A "Következő Yao" egy be nem váltott ígéret lett

Yi Jianlian óriási tehetségnek indult, de sosem ért nagy elődje, Yao Ming nyomába - az ő történetébe nyerhetünk betekintést.

Yao Ming igazi úttörő volt. Amellett, hogy szélesre tárta a hatalmas kínai piacot az NBA számára, kosarazni is tudott: legjobb szezonjaiban 20 pont fölötti, 10 lepattanó körüli átlagot hozott, és bár a lába nem bírta a terhelést, így is ikonként maradt fenn a neve.

A "Következő Yao" azonban a mai napig várat magára. Több kínai játékos is megfordult az utóbbi években a ligában, de egyikük sem ért a nagy előd szintjének közelébe sem. A legjobban várt prospect Yi Jianlian volt, de már az NBA-be érkezésének körülményei is érdekesek voltak.

Egyrészt nem ment el egyetlen olyan felmérőre sem, ahol más játékosok ellen mutathatta volna meg magát. Ezzel szemben tartott egy privát edzést játékosmegfigyelőknek, ahol "edzőpartnere" egy szék volt. 

A kora is kérdéses volt. A 2007-es, Oden - Durant-féle draftra jelentkezett, hivatalosan 19 évesnek elkönyvelve (1987. 10. 27-es dátumot megadva születésnapként). Ezzel szemben kiderült, hogy ennél valójában három évvel idősebb lehet.

Eleinte nem akart a Milwaukee-ba kerülni, mivel a városnak elenyésző volt a kínai populációja. Végül a franchise tulaja, Herb Kohl szenátor személyesen győzte meg, hogy mindent igyekeznek megadni neki. A pályán közel sem tudott annyira dominálni, mint hazája bajnokságában - a védők jóval nagyobbak, fizikálisabbak voltak, mint otthon. Bár kintről nem volt rossz keze, a kiegyensúlyozottság nem volt erős oldala. 

Mindössze egyetlen szezont töltött a Bucks kötelékében, New Jersey-be cserélték. A sérülések nem kímélték, amikor kezdett volna formába lendülni, mindig jött egy újabb nyavalya.

2012-ben visszatért Kínába, ahol hatalmas sztár lett. 2016-ban még egyszer, utoljára megpróbálkozott az NBA-vel, de a Los Angeles Lakers végső keretébe nem fért már be - íme Yi Jianlian rögös útja a legjobbak között.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus