Visszatér Karl-Anthony Towns, újra pályán Ja Morant

Tíz mérkőzéssel jelentkezik az NBA újabb játéknapja, ahol a GSW Dallasba, a Knicks pedig Miamiba utazik rangadóra, visszavágna a Bullsnak a Sixers, kötelező előtt a Bucks és a Memphis, hosszú idő után léphet újra pályára Karl-Anthony Towns, a Lakers pedig a Phoenix ellen bizonyítana. Mutatjuk, hogy mi vár ránk a hajnali játéknapon, íme a program.

Washington Wizards – Denver Nuggets 00:00


Az utóbbi időszakban bemutatott mélyrepüléssel minden jel arra mutat, hogy a Wizards szezonja inkább előbb, mint utóbb véget fog érni, az elmúlt tíz mérkőzésből csak kettőt sikerült megnyerniük, most zsinórban három vereség után lépnek pályára, az így összejött két és fél meccses hátrány a tizedik helytől szinte behozhatatlannak tűnik már Bealék számára. A hazaiak ráadásul back-to-back játszanak, alig egy nappal korábban a Magic ellen kaptak ki, így a nyugati listavezető Denver ellen több szempont alapján is underdog a csapat. A Denver az elmúlt hetekben bizonytalan volt, csak 50%-os mérleget sikerült hoznia, de zsinórban négy vereség után háromból már két alkalommal is nyerni tudtak Jokicsék, talán sikerült kilábalniuk a hullámvölgyből. Elnézve a fővárosi alakulat formáját, illetve, hogy Kyle Kuzma bokasérülése a hírek szerint komolyabb, így a Nuggets újabb nagy lehetőség előtt áll, hogy még egy lépéssel közelebb kerüljön az alapszakaszgyőzelemhez, hatalmas meglepetés lenne, ha a fáradtabb és jóval kevésbé motivált Wizards borsot törne a vendégek orra alá.

 

Dallas Mavericks – Golden State Warriors 00:30


Meglehetősen fontos rangadót játszik egymással a két csapat, a Mavs a nyolcadik, a GSW a hatodik helyről várja a mérkőzést, a felek közötti fél meccses távolság miatt pedig sorsdöntő is lehet az alapszakasz végeredményének szempontjából. Egyik csapat sincs jó formában, a Dallas és a Warriors is csak két meccsét tudta megnyerni az elmúlt öt pályára lépéséből. Kyrie Irving felépülésével a hazaiaknak sikerült néhány győzelmet szerezni, fontos meccsen verték például a Lakerst is, a Warriors viszont egy hosszabb idegenbeli túrát teljesít, ahol továbbra sem tud igazán győzni, igaz, a Rockets ellen legutóbb megtört a jég, de összességében a 8-29-es idegenben bemutatott mérleget nem teszi ki az ablakba a címvédő. A Mavsnél Doncic és Irving játékát továbbra is kérdőjelek övezik, ami bizonytalanná teszi az esélylatolgatást, a GSW pedig továbbra sem számíthat Andrew Wiggins szolgálataira, viszont visszatérhet a csapatba Draymond Green, aki letöltötte eltiltását. Irving minden bizonnyal nagyobb eséllyel fog játékra jelentkezni, de már a szlovén klasszis játékra is mutatkozik némi esély, ha mindketten ott lesznek a pályán, akkor a hazaiaknak jó esélyeik vannak arra, hogy megnehezíthetsék a címvédő dolgát, egy Mavs-győzelemmel helyet is cserélhet a két csapat egymással a tabellán, persze ehhez Steph Currynek és társainak is lesz néhány szava, kérdés, hogy képes lesz-e leküzdeni démonait idegenben a GSW, ami idén eddig úgy néz ki, hogy egy megoldatlan probléma Steve Kerr csapatában.

 

Miami Heat – New York Knicks 00:30


Ez pedig a Keleti Konferenciában lesz egy nagyobb jelentőségű találkozó, nem is olyan régen még egymás közvetlen riválisai voltak a csapatok, a Heat viszont egy New York-i vereség után lépést tévesztett, míg a Knicks azzal a meccsel indult meg a siker útján. A csapatok között így is csak három meccs van, a hazaiak továbbra is a hetedik helyen kaparnak az rájátszás egyenes ágon történő kiharcolásáért, míg a vendégek pedig köszönhetően remek sorozatuknak az ötödik helyen állnak, már szinte zsebben érezhetik a biztos PO-indulást. Most egyik csapat sincs rossz formában, a Heat és a Knicks is ötből három győzelmet számlál, Butlerék az elmúlt napokban tértek újra rá a győztes útra. ANYK zsinórban három győzelem után a tartalékos Timberwolves ellen kapott ki, ahol hiába dobott kis híján franchise-rekordot Julius Randle, 57 pontja sem volt elég a győzelemhez, így megszakadt a vendégek sikerszériája. Egy jó iramú, mindkét fél számára fontos mérkőzést láthatunk, a Knicks egy győzelemmel már végleg biztos lehet abban, hogy a legjobb hat között végez az alapszakaszban, míg a Heat egy győzelemmel akár már a játéknap végén ott lehet a playoff-vonal fölött, kíváncsian várjuk, hogy mit hoz ez a párosítás.

 


Toronto Raptors – Indiana Pacers 00:30


Mivel az elmúlt napokban egyre nagyobb különbség alakult ki a keleti tizedik és a tizenegyedik-tizenkettedik helyezettek között, így úgy néz ki, hogy hosszú idő után végül eldőlnek az érdemi kérdések a playin-indulást illetően. Papíron még viszont a Pacersnek is van esélye, bár két és fél meccses hátránya nem számít kevésnek az utolsó tíz mérkőzésre ráfordulva. A vendégek az egyik utolsó esélyükbe kapaszkodva nyernének ma a Raptors ellen, így egy viszonylag hozzájuk közel lévő ellenfél elleni győzelemmel még lenne lehetőségük egy végső rohamra. A Raptors viszont az elmúlt időszakban nem mutat rossz formát, a kanadaiak az elmúlt öt meccsükből hármat is megnyertek, igaz, hogy legutóbb zsinórban három győzelem után a Milwaukee ellen szoros meccsen alulmaradtak Siakamék, de a kilencedik helyen így is biztonságban érezhetik magukat. A Pacersnél Haliburton és Duarte játéka egyelőre kérdéses, különösen az All-Star irányító szereplése lenne fontos, hiszen nélküle nem nagyon sikerült a szezonban eddig győzelmeket szerezni, ha ez most sem jön össze, akkor a Wizardshoz hasonlóan a Pacers számára is véget érhet a szezon érdemi része.

 

Chicago Bulls – Philadelphia 76ers 01:00


A Bulls remek formájával végül becsúszott a tizedik helyre Keleten, sőt ki tudott alakítani egy több, mint kétmeccses előnyt az üldözőkkel szemben, így gyakorlatilag fél lábbal az utolsó hely tulajdonosaként már a playinben érezheti magát a csapat. Zsinórban három győzelem után viszont most azt a csapatot fogadja a Bulls, amely jó ideje már az egyik legkiegyensúlyozottabban szerepel, az elmúlt tíz mérkőzéséből nyolcat is behúzó Philly minden bizonnyal kemény falat lesz majd a hazaiak számára. A vendégek a Bucks és a Celtics mellett harmadikként biztosították helyüket a rájátszásban, Joel Embiid sokak szerint átvette a vezetést az MVP-rangsorban, minden klappol Rivers csapatánál, nem igazán tudja senki megállítani őket. Néhány napja viszont ez éppen a Chicagónak sikerült, két hosszabbítást követően egy nagyon pontszegény találkozón kihasználták Harden gyenge meccsét és győzni tudtak LaVine-ék, ezzel komoly meglepetést okozva és nagyot lépve előre a hőn áhított top 10 megszerzéséért. A Sixerst biztosan fűti a visszavágás vágya, az esélyesek a Bulls remek formája ellenére is Embiidék. James Harden játéka viszont egyelőre bizonytalan, ha hiányozni fog az irányító, akkor a Bulls jelenlegi sorozatát tekintve bármi történhet, ha a chicagóiak újra győzni tudnának, akkor már szinte biztosan magukénak tudhatnák a keleti tizedik helyet. Könnyű dolguk viszont semmiképpen nem lesz, meglátjuk, hogy vissza tudnak-e vágni Embiidék a két napja elszenvedett vereségért, a papírforma így is az ő győzelmüket jelentené.

 

Milwaukee Bucks – San Antonio Spurs 01:00


Itt egyértelműek az erőviszonyok, a két csapat teljesen más súlycsoportban van, míg a Bucks közel került ahhoz, hogy keleti győztesként zárja az alapszakaszt, addig a SAS a Nyugati Konferencia utolsói között szerepel, több osztály különbség van a felek között. A Milwaukee az elmúlt öt mérkőzéséből hármat is megnyert, legutóbb a Raptors ellen feledtették az Indiana ellen elszenvedett kellemetlen vereséget. A Spurs pihenőnap nélkül lép pályára, alig egy nappal ezelőtt a Pelicans ellen szenvedett egy teljesen sima vereséget a csapat, Popovich legénysége azon a meccsen 84 pontnál állt meg, ami még egy tankoló csapattól is teljesen elfogadhatatlan. Egy jóval fáradtabb és egy teljesen más célokért küzdő Spursnek várhatóan nem sok esélye lesz labdába rúgni a bajokesélyes Bucks ellen, a szezon egyik legnagyobb meglepetése lenne, ha Giannisék nem tudnák érvényesíteni hazai pályán a papírformát, minden különösebb megerőltetés nélkül hozniuk kell a győzelmet az idegenben csak 6-28-as mérleggel szereplő Spurs ellen.

 


Minnesota Timberwolves – Atlanta Hawks 01:00


A Minnesota a nyugati kilencedik helyről várja ezt a mérkőzést, ami elsősorban Karl-Anthony Towns és Anthony Edwards potenciális visszatérése miatt lehet különleges a hazaiak számára. A center 51 kihagyott mérkőzés után tér vissza a pályára, míg Edwards néhány napja elszenvedett súlyosnak tűnő bokasérülése mégsem olyan kritikus, ha nem is feltétlenül ezen a találkozón, de a következő mérkőzéseken minden bizonnyal visszatérhet a fiatal sztár is. A Wolvesnek nagy szüksége van mindkét sztárjára, hiszen csupán fél meccsel vannak a playin-vonal fölött, az utóbbi időszak eredményei kevésbé alakultak kedvezően számukra, de legutóbb zsinórban három vereség után a Knicks ellen nagy csatában sikerült egy felforgatott kerettel megszerezniük a győzelmet, ami akár jó irányba is állíthatja a dolgokat a soron következő időszakban. Az Atlanta hasonló játékerőt képvisel, a Minnyhez hasonlóan Youngék is csak két meccset tudtak megnyerni az utóbbi öt pályára lépésükből. A vendégek ezúttal back-to-back bizonyíthatnak, az előző játéknapon a Detroit elleni kötelezőt húzták be, most annál biztosan nehezebb feladat vár rájuk a sztárjaival lassan kiegészülő Wolves ellen. A Hawksnál a szezon érdemi kérdései már megválaszolásra kerültek, az edzőváltás után sem sikerült egyenes ágon a rájátszásba jutniuk, a plaiynből viszont még lehet esélyük oda beverekedni magukat. A Wolvesnál még sok a kérdőjel, a szoros nyugati mezőny miatt minden mérkőzés kiemelt fontosságú. Az, hogy a sztárok visszatérhetnek a fennmaradó meccsekre, sokat jelent a nagy hajrában, kérdés, hogy egyelőre mennyi időt kap Towns és hogyan muzsikál majd a cserehatáridő napján kissé átalakult kerettel, kíváncsian várjuk, hogy hogyan alakul ez a mérkőzés.

 

Memphis Grizzlies – Houston Rockets 01:00


A Grizzlies tovább folytathatja remek sorozatát, a hazaiak ötből négy, zsinórban pedig három győzelem után szereznék meg újabb sikerüket, erre a Nyugat sereghajtója ellen jó esélyeik is vannak. A Memphis egy nagyobb huzavona után újra soraiban tudhatja Ja Morantet, aki néhány hét eltiltás után ismét bevethető lesz. A hazaiak legutóbb a Dallas és GSW ellen fontos mérkőzéseket nyertek, a Rockets pedig hiába lepte meg a Celtics-Lakers-Pelicans triót a közelmúltban, a Pelicans és a GSW ellen újra vereségek következtek, így ismét övéké a nyugati utolsó pozíció. Az esélyek egyértelműek, Morant visszatérésével újabb szintet léphet a Memphis játéka, a Houston ellen Adams és Clark nélkül is magabiztos győzelmet kelleni aratniuk a hazaiaknak, kíváncsian várjuk, hogy milyen mérkőzéssel tér vissza a sztárirányító a ligába.

 

Utah Jazz – Portland Trail Blazers 02:00


A két csapat közül a Jazznek van még reális esélye a nyugati legjobb tíz hely egyikének elcsípésére, a Portland az elmúlt időszak pocsék eredményei után gyakorlatilag kiszállt a versenyből, így eggyel csökkent a playinben érdekelt csapatok száma Nyugaton. A Utah ráadásul tiszteletreméltó formában van, hiába sérült Collin Sexton és Jordan Clarkson is, hiába hagyta ki az előző mérkőzést az élete formájában kosarazó Lauri Markkanen, a Jazz nem lassít és az utóbbi öt meccséből négyet is behúzott, legutóbb bravúrgyőzelmek születtek például a Boston vagy a Sacramento ellen is. Sexton és Clarkson továbbra is a sérültlistán van, a finn magasember játéka pedig most is kérdéses, viszont elnézve a Portland utóbbi eredményeit és jelenlegi motivációját, könnyen elképzelhető, hogy így is a hazaiak a mérkőzés toronymagas esélyesei. Lillardék ugyanis úgy tűnik, hogy teljesen elengedték a szezont, jelenleg tízből csak két győzelem és egy hatmeccses nyeretlenségi sorozat fűződik a nevükhöz, totál szétesett a csapat. Jerami Grant és Anfernee Simons nélkül egyébként is csekély esélyekkel lépnek pályára, egy ilyen harapós Jazz ellen pedig főleg nem sok jó vár rájuk, komoly bravúr lenne, ha sikerülne még meglepetést okozniuk. Nem beszélve arról, hogy egy vendégsiker mekkora további felfordulásokat is okozna a playinért zajló nagy versenyfutásban, de ennyire elvetemült gondolataink azért ne nagyon legyenek…

 

Los Angeles Lakers – Phoenix Suns 03:00


A Lakers szezonja továbbra is nagyon bizonytalan, mivel az elmúlt időszakban több nyerhető meccset is kiengedett a kezéből a csapat, így kicsúszott a legjobb tízből, jelenleg fél meccs a hátránya a tizedik és másfél a hatodik hely mögött. Hiába viszonylag könnyű a Lakers hátralévő sorsolása, most egy nehezebb ellenfél következik, ne tévesszen meg senkit a Suns utóbbi héten bemutatott formája. A vendégek csupán csak egyetlen meccsüket nyerték meg a legutóbbi ötből, vereséget szenvedtek a Kings, a GSW és a Bucks ellen, az elmúlt alkalommal pedig az OKC ellen is kikaptak Bookerék, így utaznak most Los Angelesbe, ahol a hazaiak számára élet-halál kérdés az, hogy minél több győzelmet tudjanak szerezni a hátralévő tíz találkozójukon. A Suns szinte biztosan egyenes ágon jut a rájátszásba, jelenleg negyedik a csapat, nem számíthatnak azonban Kevin Durant és DeAndre Ayton szolgálataira, akiknek a hiánya ma is nagy érvágás lehet számukra. Ami a Lakerst illeti, Anthony Davis az elmúlt meccseken meglepően eltűnt a mezőnyben, tőle jóval többre lesz szükség ahhoz, hogy a hazaiak megindítsák az utolsó nagy rohamaikat, LeBron James visszatérésére pedig a hazaiaknak is várniuk kell. Viszont Durant és Ayton hiányát illene kihasználniuk, más kérdés, hogy éppen ezeken a meccseken izzad meg Darvin Ham csapata a legjobban az idei szezonban, így egyértelmű esélyesként nem tudunk róluk beszélni. Egyik csapat sincs jó formában, az eddigi találkozók mindegyikét a Phoenix nyerte, kíváncsian várjuk, hogy melyik csapat bírja el jobban kulcsfontosságú hiányzóit, ha a Lakers ismét vereséget szenved, akkor már komoly hátrányba kerülhet a szoros mezőnyben, meglátjuk, hogy mit hoz a mai mérkőzés.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus