A 1996-os volt minden idők legjobb draftja?

Allen Iverson szerint teljesen egyértelműen minden idők legjobb draftja az 1996-os. Vajon mennyire állja meg a helyét ez a kijelentés?

Gerald Flores (Complex.com) készített egy hosszabb interjút a 2000-es évek nagy sztárjával, Allen Iversonnal, amelyben előkerült többek között az 1996-os draft is.

Flores úgy kezdte egyik kérdését, hogy 20 évvel ezelőtt elsőként kelt el AI a drafton, amely minden idők egyik legjobbja volt, erre közbevágott Iverson, szerinte ugyanis a legjobb volt az a játékosbörze, kérdés sem férhet hozzá. A Válasz szerint bárkit megkérdeznek, aki ismeri a kosárlabdát, az kérdés nélkül azt fogja mondani, hogy a 96-os draft volt a legjobb, mert túl sok Hall of Famer kelt el abban az évben ahhoz, hogy ez ne így legyen.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, de azért olyan valóságtól túlságosan elrugaszkodott dolgot nem mondott Iverson, hiszen mellette ott kelt el minden idők egyik legjobb dobóhátvédje (Kobe Bryant, 1/13), a kétszeres MVP és minden idők egyik legjobb irányítója (Steve Nash, 1/15) és a jelenlegi triplakirály is (Ray Allen, 1/5) - mellettük Marcus Camby, Jermaine O'Neal, Peja Sztojakovics, Stephon Marbury, Shareef Abdur-Rahim, Antoine Walker és Zydrunas Ilgauskas is erről a draftról kerültek ki.

A szintén sokszor emlegetett 2003-as börzénél például minden idők egyik legjobb kiscsatára és játékosa (LeBron James, 1/1) és a liga történetének egyik legjobb kettese (Dwyane Wade) mellett olyan sok mindenki nincs, Carmelo Anthony karrierje egyelőre inkább csalódás, Chris Bosh pedig harmadik opcióként lett igazán hasznos - David West (1/18), Kirk Hinrich (1/7) és Kyle Korver (2/51) pedig annyit nem nyomnak a latba, hogy forduljon a kocka, legalábbis szerintem.

Más kérdés, hogy Iverson így is túllőtt a célon, hiszen 1984-ben draftolták minden idők legképzettebb centerét (Hakeem Olajuwon, 1/1), minden idők legjobb játékosát (Michael Jordan, 1/3), a gólpassz- és a szerzett labda lista első helyezettjét, minden idők egyik legjobb játékmesterét (John Stockton, 1/16), illetve minden idők egyik legjobb erőcsatárát (Charles Barkley, 1/5) - ez ha mélységében nem is veszi fel a versenyt 1996-tal (bár a 80-as évek második felének egyik legjobb perimétervédőjét, Alvin Robertsont nem említettük), de minőségében bőven. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus