Hírmorzsák 2013-09-28 (09:30)

Tegnap este sajtótájékoztatót tartott a Chicago Bulls együttese, amelyen elég sokan jelen voltak. A GM, Gar Forman kezdte a sort, aki elmondta, hogy a tulajdonostól, Jerry Reinsdorftól kezdve az egész vezetőségen át a szakmai stábig, mindenki nagyon hisz ebben a keretben. Forman úgy érzi, a jelenlegi kezdőötösük a legerősebb, amivel az utóbbi években ki tudtak állni. 

A GM azt is elmondta, hogy reméli, Derrick Rose minden előszezonmeccsen játszani fog, az irányító perceivel kapcsolatban azonban nem adott határozott választ, mivel egyrészt Tom Thibodeau a vezetőedző, másrészt Forman szerint Thibodeau nagyon jó a percek menedzselésében. A szakember hozzátette, találkozott tegnap Luol Denggel, és az angol kiscsatár egészen kitűnő fizikai és mentális állapotban van, és kitért arra is, hogy a gárda újonca, Tony Snell már 8 kiló izmot szedett fel magára draftolása óta.

A vezetőedző, Tom Thibodeau is természetesen a média rendelkezésére állt. A tréner azt mondta, hogy nem tudják pontosan, hol jár a visszatérésben Rose, mivel van pár paraméter, amit nem ismernek, és csak akkor fognak megtudni, ha látják majd a pályán játszani meccseken. A csapat sztárja azt mondta neki, hogy nem akar túlságosan nagy megkötéseket, de Thibodeau elmondta neki is, hogy egyelőre várniuk kell, és majd meglátják, hogy milyen állapotban van ténylegesen. Akik kritizálták Rose-t, amiért nem tért vissza az előző idényben, azoknak azt üzente a mester, hogy fogalmuk sincs, miről beszélnek.

Thibodeau Denggel kapcsolatban is világos volt - szerinte nem lehet bajnokságot nyerni egy olyan játékos nélkül, mint az angol. A bajnokesélyességgel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az elvárásokat, illetve az emiatt rájuk nehezedő nyomást megtiszteltetésnek kell tekinteniük. Thibodeau azt is elmondta, hogy Joakim Noah játékperceit limitálni fogják a következő szezonban, mert így próbálják meg elkerülni, hogy kiújuljon talpsérülése. A tréner szerint ez prioritás lesz a csapat számára, és nagyon remélik, hogy a probléma így orvosolható lesz. Nazr Mohammed segíthet abban, hogy ez meg is történjen, mert a nyáron hiába próbálta meg a Bulls leigazolni Elton Brandet és Marcus Camby-t is, mindketten másik együttest választottak.

A gárda sztárja, Derrick Rose is a kamerák elé állt, bár túl sok mindent nem mondott. Annyit árult el magáról, hogy jelenleg rendben van, örül, hogy visszatérhet, és hozzátette, tavaly az tavaly volt, innentől csak előretekint. Azt is elmondta, hogy kicsit távolabbról képes már dobni, de alapvetően ugyanazt a stílust fogja képviselni a pályán, amit korábban. Elárulta, hogy nagyjából 20-30-szor nézte meg az esetet, amelynél a 2012-es rájátszásban elszakadt az ACL térdszalagja.

Egyelőre még nem hivatalos, de gyakorlatilag vége Hedo Türkoglu Orlando Magicnél töltött idejének, a két fél ugyanis megegyezett, hogy a török játékos nem lesz ott a csapat edzőtáborában. Rob Hennigan GM azt nyilatkozta, hogy nagyon tisztelik a kosarast, és mindazt, amit az évek alatt a franchise-ért tett, de úgy döntöttek, hogy más irányba haladnak tovább. Úgy gondolják, sokkal jobb az, ha Türkoglu a családja mellett van addig is, amíg a kivásárlási procedúra és tárgyalássorozat véget nem ér. A török játékos utolsó évéből 6 millió dollár garantált, de ennél kevesebbet is elfogadhat, hiszen a Fenerbahcéról tudni, hogy nagyon szeretnék leigazolni, és a hírek szerint egy 3.4 millió dollár értékű szerződést nyomnának az orra alá, ha a Magictől lelépne.

Áll a bál a New York Knicks körül, mióta két nappal ezelőtt elbocsájtották GM-jüket, Glen Grunwaldot, és Steve Millst nevezték ki a helyére. Howard Becknek (Bleacher Report) egy rivális csapat vezetője azt mondta, hogy a Knicks mindent megtesz azért, hogy megtartsák hosszútávra is Carmelo Anthony-t, és ezért történt a csere. Anthony maradásának egyik feltétele ugyanis az Beck forrása szerint, hogy 2015-ben hozzanak mellé még egy nagy nevet a szabadügynökpiacról, amire Millsnek nagyobb esélye van, mert Grunwald túl udvarias és kevésbé jó a viszonya a játékosokkal, mint Millsnek.

Rick Caplan játékosügynök - aki egyébként Marcus Camby-t, a legutóbbi szezonban épp a Knicksnél játszó centert is képviseli - szerint abszurd és kegyetlen húzás volt Grunwald eltávolítása a GM-i pozícióból. Az ügynök Ian Begley-nek (ESPN New York) kifakadt, szerinte az ex-GM mindent megtett, amit kért tőle a tulajdonos, és mindezt mosolyogva csinálta. Kaplan szerint az egyetlen jó hír az, hogy valamelyik csapat valószínűleg felajánlja Grunwaldnak ugyanezt az állást, és egy olyan helyre kerülhet, ahol tényleg megbecsülik a tudását.

Egy, az NBA köreiben megbecsült, de meg nem nevezett vezetőségi tag szerint a New York Daily News riporterének azt a költői kérdést tette fel, hogy mit tett Grunwald azért, hogy kirúgják? Szerinte Mills két állást kapott tegnap előtt, és egyikre sem alkalmas. Jared Zwerling (Bleacher Report) forrásai pedig úgy tudják, hogy a lépéssel az egykori Knicks-játékosnak, Allan Houstonnak csinálják a helyet, ő lehet a gárda következő általános igazgatója.

Ha már szóba került a Knicks: Justin Brownlee-vel egyeztettek, náluk lesz a következő egy hónapban. A 25 éves, mindkét csatárposzton bevethető játékos tavaly egy alsóbb amerikai ligában szerepelt, de játszott az egyetemet követően a D-Ligában és Mexikóban is. Még egy edzőtábor-meghívás történt: a Utah Jazz meghívta Brian Cookkal kötött nem garantált szerződést. A 32 esztendős, jó kezű magasember tavaly nem az NBA-ben játszott - miután a Washington Wizards kitette keretéből az előszezont követően, Puerto Ricóban pattogtatott. Egy évvel korábban 32 meccset játszott a Wizardsban és a Los Angeles Clippersben.

A Houston Rockets sztárja, James Harden Jason Friedmannel (nba.com) beszélgetett. Elmondása szerint nagyon sokféle, kondíciót segítő edzést végzett a nyáron, hogy tudjon 40+ percet is játszani, ha erre van szüksége csapatának. Azt szeretné leginkább, erre törekszik, hogy folyamatosan aktív tudjon lenni a pályán, és ne legyenek üres járatai. A Rockets és volt csapata, a Thunder közötti harcról azt mondta, hogy 12-szer játszottak egymás ellen tavaly, mégsem érzi úgy, hogy ez rivalizálás lenne egyelőre. Az Oklahoma City-nél játszott korábban, nagyon sok barátja is van a csapatban, olyanok, akiknek a segítségével jutott el oda, ahol most van. Ettől függetlenül szerinte nagyszerű csaták várhatóak majd a két együttes között, és tudják, hogy nagyon nehéz dolguk lesz, ahányszor csak ellenük lépnek majd pályára.

Arról is beszélt, hogy milyen 24 évesen vezérnek lenni. Elmondása szerint nagyon gyorsan fel kell nőnie, érnie kell emberileg és nem csinálhat olyan dolgokat, amiket egyébként megcsinálna, legyen szó akár a pályán belüli dolgokról, akár az azon kívüliekről. Próbál vezető lenni, és nemcsak a cselekvéseivel, de a kommunikációja által is. Keményen kell dolgoznia, keményebben, mint bárkinek, és a legjobbnak kell lennie a pályán minden egyes pillanatban. Időt kell szakítania arra, hogy a fiatal játékosoknak elmagyarázzon bizonyos dolgokat. Vezetőként kell viselkednie azzal, hogy megmutatja, mit hogyan kell, és el is magyarázza, szól is, ha szükség van erre. Még ő is a tanuló fázisban van, de minél többet dolgozik, annál jobb lesz.

A Rockets GM-je, Daryl Morey Jonathan Feigennel (Houston Chronicle) beszélgetett. Elmondta, hogy a fiatal játékosoknak feljebb kell lépniük, javulniuk kell. Még nincsenek ott a csúcson, nincsenek még készen. Nincsenek még elkésve viszont Morey szerint, mert az a céljuk, hogy április közepére legyenek egy kiváló csapat. Szeretnének hazai pályát a rájátszás első körében, és azt szeretnék, ha az előbb is említett időpont környékén kerülnének csúcsformába.

Keith Pompey (Philadelphia Inquirer) úgy tudja, hogy Royce White kicsit jobban kezeli már a szorongásait, és repülőre ül, hogy csapatával, a Philadelphia Sixersszel Európába utazzon. Az öreg kontinensre a levegőben érkezik majd az előző idényt majdnem teljes egészében kihagyó kosaras, de amikor csak lehet, akkor inkább kocsiba ül és a földön próbál meg eljutni a célállomásra.

A 2010-es draft második választottja, Evan Turner azt nyilatkozta, hogy fel volt rá készülve, hogy a Philly elcseréli, amennyiben az új vezetőség által kijelölt útba, építkezésbe nem fért volna bele. A 24 éves swingman úgy nyilatkozott, hogy felkészült mindenre, csak abban reménykedett, hogy ha mennie kell, akkor szempontjából valami jó helyre cserélik.

Még mindig a Sixershez tartozik félig, hogy előző GM-jük, Tony DiLeo Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) forrásai szerint a Washinton Wizardsnál kapott munkát - játékosmegfigyelő lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus