Rezgett a léc Torontóban, de a Warriors veretlen maradt

A Raptors majdnem elkapta a GSW-t, de csak majdnem - Paul George karriercsúcsa - Jamal Crawford a LAC megmentője - unalmas Heat-Cavs

A Raptors Kyle Lowry remeklésével majdnem megtréfálta a listavezető Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, de Curry ismét lecsapott. A Philly közel állt második idei sikeréhez, a Heat nagyon kitömte a LeBron James nélkül játszó Cavalierst, tovább tart a Timberwolves hazai vesszőfutása, a Clippers viszont Paul nélkül is győzni tudott. Hiába szórt karriercsúcsot Utahban Paul George, a Pacers kikapott, a Spurs és a Rockets viszont győzni tudott otthon. Lássuk a részleteket!

A játéknap legfontosabb eseményeit állandó videós rovatunkban tekinthetitek meg.

Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 105-108

Vége a rossz szériának. A találkozó első felében védekezésnek aligha nevezhető műsort adtak elő a vendégek. 15 büntető maradt ki a denveri oldalon, valamint 17 eladott labdát jegyeztek - ebből Mudiay 7-et -, mégis maradt sansz a fordításra. Nelson (4/9 mezőnyből, 3 gólpassz) és Gallinari (7/14, 7/9 büntető, 7 lepattanó) segítségével remek záró negyedet produkált a Denver és akkor vette át a vezetést, amikor már kevés játékidő maradt, s minimális fórjával a lefújásig jól gazdálkodott a vendég gárda. Nyolc mérkőzéses kudarcsorozat után második sikerét aratta a Nuggets.

Nem bírták a végét. Az eltiltását töltő Okafor hiánya nem érintette érzékenyen a hazaiakat, külső dobásaikra alapozva próbáltak előnyt kicsikarni, s erőfeszítésüket siker koronázta, mivel 9/14-es triplamutatóval zárták az első félidőt. Már úgy tűnt, hogy a második győzelmet ünnepelheti a hazai közönség, de a 76ers védekezése a negyedik játékrészben átjáróházzá változott, s az ellenfél fordított. Hiába próbálkozhatott még a végjátékban Covington egyenlítést érő triplával, a dobás kimaradt, a hazai együttes pedig nagy lehetőséget hagyott elúszni.

A 76ers legjobb dobói: Covington 18/15, Canaan 15/15, Noel 14
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/9, Barton 16/3, Faried 12


Toronto Raptors - Golden State Warriors 109-112

Közel a bravúrhoz. Végletekig kiélezett, szoros mérkőzésre kényszerítette eddig veretlen ellenfelét a Raptors. A karriercsúcsot elérő és élete egyik legjobb teljesítményével szolgáló Lowry (14/26 mezőnyből, 6/10 tripla, 7 gólpassz, 4 szerzett, 1 eladott labda) végig meccsben tartotta a hazai csapatot. Pedig a vendéglátók komoly futást nyeltek be a találkozó elején és nem volt ellenszerük a Curry-Thompson duóra sem. A festékből 58 pontot szerzett a Toronto és csak 6 (!) eladott labdát vétett, de ez is kevés volt az üdvösséghez, mivel az utolsó percen belül Lowry kulcsfontosságú büntetőt hibázott, Joseph pedig ez utolsó támadás elején elvesztette a labdát.

Curry megállíthatatlan. A Raptors jó kezdésének hatásait percek alatt porlasztotta szét a Warriors, mely 16-0-s rohamot vágott ki, köszönhetően a Curry - Thompson duónak. Az édesapja korábbi állomáshelyén 30 pont felett átlagoló Curry-re (14/24 mezőnyből, 9/16 tripla, 7 gólpassz) ma sem találtak ellenszert, ahogy közeledett a végjáték úgy értékesített egyre nagyobb, bravúrosabb triplákat. Thompson (7/15, 6/9 hárompontos) és Green (5/12, 9 lepattanó, 6 gólpassz) sem maradtak le mögötte hasznosságban, de Curry teljesítménye nélkül elveszhetett volna a Golden State veretlensége, mivel a cserepad nagyon szolidra vette a figurát (15 pont).

A Raptors legjobb dobói: Lowry 41/18, DeRozan 16, Nogueira 14
A Warriors legjobb dobói: Curry 44/27, Thompson 26/18, Green 16


Miami Heat - Cleveland Cavaliers 99-84

Egy félidő alatt jött a siker. A kezdeti erőfelmérés után tudatosult a hazaiakban, hogy nekik kell dominálniuk, s egy masszív, 14-2-s etappal több mint tíz ponttal húztak el. A folytatásban tovább építették fórjukat a vendéglátók, Dragic a félidőben már 15 egységnél járt és a megszerzett közül húsz pontos előny birtokában már nyugodt második félidőt játszhatott a Heat. A hazaiaknál öten értek el két számjegyű ponttermést, s nyerhettek volna nagyobb különbséggel is, ha pontosabban büntetőznek, ugyanis már 27 pontos előnyben is játszottak, könnyű és magabiztos sikert arattak Wade-ék.

Vezér és esély nélkül. LeBron James kiülte a mai találkozót, így csak az oldalvonal mellől nézhette, ahogy együttese bő öt perc után már nem tudta tartani a lépést a hazaiakkal. A Cavs-ből minden hiányzott, ami egy szoros mérkőzéshez szükséges lett volna, nagy szerencséjük Jeffersonéknak, hogy 11 büntetőt kihagyott a Heat. Mivel még egy átütő egyéni teljesítményt sem tudtak felvonultatni a vendégek, azért a 36%-os mezőny-,és 21%-os hárompontos mutató mellett esélyük sem volt a győzelemre. A leginkább kiábrándító tény a Cleveland szurkolók számára Love 2/11-es mezőnyözéssel előadott játéka volt.

A Heat legjobb dobói: Johnson 19/6, Wade 19, Dragic 17/9
A Cavaliers legjobb dobói: Jefferson 16, Smith 12/3, Dellavedova - Cunningham 11/3-11/3

Chicago Bulls - Charlotte Hornets 96-102

Al Jefferson nélkül is megy. A Hornets centere egyáltalán nem hiányzott a minőségi magasemberekkel teletűzdelt Bulls ellen, a helyén kezdő Cody Zeller majdnem dupla-duplázott (17 pont, 8 pattanó), és a padról is jól szállt be Spencer Hawes, aki három triplát pörkölt be 7 pattanó mellett. A hátvédek is kitettek magukért, Batum 24 pontja mellett 11 pattanóba kapaszkodott bele, Walker pedig 17 egysége mellé 6 pattanót, 5 gólpasszt és 3 szerzett labdát jegyzett. A negyedik negyedben Batum 12 pontot dobott, az utolsó percben pedig Kemba Walker egy nagyon fontos és nehéz középtávolival, Zeller pedig két jó büntetővel tolta meg a csapatot.

Pau Gasol ezredes. A spanyol legenda 1000. alapszakasz-meccsét játszotta (116.-ként a ligában), dupla-duplázott is (13 pont, 11 pattanó), de nem volt nagy hatással a játékra – ahogyan egyébként a sérülésből visszatérő honfitársa, Mirotic sem. Jimmy Butler (25 pont, 8 pattanó, 10 kiharcolt büntető) és a szezoncsúcsot jelentő három triplát szóró Derrick Rose (19 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) igyekezett tartani a lépést a Hornets-szel, melléjük a padról Doug McDermott jelentkezett 13 egységgel és egy egyenlítő kosárral 94-94-nél. Ahogyan azonban Rose nagyon önkritikusan megjegyezte, védekezésben a Chicago ma „nem volt ott”, és ez a végjátékban visszaütött.

A Bulls legjobb dobói: Butler 25/3, Rose 19/9, McDermott 13/9, Gasol 13.
A Hornets legjobb dobói: Batum 24/12, Walker 17/6, Zeller 17.

Houston Rockets - Sacramento Kings 120-113

Védekezés nélkül nem lehet nyerni Houstonban. Rajon Rondo lubickolt (13 pont, 19 gólpassz), összesen hét játékos ért el kétszámjegyű pontot, Kosta Koufos a kispadról beszállva dupla-duplázott, a kezdőben helyet kapó Omri Casspi is remekül tüzelt – voltak tehát jó egyéni teljesítmények támadásban, de védekezni elfelejtettek a vendégek, és ez a győzelmükbe került. Az újonc Willie Cauley-Stein nagyon hiányzott a rotációból, az újonc magasember súlyos ujjsérülést szenvedett a Celtics ellen, egy hónapig lesz maródi – nélküle még annyit sem védekezett a Sacto, mint szokott.

Nem védekezett a Houston sem – de Cousinsra figyeltek. Utóbbi hat meccséből ötödiket nyerte meg a Rockets, nagyon nem kell keresgélni, hogy mivel: előkapták régi játékukat, 16 tripla mellett 43 (!) büntetőt harcoltak ki, amiből 32-t be is szórtak. Dwight Howard emellett úr volt a palánkok alatt, 22 pontja mellé 18 pattanót szedett, ráadásul faultgondokba és egy 4/16-os mezőnymutatóba kergette DeMarcus Cousinst, amit a Kings már nem bírt el. Hardenre nem volt embere a Sacramentónak, ő ezt 16 kiharcolt szabaddobással és 9 gólpasszal büntette, a legnagyobb tapsot mégsem ő, hanem a közel 9 hónap után pályára lépő litván Donatas Motiejunas kapta.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/15, Howard 22, Jones 16/3.
A Kings legjobb dobói: McLemore 19/9, Collison 18/12, Gay, Casspi 15/3-15/3.

Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 103-109

Mumus lesz a Portlandből? A Wolves hazai pályás gyengélkedése legendás, ez a Trail Blazers ellen kezdődött november elején, amikor 17 pontos előnyt leadva kaptak ki. A történelem ismételte önmagát, a vendégek most is borzasztóan játszottak az első félidőben, különösen az All-Star Damian Lillard – utána viszont minden megváltozott, a harmadik negyed közepén McCollum, Aminu és Vonleh pontjaival visszajöttek 17 pontos különbségről, majd a negyedik játékrész elején Crabbe és Leonard révén el is húztak – a végjátékban pedig jött a hidegvérű Lillard, és bevégezte a munkát.

A Wolves hihetetlen. Idegenben parádéznak, otthon viszont rendre tele lesz a nadrágjuk, ma a Wiggins, LaVine és Rubio vezette mezőnysor testületileg mondott csődöt (utóbbi játékát 15 gólpassza talán menti). Karl-Anthony Towns néhány gyengébb meccs után megtalálta a játékát, 27 pontja és 12 pattanója mellett a végjátékban mindent megpróbált (még egy triplát is beszórt), és a másik magasember, Gorgui Dieng (15 pont, 6/8 mezőnyből) is remekelt, de a Minny nem tudta lekövetni ellenfele ritmusváltását és kinti dobásait a második félidőben, 63-44-re vesztették el ezt a szakaszt.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/3, Wiggins 17, Dieng 15.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 19/3, McCollum 17/9, Aminu 16/6.

Milwaukee Bucks - New York Knicks 106-91

Nem várt megmentő. Jerryd Bayless nagy nehezen beküzdötte magát a Bucks kezdőjébe, de az előző meccsen ki is dőlt, így ismét felforgatott kezdővel kellett operálnia Jason Kiddnek. Jelentjük, a műtét sikerült, az újratervezett kezdőötös (Mayo, Middleton, Antetokounmpo, Parker és Monroe) remekül működött védekezésben, a túloldalon pedig Middleton kivételével mindenki legalább 17 pontot szerzett. Ez sem lett volna azonban elég, ha nincs a kispadra kerülő játékmester, Carter-Williams, aki 20 pontja mellett 5 gólpasszal jelentkezett, és nagy szerepe volt a 3. negyedben bemutatott 21-4-es futásban, ami végül döntött.

Semmi nem klappolt. Carmelo Anthony már az első negyedben fájlalta a térdét egy Antetokounmpóval történt ütközés után, ki is esett a ritmusból, és senki nem akadt, aki a back-to-back játszó Knicks élére állt volna. Porzingis nem dobott rosszul, de 5 labdát elszórt és faultgondjai akadtak, a padról nincs igazi vezér, Jose Calderon pedig inkább a bírókkal foglalkozott, mint a játékszervezéssel. Derek Fisher a 3. negyed vége felé le is cserélte a teljes kezdőcsapatot, mert látta, hogy elfáradtak.

A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 20, Monroe 18, Mayo 17/3, Parker, Antetokounmpo 17-17.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 18/6, Thomas 17/9, Afflalo 13.

San Antonio Spurs - Boston Celtics 108-105

Mindenkire szükség volt. A bő és fiatal rotációval dolgozó Celtics alaposan megnehezítette a fáradtan játszó Spurs dolgát, veszélyben forgott a hazai veretlenség – de a San Antonio is bizonyította, hogy mennyire mély gárda. Leonard, Duncan, Parker és Green is elég csendes napot fogott ki támadóoldalon, így Aldridge-nek szüksége volt a segítségre a padról, amit 54 pont formájában meg is kapott. A veteránok, Diaw, Ginobili és a szinte hibátlanul dobó David West remekeltek, de Mills 9 pontja is kellett.

Avery Bradley kezében maradt a győzelem. Három negyeden keresztül kapart a Celtics, a kemény a munka a negyedik negyedre ért be: egyszerűen állva hagyták ellenfelüket, hat triplát szórtak be, különösen az újonc RJ Hunter két hármasa volt fontos. Pontról pontra jöttek fel a záró játékrészben, és 104-102-es állásnál az addig már 4 triplát hintő Bradley próbálkozhatott kintről a vezetésért – elhibázta, és bár a végén még Crowder betalált, a Spurs nem rontott már a büntetővonalról, az utolsó kétségbeesett támadásnál pedig eladta a labdát a Boston.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 17, Diaw 16/3, Leonard 15/6, Ginobili 15/3.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/3, Bradley 18/12, Turner 16/3.

Utah Jazz - Indiana Pacers 122-119 hosszabbítás után

George karriercsúcsa is kevés volt. A Hónap Játékosának választott Paul George továbbra sem lassít, 48 pontos egyéni rekorddal jelentkezett, mellé 8 pattanót, 3 gólpasszt és 3 szerzett labdát is jegyzett – azonban csak Stuckey tudott mellé felnőni, ráadásul a rendes játékidő végén elhibázta a hárompontost. A hosszabbítás elején rögtön javított, de onnantól kezdve nem szerzett több pontot, a Jazz fordított, csapattársai pedig hibát hibára halmoztak. Az utolsó percben előbb George adott el egy labdát, majd Miles, Hill, és ismét Hill rontotta el az egyenlítőnek szánt hárompontost – nyert meccset hajított a kukába a Pacers.

A csapat diadala. Rudy Gobert hosszú hetekre kiesett egy térdsérülés miatt, és a védekezés alapembere nélkül kicsit megzuhant a Jazz – mostanra szedték össze magukat. A másik magasember, Derrick Favors 35 pontos karriercsúccsal és a rendes játékidő végén bemutatott életmentő 2+1-gyel lépett fel, a hosszabbításban pedig hat pontot rakott a táblára, abszolút nyerőembernek bizonyult. Mellette két olyan játékos parádézott, akitől ez nem megszokott: az újonc irányító, Raul Neto 13 pontot szerzett, Trey Burke pedig néhány nagyon gyenge meccs után 19 ponttal és 7 gólpasszal tolta meg csapata szekerét.

A Jazz legjobb dobói: Favors 35, Hayward 22/9, Burke 19/6.
A Pacers legjobb dobói: George 48/24, Stuckey 23/3, Miles 12/3.

Los Angeles Clippers - Orlando Magic 103-101

Van mélység a LAC-ban. Chris Paul és JJ Redick sem léphetett pályára sérülés miatt, így a veterán Jamal Crawford került be a kezdőbe – nem is tétlenkedett, 32 pontja mellett 5 gólpasszt osztott ki. Ráadásul Wesley Johnsonnal párban 12 hármast suhintottak be, ami igencsak kellett, mivel a 4. negyednek még ötpontos hátrányból futottak neki, hiába játszott ma remekül Griffin (28 pont, 13 pattanó, 7 gólpassz) és Jordan (15 pont, 14 pattanó). A záró játékrész elején a fenti páros négy hármast küldött a helyére, és bár a végén izgulni kellett, csak meglett a győzelem.

Egy hajszálon múlt. Három negyeden keresztül mindent jól csinált a Magic, különösen a 3. negyed elején lepték meg a Clipperst, amikor náluk is számolatlanul estek be a triplák. Az Oladipo és Payton alkotta hátvédpáros extrát játszott, Vucsevics dupla-duplázott, de a 4. negyedben hagyták visszajönni a meccsbe ellenfelüket, és ez a győzelembe került. Az utolsó percben Payton még egy szándékosan kihagyott büntetővel is próbálkozott, hátha valaki visszateszi a pattanót, de nagyon elrontotta a „rontást”, így a Clippers annak ellenére célba ért, hogy két büntetőt is elhibáztak az utolsó 10 másodpercben.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 32/18, Griffin 28, Johnson 21/18.
A Magic legjobb dobói: Oladipo 24/3, Payton 21/3, Harris, Vucsevics, Gordon 10-10.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus