Vége a Cavs szériájának, már nem ligaelső a Boston

Ginobili triplája döntött a Spurs-Celticsen - Oladipo sok volt a Clevelandnek - 6-0-lal zárta túráját a GSW.

Már nem a Boston Celtics áll az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának élén, miután szoros küzdelemben elvesztette a rangadót San Antonióban, jelenleg a Houstoné a legjobb mérleg a bajnokságban. Megtört a Cleveland győzelmi szériája, LeBron Jamesék Indianában kaptak ki, nem hibázott viszont a Steph Curryt nélkülöző Warriors: a címvédő 6-0-lal hozta le idegenbeli túráját, ezúttal Detroitban tudott nyerni. Hosszabbításban aratott bravúrgyőzelmet a Chicago és a Sacramento, otthon könyvelhetett el sikert a Milwaukee, vendégként is győzött a Toronto és a Denver. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Charlotte Hornets - Chicago Bulls 111-119 - hosszabbítás után

Őrült meccs volt. Finoman szólva is fordulatos és szoros találkozót vívtak a felek, húsz alkalommal volt egyenlő az állás, 17-szer változott a vezető kiléte és egyik félnek sem volt nyolc pontnál nagyobb előnye. A rendes játékidőben nem is született döntés, öt másodperccel a vége előtt túlórára mentett Kemba Walker, ám a ráadásra már elfogytak a hazaiak, összesen öt pontot dobtak az öt perc alatt, így a Markkanen (24 pont, 12 lepattanó) és Dunn (20 pont, 6 lepattnaó, 12 gólpassz, 8/24 mezőnyből) által húzott Bulls ki tudta harcolni a győzelmet - sokkal pontosabban dobtak közelről, ez jelentette a különbséget. Fred Hoiberg legénysége így sorozatban tíz vereség után tudott újra nyerni és érdekesség, hogy idén 2-0-ra áll a Hornets ellen, míg a liga összes többi csapatával szemben 2-20-ra...

Ezt hozni kellett volna. Bánhatja ezt a találkozót a Charlotte, egy playoffba igyekvő csapatnak ilyen hazai vereségek nem férhetnek bele, de igazából nem játszottak jól. Dwight Howard (25 pont, 11/23 mezőnyből, 20 lepattanó, 6 blokk) érvényesítette fizikai fölényét a palánk alatt és brutális estét produkált, de egyedül nem tudta megállítani a vendégeket, a támadásokért felelős Walker-Batum páros csak 9/30-at szenvedett össze mezőnyből, az ő hatékonyságuk pedig nagyon hiányzott - ráadásul védekezésben is komoly gondjaik voltak, a Bulls fő fegyvereit hagyták dolgozni. A kispadok csatáját is megnyerte a Chicago, az Nwaba-Portis kettős sokat tett hozzá, ami kulcsfontosságú volt, a Hornets cseresora pedig nem volt ilyen masszív - rögtön javítaniuk kell, most back-to-backet játszanak a Lakersszel.

A Hornets legjobb dobói: Howard 25, Walker 20/9, Williams 17/9
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 24/9, Dunn 20, Lopez 19

Detroit Pistons - Golden State Warriors 98-102

Hibátlan túra. Nagyon impresszív idegenbeli kirándulást zárt le ezzel a meccsel a bajnok, 6-0-lal térhet haza Steve Kerr együttese, ráadásul az elmúlt két találkozót Steph  Curry nélkül kellett lejátszani, sőt, többen is hagytak ki meccset a túra során - egyébként a 2009-es Lakers óta egyetlen csapat sem zárt hibátlanul egy hatmeccses idegenbeli szériát. A Curry mellett Pachuliát is nélkülöző gárda vezére ezúttal is Kevin Durant (36 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 5 blokk) volt, mellé Klay Thompson és a visszatérő Draymond Green (13 gólpassz, 3 labdaszerzés, 6 blokk) lépett fel és bár voltak hullámvölgyeik, összességében megérdemelt győzelmet arattak - a hajrá is szoros lett, Livingston két clutch büntetőt dobott mellé, de a védekezésük  végig stabil maradt, így kiharcolták a győzelmet. Ezúttal nem dobtak igazán jól, különösen kintről, de ez is belefért, így továbbra is tapadnak a Houstonra, következőleg pedig a Portlandet fogadják.

Nem tudott javítani a Detroit. A kiváló második negyed és a jól sikerült hajrá ellenére újabb vereséget szenvedett a Pistons, pedig közel járt hozzá, hogy megfogja a bajnokot. A nagyszünet előtti percekben a védekezésnek köszönhetően sikerült fordítaniuk Harriséknek, a harmadik játékrészben aztán beszedtek egy komolyabb hátrányt, de a meccs végén nagy tempóban zárkóztak: Avery Bradley az utolsó egy percben hét pontot szórt, de a döntő támadásnál Reggie Jackson nem találta meg az üresen álló társakat, egy nehéz kettest vállalt, így elúszott számukra a találkozó. Az irányító egyébként sem élete meccsét játszotta és Andre Drummond dobásait is teljesen elvette a GSW, ráadásul Stan Van Gundy szerint az nem csak a vendégek érdeme, hogy 15 dobást tudtak blokkolni, melyből a Durant-Green kettős 11-et vállalt - a Buckstól 16 sapkát kapott a Pistons, most 15-öt, ez az ő rossz döntéseik eredménye. Javulniuk kell, az egyértelmű, sorozatban öt vereségnél tartanak és bár a Warriorstól ki lehet kapni, most már meg kell állítaniuk a zuhanást - pedig a Bostont fogadják holnap este, az is kőkemény derbi lesz.

A Pistons legjobb dobói: Bradley 25/12, Jackson 16/6, Harris 11/6
A Warriors legjobb dobói: Durant 36/9, Thompson 21/6, West 11

Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 106-102

Vége a szériának. Nem lett meg a rekorddöntés, "csak" beállította a franchise-csúcsot 13 sorozatban szerzett győzelemmel a Cavaliers, ezúttal ugyanis elbukott a társaság. Az első félidő még jól alakult a vendégek számára, ültek a triplák, jöttek a kosarak és vezettek is, a fordulás után azonban egyre kevésbé működött a támadójáték, egyre többet szenvedtek, az utolsó negyedben már csak 16 pontot tudtak dobni és elbukták a szoros végjátékot. Az utolsó másfél percben négy triplát lőttek mellé és a Pacers egyszerűen pontosabb, higgadtabb volt náluk, hiába villogott megint LeBron James (29 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) - Kevin Love szerint a vereségben az a jó, hogy rögtön back-to-backet játszanak a Philly ellen és azonnal tudnak javítani. 

Megint Oladipo döntött. Óriási fogás eddig a George-cserében megszerzett dobógép, aki egyrészt élete szezonját futja, másrészt clutch helyzetben eddig rendre megvillan, ezúttal is ő szállította a Pacers sikerét. Oladipo végig nagyon agresszív volt, eljutott 33 pontig (11/24 mezőnyből, 6/13 tripla, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és bár volt egy hullámvölgye (dobott homályt és "kapufát" is távolról), nem ment el az önbizalma: egy perccel a vége előtt elsüllyesztette utolsó, egyben legnagyobb hármasát, amivel hatpontosra növelte csapata előnyét és eldöntötte a meccset. Mellette fontos munkát végzett a Turner-Young páros, szintén a legjobbkor talált be Bogdanovic, a végén pedig Joseph higgadt büntetőzésére is szükségük volt - az utóbbi 12 meccsükből a kilencedik győzelmüket jegyezték és 2-0-ra állnak a Cavs ellen.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 33/18, Turner 15/3, Young 13/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 29/3, Love 20/6, Smith 15/15

Orlando Magic - Denver Nuggets 89-103

Előlépett a denveri kispad. A Jokics-Millsap páros nélkül ezúttal nagyon gyengén kezdte a meccset a Nuggets, az első ötös csak kereste önmagát és tíz pont feletti hátrányt szedett össze az első negyedben - a mentőöv azonban megérkezett a cseresorból. Kenneth Faried (20 pont, 10 lepattanó) óriási energiával szállt be, Emmanuel Mudiay is lendületet hozott, de Malik Beasley is sokat tett azért, hogy megforduljon a meccs - sokkal gyorsabbá és harcosabbá vált velük a gárda, aminek meglett az eredménye. A kispadok csatáját végül 53-16-ra (!) nyerte a Denver és az első negyed után összesen 25 pontot vertek ellenfelükre a vendégek, egyértelműen ők uralták a találkozót - a második-harmadik negyedben 61%-kal dobtak és magukhoz képest kiemelkedően védekeztek. Ennek köszönhetően végre idegenben is nyerni tudtak, október 29-e óta mindössze másodszor és most Indianában folytatják túrájukat, ott nem ők lesznek az esélyesek.

Lejátszva. Evan Fournier hiányát egyértelműen megérezte az orlandói támadójáték, ráadásul agyrázkódás miatt a második félidőben Aaron Gordon is kidőlt, ezt pedig már nem bírta el az együttes. A jó kezdés után teljesen szétesett a védekezésük, majd a támadásuk is, 40% alatt dobtak és energiában, agresszivitásban messze elmaradtak a Denvertől - 58-42-re kaptak ki a festékben, 15-4-re a gyorsindításokból szerzett pontokat tekintve, más fokozatban kosárlabdáztak a vendégek. Nem túlzás azt állítani, hogy az első negyed után lejátszották a pályáról a Magicet, Frank Vogel nem tudott változtatni a dolgok menetén, most pedig Fournier és Gordon nélkül kell back-to-backet játszaniuk az Atlantával.

A Magic legjobb dobói: Simmons 21/3, Vucsevics 21/3, Gordon 14/3
A Nuggets legjobb dobói: Faried 20, Barton 19/3, Mudiay 18/6

Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 107-116

Gyengén kezdett, majd lerohanta ellenfelét a Raptors. Az első félidőben nagyon mélyen voltak a vendégek, 17 pontos hátrányt szedtek össze és innen kellett visszakapaszkodniuk, hogy bizonyítsák, idegenben is jó csapatnak számítanak. Ez sikerült, már a nagyszünetig eltüntették a hátrány jelentős részét, a harmadik negyed végére fordítottak, a záró etapot pedig tíz ponttal nyerték meg, akkor haraptak igazán védekezésben, amelynek köszönhetően végül győzelemmel tudták kezdeni négymeccses túrájukat. A DeRozan-Lowry páros (42 pont, 13 pont, 14 lepattanó) mellett Serge Ibaka (21 pont, 4/5 tripla) is kiemelendő, a jó kinti dobóforma mellett kiharcoltak 33 büntetőt és csak 11 labdát adtak el, a döntő viszont mindenképpen a leindításból szerzett 41 (!) pont volt - ez már önmagában egy győzelmet eredményező szám, igaz, egészen a hajráig kellett arra várni, hogy eldőljön a mérkőzés. 

Ez nem védekezés. Az első negyedben azért tudott meglógni a Grizzlies, mert 74%-kal tüzelt mezőnyből, ezt követően viszont visszatértek a valóságba Gasolék és a fennmaradó időben alig lépték túl a 40%-ot - a gond mégsem ezzel, hanem a nem létező védekezéssel volt. A gyorsindításból kapott 41 pont egészen vállalhatatlan, gyakorlatilag akkor rohant át rajtuk a Raptors, amikor csak akart, csak idő kérdése volt, hogy a vendégek a védekezést is megoldják és lezárják a találkozót. J.B. Bickerstaff érthetően elégedetlen volt csapata teljesítményével, más területeken (kihagyott üres zsákolás, stb.) is tetten érhető volt a figyelmetlenség, a végén már a frusztráció (Gasol és Evans is kapott technikait) is egyértelmű volt, így újabb vereséget szenvedtek - november 7-e óta egyetlen meccset tudtak megnyerni, nem túl jó manapság Memphisben meccsre járni...

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 27/9, Gasol 20/3, Parsons 15/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26, Ibaka 21/12, Lowry 16/12

Milwaukee Bucks - Dallas Mavericks 109-102

Middleton extrája kellett a végén. Nem játszott igazán jól a Milwaukee, volt tíz pont feletti hátrányban is a második félidőben, de végül ledolgozta ezt a különbséget és a hajrában fordítani tudott. Ebben Giannis Antetokounmpo (27 pont, 11 lepattanó) és Eric Bledsoe (24 pont, 4 gólpassz) mellett óriási szerepe volt a negyedik negyedre tarthatatlanná váló Khris Middletonnak, aki 5/6-ot dobott mezőnyből ebben az időszakban, az utolsó négy és fél percben 12 pontot szórt és eldöntötte a találkozót - igaz, ekkor már a hazai védekezés is helryeállt, jöttek a labdaszerzések, a korábbi letargikus játék után tűzbe jött a csapat és a közönség is. A végjátékot így sikerült behúznia Jason Kidd csapatának azok után, hogy sokáig nem neki állt a zászló, az utóbbi hat meccsből ötödik sikerét könyvelhette el és jelenleg a negyedik helyen áll Keleten.

Megint egy kicsi hiányzott. Ahogy Bostonban, úgy most Milwaukee-ban is vezetett a meccs jelentős részében a Mavericks, ezúttal is jól játszott a gárda, megvolt a ritmus, ültek a triplák, Wesley Matthews pedig vezérré lépett elő - a nagyszünetben már 15 pontnál járt 6/7 dobását értékesítve. A második félidő azonban már nem sikerült jól, a Bucks cseréi változást hoztak a játékba és a negyedik negyedben már nem tudtak mit kezdeni a vendégek Middletonnal - megtört a ritmusuk, fokozatosan elment az önbizalmuk és sorra követték el a hibákat. Bő négy perccel a vége előtt egy ponttal még vezettek is, de ekkor jött az említett Middleton-show, közben sorozatban négy támadásból maradtak pont nélkül és bár a végén Barnes még adott nekik némi reményt, de nem tudtak egyenlíteni - úgy fest, hogy "három és fél negyedes" csapat jelenleg a Dallas, egy kicsi hiányzik ahhoz, hogy jelentősen javuljon a mostani 7-19-es mérleg. 

A Bucks legjobb dobói: Middleton 31/15, Antetokounmpo 27, Bledsoe 24/3
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 29/15, Barnes 18, Nowitzki 11/6

New Orleans Pelicans - Sacramento Kings 109-116 - hosszabbítás után

Randolph oktatott. A Kings veterán magasembere várakozáson felül teljesít idén új állomáshelyén, de most talán minden eddigi meccsét felülmúlva vezette győzelemre csapatát. Randolph 35 pontot szórt 14/22-es mezőnymutatóval, közte karriercsúcsot jelentő 5/9 triplával, mellette leszedett 13 lepattanót és a hosszabbítás elején is ő gyújtotta be a rakétákat két hármassal - szenzációsan játszott, eközben pedig védekezésben és trash talkban is felvette a kesztyűt a Pelicans sztárjaival. Mellette Buddy Hield is nyerőemberré lépett elő, a Cousins-cserében feladott korábbi New Orleans-fiatal 18 pontjából nyolc született a rendes játékidő végén, ő mentett hosszabbításra és bevert 4/5 hármast, megbüntette volt csapatát. Úgy fest, hogy a Sacramento nem áll le, újabb idegenbeli bravúrt jegyzett a társaság, 2-2-vel zárta túráját és mindössze másfél meccsre van a nyugati tizedik Lakerstől.

Cousins elfogyott a végére. Sokáig úgy tűnt, hogy ismét ízekre szedi volt csapatát a Pelicans magasembere, de a negyedik negyedben és a hosszabbításban már sokkal többet hibázott, mint amennyi hasznos dolgot csinált, így vastagon benne volt a hazaiak vereségében. A harmadik negyed végétől összesen öt pontot szerzett és 2/12-t szenvedett össze mezőnyből, nem lehetett rá számítani, így hiába szórt be 38 pontot, ehhez kellett neki 30 mezőnykísérlet, ráadásul nyolc labdát is eladott - nagyon túlpörgött, a visszatérő Anthony Davisnek például alig jutott szerep mellette. A New Orleansnál pihentetés miatt nem játszott ezúttal Rajon Rondo, talán az ő higgadtsága is hiányzott, mindenesetre a rendes játékidő végén szűk tízpontos előnyt adott le a gárda, majd a hosszabbításban már minden tekintetben a Kings került fölénybe - fájó hazai vereség ez Holidayéknek, hozniuk kellett volna a találkozót.

A Pelicans legjobb dobói: Cousins 38/12, Davis 18, Clark 15/6
A Kings legjobb dobói: Randolph 35/15, Hield 18/12, Fox 14/3

San Antonio Spurs - Boston Celtics 105-102

Ginobili bedobta, Irving nem. Nagyjából ezen múlt a várakozásoknak megfelelő színvonalat és izgalmakat hozó találkozó: az utolsó dobáson. Végig szorosan alakult az összecsapás és bár az utolsó negyedet a Celtics kezdhette előnyből, a 27 pontos LaMarcus Aldridge vezetésével hamar kiegyenlített a San Antonio, amely négy perc alatt egyetlen mezőnykosarat engedélyezett ellenfelének. A hajrá aztán végletekig kiélezettre sikerült, másfél perccel a vége előtt 102-102-re alakult az eredmény, Irving elrontott két hármast, Aldridge eladott egy labdát, de huszonöt másodperccel az órán Manu Ginobili leszedett egy kulcsfontosságú támadópattanót - ez aztán megalapozta a mindent eldöntő kosarat, hiszen öt másodperccel a meccs vége előtt az argentin beverte a győztes triplát. Irvingnek ugyan volt még egy lövése a végén, de azt kidobta magából a gyűrű, így a texasiak örülhettek annak, hogy megnyerték a rangadót - ráadásul a hírek szerint ma este/holnap hajnalban végre megkezdheti a szezont Kawhi Leonard is.

Már nem ligaelső a Celtics. Kiválóan kezdték a meccset a vendégek, 11-0-t futottak, Gregg Popovich időt kért, majd technikait kapott, úgy alakultak a dolgok, ahogy Brad Stevens szerette volna. A folytatásban aztán változott a helyzet és egyre inkább kidomborodott, hogy Al Horford mennyire fontos láncszeme a gépezetnek: őt levették a pályáról (2 pont, 1/6 mezőnyből, 3 gólpassz) Aldridge-ék, ezzel pedig nagyon leegyszerűsödött a bostoni játék. Irving ugyan parádézott (36 pont, 13/21 mezőnyből, 6/10 tripla), de a megszokott labdajáratás nem működött igazán, nem jöttek a gólpasszok, főleg az egy-egyezés ment, ez pedig végül nem vezetett eredményre - a végén többször is rontott az óriásit játszó irányító, míg a túloldalon beesett Ginobili hármasa. A tanulságos vereséggel viszont már el is vesztette ligaelső szerepkörét a Celtics, immár a Houstoné az NBA legjobb mutatója, Tatumék most Detroitban folytatják.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 27/3, Gay 15, Gasol 14
A Celtics legjobb dobói: Irving 36/18, Tatum 20/6, Brown 15/3

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus