Szétdobta a Lakerst a Portland, 3-0-ra áll az Atlanta

Anthony Davis visszatért a bajnoknál, de így sem tudták megállítani a portlandi hátvédsort - a Jazz tíz éves átkot tört meg Oklahoma Cityben, a Nuggets Nikola Jokics vezetésével nyomta le a Houstont, nem hibázott a Hawks, a Grizzlies pedig hosszabbítást nyert Brooklynban.

 

Visszajátszás: Nikola Jokics új szintre emeli a point center fogalmát - videók

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 128-120

Mindenre válaszolt az Atlanta. Összességében kontrollálni tudta ezt a mérkőzést a Hawks, a Clint Capelát és Rajon Rondót is bevető, Danilo Gallinarit, Tony Snellt és Kris Dunnt viszont még mindig nélkülöző hazaiak 16/25-tel kezdtek mezőnyből és innentől végig ők jártak előrébb. A Pistons többször is tudott rohamozni, az első negyedben ugyan már tíz pont felett járt a különbség, de hamar visszajöttek két egységnyire a vendégek és nagyjából így nézett ki az egész meccs - a Hawks erősített, meglógott, majd a Detroit válaszolt és visszajött néhány pontnyira. A negyedik játékrészben volt már 24 egység is az Atlanta előnye, de innen megint feljött a Pistons és az utolsó percnek 122-117-ről mentek neki a felek, ám a Hawks nem adta ki a kezéből a győzelmet és egy-két fontos játékkal behúzta a mérkőzést. Az így már 3-0-ra álló gárdánál ismét Trae Young volt a vezér (29 pont, 6 gólpassz, 15/15 büntető), de összesen heten dobtak náluk tíz pont felett, a padról Rondo (15 perc, 12 pont, 8 gólpassz), Bogdanovics (17 pont, 5 gólpassz, 5/7 tripla) és Solomon Hill (12 pont, 4/8 tripla) is nagyszerűen szállt be, csapatszinten 20 triplát dobtak, rendkívül mélynek tűntek - remekül kezdték a szezont, következőleg a Brooklyn ellen bizonyíthatnak.

Részsikerek a Pistonsnál. Blake Griffin és Derrick Rose sem lépett pályára a vendégeknél, úgyhogy abszolút a fiatalok és a fejleszteni kívánt játékosok kerültek előtérbe, akik közül néhányan éltek is a lehetőséggel. A nagyobb szerep reményében érkező Jerami Grant például elvállalt 20 dobást és 27 pontot kapart össze belőlük, bevert három triplát és nem adta el a labdát, míg a Griffin helyén kezdő Josh Jackson szintén 27 pontig jutott alig 28 perc alatt - hozzájuk jött a padról 22 perc alatt 18 pontot jegyző Delon Wright, az újonc Killian Hayes pedig a 10 pontja mellé most 8 gólpasszt is kiosztott. Összességében az biztató, hogy ezek a játékosok jól teljesítettek, az is az, hogy többször is visszajöttek a nagyobb hátrányból, de a 0-3-as mérleg is egyértelmű - most a GSW-t fogadják, meglátjuk, hogy megtörik-e a negatív szériájuk.

A Hawks legjobb dobói: Young 29/6, Bogdanovics 17/15, Collins 15/3
A Pistons legjobb dobói: Jackson 27/9, Grant 27/9, Wright 18/3

Brooklyn Nets - Memphis Grizzlies 111-116 - hosszabbítás után

Drágán jött az első győzelem. Lehet, hogy nagy árat fizetett ezért a sikerért a Memphis, ugyanis 13 perc játék után megsérült és tolószékben távozott a pályáról a gárda vezére, Ja Morant - a fiatal irányító egy blokkot osztott ki, ami után ellenfele lábára érkezett le és kiment a bal bokája. Az eset nem nézett ki jól, nem tudott ráállni a lábára, ezért kellett letolni, de többet egyelőre nem tudni, csak annyit, hogy a röntgen negatív lett, törés nincs, meglátjuk, hogy az MRI ma mit mutat. A második félidőre egyébként visszatért a kispadra, de a lába járógipszben volt, mindenesetre onnan szurkolta ki csapata idei első győzelmét, amely hosszabbításban született meg - a rendes játékidő végén Jonas Valanciunas büntetőivel sikerült egyenlíteni, majd az oda-vissza hibák után túlórára kényszerültek a felek. Ennek végén, az utolsó percben Brandon Clarke tett vissza egy támadópattanót, ezzel lett 112-111 a vendégek javára, amire már nem tudott válaszolni a Brooklyn és a Memphis 4/6 büntetővel beállította a végeredményt - Brooks (24 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Anderson (28 pont, 4/8 tripla) mindenképpen kiemelendő, de az említett Clarke és Valanciunas is nagyot hajtott, hogy megtörjék a nyeretlenségüket. 

A cseresor kapott lehetőséget. A szörnyű sérülést szenvedő Spencer Dinwiddie mellett a hosszú kihagyás után visszatérő Kevin Durant, valamint Kyrie Irving sem lépett pályára a Brooklynnál a back-to-back második felén, így abszolút a cseresorból előlépők kapták meg a karmesteri pálcát. Közülük kiemelkedett Caris LeVert, aki 28 ponttal, 11 gólpasszal és 5 labdaszerzéssel állt a "sereg" élére, mellette 21 egységet rámolt be Luwawu-Cabarrot és a többiek is igyekeztek, de ebben a felállásban, back-to-back nem voltak elég pontosak a végén ahhoz, hogy nyerjenek. Amúgy is inkább a Memphis vezetett, a Nets legnagyobb előnye négy pont volt a meccs során, de a végjátékban így is minden esélyük megvolt a hazaiakanak a győzelemre - LeVert több clutch dobást is elsüllyesztett, de végül sem a rendes játékidő, sem a hosszabbítás végén nem tudtak elég higgadtak maradni és utóbbi során a Memphis már több játékot csinált meg, mint ők. Ezzel a 2-0-s rajt után hirtelen 2-2 lett a mérlegük, elvesztették Dinwiddie-t, úgyhogy egy nap alatt nagyot változhatott a hangulat még akkor is, ha a Durant-Irving páros nélkül most erősen benne volt a vereség.

A Nets legjobb dobói: LeVert 28/6, Luwawu-Cabarrot 21/9, Harris 14/6, Chiozza 14/9
A Grizzlies legjobb dobói: Anderson 28/12, Brooks 24/6, Clarke 16/3

Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 109-110

Tíz éves átkot tört meg a Jazz. A Utah az OKC vendégeként utoljára 2010 októberében, vagyis több mint tíz éve tudott nyerni az alapszakaszban, azóta 17-0 volt a Thunder mérlege ezeken a mérkőzéseken és most is nagyon rezgett a léc annak ellenére, hogy papíron egész más szinten kell lennie Quin Snyder alakulatának. A legutóbbi vereség után ezúttal sem volt igazán meggyőző a gárda, öt pont volt a legnagyobb előnye, ellenben égett 12-vel is az elvileg tankoló OKC-vel szemben, a záró etapban is volt még kilenc pont a vendégek hátránya, innen jöttek fel és fordították meg a meccset - ez nagyrészt Donovan Mitchellnek köszönhető, aki csapata utolsó 12 pontját dobta és az ő vezérletével futottak egy 11-0-t a hajrában. Végül a győztesnek bizonyuló dobás is Mitchellé lett, aki egypontos hátrányban, hét másodperccel a vége előtt fejezett be jól egy közelit, míg az ellentámadásból Shai Gilgeous-Alexander most nem tudta megoldani a betörést - Mitchell egészen a hajráig csendes volt, ott viszont kulcsjátékokat bemutatva győzelemre vezette csapatát. Mellette Bogdanovic (23 pont, 5/9 tripla), Conley (20 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és Gobert (12 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) is dicsérhető, így végül kiizzadták a fontos, már-már történelmi sikert, most jön két hazai meccsük a Suns és a Clippers ellen, majd elmennek egy hét találkozóból álló idegenbeli túrára.

Most se sokon múlt. A Thunder a Charlotte elleni győzelemmel kezdte a szezont és akkor Shai Gilgeous-Alexander dobta a győztes kosarat, ezúttal pedig egy "nagyobb hal" ellen ugyanilyen helyzetbe kerültek - végig remekül játszottak, nem csak tartották a lépést a Jazz-zel, de a legtöbbször vezettek is és a hajrában Gilgeous-Alexander kezében volt a győzelmük. A fiatal hátvéd most kihagyta a dobást a dudaszó pillanatában, de ettől függetlenül jól játszott, 23 ponttal és 7 gólpasszal zárt, mellette Luguentz Dort jelezte, hogy a dobását is komolyan kell venni (26 pont, 5/7 tripla), de az egész csapat jól mozgott megint - egyetlen játékra voltak a bravúrtól, egyelőre nem úgy tűnik, hogy tankolási szándékkal kezdenék a szezont. 

A Thunder legjobb dobói: Dort 26/15, Gilgeous-Alexander 23/3, Hill 14
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 23/15, Mitchell 20/6, Conley 20/6

Denver Nuggets - Houston Rockets 124-111

Jokicsra nem volt ellenszer. Félelmetesen olvasta a Rockets védekezését a Denver magasembere, gyakorlatilag minden támadásban benne volt, hogy megtalálja a labda nélkül elmozgó társat és azonnal dobóhelyzetet teremt - végül 19 pontig jutott 8/11-es mezőnymutatóval, leszedett 12 lepattanót és szétosztott 18 (!) gólpasszt alig 3 eladott labdával, HoF-irányítókat megszégyenítő számokat produkált. Mellette jó formát mutatott Paul Millsap (19 pont, 7/8 mezőnyből) és Jamal Murray is összeszedte magát, 21 pontot dobott 4/6 triplával, de a harmadik negyedben egy ütközés során megsérült - jó ideig a kezében fogta a fejét, majd végül lement a pályáról és bár a padra visszatért, de a pályán már nem láttuk többet. Most ez is belefért, a záró etapot ugyan elvitte a Houston, de a hazaiak korábban 25 ponttal is vezettek már, igazából egyértelmű volt a fölényük - ezzel két vereség után megvan az idei első győzelmük, most pedig a Sacramentónak vághatnak vissza a múlt heti pofonért. 

Ennyi volt a Houstonban. Továbbra is B kerettel tudott csak kiállni a Rockets, így maradt az, hogy James Harden (34 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 10/16 mezőnyből, 5/9 tripla, 9/9 büntető) és Christian Wood (23 pont, 4/5 tripla, 2 labdaszerzés, 2 blokk) vezérletével megpróbáltak tisztesen helytállni. Ez tulajdonképpen sikerült, de nem volt ellenszerük Jokicsra és a Denver támadójátékára, hiába Harden extra második negyede (21 pont), azzal együtt is 70-60-ra égtek a nagyszünetben, a folytatásban pedig még ennyi esélyük sem volt - ebben a felállásban ennyi van bennük, de elvileg holnap már "szabadulnak" Cousinsék a karanténból, úgyhogy a Kings ellen már talán teljesebb lesz a keretük.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 21/12, Jokics 19/3, Millsap 19/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/15, Wood 23/12, Nwaba 14/3

Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 107-115

Pusztított a háromfejű portlandi sárkány. Ellenállhatatlan volt a Blazers három pontszerző hátvédje, Damian Lillard (31 pont, 5/10 tripla), CJ McCollum (20 pont, 11 gólpassz) és a padról érkező Gary Trent Jr. (28 pont, 7/11 tripla) is parádézott, ez a hármas pedig valósággal szétlőtte a Lakerst - ehhez hozzátett 22 pontot és 26 lepattanót a Nurkic-Kanter centerpáros, így már Carmelo Anthony hiánya, illetve a Covington-Jones duó 0/11 triplája is belefért. A második negyed remeklése után jött egy hullámvölgy, a Lakers egy 15-0-s futással eltüntette kétszámjegyű hátrányát, sőt, átvette a vezetést, de a Blazers még időben elállította a vérzést és válaszolni tudott - főleg Lillard és Trent nagy dobásai jelentették most a különbséget a javukra, a szoros végjátékot pedig 12-6-ra megnyerték úgy, hogy abból Lillard öt ponttal és két gólpasszal vette ki a részét. Terry Stotts vezetőedző szerint most megmutatták, hogy mennyire jó csapatuk lehet, ha megvan a megfelelő intenzitás, így a kezdeti vereség után nyertek kettőt és talán jó irányba állnak a folytatásra.

Pedig komolyan vette a Lakers. A back-to-back ellenére 36 percet játszott a hazaiaknál a tegnap kisebb bokasérülést beszedő LeBron James, ugyanúgy játszott Marc Gasol, sőt, visszatért és 38 percet kapott Anthony Davis is - egyedül Alex Caruso nem állt rendelkezésre az alap rotációból, mégis belenéztek egy hazai vereségbe. Davis mondjuk nem volt az igazi (13 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 6/14 mezőnyből), de James hajtott (29 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz), Schröder is villogott (24 pont, 8/16 mezőnyből), Caldwell-Pope pedig 4/5 triplát süllyesztett el - a kispad ugyan kicsit harmatosabban játszott, de így is megnyerhették volna a mérkőzést. A második negyedben kicsit beragadtak, de a harmadik játékrészt egy 15-0-val nyitották és úgy tűnt, hogy lerázzák magukról a back-to-back fáradtságát, ám a végjátékban egyszerűen jobb volt náluk a Portland - 103-101 után 2/8-at dobtak mezőnyből, két blokkot is kaptak, miközben védekezésben sem tudtak megálljt parancsolni ellenfelüknek. Frank Vogel vezetőedző szerint most nem volt meg a megfelelő dinamika a játékukban, ami talán a b2b számlájára írható - mindenesetre csak 2-2-vel hozták le a szezonnyitó négymeccses hazai szériájukat, most pedig egy négymeccses idegenbeli túra következik számukra.

A Lakers legjobb dobói: James 29/9, Schröder 24/3, Caldwell-Pope 14/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/15, Trent Jr. 28/21, McCollum 20/9

A tabella állása ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus