Warriors: 10 győzelem, CJ Miles: 10 tripla!

Két sztár is eljutott 40 pont fölé – azonban sem Kevin Durant Thundere, sem Damian Lillard Trail Blazerse nem tudott győzni. A többi éllovas viszont nem hibázott: a Miami és az Indiana otthon, a Spurs Memphisben nyert. A Cavaliersben CJ Miles 10 hárompontost termelt be, így Kyrie Irving sima meccsen térhetett vissza, az ezer sebből vérző Chicago pedig kőkemény meccsen megverte a Phoenixet. A Dallas és a Denver egyre jobb formában van, de mindenkin túltesz a Warriors: Stephen Curry és csapata sorozatban 10. alkalommal győzött. 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats - Washington Wizards 83 - 97

Az első fővárosi győzelem 2014-ben. Kicsit beragadt az újévben a Wizards, de most Marcin Gortat  (18 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) dupla-duplájára építve megvan az első diadala idén, amit ráadásul egy közvetlen rivális otthonában sikerült behúznia.

Hiányoztak Jefferson pontjai. Gerald Henderson (27 pont, 7 lepattanó) és Kemba Walker (19 pont, 8 gólpassz) hozták, ami tőlük elvárható, sőt, annál picit talán többet is, de a rutinos center megállt 6 pontnál és 10 lepattanónál, ráadásul Gortat remekelt vele szemben, ez döntőnek is bizonyult. 

Vigyázott a labdára a Wizards. A vendégek csapatszinten eladott 7 labdája is remekmű, de ha hozzátesszük, hogy a kezdők összesen egyszer vesztették el a játékszert saját hibájukból, akkor az egészen extra koncentrációt sejtet. 

A Bobcats legjobb dobói: Henderson 27/3, Walker 19/6, Sessions 10
A Wizards legjobb dobói: Beal 21/3, Gortat 18, Wall 17/6

Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 111-93

Rekorddöntés egy meglepetésembertől. C.J. Miles új franchise rekordot állított fel, ugyanis tíz hárompontost értékesített, ráadásul csupán 14 kísérletből, ezzel megnyerte a különcsatát Carter-Williamsszel szemben és újabb győzelmet hozott csapata számára.

Csapatjáték egy újonccal szemben. A vendégeknél Carter-Williams erőn felül teljesített, hogy próbálja meccsben tartani övéit. Nem tudta, mivel a múlt hét legjobb keleti játékosa, Young, 21 percen keresztül nem szerzett pontot, értékesített mezőnykísérlet nélkül zárt (0/7). Ezzel szemben a Cleveland mind lepattanózásban (58-38), mind a gólpasszok terén (29-21) felülmúlta a vendégeket, így a sérülés után visszatérő Irving szinte meg sem izzadt.

A Cleveland legjobb dobói: Miles 34/30, Varejao 18, Irving 16/6
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 33/6, Anderson 15, Davies 11

Indiana Pacers - Toronto Raptors 86 - 79

A visszavágó. A Pacers kikapott Torontóban a múlt héten, így volt miért visszavágnia a keleti listavezetőnek, s a 22 pontos, 8 lepattanós, 3 blokkos Roy Hibbert masszív benti játékára építve meg is kaparintotta a W-t az Indiana. 

Kevés volt három ember. A kanadaiaknál többeket is leradíroztak a pályáról, így a 28-at szóró DeMar DeRozan, valamint a 16-ot dobó Kyle Lowry és a Raptors-szerelésben eddigi legjobbját nyújtó Patrick Patterson (20 pont, 6 lepattanó) nem tudták megmenteni a szinte végig hátrányban kosarazó vendégeket. 

A Pacers legjobb dobói: Hibbert 22, Granger 13/3, Stephenson 13
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Patterson 20/6, Lowry 16/6

Miami Heat - New Orleans Pelicans 107-88

Ellentétes félidők. A szünetben hat ponttal még a vendégek vezettek, a remekül játszó Anthony Davis 16 pontnál és 10 lepattanónál tartott, ám a harmadik negyedet 11-gyel, a negyediket 14-gyel nyerte a bajnok, Davis pedig csupán hat pontot és két lepattanót jegyzett ebben az időszakban.

James fordította meg. Az MVP 32 pontig jutott, ennek felét a harmadik negyedben szerezte, ahol a hatpontos hátrányból ötpontos előnyt kovácsoltak a hazaiak. Persze a 22 pontos Wade és a 7/7-es mezőnymutatóval 15-ig jutó Andersen személyében akadtak partnerei.

Betörés-kiosztás. A periméteren túl sokszor verte meg a Heat a vendégek védőit, James és Wade is gyakran jutott be könnyedén a festékbe, majd a váltás után az üresen álló csapattárshoz passzolták a labdát, ennek eredményeként háromszor annyi triplakísérletből háromszor annyi volt sikeres, mint a Pelikánoknál - igaz, ez mindössze 33,3%-ot jelent.

A Heat legjobb dobói: James 32/9, Wade 22, Andersen 15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Gordon 15/6, Evans 13/3

New York Knicks - Detroit Pistons 89-85

Anthony elintézte. A tavalyi pontkirály 34-ig jutott ezen az estén 6/7-es triplamutatóval, ráadásul ebből 15-öt a harmadik negyedben szerzett, amikor ellépett a Knicks. Ekkor bő három perc alatt egy 15-0-s futást csináltak a hazaiak, Anthony ebből 11-et vállalt magára, három egymást követő támadást is triplával fejezett be. A meccs utolsó pillanataiban aztán megadta a kegyelemdöfést egy újabb hármassal, végképp szertefoszlatva a Pistons reményeit.

Mindkét csapat gyengén dobott. A hazaiak 40,7, a vendégek 37,2%-kal céloztak mezőnyből, de a Pistons 3/19-es triplamutatója még ennél is borzasztóbb. Brandon Jennings újabb botrányos meccsen van túl, 2/12-t hozott mezőnyből, 1/6-ot a vonalon túlról, de Caldwell-Pope (1/6) sem lehet magára büszke.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 34/18, Bargnani 13/3, Felton 12/3
A Pistons legjobb dobói: Smith 21/3, Monroe 19, Drummond 12

Chicago Bulls - Phoenix Suns 92-87

A rövid kispad sem akadály. A Chicago zsinórban harmadik győzelmét aratta, ráadásul úgy, hogy Luol Deng elcserélése miatt mindössze nyolc egészséges játékos maradt a keretben. Erről egyébként nem volt hajlandó beszélni a 14 pontos és 16 lepattanós Joakim Noah, akinek a csapatból Deng volt a legközelebbi barátja.

Gólpasszok, triplák, lepattanók. A hazaiak 42,9, a vendégek csupán 26,1%-kal céloztak kintről, emellett a Bulls 25, a Suns csupán 12 gólpasszt osztott ki, háromnál többet egyik Suns-játékos sem jegyzett. Lepattanózásban is a Chicago bizonyult jobbnak, 50-41-re múlták felül az arizonai gárdát, köszönhetően Gibsonnak és Noah-nak, akik mindketten elérték a tízet ebben a mutatóban.

A hajrában közel volt a Suns. 85-81-re zárkóztak a vendégek a végén, ám két perccel a lefújás előtt Hinrich triplájával újra hétpontosra hízott a hazai előny, ötnél közelebb pedig már nem tudott feljönni a Phoenix.

A Bulls legjobb dobói: Gibson 19, Noah 14, Augustin-Butler 13/6-13
A Suns legjobb dobói: Dragic 21/6, Green 15/9, Frye-Plumlee 11/3-11

Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 108 - 110 - hosszabbítás után 

23-7. Ekkora rohamra volt szüksége a hazai gárdának, hogy legalább hosszabbításra mentse a Spurs elleni rangadót, ráadásul Mike Conley (30 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 szerzett labda) egy nem egyszerű dobással egalizált Manu Ginobili győztesnek hitt kettesét követően, így mehettek a felek túlórázni. 

James Johnson megőrülése sem volt elég. A Memphis "kikukázott" kiscsatára egy igen vagány hármassal egyenlített még Ginobili és Conley említett kosárváltása előtt, majd a ráadásban is vállain vitte a vendéglátókat, de a 24 pontos, 17 lepattanós Tim Duncan és társai célba értek Ginobili ziccerével, melyre Conley másodszor már nem tudott válaszolni nagyon messziről próbálkozva.

Mutatós harc a kispadok közt. A cseresorok csatáját 44-37-re nyerte a Grizzlies a Bayless helyett megkaparintott Courtney Lee (12 pont) bemutatkozó estéjén, de ez sem ért W-t a Gasol és Pondexter nélkül küzdő Joerger-legénységnek. 

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 30/9, Z. Randolph 17, Jam. Johnson 15/3
A Spurs legjobb dobói: Duncan 24, Belinelli 19/6, K. Leonard 17/6

Milwaukee Bucks - Golden State Warrirors 80-101

Meghatározó magasember nélkül nem lehet nyerni. Még csak szorossá sem tudta tenni a mérkőzést a Hensont továbbra is nélkülöző hazai csapat, egyetlen értékelhető magasember teljesítmény érkezett, Iljasovától, mivel Sanders ma ismét koncentrációhiánnyal küzdött. Ezzel szemben Lee hozta All-Star formáját és Bogut is csak két ponttal maradt el a dupla duplától egykori csapata ellen.

Egy negyednyi öröm. Az első játékrészt még megnyerték a hazaiak, de innen már a Warriors percei következtek. A Bukcs a továbbiakban 30%-os pontossággal tüzelt mezőnyből, s a harmadik negyed 9-27-es kezdése borítékolta számukra sorozatban harmadik kudarcukat. 

Tíz. Ennyi győzelmet aratott zsinórban a Warriors, ennek köszönhetően utolérte a Csendes-óceáni Csoport élén a Los Angeles Clipperst – és negyedik helyen állnak Nyugaton. 

A Bucks legjobb dobói: Iljasova 20/6, Knight 18, Mayo 13/9
A Warriors legjobb dobói: Lee 22, Curry 15/6, Thompson 15/3, Iguodala 11/9

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 110-97

Nowitzki volt a legeredményesebb, de Ellis volt a mérleg nyelve. A német sztár 27 pontját 60 százalékos pontossággal szerezte, azonban a negyedik negyed első percei után már nem szerzett pontot – annál inkább Monta Ellis, aki sorozatban 10 egységet dobva a záró negyed közepén eldöntötte az összecsapást. A Samuel Dalembertet továbbra is csak csereként foglalkoztató Dallas hátvédpárosa figyelemreméltóan védekezett: Ellis és Jose Calderon is 5-5 labdát szerzett. 

Elfáradtak a vendégek. Három negyeden keresztül jól tartotta magát a főként kisemberei kinti dobásaira alapozó Lakers, ám egyrészt a palánk alatt Gasol és Sacre nagyon halovány volt támadásban, másrészt pedig mindössze három cserét vethetett be Mike D’Antoni – nem véletlen, hogy Vince Carter a túloldalon egymaga túldobta a teljes Los Angeles-padot. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 27, Carter 19/9, Ellis 16.
A Lakers legjobb dobói: Meeks 24/12, Marshall 18/9, Johnson 17/9.

Denver Nuggets - Boston Celtics 129-98

Megtört a jég. Nyolc vesztes meccs után zsinórban harmadszor nyert a Nuggets, nem is akárhogy. A Boston egy pillanatig sem vezetett, de jórészt kétszámjegyű előnnyel gazdálkodhattak a hazaiak. A Denver legutóbb 137 pontig jutott a Lakers ellen, most 128-ig, hol van már a vereségszéria, amikor mindössze egyszer érték el a100-at...

Nem Sullinger estéje. A Boston másodéves játékosa előbb elkövetett egy flagrant-faultot Hickson ellen, majd a következő játékban támadóoldalon is egyet - számára véget ért a találkozó. Másnak is voltak problémái, a hazaiak edzője, Brian Shaw két technikai után volt kénytelen elhagyni az oldalvonalat, a Sullinger helyén játszó Faverani pedig 15 perc játék alatt kipontozódott.

Villogtak a denveriek. Kenneth Faried 8 kísérletből ért el 21 pontot és mellé tett 13 lepattanót is, de mellette Foye 23 pontja és hét triplája is figyelemreméltó, ám Ty Lawson 19 pontos, 13 gólpasszos dupla-dupláját sem hagyhatjuk szó nélkül - ez már a tizedik volt neki idén, ráadásul zsinórban a negyedik.

A Nuggets legjobb dobói: Foye 23/21, Faried 21, Lawson 19/3
A Celtics legjobb dobói: Green 17/6, Bass 15, Bradley 12

Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 112-101

Serge Ibaka hiánya már sok volt. Influenzával dőlt ki a Thunder nagyembere, ezt pedig már nem tudta ellensúlyozni a vendégcsapat. Pedig Kevin Durant a múlt hét után ma ismét 48 pontot szerzett, és Russell Westbrook helyettesére, Reggie Jacksonra sem lehetett panasz. Ibaka távollétében azonban a Jazz szép lassan kiszorította az OKC támadásait a periméterre, ennek is köszönhető Durant 3/13-as, Jeremy Lamb 1/8-as, illetve Derek Fisher 0/5-ös triplamutatója. 

Gordon Hayward nagy estéje. 37 pontját 13/16-os mezőnymutatóval hozta össze a Jazz hátvéd-kiscsatára, és a többiek is szépen dolgoztak a keze alá: öten értek el legalább 10 pontot. A második negyedben rogyasztották meg először a Thundert, és a félidőben 12 ponttal vezettek, majd a harmadik negyedben hiába szórt 27 egységet a vendéggárda, az este során közel 59 százalékkal dobó Jazz résen volt, és nem engedte kibontakozni ellenfelét. 

A Jazz legjobb dobói: Hayward 37/6, Favors 15, Williams 12/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant 48/9, Jackson 20/3, Lamb 9/3. 

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 123-119

Lenyűgöző negyedik negyed. 89 pontot termeltek a csapatok a találkozó utolsó tizenkét percében. A hazaiak már maguknak tudhatták a győzelmet, hisz 18 ponttal vezettek, ám jött Lillard, aki a záró játékrészben tarthatatlannak bizonyult, mivel 26 pontot tett a közösbe. Ám hiába hozta fel két pontra csapatát, a hosszabbítást már nem sikerült kiharcolni.

Védekezz szabályosan, büntetőzz pontosan. A Portland 37 személyi hibát könyvelhetett el, melyből 50 büntetőt dobott a Kings, 36-ot értékesítettek, úgyhogy a találkozó végén joggal tarthattak attól, hogy egyenlítenek Lillardék. A vendégeknél csupán egy, míg hazai részről három kimagasló egyéni teljesítmény akadt - utóbbi, valamint Thomas magabiztos büntetőzése döntötte el a találkozó sorsát.

A Kings legjobb dobói: Cousins 35, Gay 32/9, Thomas 22/6
A TrailBlazers legjobb dobói: Lillard 41/21, Aldridge 24, Lopez 18

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus