Visszajátszás: LeBron Jamest nem lehet legyőzni

Két éve ezen a napon ütötte el a Bostont a nagydöntőtől LeBron James és a lesajnált Cleveland, erre tekintünk most vissza.

 

2018. 05. 27.: LeBron Jamesre nincs válasz

Két éve ezen a napon tett újabb csodát LeBron James, amikor az egész szezont és az egész PO-t végigvergődő, nélküle sokszor lottery csapatnak tűnő Clevelanddel nyerni tudott Bostonban, ezzel újfent elvitte a nagydöntőig övéit. A Celtics egészen eddig a pillanatig veretlen volt otthon a rájátszásban, amúgy is jobb csapatnak tűnt ennél a Cavsnél még Kyrie Irving és Gordon Hayward nélkül is, de az ohióiak nem adták fel és komoly bravúrt bemutatva az előző évhez hasonlóan megint kiejtették a riválist.

Végül egy izzadós, gyürkőzős, védekezésközpontú meccset láthatott a TD Garden közönsége, a Cleveland 87-79-re győzött úgy, hogy James 35 ponttal, 15 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt és a már Kevin Love-ot is nélkülöző gárdának ez pont elég volt - Jeff Green kezdett négyes poszton és váratlanul jól is játszott, a hajrában pedig James 2+1-e mellett ő, Tristan Thompson és JR Smith is hozzá tudott szólni. A fiatal Celtics így leckét kapott PO-rutinból és hazai hetedik meccset bukott el, pedig ennél nagyobb esélye senkinek nem volt még a James-féle Cavs (újkori) legyőzéséhez Keleten.

Lehet, hogy a hetedik meccs utolsó szakaszában jött el az, amit sokan korábbra vártak és itt jött ki a bostoni keret rutintalansága, mindenesetre rossz döntéseket hoztak Brownék és rosszul is hajtották végre a játékokat. Al Horford kiválóan dolgozott a festékben, mégsem kapott labdát, az egész meccs során hatszor kapta meg ezen a területen belül, ebből kiharcolta két faultot és dobott 4/4 kosarat, ám a hajrában el sem jutott hozzá a játékszer - az utolsó hat percben 2/13-at dobott mezőnyből a Celtics, közte 1/9 triplával, erőltették azt, ami az egész összecsapás során nem működött. Voltak szép statisztikák arról a meccs során, hogy az első negyed után 0/11-et hajítottak a hazaiak az üres kinti helyzetekből, vagy hogy 9/39-et dobtak egy-egyezésből, de az is elég beszédes, hogy az elmúlt húsz évben (alapszakaszt és rájátszást is nézve) 301 olyan meccs volt, ahol egy kezdő hátvédpár legalább húsz triplát ráemelt volna, a Rozier-Brown kettős 3/22-es mutatója pedig ebből pont a 300. helyre elég...

Jamesnek amúgy ez már a 35. megnyert playoff-párharca volt pályafutása során, amellyel utolérte Tim Duncant és már csak Derek Fisher (40), Robert Horry (39) és Kareem Abdul-Jabbar (37) állt előtte a vonatkozó listán. Ez már sorozatban a hatodik megnyert Game 7-je volt zsinórban és 6-2-re állt ilyen helyzetekben pályafutása során, ezzel pedig ez a Cavs az első csapat a 2008-as Boston óta, amely úgy jutott el a nagydöntőig, hogy két hetedik meccset is nyert a rájátszásban. Ez természetesen azt jelenti, hogy zsinórban nyolcadszor döntőzhetett James, amellyel csatlakozott az 1950-es évek Bostonjának öt játékosához, más nem volt még erre képes... 

Egyébként pedig természetesen a pálya mindkét oldalán villogott a hetedik meccsen: elöl a 35 pontja mellett 21 dobóhelyzetet alakított ki a többiek számára, amely messze-messze a legtöbb volt a meccsen, ebből 13 pedig teljesen üres volt - emellett védekezésben 19 alkalommal volt első számú védő dobásnál, amelyből mindössze 6/19-et hajított a Celtics. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus