontos győzelmet arattak - úgy tűnik, hogy jó passzban készülnek a szezonra. 

Nem volt az igazi a Kings. A palánk alól Bagley III és Whiteside is hiányzott a Sacramentónál, de nem csak ezért kaptak ki lepattanózásban, hanem egyébként sem igazán találták a ritmust - Holmes kiosztott három blokkot, próbálta tömködni a lyukakat magas poszton, de ez nem volt elég. Nemanja Bjelica sem nagyon találta el a gyűrűt (2 pont) és most még De'Aaron Fox sem volt az igazi (3/12 mezőnyből, 6 gólpasszra 4 eladott labda), úgyhogy bár Buddy Hield (23 pont, 5/11 tripla) és Harrison Barnes (16 pont, 5/8 mezőnyből, 3 labdaszerzés) nem hozott rossz számokat, de csapatszinten csak 37%-kal dobtak és 50 triplájukból mindössze 16 esett be - elsőre nem tudták igazán felvenni a kesztyűt a jó formát mutató Portlanddel.

A Trail Blazers legjobb dobói: Anthony 21/9, Giles 18, Trent Jr. 18/9, McCollum 18/6
A Kings legjobb dobói: Hield 23/15, Barnes 16/6, Fox 10/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus