Simán nyert Dallasban a Celtics, gálázott a Nuggets

Hatalmas verést kapott Denverben a Clippers, nem hibázott a Memphis, Lauri Markkanen karriercsúcsa kellett a Jazz sikeréhez, a ligaelső Celtics pedig átlépett a Dallason és Luka Doncicon.

Orlando Magic – Memphis Grizzlies 115-123

Jackson Jr. dominált, nem hibázott a Memphis. Parádés meccset játszott a Grizzlies erőcsatára, aki már az első negyedben blokkolt három dobást, és támadásban is rendkívül agresszívnek bizonyult, abszolút dominált a festékben, ezzel most ő adta meg a vendégek játékának alapját. Jackson Jr. végül 31 pontos szezoncsúccsal, 10 lepattanóval, 3 blokkal, 12/14 jó dobással húzta csapatát, folyamatosan megtalálhatták őt a gyűrű környékén, és nem volt rá ellenszere a Magicnek - mellette Ja Morant (32 pont, 13/21 mezőnyből, 6 gólpassz) is igyekezett, ez pedig végül elég lett a sikerhez. A találkozó a második negyedben billent el, azt 43-23-ra nyerte a Memphis, így 65-43-ra vezetett a nagyszünetben, majd ugyan az Orlando egyszer megfelezte ezt a hátrányát, de Morant 11 pontjával újra meglógott és 25 egységgel is vezett már a vendégcsapat. A záró etapban aztán Franz Wagner gyújtotta be a rakétákat, egymaga 19 pontot szerzett, az Orlando egészpályás letámadással operált, ez pedig visszahozta a meccsbe a hazai alakulatot, olyannyira, hogy szűk két perccel az órán hat pontig zárkózott fel, de még időben reagált a Grizzlies, és Morant büntetőivel lezárta a küzdelmet. Az Orlando a második félidőben már nem volt rossz, Wagner nagy utolsó negyede mellett Paolo Banchero (30 pont, 9 lepattanó, 10/20 mezőnyből) és a kipontozódó Wendell Carter Jr. (18 pont, 7 lepattanó) is dicsérhető, Terrence Ross 4/6 triplával szállt be, de az elrontott második negyedből nem volt visszaút az ugyan leeresztő, de a sikert el nem engedő Memphisszel szemben - amely sorozatban ötödször nyert, és továbbra is holtversenyben vezeti Nyugatot.

A Magic legjobb dobói: Banchero 30/6, F. Wagner 22/6, Carter Jr. 18/6
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 32/3, Jackson Jr. 31/6, Williams 16/9

 

Dallas Mavericks – Boston Celtics 95-124

Simán nyert a Boston. Jól reagált a legutóbbi, meglehetősen kínos vereségre a Celtics, amikor 150 pontot kapott a gárda a legjobbját nélkülöző OKC-től: most elöl-hátul azt a csapatot láttuk, amely a szezon nagy részében vezeti a ligát. A vendégek az első negyed közepén vették végleg a kezükbe a vezetést, és ezt követően egy másodpercig sem adták azt vissza, kilenc ponttal nyerték a játékrészt, a nagyszünetben pedig már 18-cal vezettek, és ezt követően egyszer sem csökkent 13 alá az előnyük - viszont a harmadik negyed végén már 24 volt közte, egyszerűen lejátszották a Dallast. Amellett, hogy védekezésben teljességgel elvették a Mavs játékát, limitálták Luka Doncicot és az egész rendszert, még támadásban is csillogtak: egyéni extra sem kellett ehhez (csak Jayson Tatum jutott 20 pont fölé, de ő sem dobott jól), hiszen nyolc játékosuk is dobott triplát, hatan is kétszámjegyű ponttermést hoztak, kiharcoltak 31 büntetőt, szépen járatták a labdát, minden adódó lehetőségre lecsaptak. Joe Mazzulla vezetőedző szerint csapata rendkívül magas szinten képes kosárlabdázni akkor, amikor jó szériában van, aztán jön pár meccs, amikor elveszíti ezt a koncentrációt és fegyelmet, olyankor baj van - most megmutatták Smarték, hogy még mindig tudják azt a nagyon magas szintet, amikor borzasztó nehéz őket legyőzni, de ő azt is látni akarja, hogy sorozatban képesek ezt hozni...

Eltűnt a Dallas. Luka Doncic 44,5 pontot átlagolt az elmúlt mérkőzéseken, most viszont szinte momentum nélkül hozta le a találkozót: 23 ponttal, 3 gólpasszal, 7/23-as mezőnymutatóval és 0/6 triplával zárt, a negyedik negyedet pedig már a kispadon töltötte. Az ő kikapcsolásával meg is állt a dallasi gépezet, azzal, hogy Brownék elvették a Doncic-faktort, semmi máshoz nem tudott nyúlni Jason Kidd csapata, amely végül bőven 40% alatti mezőnymutatóval és alig 15 gólpasszal fejezte be a találkozót, ráadásul kollektíven mindössze 7/32 (21,9%) triplát tudott bedobni. Kidd szerint az első félidőben még megvoltak a dobásaik, csak nem tudták őket értékesíteni, aztán a nagy hátrány kicsit összenyomta őket, kapkodni kezdtek, és még nagyobb bajba keverték magukat, de kiemelte, hogy ugyanez történt a bostoni meccsük első félidejében is, csak akkor kozmetikázni tudtak a végeredményen. Zsinórban hét győzelem után most kijózanító módon kaptak leckét, szombaton a New Orleanst fogadják, aztán vasárnap elindulnak egy ötmeccses idegenbeli túrára.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 23, Dinwiddie 18/6, Wood 12
A Celtics legjobb dobói: Tatum 29/6, Brown 19/6, Smart 15/12, Brogdon 15/9

 

Houston Rockets – Utah Jazz 114-131

Markkanen jelentette a különbséget. Egyébként is élete szezonját futja Lauri Markkanen, aki az utóbbi meccseken is remek formát mutatott, ezen az estén pedig ez csúcsosodott ki a finn magasember esetében: Markkanen 49 pontos karriercsúcsot szórt, 15/27 dobása a gyűrűben landolt, bevert hat triplát, ráadásul 13/13 büntetőt is elsüllyesztett, a nyolc lepattanó ebben az esetben már csak ráadás. Ezúttal ő jelentette a különbséget, már az első negyedben dobott 18 pontot, amivel adott némi előnyt csapatának, másrészt időt a társaknak a bemelegedéshez, így amikor a Rockets egy nagy futással ledolgozta a nyolc-tíz pontos hátrányát, és a harmadik negyedben fordítani tudott, a vendégekben volt még tartalék, és egy 10-0-s futással válaszoltak a játékrész végén - amivel végleg magukhoz ragadták a vezetést, többször már nem adták az vissza, a záró etapban lendületben maradtak. Öt perccel a vége előtt még egyszer közelített a Houston, és csak öt pont volt a különbség, de itt megint rákapcsolt a Jazz, Markkanen kosara után közte tíz lett, majd egy houstoni válaszdobás után egy 14-0-s futás következett a vendégek részéről, amit szintén a finn klasszis indított el két villanással - 131-109 után már nem lehetett visszaút, a nézők elindultak a kijáratok felé. Ezt a futást Markkanen triplái tolták meg a végén, akit a társak arra bátorítottak, hogy akkor is álljon bele ezekbe, amikor már nem számított, és amikor az utolsót kihagyta, a sima győzelem ellenére látható volt egy kis csalódottság a kispadon - nem lett meg az 50 pont a magasembernek... A Houston tette, amit tudott, Jalen Green (30 pont, 8/24 mezőnyből), Kevin Porter Jr. (23 pont, 8/22 mezőnyből) és Alperen Sengün (20 pont, 14 lepattanó) is igyekezett, de Stephen Silas vezetőedző nem volt elégedett - szerinte megint sok olyan hibát követtek el, ami a rutintalanságból fakad, buta faultokat ütöttek, ezeken muszáj lesz javítaniuk, de nekik ez még egyértelműen tanuló szezon.

A Rockets legjobb dobói: Green 30/12, Porter Jr. 23/15, Sengün 20
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 49/18, Clarkson 19/9, Beasley 19/15

 

Denver Nuggets – Los Angeles Clippers 122-91

Edzőmeccs. És még abból is egy pihentetőbb, nagyjából így tudjuk összegezni a találkozót a Nuggets szempontjából: olyan könnyen, erőlködés és energiakifejtés nélkül gyalulta le a Clipperst a társaság, hogy az még Michael Malone-t is meglepte. Jamal Murray dobott gyors 13 pontot az első negyedben, a Clippers kihagyott mindent, így már ebben a játékrészben 17 egység lett a hazaiak előnye, majd a másodikban egy 19-0-s rohanással ütötték ki ellenfelüket - 66-32 volt az állás a nagyszünetben, de a későbbiekben volt közte 43 pont is a Denver javára. Pedig semmi extrát nem csinált az együttes, Nikola Jokics például 12 ponttal, 6 lepattanóval és 9 gólpasszal ült le, semmilyen egyéni csillogás nem kellett a kiütéshez, egyszerűen a játék minden elemében megsemmisítette a teljes offnightot kifogó Los Angelest a vendéglátó. Malone úgy fogalmazott a derbi után, hogy ő nem az a típus, aki nem élvezi a győzelmeket, de azért nagyon ünnepelni sem fog - nagyon elégedett a játékosai koncentrációjával, teljesítményével, elég meggyőző produkciót nyújtottak a feldobástól kezdve, és a legutóbbi vereségük után nagyon kellett is nekik ez a siker. Ezzel a Memphisszel holtversenyben továbbra is vezetik Nyugatot, otthon 15-3-ra állnak, egy közvetlen riválison gázoltak át, ma este pedig már a Clevelanddel rangadóznak.

Ez elsősorban a LAC hibája volt. A vendégek 37%-kal dobtak mezőnyből, összesen 5/37-et (13,5%) dobtak távolról, 57-41 lett a lepattanózás a hazaiak javára, és 30-15 a leindításból szerzett pontok aránya, teljesen esélytelennek bizonyult Tyronn Lue alakulata. A kezdőben senki nem érte el a tíz pontot, Paul George 1/9, Reggie Jackson 1/6, Kawhi Leonard pedig 2/7 dobással zárt, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy 14-18 percet játszottak csak, mert az első félidő brutális veresége után Lue kiültette őket, nem látta értelmét ennek az estének. A trénernek nem volt magyarázata arra, hogy mi történt, csak annyit mondott, hogy a mérkőzés elején nem volt meg a megfelelő hozzáállásuk, pedig tudták, hogy anélkül kínossá válhat számukra a találkozó - az is lett, kemény estén vannak túl, de nem magyarázta sokáig a bizonyítványt, ma már Minnesotában kell bizonyítaniuk.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 18/12, Hyland 16/9, Cancar 15/3
A Clippers legjobb dobói: Powell 13/3, Brown 12, Mann 12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus