Elhunyt John Thompson, a Georgetown legendás vezetőedzője

A számos extraklasszis centert és a liga történetének egyik legjobb hátvédjét kinevelő szakember az NCAA történetének meghatározó edzője volt, de játékosként két NBA-aranygyűrűt is nyert.

Több amerikai médium is egyszerre jelentette a szomorú hírt: 78 évesen elhunyt John Thompson, aki az első afroamerikai vezetőedzőként nyert NCAA-bajnokságot 1984-ben a Georgetown Hoyasszal – a mestert korábban a Hírességek Csarnokába és az Egyetemi Hírességek Csarnokába is beválasztották. 

Játékosként 1964-ben a Boston Celtics draftolta – mindössze két évet töltött el a profiligában Bill Russell cseréjeként, két aranygyűrűt nyert, majd az expanziós drafton a Chicago Bulls igazolta át, de 25 évesen ő inkább az edzői karriert választotta. Hat évig edzett egy középiskolás csapatot, majd 1972-ben kinevezték a Georgetown vezetőedzőjévé, amely posztot 27 éven át, 1999-ig töltötte be. 

Vezetőedzői működése alatt híres volt arról, hogy nagyon sokat követelt a játékosaitól, ugyanakkor a pályán kívül is rengeteget tett értük, sokan második apjukként tekintettek rá – a közel 210 centis, 120 kilós vezetőedző évtizedekig az NCAA jellegzetes figurájának bizonyult a nyaka köré tekert fehér törülközővel. Zsinórban 24 alkalommal vezette fiait az NCAA-tornára vagy a második számú NIT-re, regnálása alatt a Georgetown meccseinek több, mint 70%-át megnyerte. 1982-ben, 1984-ben és 1985-ben is bejutott csapatával a Final Fourba, 1984-ben NCAA-bajnokságot nyert, és 1982-ben, illetve 1985-ben is csak a döntőben kaptak ki. 

John Thompson elsősorban a centerek kinevelésében jeleskedett, a három Final Four-részvétel nagyban köszönhető Patrick Ewingnak, a 80-as, 90-es évek fordulóján pedig egyszerre játszott a csapatában Alonzo Mourning és Dikembe Mutombo, ugyanakkor Ewing mellett egy másik játékosa, Allen Iverson is 1/1-es volt a drafton. 

Iverson 2016-ban, a Hall of Fame-beiktatásakor könnyek között köszönte meg Thompsonnak, hogy esélyt adott neki a Georgetownnál, amivel megmentette az életét. Ewing Thompson miatt kezdett el edzősködni, és többször is megköszönte a támogatását, illetve iránymutatását. Legutóbb júliusban beszélt arról Ewing (aki jelenleg a Georgetown vezetőedzője), hogy Thompson volt az egyik nagy úttörője a társadalmi igazságtalanságok elleni kiállásnak olyan időkben, amikor ez még nagyon nem volt megszokott - 1983-ban csapatát lehívta a parkettről a Villanova otthonában, miután Ewingot rasszista támadások érték a lelátóról. 

Thompson edzői munkásságának egyetlen fekete foltja az 1988-as olimpia, ahol a Team USA-jel csak bronzérmet nyert (segédedzőként egyébként aranyérmet is begyűjtött 1976-ban). A tudását egyébként továbbadta, fia, John Thompson III 2004 és 2017 között vezette a Georgetownt, jelenleg pedig a Team USA egyik segédedzője. A legendás szakember visszavonulása után televíziós szakkommentátorként működött, és saját sport talk showt is vezetett az ESPN-en. 

Thompson arról is ismert, hogy 2001. szeptember 11-én jegye volt arra a repülőgépre, amely becsapódott a Pentagonba, de törölték a foglalását. 

Nyugodjék békében!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus