San Antonióban is nyert a Houston, pontzáporos OKC-vereség

Csak 91 pontig jutott a Spurs - a Nuggets túldobta a Thundert - remekelt a Minnesota - Wall nélkül győzött a Wizards - debütált Griffin.

Kilencvenegy ponton tartotta és összességében simán legyőzte a San Antoniót a Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel tovább nőtt a távolság a két csapat között a tabellán. Pontzáporos találkozón dobta túl az OKC-t a Denver, nem adott esélyt a Milwaukee-nak a Minnesota, John Wall nélkül verte a Raptorst a Washington, a Detroitnál pedig bemutatkozott Blake Griffin.

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Detroit Pistons - Memphis Grizzlies 104-102

Griffin nem sokáig húzta az időt. Kis túlzással egy-két ismerkedő edzés után állt be játszani új csapatába Blake Griffin, hiszen az előző hetet még a Clippers játékosaként zárta, de különösebben nem zavartatta magát emiatt: rögtön 24 ponttal, 10 lepattanóval, 5 gólpasszal és két blokkal debütált, egyértelműen ő volt a Pistons legjobbja. A teljesítményét Stan Van Gundy azzal érzékeltette, hogy vele a pályán 23 pontot vert ellenfelére a hazai alakulat, összességében pedig csak kettővel nyert, nagy volt tehát a kontraszt, igaz, a repertoár most eléggé beszűkült, alig néhány figurát ismert egyelőre Griffin, ezeket erőltették végig. A végjáték így is egyetlen akción múlt, de valahogy behúzta a Detroit, így sorozatban második győzelmével egyetlen meccsre van a rájátszást jelentő helyektől.

Körömrágós lett a vége. Szűk két perccel a végső dudaszó előtt, Tolliver triplájával került egypontos előnybe a Pistons, innentől pedig sorra jöttek az elhibázott támadások mindkét oldalon, így ez maradt az állás egészen az utolsó másodpercekig. JaMychal Green kihagyott zsákolása után aztán feldobás-helyzet alakult ki, amelyet megnyert a Detroit, így hét másodperccel az órán büntetőhöz jutott, triplát pedig már nem engedett ellenfelének a hazai alakulat, így bár nagyon könnyen ki is kaphatott volna ebben a végjátékban, valahogy sikerült behúznia. Összességében mindkét csapat elég lassan és főleg elég pontatlanul játszott, a vendégeknél nem volt ott Tyreke Evans, a hazaiak pedig leginkább Griffin beépítésével foglalkoztak, nem az óriási színvonalról marad emlékezetes az összecsapás.

A Pistons legjobb dobói: Griffin 24/3, Bullock 15/6, Johnson 14/6, Drummond 14
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 19/3, Harrison 18/3, Brooks 13/6

Washington Wizards - Toronto Raptors 122-119

Nem kell ide John Wall. Sorozatban harmadik győzelmét aratta a Washington a legjobb játékosa nélkül, ezúttal nem is hiányzott senkinek az irányító, mindenki fel tudott lépni és megoldották a támadójátékot - Bradley Beal a második félidőben (27 pontjából 25 született ekkor) kapcsolt rá, de összességében nyolcan is elérték a tíz pontot, 50% felett dobtak és 30 gólpasszt osztottak szét. A fordulás után át is tudták venni az irányítást, az első negyedben beszedett hétpontos hátrányukat a harmadik játékrészben ledolgozták és fordítottak, majd a záró etapban jött a döntő ütés: 106-110 után futottak egy 11-0-t kulcshelyzetben, így másfél perccel a vége előtt ötpontos előnybe kerültek. Ezt aztán már nem rontották el és a Toronto hibáit (is) kihasználva, az utolsó 33 másodpercben 7/8 büntetőt értékesítve behúzták a derbit, ezzel pedig utolérték a keleti negyedik Miamit.

Ennyi clutch hiba nem fér bele. Hiába játszott alapvetően jól a Toronto, hiába dobott 17 pontot Kyle Lowry a negyedik negyedben, pont a legrosszabbkor érte el őket a hullámvölgy és az említett 0-11-es időszakkal borzasztó nehéz helyzetbe kerültek. Ettől függetlenül nyerhettek volna, de az említett Lowry 11 másodperccel az órán elrontott egy büntetőt kétpontos hátrányban, majd Beal kapitális hibája után három másodperccel a vége előtt még egyet mellédobott, pedig ezzel kiegyenlíthettek volna. Hiába szerzett több nagyon fontos kosarat az irányító, az ő kezében maradt a torontói siker, de a hosszabbítás mindenképpen, majd az utolsó játékot egy kimaradó Ibaka-triplával zárták le, így vereséget szenvedtek.

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/9, Porter 16/3, Morris 15/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 29/12, DeRozan 23, Valanciunas 17/6

Minnesota Timberwolves - Milwaukee Bucks 108-89

Van még hova javulni. Hiába a Jason Kidd menesztése óta futott 4-0, az első komolyabb csapat ellen gyakorlatilag esélytelen volt a Bucks, bár tegyük hozzá, hogy Eric Bledsoe nélkül kellett pályára lépniük a vendégeknek. A támadójáték viszont abszolút nem működött, csak az erőlködés és a szenvedés ment, sem Antetokounmpo, sem Middleton nem tudott komolyabban kreálni, ennek pedig meglett a büntetése: a nagyszünetben 21 pont volt a távolság, innentől nem nagyon lehetett miről beszélni. A második félidőben legalább a védekezésüket összeszedték, de elöl akkor sem tudtak ritmust váltani, így összességében sima vereséget szenvedtek, ráadásul Malcolm Brogdon megsérült a második negyedben, egy zsákolás után úgy kellett lesegíteni a pályáról, nem nézett ki jól. Jabari Parker a lehető legjobbkor épült fel, a következő mérkőzésen már játszhat. 

Otthon működik a Wolves. Az idegenbeli blamák mellett az NBA egyik legfélelmetesebb hazai pályája épült fel Minnesotában, a gárda 2018-ban még veretlen ebben a csarnokban és összességében csak a Spurs nyert többet saját közönsége előtt a szezon során. Ezúttal kiválóan játszott a társaság, elsősorban védekezésben, tökéletesen elszívták a levegőt a Bucks-játékosok elől, nem engedték őket rohanni és alkotni, így pedig végig uralták is az összecsapást - támadásban elég volt Jimmy Butler (28 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) és Karl-Anthony Towns (24 pont, 11 lepattanó), a többiek csak azt kapták, amit a védelem adott nekik, ezen a duón kívül senki nem vállalt többet tíz mezőnykísérletnél és senki nem érte el a tíz pontot sem. A könnyed siker után a New Orleanst fogadják hétvégén, az is mindenképpen kötelező meccs számukra. 

A Timberwolves legjobb dobói: Butler 28/6, Towns 24/3, Gibson 9, Teague 9/3
A Bucks legjobb dobói: Middleton 21/6, Antetokounmpo 17, Henson 14

San Antonio Spurs - Houston Rockets 91-102

A védekezés és a klasszisok döntöttek. Ezúttal nem az elsöprő támadójátékkal és dobófesztivállal, hanem a fegyelmezett, agresszív védekezéssel nyerte meg a mérkőzést a Houston, az első perctől kezdve uralták az összecsapást Capeláék. Már a nyitó tizenkét perc után 13 pont volt a távolság és a találkozó nagy részében végig kétszámjegyű előnnyel vezettek a vendégek, nem hagyták kibontakozni a San Antoniót, 27 pontot szereztek eladott labdák után és csak négy ilyet engedtek a Spursnek, így nem lehetett kérdés a győztes kiléte. A negyedik negyedben azért feljebb kapcsoltak Aldridge-ék, de ekkor előlépett az addig kicsit "alibiző" (sérülten vállalta a játékot) Chris Paul, sorozatban elsüllyesztett három középtávolit, majd jött a dupla-duplázó (28 pont, 11 gólpassz) James Harden egymás után két triplával, ezzel pedig lezárta a még nyitott kérdéseket a Houston. Mike D'Antoni legénysége így Gordon és Ariza nélkül nyert rangadót a liga legjobb hazai pályáján, zsinórban harmadik győzelmét aratta, most pedig utazik tovább egy újabb rangadóra, ezúttal Clevelandbe.

Támadásban megoldás kell. Védekezésben többé-kevésbé elvégezte a feladatot a San Antonio, de amíg támadásban nem tudnak érdemi játékot produkálni, addig egy szinttel a bajnokesélyesek alatt vannak - persze Kawhi Leonard hiányában nem is várja tőlük senki, hogy szorongassák a Warriorst, de a kiscsatár gyakorlatilag az egész szezonban hiányzik, valami megoldást ki kellene találni. Danny Green is erről beszélt az összecsapás után, szerinte hiába a védekezés nyeri a bajnokságot, pontokat akkor is kell szerezni, ők pedig erre stabilan nem képesek - amíg nem találják meg a ritmusukat, addig nem lehetnek komolyabb reményeik. Ezúttal lassúak, körülményesek és pontatlanok voltak, gyengén dobtak bentről és kintről is, mindössze három játékos jutott hét pont fölé, így pedig nem lehet megverni a Houstont - hétvégén a Jazzt fogadják hazai pályán, ott már nyerniük kellene.

A Spurs legjobb dobói: D. Green 22/9, Aldridge 16, Forbes 11/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/15, G. Green 15/9, Capela 14

Denver Nuggets - Oklahoma City Thunder 127-124

Pedig támadásban nem volt gond. A nagyszünetben tizenöt pontos hátrányban volt az Oklahoma City és ugyanez volt az állás a harmadik negyed végén is, csak a záró etapban tudta átvenni az irányítást a társaság - ott viszont nagyon, kis híján meg is nyerte az összecsapást. Az utolsó percbe lépve egyetlen pontra zárkózott az együttes, majd két másodperccel az órán érkezett egy tripla Paul George-tól, amivel kiegyenlítettek a vendégek és úgy tűnt, hogy hosszabbításra mentettek, azonban volt még egy lövése a Denvernek és a Thunder védekezése ezúttal is becsődölt: a dudaszó pillanatában kaptak egy triplát Harristől, amivel lenullázták az egész felzárkózásukat. A védekezéssel végig komoly gondjaik voltak, képtelenek voltak lelassítani a Nuggets játékát, de Paul George (43 pont, 19/26 mezőnyből) és Russell Westbrook (20 pont, 9 lepattanó, 21 gólpassz) óriási extrájával sikerült túldobniuk ellenfelüket a záró etapban - hiába, egyetlen kihagyás mégis vereséget eredményezett. 

Most megoldott a győztes játékot a Nuggets. Ugyan a negyedik negyedre elfáradt, összességében megérdemelten nyerte meg a találkozót a hazai alakulat, melyben több kiemelkedő egyéni teljesítményt is láthattunk. Nikola Jokics gyakorlatilag bemutatót tartott, 29 ponttal, 13 lepattanóval és 14 gólpasszal tripla-duplázott centerként, vele nem tudtak mit kezdeni a vendégek, a periméteren pedig Jamal Murray (33 pont, 14/23 mezőnyből) és Gary Harris (25 pont, 5/9 tripla) volt gyakorlatilag foghatatlan, ez a trió végig dominálni tudott támadásban. Hátul persze kevésbé voltak meggyőzőek, a Westbrook-George páros őket is szétszedte, de így is vezettek egészen a meccs legvégéig - ott viszont most megoldották a győztes játékot, Harris triplája a dudaszó pillanatában vágódott a gyűrűbe azok után, hogy az előző két meccsüket összesen három ponttal vesztették el. 

A Nuggets legjobb dobói: Murray 33/15, Jokics 29/6, Harris 25/15
A Thunder legjobb dobói: George 43/15, Westbrook 20/6, Grant 18

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus