Túlórában nyert a Cavs Chicagóban, kikapott a Spurs

LeBron vezette győzelemre a Lovagokat, Rose megint megsérült. A Suns otthon legyűrte a Spurst,  Gay és  Griffin is parádézott.

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság keleti főcsoportjának csúcsrangadóján a LeBron James-vezette Cleveland ráadásban verte a Chicagót, akiknél ismét könnyebben megsérült Derrick Rose. A Suns lehajrázta a címvédő Spurst, Rudy Gay 40, Blake Griffin pedig 39 ponttal vezette győzelemre csapatát a Blazers és a Lakers ellen. Nézzük a részleteket!

A játéknap legfontosabb jeleneteivel foglalkozó videós cikkünket itt találjátok!

Indiana Pacers – Memphis Grizzlies 89-97

A harmadik negyed döntött. Ismét jól játszott a Pacers, Miles, Sloan, Stuckey és Copeland is tíz fölé jutott, 13 ponttal is vezettek a harmadik negyedben. Aztán az eladott labdáik után erőre kapott a Memphis és az ebben a játékrészben 11-et szóró Randolph vezérletével egy 26-2-es rohanással földbe döngölte ellenfelét a vendégcsapat, innen pedig már nem is adták ki a kezükből a győzelmet.

Gasolék domináltak belül. A Gasol-Randolph duó együtt 42 pontot rámolt be, miközben a túloldalon Hibberték alig kerültek jó helyzetbe – a spanyol center 20 pontja mellé 13 lepattanót is begyűjtött, illetve szerzett három labdát. Hibbert most meg sem tudta közelíteni az első meccsen mutatott formáját, bár már a nyitó negyed közepén le kellett ülnie faultgondok miatt, ez végigkísérte a találkozóját.

Lee agyrázkódást szenvedett. A Memphis játékosa épp a földön ült egy esetet követően, amikor az arra igyekvő Hibbert véletlenül beletérdelt a tarkójába – Lee jó ideig a fejét fogva feküdt a földön, majd az öltözőbe kísérték és kiderült, hogy enyhe agyrázkódása van.

A Pacers legjobb dobói: Copeland 16/6, Miles 13/3, Sloan 12/3
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 22, Gasol 20, Conley 17/9

Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers 108-114 – hosszabbítás után

James most bizonyított. Az első, rosszul sikerült bemutatkozás után a legfőbb rivális ellen már hozta magát LBJ, igaz, rá nem jellemző módon 30 dobást vállalt – ebből 36 pontot szedett össze. A hosszabbítást Irving 2+1-es játéka csikarta ki, a döntő dobást Love rontotta el, a ráadásban viszont már nem adta más kezébe a labdát James, nyolc pontot rámolt be egymaga és 16-10-re hozták ezt az öt percet.

Rose és Gibson is megsérült. Derrick Rose egy kosár után Irving lábára érkezett, a bokája pedig megsérült – később, a negyedik negyedben el is hagyta a pályát és bement röntgenre, de állítása szerint csak tesztelték. Mindenesetre komolyan hiányzott csapatából, ráadásul Taj Gibson is jegelte a lábát – rögtön a szezon elején ijesztő a helyzet Chicagóban.

A lepattanókban és az eladott labdákban volt nagy különbség. A Cavs James agressziója mellett nagyon gyengén dobott (Love pl 5/17), még a 40%-ot sem érték el összességében – viszont 52-42-re hozták a lepattanócsatát. A gyenge dobószázalékot egyébként is kompenzálta az, hogy 14-gyel többet emeltek rá, amit a kilenccel több támadópattanónak és a tízzel kevesebb eladott labdájuknak köszönhettek elsősorban. Ráadásul a 23 pontos Irving vezérletével 33 büntetőt harcoltak ki a Bulls 17 próbálkozásával szemben, így hiába dobtak csak három triplát, bőven kompenzálni tudták.

Most a periméteren volt a hangsúly a Bullsnál. Az első meccsen Gasol és Gibson hozták a pontokat, most előbbinek nem ment a dobás, bár 15 pontja mellé 6 blokkot kiosztott így is. Viszont Rose, majd kiválása után Hinrich is eljutott húsz pontig, Brooks, Snell és Dunleavy is átlépte a tízet, utóbbi ráadásul kis híján tripla-duplát szállított – összesen 13 hármast pörköltek be 41,9%-kal.

A Bulls legjobb dobói: Rose 20/6, Hinrich 20/9, Gasol 15
A Cavaliers legjobb dobói: James 36/3, Irving 23/3, Love 16/3, Thompson 16

Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers 93-81

Mayo vezette győzelemre a Milwaukee-t. A felek sokáig fej-fej mellett haladtak, aztán a dobóhátvéd hármasa elindította a hazaiakat a negyedik negyedben, majd hozzátett még egyet – végül 25 ponttal zárt 13 dobásból, csapata pedig győzelemmel mutatkozott be a közönségének.

Villogtak az újoncok. Jabari Parker pályára lépését nagy felhajtás előzte meg, az idei 1/2-es pedig ennek örömére egy 11 pontos (5/11 mezőnyből), 10 lepattanós dupla-duplát szállított. A Sixersnél Nerlens Noel is dupla-duplával jelentkezett, 14 pontja mellé 10 lepattanót szedett össze, ráadásul kiosztott három blokkot és három gólpasszt is – miközben 7/11-gyel célzott mezőnyből.

Hiányzott a vezér a Sixersből. A vendégeknél Noelen és a (megsérülő) McDanielsen kívül senki nem tudott hatékonyan dolgozni, Tony Wroten sem tudott most a csapat élére állni, hat pontjára nyolc eladott labda jutott és háromszor betakarták. Thompson is 19 dobásból szerezte 15 pontját, nem véletlen, hogy Brett Brown szerint keresik a negyedik negyedes játékosukat, aki ilyenkor elő tud lépni pár extra kosárral.

A Bucks legjobb dobói: Mayo 25/15, Knight 13/3, Middleton 12/6
A 76ers legjobb dobói: Thompson 15/6, Wroten 14, Noel 14

Phoenix Suns – San Antonio Spurs 94-89

A hátvédek megnyerték. Thomas, Dragic és Bledsoe is pályán volt az utolsó négy percben, amikor a Spurs képtelen volt kosarat szerezni. Thomas volt ma a vezér, tíz egységet termelt be az utolsó negyedben, sorozatosan dobta a betörések utáni ziccereit. Végig a Spurs vezetett, de itt a hajrában egy 10-0-s rohammal bő három perccel a vége előtt fordított a Phoenix és bár megvolt a címvédő esélye az egyenlítésre, hat mp-cel a vége előtt nem tudták oldalról bedobni a labdát.

Ha nincs tripla, megy bentről. Bledsoe-nak nagyon nem ment a játék, de csapatszinten is csak 11%-kal tüzeltek kintről (azok után, hogy szétlőtték a Lakerst), de most a festékben szedték szét Parkeréket. Thomas folyamatosan ment befelé, Dragic is innen hozta pontjait, ráadásul Markieff Morris (20 pont, 11 pattanó) és Alex Len (10 pont, 11 pattanó) is dupla-duplázni tudott, jelezve, hogy nagyon sok lehetőség van ebben a Sunsban.

Áramkimaradás a Spursnél. Leonard és Ginobili is dobott kosár nélkül (!) fejezte be az összecsapást, de a negyedik negyedben már Tim Duncan sem tudott betalálni és Tony Parkernek sem jöttek össze a dolgok – a 41%-os mezőnymutató nem szokványos náluk. A Suns nagyon koncentrált (csak hét eladott labda) és gyors játékára nem tudtak reagálni érdemben a hajrában, a jó helyzeteiket nem tudták kidolgozni és védekezésben is összeomlottak teljesen.

A Suns legjobb dobói: Thomas 23, Mark. Morris 20, Bledsoe 12/3
A Spurs legjobb dobói: Parker 19/6, Duncan 16, Diaw 13/3

Sacramento Kings – Portland Trail-Blazers 103-94

Rudy Gay javított. A kiscsatár gyengén játszott a nyitómeccsen és az előszezonban is, ma viszont ellenállhatatlannak bizonyult: 13/19-es mezőnymutatóval negyven pontot szórt, ami eggyel kevesebb a karriercsúcsánál. Kintről (3/4 tripla) és bentről (11/13 büntető) is rendkívül hatékony volt, leszedett nyolc lepattanót és kulcspillanatokban szerzett óriási kosarakat, ő vezette győzelemre a Kingst.

Lillard alakul, Aldridge gyengélkedett. Az irányító borzalmas dobóformával nyitotta a szezont, ma már egyet lépett előre: ugyan 0/9-cel (!) zárt kétpontosokból, elsüllyesztett 4/8 triplát és kilenc kiharcolt büntetőjéből nyolcat értékesített, így húsz pontig jutott végül. Aldridge is berámolt ugyan 22-t (közte egy hármassal megint), de 7/18-as mezőnymutatója tőle kevés, főleg úgy, hogy Lillardnak sem ment és Matthewnak is csak belülről (16 pont, 1/7 tripla).

Collison pótolja Thomast. A Sunsnál meccset nyerő irányító helyére érkezett Collison a Kingshez, ma pedig 17 ponttal, 8 lepattanóval, 8 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel segítette csapatát – remekül irányított, amikor kellett, betalált és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy simán nyerje a lepattanócsatát a Sacramento.

A Kings legjobb dobói: Gay 40/9, Collison 17, Cousins 17
A Trail-Blazers legjobb dobói: Aldridge 22/3, Lillard 20/12, Matthews 16/3

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 111-118

Blake Griffin parádés. Az erőcsatár 39 pontot szórt be 15/23-as mezőnymutatóval. Megtanulta a triplát, most 2/2-t értékesített, ráadásul a büntetői is ülnek, most 11/12-t süllyesztett el. Emellé hét lepattanót és négy gólpasszt is jegyzett, ellenállhatatlan formában kosarazott – mellette Crawford hozta az extrát a padról, Paul és Jordan pedig dupla-duplázott.

Bryant erőltette, Hill bizonyított. Kobe óriási kosarakkal húzta csapatát, kiosztott hét gólpasszt is 21 pontja mellé, de 6/15-ös mezőnymutatót produkált és bár egy extra kettessel megteremtette az egyenlítés lehetőségét a végén, a triplát elrontotta. Jordan Hill viszont hozta magát, az atletikus Clippers-magasok között 23 pontot szerzett, méghozzá 10/15-ös mezőnymutatóval.

Jeremy Lin a megoldás? Nash sérülése után Lin került a kezdőbe egyes poszton és eddig remekül funkcionál – most éppen 17 pontot rámolt be 13 dobásból, kiosztott kilenc gólpasszt és leszedett négy lepattanót. Mindemellett Chris Paul életét nehezítette, aki 12 ponttal és 10 gólpasszal zárt ugyan, de 2/9-cel célzott mezőnyből.

A büntetőkben nagy különbség volt. A Clippers amellett, hogy jól dobott (bár most a Lakers 50% felett célzott), 44 büntetőt harcolt ki, amiből 38-at értékesített is – ez Bryanték 20/28-ához képest óriási differencia.

A Lakers legjobb dobói: Hill 23, Bryant 21/3, Lin 17/9
A Clippers legjobb dobói: Griffin 39/6, Crawford 22/9, Redick 15/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus