Simán verte az OKC-t a Cavs, Anthony Davis lecsapott

A Cavs átgázolt a Thunderen - Davis 59 pontos NBA-csúcsot szórt - megszenvedett a Spurs - nem lassít a Portland és a Charlotte

Kyrie Irving kiválása sem gátolta meg a Clevelandet abban, hogy nagyon simán verje meg az Oklahoma City-t az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – ám nem ez, hanem Anthony Davis 59 pontos karrier- és idei NBA-csúcsa volt a játéknap legnagyobb szenzációja. A Leonardot nélkülöző Spurs megszenvedett Phoenixben, a Portland újabb közvetlen riválisát győzte le, az Indiana ismét idegenben tudott nyerni, a Chicago pontzáporos meccsen verte a Lakerst Kobe Bryant és Pau Gasol utolsó egymás elleni találkozóján, a Charlotte pedig tovább kapaszkodik felfelé.

Visszajátszás: Anthony Davis god mode-ban

Detroit Pistons – New Orleans Pelicans 106-111

A szörny lecsapott. Anderson (1/12 mezőnyből) hihetetlenül gyenge napot fogott ki, de ennek tükrében is elképesztő, hogy csak két vendégjátékos jutott tíz pont felé. A szoros mérkőzésen jól szállt be a padról Holiday (6/14 mezőnyből, 7 lepattanó, 9 gólpassz), de mindenki csak messziről csodálta Anthony Davis-t. A magasember lenyűgöző estét produkált, 59 pontos franchiserekordot repesztett (24/34, 2/2 tripla, 9/10 büntető, az 59 pont idei NBA-csúcs), s még lekapott 20 lepattanót is. Shaquille O'Neal és Chris Webber után Davis lett az NBA történetének harmadik játékosa, aki legalább 50 pontot és 20 lepattanót ért el egy mérkőzésen. Egymaga vitte hátán a vendég alakulatot, melynek vezére volt a végjátékban is, ahol sorozatban 13 pontjával biztosította be a Pelicans győzelmét.

A megbüntetett hibák. Több fontos játékelemben hibázott a Pistons, pedig a New Orleans szinte teljes keretéből hiányzott az átütőerő, úgyhogy a hazaiak joggal pályáztak a győzelemre. De a fordulatokban bővelkedő és szoros találkozón a hazai csapat nem tehette volna meg azt, hogy 12 büntetőt kihagy, s mezőnyből alig 40%-os pontossággal dob, mivel Morris, Caldwell-Pope és Harris sem csillogtak támadásban. Ezek még talán bele is fértek volna a Detroit számára, de az már végképp nem, hogy Davis hatástalanítására semmilyen megoldást nem találtak, így Jackson (11/20 mezőnyből) és Drummond (9/13, 3/10 büntető, 14 lepattanó, 3 blokk) teljesítménye is kis túlzással a kukában landolt.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 34/12, Drummond 21, Harris 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 59/6, Holiday 20, Anderson 6

Oklahoma City Thunder – Cleveland Cavaliers 92-115

Irving nélkül is villogott a Cavs. Az irányító a második negyedben vált ki a meccsből influenzára utaló jelekkel, de LeBron James és Kevin Love pótolták – előbbi 25 ponttal és 11 gólpasszal, utóbbi 29 ponttal és 11 lepattanóval jelentkezett. Vezérletükkel végig előrébb járt a Cleveland, a harmadik negyedben pedig egy nagy rohammal kiütötték az OKC-t – itt el is dőlt a találkozó, a második félidőben gyengén dobó Thunder nem tudta már felvenni a kesztyűt.

Szenvedett az OKC. A Durant-Westbrook párosra tulajdonképpen most sem lehet panasz, hiszen előbbi 26 pontig jutott, utóbbi pedig egy lepattanóval maradt le a tripla-dupláról, de egyrészt a második félidőben már ők sem voltak hatékonyak a Cavs védekezése ellen, másrészt rajtuk kívül csak Ibaka lépte át a tízpontos határt – a fordulás után bőven 40% alatt dobtak mezőnyből és veszélytelenek voltak a triplavonalon túlról. Némi meglepetésre a palánk alatt is uralkodott a Love-Thompson páros és a hazaiak nem tudták megfékezni a Cleveland fegyvereit, így végül méretes pofonba szaladtak bele.

A Thunder legjobb dobói: Durant 26/12, Westbrook 20/3, Ibaka 12
A Cavaliers legjobb dobói: Love 29, James 25/6, Smith 15/15, Jefferson 15/9

Denver Nuggets – Boston Celtics 101-121

Hamar eldőlt. Isaiah Thomas (22 pont, 12 gólpassz) vezérletével nagyon erősen kezdett a Boston és már az első negyedben meglépett ellenfelétől – 35-17-re nyerték ezt a játékrészt a vendégek és innentől végig stabil előnyben játszottak. Ugyan a harmadik játékrészben közelített a Nuggets, a Celtics remekül használta ki a hazaiak hibáit, Bradley-ék sorra váltották könnyű kosarakra a labdaszerzéseket, szétosztottak 32 gólpasszt és különösebb gond nélkül nyerték meg a mérkőzést.

Ennyi labdát nem lehet eladni. Amikor Mudiay és Jokics vezérletével tíz ponton belülre zárkózott a Nuggets, rendre ziccereket ajándékozott ellenfelének a gárda – 24 eladott labdát vétettek Harrisék, amelyekkel jelentősen megkönnyítették a Boston dolgát. Így nem volt reális esélyük a szoros meccsre, sőt, hamar ismét komolyabb hátrányba kerültek és sansztalanul kaptak ki – annak viszont örülhetnek, hogy az új igazolás, DJ Augustin 13 ponttal és 4 gólpasszal szállt be a kispadról.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23/3, Mudiay 18/6, Gallinari 17
A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/9, Bradley 20/9, Turner 17/3

Phoenix Suns – San Antonio Spurs 111-118

Megszenvedett a Spurs. Ugyan a pontokat becsülettel termelte a vendégcsapat, a védekezéssel ezúttal hadilábon álltak, emiatt pedig nem tudták magukról leszakítani a Phoenixet – olyannyira nem, hogy bő öt perccel a vége előtt 100-100-nál kiegyenlítettek a hazaiak. Ekkor azonban jött a 6/9 triplát és 21 pontot beszóró Patty Mills, vezérletével a San Antonio futott egy 7-0-s etapot és ezt az előnyt már megtartotta a végéig – a kispad nagyon kellett ehhez a sikerhez.

Nagyon szívós volt a Phoenix. A Suns a kilenc ponttal elveszített első negyed után összekapta magát és jó lepattanózással, pontos támadójátékkal üldözte maga előtt az 50% felett dobó Spurst – Len és Leuer is nagyon hatékony volt a palánk alatt, de Teletovics vagy éppen Goodwin is megtette a magáét. A nagy akarásnak végül nem is lett nyögés a vége, de az utolsó percekben néhány triplával eldöntötte a meccset a San Antonio, ekkor már nem volt erejük Price-éknak az újabb rohamhoz.

A Suns legjobb dobói: Len 23, Goodwin 14/3, Teletovics 14/9
A Spurs legjobb dobói: Parker 22/3, Mills 21/18, Aldridge 19

Brooklyn Nets – Charlotte Hornets 96-104

Walker jelentette a különbséget. A vendégek irányítója végig uralta a mérkőzést és amikor kellett, mindig fel tudott lépni – a harmadik negyedben egymaga 12 pontot szerzett és ekkor lépett meg a Hornets, majd a záró etapban, amikor a Nets feljött, két fontos kosárral nyugtatta meg övéit. Végül 28 ponttal zárt, mellette pedig Al Jefferson is kezdi visszanyerni formáját, a center a padról beszállva 24 perc alatt 18 pontig jutott és nagy szerepet vállalt a sikerből.

Nem volt elég tűzerő a Netsben. A hazaiak hamar hátrányba kerültek és végig futottak az eredmény után, de hiányzott az átütőerő a játékukból. Brook Lopez (16 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) sokszor találkozott két védővel és ugyan Joe Johnson megtette a magáét, a kinti dobások nagyon hiányoztak – csak 5/22 triplát értékesített a Brooklyn, így pedig nem igazán tudták tartani a Walker által húzott Charlotte tempóját.

A Nets legjobb dobói: Johnson 17/3, Lopez 16/3, Young 14
A Hornets legjobb dobói: Walker 28/12, Jefferson 18, Batum 16/9

Orlando Magic – Indiana Pacers 102-105

Oladipo elrontotta. Fej-fej mellett érkeztek meg a felek az utolsó percekhez, Myles Turner clutch dobása után előrébb járt az Indiana, de egy labdaszerzésből két pontra közelített a Magic. Az utolsó másodpercekben 102-103-nál támadhatott az Orlando, de Victor Oladipo dobás helyett faultot szeretett volna kiharcolni a triplavonalon, a fújás elmaradt, így oda lett a lehetőség – a vendégek két büntetővel megnyerték a meccset.

A szoros meccs nem a Magic műfaja. A nagyszünetig hibát hibára halmozott az Indiana, 17 labdát szórtak el George-ék két negyed alatt, a záró etapban pedig csak 9/25-öt dobtak mezőnyből – egyedül a harmadik játékrészben játszottak jól, érdekesség, hogy a Magic is ekkor hozta legjobbját. Gordonék nem tudták kihasználni ellenfelük gondjait, az utolsó negyedben hat büntetőt is elrontottak, az utolsó dobásról már szóltunk, így mindössze 5-9-re állnak a maximum három ponttal eldőlő összecsapásokon – ők játszották a legtöbb ilyet ebben a szezonban. A Pacers ellenben belendült, az OKC legyőzése után újabb meccset nyertek idegenben és kapaszkodnak felfelé a tabellán.

A Magic legjobb dobói: Fournier 23/9, Vucsevics 19, Oladipo 17
A Pacers legjobb dobói: Ellis 21/15, George 20/6, Mahinmi 14, Miles 14/6

Toronto Raptors – Memphis Grizzlies 98-85

Otthon, édes otthon. Három hét után először játszott hazai mérkőzést a Raptors és az utóbbi találkozóik után ez jót is tett nekik – ismét működött a védekezésük, elöl pedig többen is „megdobták a magukét”. Vezettek is szinte végig a találkozó folyamán, a Memphis felzárkózási kísérleteit visszaverték és a negyedik negyedben is fontos kosarakat süllyesztettek el – kontrollált, bár támadásban elég pontatlan játékkal hozták a derbit.

Hiányzott Gasol. A vendégek támadójátékát nagyon jól limitálta a Toronto, Mike Conley 2/12-t, Matt Barnes 0/6-ot, a kezdő kettesként szerepet kapó PJ Hairston pedig 1/5-öt dobott mezőnyből, a kezdőcsapatból egyedül Zach Randolph hozta a pontokat. A cseresor mindent megtett, Vince Carter és Mario Chalmers mellett a bemutatkozó Lance Stephenson is hozzátett 16 egységet, de összességében nagyon gyengén dobott a vendégcsapat, a 3/20 tripla sokat elárul a tűzerejükről.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 21, Lowry 18/6, Joseph 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 18, Chalmers 17/3, Carter 16/6, Stephenson 16

Dallas Mavericks – Philadelphia 76ers 129-103

Most nem bízta a véletlenre a Mavericks. Sorozatban három hosszabbításos találkozóból érkezett a Dallas, ám ezen az estén nem adtak esélyt ellenfelüknek Deron Williamsék – az első negyed ütésváltása után a másodikban tíz pont feletti előnyt építettek ki, amely folyamatosan nőtt a folytatásban. A különbség elérte a harminc egységet is, így senki nem játszott fél órát sem a Mavsnél, lehetett pihentetni – Dirk Nowitzki elérte a 29.000 pontot, érkezik majd David Lee és végre győzni tudtak, jó napot zárt a texasi együttes.

Okafor karriercsúcsot hintett. Jahlil Okafor az első negyedben azt csinált, amit akart, az újonc center 18 pontig jutott ebben a játékrészben és szétszedte Pachuliáékat a palánk alatt – ezt követően is ő maradt a fő fegyvere a vendég együttesnek, de ekkor már kevésnek bizonyult. Végül 31 pontos karriercsúccsal zárt (12/19 mezőnyből, 8 lepattanó), de bár Covingtonék kintről is veszélyeztettek (12 tripla 42,9%-kal), védekezésben teljesen súlytalanok voltak és a második félidőben már esélytelennek bizonyultak.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 21/9, Nowitzki 18/15, Parsons 15, Williams 15/3
A 76ers legjobb dobói: Okafor 31, Canaan 15/9, Covington 14/12

Chicago Bulls – Los Angeles Lakers 126-115

Gasol és Bryant utoljára. A Lakersben nagy sikereket elérő duó utoljára találkozott a parketten, és Chicagóban is megadták a módját Kobe búcsúztatásának – különleges videót vetítettek le, Rose méltatta (generációja Jordanjének nevezte), a játékos-bemutatást pedig Gasol vállalta. A nézőtér álló ovációval fogadta Bryantet, aki nem is játszott ezek után rosszul – ugyanakkor a Lakersben csak egy félidő volt. Bryant mellett a három fiatal, Randle, Clarkson és Russell (15 pont, 6 gólpassz) is kezdett, támadásban nem is volt gond, a védekezés viszont szokás szerint átjáróház volt (ebben vastagon benne volt Bryant), és bár egyszer még visszajöttek 108-105-re, a végjátékban simán hozta a sikert a Chicago.

A Bullsnak még vannak céljai. Gasol a meccs után elmondta, különleges este volt, ugyanakkor mindenképp győzni akartak, hiszen a még éppen rájátszást érő 8. helyen állnak Keleten. A Bulls zsinórban második sikerét aratta, a Jimmy Butler sérülése miatt kezdővé avanzsáló Moore 24 ponttal, a Rose-Gasol duó mellett megbújó Dunleavy 17 egységgel jelentkezett – a kispadról pedig Portis és McDermott 33 pontot tett a közösbe, közte 3-3 triplával. A hármasok segítettek egyébként a Bullsnak, 68 (!) százalék felett céloztak a triplán kívülről, a büntetők is nagyon mentek (25/26) - emellett volt ritmusa a játékuknak, ezt a 30 kiosztott gólpassz is jelzi.

A Bulls legjobb dobói: Moore 24/12, Rose 24, Gasol 21/3.
A Lakers legjobb dobói: Bryant 22/3, Randle 22, Clarkson 20/6.

Portland Trail Blazers – Utah Jazz 115-111

Splash Brothers Portlandben. A minap az igazit is láthatta a hazai közönség, de a Blazers hátvédpárosa is egyre gyakrabban emlékeztet rájuk. Lillard és McCollum megint elképesztő estén van túl, mindketten elérték a 30 pontot, beszórtak 8 hármast, McCollum még 2 blokkot is bemutatott. Kellett is a ponteső, mert a Jazz nem adta olcsón a sikert, ám Mason Plumlee sokoldalú játékkal (9 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz, 2 labdalopás) jelentkezett, a padról pedig szokás szerint Harkless és Ed Davis segített. A Blazers az utóbbi időben sokadik közvetlen riválisát gyűrte le, zsinórban ötödik diadalával pedig már a 6. helyen álló Dallast szorongatja Terry Stotts legénysége.

Csak egy győzhetett. A Jazz is minden dicséretet megérdemel, a ma mutatott játéka alapján ott a helye a rájátszásban – még ha egyelőre csak a 9. helyen áll is a gárda. Nagyszerűen kezdtek, mindössze 18 pontot engedtek az első negyedben, félidőben 47-et – fordulás után viszont 68 pontot voltak kénytelenek benyelni, és a 4. negyedben nem tudták már feltartóztatni a Portlandet. 50 százalékos mezőny- és triplamutatóval ritkán kap ki csapat, ugyanakkor nem nehéz kitalálni, hol tudnak javulni: büntetőzésben (17/23), illetve abban, hogy ne engedjenek ellenfelüknek 23 támadópattanóból második esélyeket. A kritikus végjátékban kétszer is odaengedték Plumlee-t, amiből 4 hazai pont született – éppen ennyivel kaptak ki…

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 31/12, Lillard 30/12, Harkless 17/3.
A Jazz legjobb dobói: Favors 22, Hayward 21/6, Hood 18/6.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus