20 csapatos lehet a rájátszás

Négy darab 5-5 fős csoportba oszthatják az első 20 együttest, mindenki játszana mindenkivel, majd a csoportok első 2-2 helyezettjei jutnának tovább - ez lenne az első PO-kör, de a keletiek nem szeretnék. Damian Lillard nem játszik, ha a Blazersnek nincs reális esélye a rájátszásra. Mark Cuban alapszakaszt, majd PO előtti minitornát is akar.

Kevin O'Connor (The Ringer) hozta a hírt, hogy a jelenlegi különleges helyzetben Adam Silver kipróbálhatja az egyik újítását, és egy 4 csoportos, csoportonként 5-5 csapatos PO első körön gondolkodik. Ez lenne az új első kör, amiből 8-an jutnának tovább a második "fordulóra", ami általában a főcsoportok elődöntőit jelenti. A rájátszásba bejutna az a 16 klub, amely jelenleg is PO-helyen áll, plusz a négy legjobb mérleggel rendelkező együttes, a Portland TrailBlazers, a New Orleans Pelicans, a Sacramento Kings és a San Antonio Spurs. A 20 gárdát 5 kalapba raknák a mérlegük alapján, az alábbiak szerint:

1. kalap: Bucks, Lakers, Raptors, Clippers
2. kalap: Celtics, Nuggets, Jazz, Heat
3. kalap: Thunder, Rockets, Pacers, Sixers
4. kalap: Mavericks, Grizzlies, Nets, Magic
5. kalap: Blazers, Pelicans, Kings, Spurs

A négy csoportba minden kalapból 1-1 csapatot sorsolnának, így alakulna ki 4 darab 5-5 csapatos kvintett. Mindenki játszana mindenki ellen, így 8-8 mérkőzése lenne a gárdáknak, ezek után pedig a csoportok első 2-2 helyezettjei jutnának tovább a negyeddöntőbe.

A hírek szerint az is felmerült, hogy az 1. kalapban lévő csapatok draftszerűen kiválaszthatják a többi kalapból, hogy kivel akarnak egy csoportban lenni.

O'Connor úgy tudja, hogy Silver hisz abban, hogy így nagyobb lesz az érdeklődés a szurkolók körében - az első körnek tavaly nagyon visszaesett a nézettsége, miután volt két söprés is, és csak egy párharc ment el hét találkozóig. Az újságíró azt is hozzátette, hogy ligaforrásai az elmúlt hetekben végig azt mondták, hogy valószínűleg a rájátszással folytatódik az NBA szezon, de ezt egyelőre senki nem erősítette meg.

Állítólag a keleti csapatok már jelezték is, hogy nem szeretnének ilyen első kört.

A csoportmeccses megoldás mellett van azonban valószínűleg a Blazers sztárja, Damian Lillard, aki Chris Haynesnek egy telefoninterjúban elmondta, hogy nem hajlandó pályára lépni, ha számukra lényegtelen meccsekre kiküldik őket, hogy meglegyen egy alapvető mérkőzésszám, de nem lesz reális esélyük bekerülni a PO-ba - márpedig a Portlandnek 3.5 meccs hátránya van a Memphis Grizzlies-zel szemben a nyugati konferenciában. Lillard azt mondta, hogy ha van reális esélyük, akkor természetesen játszani fog, például ha a 7-12. helyezetteknek egy külön tornájuk lesz, hogy eldöntsék, ki kerül be a rájátszába - neki az tökéletes.

Lillardnak tetsző gondolatokat fejtett ki a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban, aki azt szeretné, ha mind a 30 együttes játszana még 5-7 alapszakaszmérkőzést, majd lenne egy rájátszás előtti minitorna a PO-vonal környékén állók számára, hogy eldöntsék, mely gárdák jutnak be az utolsó két helyen. Cuban kiemelte, hogy az ötlete alapján a pénzügyi problémákat is megoldanák, hiszen a csapatok eleget tennének a TV-s szerződésben foglaltaknak, emellett elég ideje lenne mindenkinek felkészülni a PO-ra. Az ötlete szerint mindkét konferencia első 10-10 együttesét összefésülnék. Az így keletkező sorrendben a 17. helyezett a 20-kal, a 18. helyezett pedig a 19-kel játszana. A két párharc győztese a 15. és a 16. helyezettekkel vívna meg az első körért.

Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja, hogy a liga és a Játékosok Szakszervezete is tárgyalta, hogy minden csapat pályára lépjen még, hogy elérjék a 70 mérkőzést - ez a TV-s bevételek miatt kulcsfontosságú lenne. Az Atlanta Hawks áll ehhez a legközelebb 67 meccsel, és bár a klubnak semmi esélye nincs már a PO-ra, miután a második legrosszabb mérlege van keleten, mégis játszani akar. Travis Schlenk GM azt nyilatkozta, hogy fiatal csapatuk van, de a sérülések miatt nem láthatták még együtt ezt a magot. Clint Capela például felépült, és számukra nagyon értékes lenne, ha edzéseken és meccseken megnézhetnék, mit tud ezzel a kerettel.

Wojnarowski viszont a The Lowe Post podcastben már azt mondta, hogy az elmúlt pár napban egyre kisebb esély mutatkozik arra, hogy mind a 30 együttes visszatér a pályára, hogy elérjék a megfelelő meccsszámot. Zach Lowe (ESPN) azzal válaszolt, hogy ez azért még nem egy lefutott dolog - a pénz miatt ennek hatalmas jelentősége van -, és Wojnarowski is megerősítette, hogy abszolút nincs még döntés azzal kapcsolatban, legyen-e alapszakasz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus