Az átigazolási szezon nyitányának összefoglalója

Paul és Payne marad, McGee érkezik Phoenixbe. Kyle Lowry és PJ Tucker Miamiba megy, megtartják Duncan Robinsont. Portis marad, Ojeleye érkezik Milwaukee-ba. Lonzo Ball Chicagóba igazol snt keretében, Devonte’ Graham érkezik helyette New Orleansba. Mike Conley marad Utahban. Jarrett Allen, Norman Powell, Gary Trent Jr., Nic Batum, Will Barton, JaMychal Green, Austin Rivers, Tim Hardaway Jr., TJ McConnell, Furkan Korkmaz, Blake Griffin, Richaun Holmes is maradhat eddigi csapatánál. Alex Caruso Chicagóba megy, Howard és másik három ex-Laker érkezik a Lakershez. Jeff Green Denverben, Daniel Theis Houstonban, Torrey Craig Indianában, Doug McDermott és Zach Collins San Antonióban, Evan Fournier a Knicksben, Kelly Olynyk Detroitban. A New York újraigazolta Derrick Rose-t és Nerlens Noelt. Ötéves maxot kap Trae Young és Shai Gilgeous-Alexander.

A Suns tökéletesen elvégezte a nyári házi feladatát. A várakozásoknak megfelelően Chris Paul négyéves, 120 milliós új szerződést írt alá, ez valószínűleg karrierje utolsó szerződése, hiszen a lejáratkor 40 éves lesz. Az úgynevezett “38 év feletti szabály” miatt csak a Suns tudott neki három évnél hosszabb szerződést adni, ez is közrejátszhatott a maradásában. Plusz infó, hogy a döntőt követően szinte azonnal megműttette a bal csuklóját, és elvileg az edzőtáborra 100 százalékos állapotban érkezik majd. 

A Phoenix emellett három évre, 19 millió dollárért megtartotta a cserehátvéd Cameron Payne-t, amivel a hátvédrotáció rendben is van. Az egyik nagy lyuknak a cserecenter pozíciója tűnt a playoffban, ezt is megoldották, öt millió dollárért érkezik JaVale McGee, aki tökéletes Deandre Ayton mögé. 

Kyle Lowry megegyezett a Miami Heattel, három évre 90 millió dollárt kap (végig garantált), illetve a Miami öt évre, 90 millió dollárért meg fogja tartani Duncan Robinsont is, itt az ötödik év opciós. A Heat és a Raptors most a sign and trade részletein dolgozik, Goran Dragic és Precious Achiuwa érkezhet Torontóba, a kanadai gárda most olyan csapatot keres, ahová továbbadhatja Dragic-ot - a legvalószínűbb, hogy a Mavericks lesz a végállomás. 

A Heat megtartotta Dewayne Dedmont (egy év, minimum), Max Strust (két év, minimum) és Gabe Vincentet (két év, minimum). 

A Miami emellett új, négyéves, maximum szerződésben állapodott meg Jimmy Butlerrel. A csapat vezére lemond a 2022-23-as játékosopciójáról, így 2022-től indul az új kontraktus, ami várhatóan 187 millió dollár körül fog fialni, a 2022-es sapka összegétől függően.

A Heat máshol is aktív volt, Pat Riley-ék ugyanis elhappolták PJ Tuckert Milwaukee-ból, tovább erősítve amúgy sem gyenge védősorukat - a veterán kiscsatár-erőcsatár két évre 15 millió dollárért érkezik, a második év játékosopciós. 

A Bucks viszont egy másik fontos láncszemet, Bobby Portist két évre, 9 millió dollárért visszaigazolt - a második év játékosopciós. Portis nagyon reménykedett benne, hogy az idei játéka alapján nagyobb szerződést kaphat, de ez végül nem jön össze, így marad Milwaukee-ban még egy évet. Fontos kiemelni, hogy a Bucksnak most nincsenek meg Portis Bird-jogai, de 2022 nyarán már meglesz az Early Bird, ami alapján ennél jóval nagyobb szerződést köthetnek vele. Milwaukee-ban fel voltak készülve Tucker távozására, mert szinte azonnal kiderült, hogy Semi Ojeleyét igazolják le a helyére egy évre minimumért - az ex-bostoni játékos ugyanazt tudja, mint Tucker, nyilván egyelőre gyengébb kivitelben. 

A Chicago Bulls megegyezett Lonzo Ballal, aki négy évre 85 millióért érkezik - a negyedik év játékosopciós. A várakozásoknak megfelelően a Bulls és a Pelicans elkezdett dolgozni egy sign and trade ügyleten, ellenértékként New Orleansba költözik Tomas Satoransky, Garrett Temple és egy jövőbeli második körös pick. A Bulls gyorsan pótolta is Temple-t Alex Carusóval - a Lakerstől érkező hátvéd négyéves, 37 milliós szerződést kötött, vagyis gyakorlatilag megkapta az MLE-t. 

A Pelicans emellett megszerezte Devonte’ Grahamet: az irányító szintén sign and trade keretében érkezik a Hornetsből és négy évre, 47 millióért ír alá. A csereügylet másik oldalán valószínűleg a Pelicans 2022-es, Top14-védett elsőköröse megy majd át Charlotte-ba. 

Mike Conley marad Utahban, miután három évre újra aláírt - egyes források 68, mások 72.5 millió dollárra teszik a végösszeget. A megállapodás várható volt, miután pár napja a Jazz megszabadult Derrick Favors szerződésétől, hogy helyet csinálhasson Conley kontraktusának. 

A Cleveland Cavaliers és Jarrett Allen megegyezett, a center öt évig 100 millió dollárért maradhat - az összeg végig garantált. 

A Lakers gőzerővel kezdte igazolni a kiegészítőket, négy játékost szereztek, aki legalább egyszer viselte már korábban a csapat mezét: egy év után visszatér Dwight Howard, 12 év után pedig Trevor Ariza, hat év után Wayne Ellington és hét év után Kent Bazemore. 

A Los Angeles Clippers egy fontos veteránt, Nicolas Batumot tudott megtartani, a francia 1+1 évre írt alá, a második év játékosopciós. Batumot többen is szerették volna megszerezni, korábban arról szóltak a hírek, hogy kölcsönös az érdeklődés közte és a Warriors között. 

A Toronto Raptors és Gary Trent Jr. is közös nevezőre jutott, a triplaspecialista hátvéd három éves, 54 millió dolláros megállapodást kötött - a harmadik év játékosopciós. 

Will Barton marad Denverben, a 30 éves hátvéd-kiscsatár és a klub is meg akart egyezni, a végén egy kétéves, összesen 32 milliós üzletet kötöttek. A Nuggets JaMychal Greent is megtartotta, az erőcsatár 1+1 éves szerződést kötött 17 millió dollárért - jövő nyáron kiléphet a kontraktusból. Szintén marad Denverben Austin Rivers, várhatóan egy évre veteránminimumért. A Denver emellett egy nagy veterán FA-halat is kifogott, a Netstől távozó Jeff Green őket választotta - két évre, 10 millió dollárt kap, a második év játékosopciós, az MLE egy részéből igazolják le. 

A Houston Rockets saját szabadügynökét, David Nwabát kötötte le három évre, 15 millió dollárért. Emellett a frontcourtjukat is erősítették, a német center, Daniel Theis négy évre 36 millió dollárért érkezik - volt még egy 8.2 milliós trade exceptionjük, minden bizonnyal azt használták fel, így megmaradt az MLE-jük is. Mint ismert, a drafton a török Alperen Sengünt és a spanyol Usman Garubát szerezték meg, az ő gyors beilleszkedésüket is segítheti Theis. 

A Mavericks is megtartotta Tim Hardaway Jr.-t, a hátvédet négy éves, 72 milliós szerződéssel kötötték le, ami lehet, hogy a végén 74 millióra emelkedik. Boban Marjanovics egy évre marad, de az összeg még képlékeny. Emellett leigazolták Sterling Brownt is, a Houstonból távozó hátvéd két évre 6.2 millió dollárért érkezik, illetve megszerezték Reggie Bullockot is, az idén a Knicksben remekül triplázó játékos három évre 30.5 milliót kap, vagyis az MLE-t.  

A Portland Trail Blazers és Norman Powell megállapodott egy ötéves, 90 millió dolláros új szerződésben - ami teljesen garantált és nincs benne játékosopció. A csapat emellett egy évre megszerezte Cody Zellert, a Charlotte-ból távozó center Jusuf Nurkic cseréje lesz, illetve Ben McLemore-t, aki a kinti dobásokban segíthet. 

Az Indiana Pacers újraigazolta TJ McConnellt, az irányító négy évre 35 milliót kap majd - pár napja elcserélték előle Aaron Holiday-t, papírforma volt a szerződtetés. A Pacers emellett megszerezte Torrey Craiget, az idén a Bucksban és Sunsban játszó védőspecialista kétéves, összesen 10 milliós megállapodást kötött. 

A Pacers másik kérdőjele, Doug McDermott három évre aláír a San Antonio Spurshöz - összesen 42 millió dollár ütheti a markát. A Pacers meccselheti az ajánlatot, de ha nem sikerül kitakarítani valakit a keretből, akkor luxusadóba futnak, amit viszont nem szeretnének. Az már biztos, hogy Zach Collins három évre, 22 millió dollárért a Spursbe igazol, a sok sérüléssel bajlódó, de nagyon tehetséges magasember Portlandből érkezik, ahol nem számoltak már vele. 

A Philadelphia 76ers egyelőre csak a kiegészítőknél mozgolódik, visszaigazolták a török winget, Furkan Korkmazt - három évre 15 milliót garantáltan megkap majd. Megvoltak a Bird-jogai, így nem kellett rá felhasználni az MLE-t, az még továbbra is megvan a Phillynek. Az biztosnak látszik, hogy George Hillt viszont elengedik, mert 10 milliót keresne jövőre, de ebből csak 1.28 millió garantált. 

A Brooklyn Nets Blake Griffint meg tudta tartani, az erőcsatár várhatóan veteránminimumért marad. 

A Knicks is visszaigazolta három szabadügynökét: Derrick Rose három évre, 43 millió dollárért, Nerlens Noel három évre 32 millióért, Alec Burks szintén három évre 30 millióért marad - utóbbi teljesen garantált. A New York emellett meghúzta a várhatót: Evan Fournier négy évre, 78 millió dollárért érkezik a Knicksbe, de ez inkább egy 3+1 éves kontraktus, mivel a negyedik év nem garantált. 

Kelly Olynyk Detroitban folytatja, a Pistons három évre 37 millióért szerződtette - a harmadik év csapatopciós, vagyis ha Olynyk nem válik be, könnyebben mozdítható. A Pistons emellett a veterán irányítót, Corey Josephet is visszaigazolta - a korábbi szerződését felbontották, de szinte azonnal kötnek is vele egy újat, ami két évre 10 millió dollárról szól, a második évben játékosopcióval. A Pistons Trey Lylesnak is lehetőséget ad két évre 5 millióért, nagyjából harmadik számú erőcsatár lehet. 

A Sacramento Kings Maurice Harklesst hozta vissza két évre, 9 millióért, illetve Alex Lent szerződtette két évre, részletek egyelőre nem ismertek. Ami ennél fontosabb: Richaun Holmes is maradhat Sacramentóban, a magasember négy évre, 55 millió körül ír alá - a negyedik év játékosopciós és egy trade kickert is tartalmaz. 

A Thunder végül megegyezett Shai Gilgeous-Alexanderrel, az irányító ötéves, 172 millió dolláros maximum kontraktust kap, ami újoncszerződése lejárta után, 2022 nyarán lép életbe. Emellett Mike Muscalát visszavitték Oklahomába két évre, 7 millióért. 

Trae Young ötéves maxot ír alá Atlantában, ami a 2022-23-as idénytől fog indulni. A sapka alakulásától függ a végösszeg, várhatóan 172.5 millió dollár körül keres majd az irányító - ha időközben újra All-Star lesz, akkor nem a sapka 25, hanem 30%-ára lesz jogosult, ebben az esetben 207 millió dollárra nőhet a teljes összeg. Ugyanakkor John Collins esetében nem közeledtek a felek álláspontjai, nincs megegyezés - Collins korlátozott szabadügynök, vagyis bármilyen ajánlatot tarthat rá a gárda. Eddig azt lehetett hallani, hogy meg fognak egyezni, így sok csapat le is tett arról, hogy megpróbálja egy nagy ajánlattal elvinni, de most újra ringbe szállhatnak érte. Ennél konkrétabb hír, hogy a cserecenter, Onyeka Okongwu sérülése miatt szükségük volt egy helyettesre, akit meg is találtak: Gorgui Dieng egy évre, 4 millióért érkezik. Solomon Hill is marad Atlantában, várhatóan egy évre, veteránminimumért. 

A Golden State Warriors Otto Porter Jr.-nak ad esélyt, a korábbi draftharmadik állítólag MLE-környéki fizetést dobott el, hogy egy évre minimumért egy erős csapatban játszhasson. 

Végül de nem utolsósorban jöjjön Spencer Dinwiddie, aki közel áll a megegyezéshez a Washington Wizards-szal (három év, 60 millió), de még minden képlékeny, mivel a fővárosiak csak sign and trade-ben tudják leigazolni, a Netsnek pedig nem nagyon van helye komolyabb fizetést átvenni a másik oldalon. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus