Száguld a Cavs és a Clippers, éledezik a Mavs

A Cavs simán megoldotta a Sacramentót is, a Clippers túldobta az Atlantát, idegenben nyert a Lakers és a Warriors, a visszatérő Irving segítségével Phillyben győzött a Dallas, míg a Pelicans alaposan kitömte a fáradt Torontót. 

Cleveland Cavaliers – Sacramento Kings 136–110

Jobban dobtak a hazaiak. Clevelandben játszották a játéknap rangadóját, ahol a legutóbbi tíz meccséből kilencet nyerő Cavaliers a hétből hat sikernél járó Sacramentót fogadta. Érdekes párharcnak ígérkezett Donovan Mitchell és De'Aaron Fox, valamint Jarrett Allen és Domantas Sabonis találkája. Az első negyed tapogatózását követően magához ragadta a kezdeményezést a házigazda, amely elsősorban a dobásai pontosságával múlta felül ellenfelét: mezőnyből 58%-kal, míg a triplavonalon kívülről 56,1%-kal célzott az ohiói gárda – a csapat 23 bedobott triplája pedig szezoncsúcs. Mitchell (29 pont, 5 gólpassz) igazi vezérként tündökölt, miközben Max Strus (22 pont, 5 lepattanó, 6/10 tripla) megállíthatatlanul szórta a hármasokat, de Allen (19 pont, 7 lepattanó, 8/10 mezőnyből) is hozta a pontjait, így a félidőben már tizenöt, a harmadik negyed derekán pedig már több mint húsz pont volt a felek közötti differencia. A hazai egylet végül magabiztos győzelmet aratott, ezzel december közepe óta őrizve a liga legjobb – 19–4-es – mutatóját.

Ezúttal nem ért győzelmet Sabonis tripla-duplája. Támadásban nem muzsikált rosszul a Kings, sőt az egyéni teljesítményeket nézve is bőven volt kiemelkedő játékosa, ellenben ezen az estén nem tudott a csapat mit kezdeni a Cleveland dobóformájával. Domantas Sabonis (12 pont, 19 lepattanó, 15 gólpassz) idénybeli tizenötödik tripla-dupláját könyvelte el, miközben Harrison Barnes (22 pont, 6/10 tripla) és De'Aaron Fox (19 pont, 4 lepattanó) is nagyjából hozta a tőle elvárhatót. Összességében viszont még a vereség ellenére sem lehet csalódott az elmúlt időszakkal Mike Brown vezetőedző, hiszen a gárda 5–2-vel abszolválta a könnyűnek semmiféleképpen sem nevezhető idegenbeli túráját, ezzel megőrizve az előkelő ötödik helyét Nyugaton.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/15, Strus 22/18, Allen 19
A Kings legjobb dobói: Barnes 22/18, Fox 19/9, Monk 18/6

Philadelphia 76ers – Dallas Mavericks 102–118

Egyre mélyebb gödörben a 76ers. Nem érkeztek túl jó hírek az elmúlt napokban Philadelphiából, hiszen a regnáló MVP Joel Embiid térdét műteni kell, így egy jó darabig még mellőznie kell a magasembert Nick Nurse vezetőedzőnek. Ez természetesen a csapat teljesítményére is kihat, a 76ers a legutóbbi öt meccséből négyet is elveszített, ráadásul a Brooklyn és a Portland is két vállra fektette őket. A Dallas mögött sincs túl jó időszak, a texasi egylet 3–7-tel zárta az elmúlt napokat, mindezek tudatában előzetesen nehéz volt megjósolni, hogy mire is számíthatunk ezen a mérkőzésen. A Philly kezdett jobban, Kelly Oubre Jr. (19 pont, 6 lepattanó), Tobias Harris (17 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Tyrese Maxey (15 pont, 7 gólpassz) révén az első negyed végén úgy tűnt, hogy a házigazda akarata érvényesülhet. A Mavs azonban nem tört meg, a hatmeccses kihagyás után jó formában visszatérő Kyrie Irving (23 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz), Josh Green (20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Luka Doncic (19 pont, 8 lepattanó) triójának vezérletével pillanatok alatt megfordította a meccset. A negyedik negyed egy szakaszában már több mint húsz ponttal vezetett a Mavericks, amely végül megérdemelt sikert ünnepelhetett.

A 76ers legjobb dobói: Oubre Jr. 19/6, Harris 17/3, Maxey 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Irving 23/6, Green 20/12, Doncic 19/12

Charlotte Hornets – Los Angeles Lakers 118–124

Elkapta a ritmust a Lakers. A Bostonban, majd New Yorkban aratott győzelmeit követően egyszerűen nem engedhetett meg magának egy botlást Charlotte-ban a Lakers, ennek megfelelően kezdett Darvin Ham csapata, amely a félidőre már közel húsz pontos előnnyel bírt. Anthony Davis (26 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz) pályafutása harmadik tripla-dupláját hozta össze, miközben LeBron James (26 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) és D'Angelo Russell (28 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) párosa is sziporkázott, ez pedig soknak bizonyult a Hornets számára még akkor is, ha az utolsó negyedben azért ráijesztett ellenfelére a házigazda. Miles Bridges (41 pont, 4 gólpassz) karriercsúccsal zárt, miközben az újonc Brandon Miller (33 pont, 4 lepattanó) a franchise történetének első olyan zöldfülűje lett, aki két egymást követő mérkőzésen is harminc pont fölé jutott. A vendéglátó feltámadása azonban túlságosan későinek bizonyult, így az aranysárga-lilák nyerték a meccset.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 41/15, Miller 33/15, Washington 15/3
A Lakers legjobb dobói: Russell 28/15, James 26, Davis 26

Atlanta Hawks – Los Angeles Clippers 144–149

Nem adta magát könnyen a Hawks. Az erőviszonyok egyértelműen a Clippers mellett szóltak, ellenben nem volt szabad félvállról vennie ezt az összecsapást, hiszen az Atlanta zsinórban négy sikerrel a háta mögött várta a feldobást. Ahogyan arra számítani lehetett, mindkét gárda felvonultatta a támadóarzenálját, a felek egyaránt 50% feletti mezőnymutatóval zártak. Kawhi Leonard (36 pont, 5 gólpassz), James Harden (30 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) és Paul George (18 pont, 5 gólpassz) vezérletével a Clips kezdett jobban, azonban a második negyedben visszajött a meccsbe a házigazda, ahol a padról érkező De'Andre Hunter (27 pont, 7 lepattanó) mellett természetesen Trae Young (25 pont, 12 gólpassz) és Dejounte Murray (21 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) is remekelt. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok egészen a záró játékrész derekáig, amikor néhány ponttal ellépett a Los Angeles, erre pedig már nem tudott érdemben reagálni a házigazda. A Clippers így 6–1-el zárta az idegenbeli túráját, a november 30-a óta tartó időszakot nézve pedig 26 győzelem mellett mindössze 5 vereség szerepel a neve mellett.

A Hawks legjobb dobói: Hunter 27/9, Young 25/9, Murray 21/9
A Clippers legjobb dobói: Leonard 36/15, Harden 30/18, George 18/9


New Orleans Pelicans - Toronto Raptors 138-100
 
A fáradt Raptors nem ért oda a Pelicans hármasaira. A vendégek egy dupla hosszabbításos Thunder elleni vereség után rögtön back-to-back léptek pályára, és a fáradtság már az első negyedben gondot okozott, közel 20 ponttal lépett el a Pelicans, amit megtartottak a nagyszünetig: Zion Williamson közelről, Brandon Ingram főként középtávolról, McCollum pedig a triplavonalon túlról büntette a lemaradó védőket. A harmadik negyedben aztán Ingram még egyet tekert a fordulatszámon és a játékrész utolsó három percében zsinórban öt hármast vert be, amivel végleg eldöntötte a meccset - a zárónegyedet már a cserék játszották le. Az egyébként 35%-kal triplázó Ingram összesen nyolc hármasa karriercsúcs, a Pelicans összesen 19 hármast szórt be, zsinórban harmadik sikerével pedig továbbra is a playoff-playin vonal határán billeg - most négymeccses kirándulásra indulnak, a Clippers ellen kezdenek. A Raptors oldalán az újonc Gradey Dicket érdemes kiemelni, aki nélkül már az első félidőben eldőlt volna a meccs, rajta kívül viszont csak Poeltl tudta hozni magát, így a Toronto utóbbi kilenc meccséből a nyolcadikat bukta el. Lassan, de biztosan haladnak a jó draftcetli irányába, legközelebb a Hornets otthonában legalább annak örülhetnek, hogy véget ér a túrájuk.
 
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 41/24, McCollum 20/18, Williamson 16.
A Raptors legjobb dobói: Dick 22/12, Barnes 17/6, Poeltl 14.
 
 
Brooklyn Nets - Golden State Warriors 98-109

Curry és Kuminga vitte célba a Warriorst. Bár mindkét gárda a playin-vonal alatt tanyázik, mostanában nyeregetnek (a Nets négyből hármat, a GSW háromból kettőt) és igyekeznek odaérni a playin-helyekre. A Nets így is kezdte a mérkőzést, mindössze 43 ponton tartották ellenfelüket az első félidőben, ráadásul szinte teljesen kinyírták a Golden State tripláit. Sajnos azonban a Brooklyn sem villogott támadásban, mindössze hatpontos előnyt harcoltak ki, így a fordulást követően a Warriors át tudta venni a kezdeményezést és a második félidőt 17 ponttal nyerve ha nehezen is, de behúzták a győzelmet a bokáját fájlaló Andrew Wiggins hiányában. A Warriors végül 4/22-vel zárt a triplavonalon túlról, mindegyik sikeres kísérlet Steph Curry nevéhez fűződik, aki fontos pillanatokban is betalált, míg a túloldalon hiába emelt rá 42 hármast a Nets, Royce O’Neale és Cam Johnson kivételével kifejezetten rosszul céloztak. Különösen Mikal Bridges és Spencer Dinwiddie nem lehet büszke a mai játékára, de hozzá kell tenni, hogy Dorian Finney-Smith és Ben Simmons sem tudott pályára lépni, ami aztán túl nagy területeket nyitott meg Jonathan Kuminga előtt. A Warriors-nál azért ma sem maradt el a dráma, Steve Kerr az utolsó bő hét percben ültette Klay Thompsont, helyén Moses Moodyt játszatta, és még az újonc Gui Santos is hamarabb kapott lehetőséget, mint a veterán – az utóbbi három meccsből másodszor történik ez meg Thompsonnal, és legutóbb is csak azért játszott a végjátékban, mert Wiggins megsérült. 
 
A Nets legjobb dobói: Thomas 18, O’Neale 15/15, Claxton 15.
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/12, Kuminga 28, Podziemski 15.

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus