Hírmorzsák 2013-09-30 (21:45)

A Chicago Bulls francia centere, Joakim Noah a USA Today-nek nyilatkozott, elmondása szerint ez a legtehetségesebb Bulls-állomány, amivel valaha együtt dolgozhatott. Noah szerint az emberek nem gondolták volna, hogy tavaly PO-kört tudnak menni olyan sérülésekkel, amik náluk voltak, de mégis megtették.

A középjátékos úgy gondolja, hogy amit mindenki tisztel bennük az a szívük, és az, amilyen keményen játszanak. Azt is elmondta Noah, hogy jelenleg semmilyen kérdőjel nincs náluk, mindenki egészséges, és mindenki tudja, milyen sok forog kockán. Mint kosaras, nem lehetne boldogabb és izgatottabb a szezon előtt.

A Boston Celtics GM-je, Danny Ainge a Boston Herald egyik riporterével beszélgetett. Ainge elmondása szerint tudja, hogy nem tökéletes az, ahogyan a keret fel van építve, de látni akarja előbb, hogyan mutatnak a pályán a játékosok együtt, hogyan tudnak együtt dolgozni, és hogyan illenek be a Brad Stevens vezetőedző által elképzelt rendszerbe. Ainge azt is hozzátette, hogy tetszett neki az a versengés, ami eddig az edzőtábort jellemzi, és az is, hogy nagyon sok egyelőre megválaszolatlan kérdés van velük kapcsolatban, sok az ismeretlen tényező.

Az MLSE új elnöke, Tim Leiweke bejelentette, hogy a Toronto Raptorsnak új színei és új logója lesz, de a nevük marad változatlan - korábban úgy hírlett, még az is lehetséges, hogy a Raptors neven is változtatnak.

A New York Knicks döntött - lehívták vezetőedzőjük, Mike Woodson 2014-15-ös csapatopcióját, így még két évig garantált a szerződése a trénernek. A gárda új GM-je, Steve Mills azt nyilatkozta, hogy régóta nagy tisztelője már Woodsonnak és nagyszerű munkát végzett az edző, mióta a Knickset irányítja. Nemrég találkoztak és Mills szerint ezek után nem volt nehéz eldönteni, hogy lehívják-e az opciót vagy sem.

A Portland TrailBlazers ehívta Damian Lillard, Meyers Leonard és Thomas Robinson harmadik évi csapatopcióját - ezek mind 2014-15-re vonatkoznak.

A Miami Heat még Dexter Pittmanért cserébe kapta meg Ricky Sanchez játékjogát. A floridaiak szeptember 16-án szerződést kötöttek a 26 éves erőcsatárral, de ma el is küldték az együttestől, úgyhogy most már bárki számára szabadon igazolható. A Heathez tartozik az is, hogy LeBron James Joe Goodmannek (Miami Herald) azt nyilatkozta, hogy 80% fölé akarja tornászni a büntetőszázalékát. Az a célja, hogy a valaha volt legjobb NBA játékos legyen, ilyen egyszerű, és éppen emiatt nem egyszerű - fogalmazott a Miami csillaga. Szerinte még messze van ettől, de már látja a fényt az alagút végén. Dwyane Wade-ről azt mondta, hogy egészségesebb, mint bármikor, mióta egy csapatban játszanak.

Az előző év legjobb edzőjének választott, ám Denverből ettől függetlenül elküldött George Karl az ESPN stúdió-szakértője lesz, mivel a mai napon több éves szerződést kötött a csatornával

A Brooklyn Nets meghívta az edzőtáborába Marko Jaricsot. A szerb irányító pontosan két éve nem kosarazott profi szinten, legutóbb 2011 tavaszán játszott a Montepaschi Siena színeiben, illetve tavaly meghívták a Chicago Bullshoz edzőtáborba. Ugyancsak a Brooklyn Netshez tartozik, hogy a 2011-es draft 31. helyén választott, idén az Európa-bajnokság legjobb ötösébe szavazott Bojan Bogdanovic nem hosszabbított a Fenerbahcéval, a mai napon visszautasította a török klub ajánlatát, így jövőre ingyen teheti át székhelyét az NBA-be.

A Cleveland Cavaliers még két embert hívott meg az edzőtáborába, DeSagana Diopot és Michael Lee-t. A Los Angeles Clippers Mustapha Farrakhannak ad lehetőséget. A San Antonio Spurs pedig Marcus Cousinnal, Courtney Fellsszel és Daniel Nwaelelével kötött nem garantált szerződést.

A Los Angeles Clippersnél is megvolt a médianap. Doc Rivers elmondta, hogy úgy érzi, csak nagyon keveseknek van esélye a végső győzelemre, de azt gondolja, hogy ők ebbe a szűk körbe tartoznak. Bemutatták közben a rövidujjú mezt is, amit majd idén használ a csapat:

 

Délelőtt hírek

Frank Isola (New York Daily News) egy csapathoz közelálló forrásra hivatkozva azt állítja, hogy júliusban megint megműtötték Amare Stoudemire egyik térdét - ez egyébként a harmadik térdoperációja volt az erőcsatárnak egy naptári éven belül, mivel októberben a jobb, márciusban pedig a bal miatt egyszer már kés alá feküdt az elmúlt időszakban, emiatt tavaly például csak 29 meccset töltött a parketten. Az nem túl jó előjel a Knicks számára, hogy egyrészt nem nagyon beszélnek Stoudemire egészségi állapotáról, másrészt a csapat már jó ideje együtt edz, kivéve Amare-t, akinek a játékát pont térde miatt nem akarták kockáztatni.

Több forrás is megerősítette, hogy Erik Spoelstra és a Miami Heat megegyeztek, a tréner marad a kétszeres bajnok vezetőedzője. Hogy mennyi ideig és milyen kondíciók mellett, azt egyelőre nem tudni, de a héten, a hírek szerint két napon belül hivatalos bejelentés várható. Mint ismeretes, Spoelstra öt éve irányítja a floridaiakat, ezalatt három döntőt és két gyűrűt tud felmutatni. A 42 éves edzőnek 66%-os mutatója van az alapszakaszban (260-134) és 63.3%-os a rájátszásban (50-29).

Ugyancsak a Heat szakmai stábjához tartozik, hogy a régóta már leginkább csak mentorként használt Juwan Howard hivatalosan is posztot kapott Spoesltra mellett - ezentúl nem játékosként fog a kispadon ülni, hanem mint az egyik segédedző. Tim Hardaway-nek is szerepet szorítottak, ő játékosmegfigyelő lesz.

Térjünk vissza kicsit a hosszabbításokhoz. A Utah Jazzt két és fél éve irányító Tyrone Corbin eddig 87-89-es mérleget tud felmutatni a csapat élén, ám az együttes elmondta, nagyra tartják és szeretnék vele folytatni a továbbiakban is. Ettől függetlenül a tréner úgy számol, hogy a szezon előtt nem hosszabbítják meg szerződését, amely egyébként az idény végeztével lejár.

A Los Angeles Lakers spanyol sztárja, Pau Gasol is ezzel kapcsolatban állt az újságírók elé. Gasol azt mondta, hogy ha a csapat meg akarja tartani, majd megkeresik a szezon valamely pontján, és leülnek majd tárgyalni. Hogy mikor és hogyan fog ez zajlani, arról fogalma sincs, de úgy gondolja, hogy nagyban függ ez attól, hogyan fog teljesíteni az előttünk álló idényben. Minél jobb lesz, annál inkább szeretnék majd megtartani. Azt is elmondta, hogy még mindig azon dolgozik, hogy teljesen egészséges, 100%-os legyen a szezonnyitóra.

Úgy tűnik, hogy mindenki zöld utat adott a visszatérésének, úgyhogy Channing Frye az előttünk álló szezonban újra játszik a Phoenix Sunsnál, miután a teljes előző idényt ki kellett hagynia szívmegnagyobbodás miatt. A jó hírt a játékos saját twitteroldalán jelentette be.

A Houston Rockets új centerének, Dwight Howardnak karrierje eddigi legjobb éve a büntetővonalról legelső szezonja volt, akkor 67%-kal tüzelt onnan. Azóta ez a szám csak romlott, tavaly már csak 49%-át volt képes helyére küldeni az egypontos kísérleteinek. A középjátékos idei céljairól azt mondta, hogy bajnok akar lenni, meg akarja nyerni az Év Védője díjat, és 75-80% közötti mutatót akar büntetőből.

Ugyancsak a Rocketshez tartozik, hogy Hakeem Olajuwon most nem Howarddal, hanem Donatas Motiejunasszal tréningezett. A litván kosarast saját elmondása szerint nagyon lenyűgözte a houstoni legenda, aki Motiejunas elmondása szerint gyorsabban mozgott a pályán, mint ő. Nem tudja, hány éves Olajuwon, ő meg nem mondta el neki, de nagyon meggyőző volt számára az, amit a pályán látott tőle. Itt egy videó az edzésről:

A Washington Wizardsnál már megint felszisszenhettek, ugyanis most draftolt kiscsatáruk, Otto Porter csípősérülést szenvedett egy meccsen, emiatt nem tudott részt venni a munkában a csapat edzőtáborának első napján, szombaton. A játékos azt nyilatkozta, hogy nem nagyon mozoghat, csak a legszükségesebb esetekben, de nem túl nagy a probléma, pár nap alatt meg fog gyógyulni teljesen. Csapattársa, Bradley Beal szerint nem sok mindent tudnak tenni, Porter sérült és kész. Szerinte ezt csapattársának is el kell fogadnia, és nem szabad erőltetnie a visszatérést. Akkor kell újra játszania, ha már tényleg készen áll rá, nem kell elsietnie semmit, hiszen nagyon sok ideje van még bizonyítani.

Bár a Golden State Warriors kiscsatárának, Harrison Barnesnak a helyéért is meg kell majd küzdeni a csapaton belül, már egy kicsit előregondolkodik - szeretne ott lenni a most következő All-Star gála zsákolóversenyén. Barnes azt mondta, hogy szerinte nem volt meg a neve ahhoz tavaly, hogy meghívják, de reméli, hogy idén versenyezhet majd.

Az NBA versenyzésért felelős bizottsága ellenszavazat nélkül hozta meg döntését, hogy szerintük vissza kellene térni a döntőkben is a 2-2-1-1-1-es formációra - több mint két évtizede egyébként, hogy 2-3-2-es felosztásban zajlik a finálé. A végső szót majd a tulajdonosok mondják ki, akik a közeljövőben szavaznak majd erről.

Voltak természetesen edzőtábor-meghívások is. A Philadelphia Sixers magasembereknek adott szerződést, Solomon Alabinak és Nayal Koshwalnak. Alabi a 2010-es draft 50. választottja volt, tavaly pedig a D-Ligában és Görögországban játszott. Koshwal anno jelentkezett a 2010-es draftra, de nem kelt el - ő az előző idényt alsóbb ligás amerikai csapatoknál töltötte. A Phoenix Suns James Nunnally-vel folytatja a következő egy hónapban - a dobóhátvéd a Miami Heat nyári ligás csapatában 11 pontot átlagolt, kinti dobásáról és védekezéséről híres.

Elliott Williamsnek a Cleveland Cavaliers ad lehetőséget. A 24 éves dobóhátvéd a 22. helyen kelt el a 2010-es drafton, a Blazers választotta ki, de előbb térdsérülés miatt hagyta ki a teljes idényt, majd vállsérülés miatt majdnem az egész 2011-12-es szezont, hogy tavaly Achilles-sérülése miatt megint ne tudjon játszani - őt is utolérte a portlandi átok. A Cleveland ugyancsak meghívta Jermaine Taylort, aki tavaly játszott Spanyolországban, Izraelben, Kínában és a D-Ligában is.

A Sacramento Kings Hamadi N'Diaye-jal egyezett meg a közös folytatásról. A center tavaly Kínában játszott, idén nyáron pedig a Mavs nyári ligás csapatában. Az egykori dallasi swingman, Josh Howard térdműtétje után lábadozik, állítólag nagyon jó edzéseket produkált a Spursnél és a Rocketsnél is, de egyelőre továbbra is vár egy edzőtábor-meghívót, azt ugyanis még senkitől nem kapott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus