Hírmorzsák 2014-06-02 (22:30)

Megvan az első és második legjobb védőcsapat, a Bulls triplán örülhet. Bird-sajtótájékoztató (Stephenson, Vogel, Hill, Rondo, draft, Turner, Granger). Brooks nem foglalkozik az állását firtató pletykákkal, Durant és Westbrook is megvédte. Fishernél a Knicks lehet a befutó. Phil Jacksont megbüntette a liga tampering miatt. Fisher máshogy tervezte a játékospályafutása befejezését és az azt követő időszakot. Battier az ESPN-nél folytatja, Brand azonban jövőre is játszik még. Bower lesz a Pistons GM-je. Kalnietis a Netsnél próbál szerencsét.

A liga kihirdette a 2013/14-es idény első és második legjobb védekező ötösét. A legtöbben Joakim Noah-t szavazták az első csapatba, a 123 szavazóból 105-nél ott volt az év védőjének is megválasztott francia center a szűk elitben – mellette Paul George, Chris Paul, Serge Ibaka és Andre Iguodala vannak még az első ötösben, míg a második kvintettet LeBron James, Patrick Beverley, Jimmy Butler, Kawhi Leonard és Roy Hibbert alkotják. Érdekesség, hogy Iguodala és James is 57-57 első csapatos voksot kaptak, ám a Golden State játékosa 34 embernél volt bent a második ötösben, míg a liga legjobb játékosa csak 20-nál, így maradt le az All-Defensive 1st teamről idén LeBron. A teljes szavazást ezen a linken eléritek!

A végeredménynek talán a Chicago Bulls örül a legjobban. A chicagói együttes úgy számolt, hogy 250.000 dollárt ki kell majd bónuszként fizetniük Taj Gibsonnak – akár az első, akár a második csapatba került volna, jogosult lett volna erre az összegre –, ám mivel Gibson kimaradt – sőt, a következő öt játékos között sem szerepel a neve –, így a csapat fellélegezhet. Nem kell luxuasadót fizetniük, sőt, a következő szezonra sem nő Gibson fizetése. Ha ugyanis bekerült volna bármelyik ötösbe, akkor jövőre már úgy számoltak volna ezzel a bónusszal, hogy „valószínűleg meglesz”, így a payroll számolásakor 250.000 dollárral többel állt volna a Bulls – akkor is, ha esetleg 2014/15-ben nem került volna be egyik védőcsapatba sem az erőcsatár.

Az Indiana Pacers elnöke, Larry Bird és vezetőedzője, Frank Vogel is remélik, hogy a csapat meg tud állapodni Lance Stephensonnal a nyáron. Bird szerint Stephenson játékának csak az a határa, amit ő megszab. Mindig is szerette volna, ha hosszabbítanak vele, mert egy ilyen tehetségű játékost nem lehet csak úgy elengedni, ha van esély arra, hogy segíteni tudsz neki. Bird szerint ha Stephenson eleget érik fejben, bármire képes lesz a pályán. Egy kis helyesbítést is kell tennünk: a korábban megjelentekkel ellentétben Stephenson nem korlátozott szabadügynök lesz, hanem UFA, azaz oda megy, ahova akar. Bird is elmondta, hogy a kosaras azt csinál, amit szeretne, de ha oda jutnak, szerinte csak Stephensonon fog múlni, hogy akar-e maradni vagy sem – azaz valószínűleg meg fogják fizetni. Az elnök szerint beszéltek már arról a vezetőségben, mennyit kereshet majd a dobóhátvéd az új szerződésével, de egyelőre nem határozták meg, mennyit ajánlanak majd a játékosnak.

Bird azt is elmondta a sajtótájéjoztatón, hogy Vogel állása biztonságban van, de sosem gondolkodtak a leváltásán. George Hill-lel kapcsolatban már jóval visszafogottabb volt - elmondása szerint szereti az irányító játékát, de a nyár folyamán elválik még, mi lesz a sorsa. Rajon Rondót dicsérte, szerinte egészen kitűnő egyesről van szó, de bármit is akarnak tőle, azt csere útján kell majd megtenniük. A drafttal kapcsolatban annyit mondott, hogy egyelőre csak az 57. pickkel rendelkeznek, de jó esély van arra, hogy feljebb másznak majd. Evan Turner játékát is dicsérte az elnök, szerinte a swingman bárhová is kerül, 17 pontot fog tudni átlagolni a következő idényben. Danny Grangerrel kapcsolatban annyit mondott, hogy az öltőzben segítség volt a jelenléte, de soha nem volt az a vezér, akinek sokan gondolják. Azt is elmondta, hogy fiatal az együttes, nem akar nagy változásokat, de mindenkit meghallgatnak, aztán majd elválik, milyen ajánlatok közül válogathatnak.

A Pacershez hasonlóan az Oklahoma City Thunder is a főcsoport-döntőben vérzett el. A gárda trénerét, illetve pozíciójának biztosságát többször is megkérdőjelezték a szezon közben, ám Scott Brooks azt nyilatkozta a The Oklahomannek, hogy nem is figyelt oda ezekre a dolgokra, csak végezte a munkáját. A csapat sztárja, Kevin Durant megvédte edzőjét, elmondása szerint nagyon könnyű kívülről kritizálni, de amikor eljön a meccs, csak azok az emberek számítanak, akik ott vannak a közvetlen közelében, akikkel együtt dolgozik nap mint nap, akikkel együtt van jóban rosszban, a többi ember nem. Russell Westbrook annyit tett ehhez hozzá, hogy mióta Oklahomában van és Brooks a vezetőedző, mindig nagyon bízott benne trénere. Voltak olyan időszakok, mikor minden nagyon rosszul alakult számára, de bármi is történt, Brooks mindig támogatta és segített neki.

Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) forrásai szerint a New York Knicks a legesélyesebb arra, hogy megszerezze Derek Fisher szolgálatait, amennyiben a Thunder hátvédje úgy dönt, befejezi aktív játékospályafutását. Wojnarowski úgy tudja, hogy a Los Angeles Lakers egyre kevésbé érdeklődik volt játékosa iránt, mert olyan trénert keresnek, akinek már van edzői tapasztalata. Fisher a San Antonio Spurs elleni kiesést követően azt mondta, hogy pár napot pihen, aztán eldönti, játszik-e még vagy lezárja élete ezen szakaszát. Phil Jackson a hírek szerint Fisher mentoraként tevékenykedne, azaz ha nem is ülne le a kispadra, mégis szinte közvetlenül érezhető hatása lenne a gárda játékára.

Szorosan ide tartozik, hogy az ESPN értesülései szerint a liga 25.000 dollárra büntette Phil Jacksont tampering miatt - a Knicks elnöke nylítan beszélt Fisher esetleges New York-i kinevezéséről a múlt héten, ezt pedig tilos, hiszen a hátvéd még az OKC játékosa volt.

Fisher egyébként a The Oklahomannek azt nyilatkozta, hogy mindig úgy képzelte el, hogy ha befejezi játékosként, akkor egy kicsit visszalép a sporttól, megpróbál a lehető legjobb apuka lenni otthon, aztán 1-2 év után elgondolkodik majd azon, hogy merre tovább, hogyan akarja folytatni az életét. Azt is hozzátette viszont, hogy manapság nem így működik a világ az üzleti életben és a sportban sem. Nagyon sok minden az időzítésen múlik, azon, hogy képes valaki az előnyére fordítani az adódó lehetőségeit, és jókor kihasználni azokat.

Egy valaki már biztosan befejezi idén, ugyanis a Miami Heattel még épp a nagydöntőre készülő Shane Battier többéves szerződést kötött az ESPN-nel, a csatorna szakértője lesz egyetemi meccseken. A kiscsatár Jason McIntyre (The Big Lead) forrásai szerint politikai pályára is léphetett volna szülőállamában, Michiganben, ám inkább visszautasította a felkérést.

Aki nem fejezi be, az az Atlanta Hawks magasembere, Elton Brand, aki az Atlanta Journal-Constitutionnak elárulta, jól érzi magát, és már most elkezdte a felkészülést a következő idényre. Brand korábban azt mondta, hogy ha úgy dönt, folytatja pályafutását, akkor arra van a legnagyobb esély, hogy marad Atlantában.

Szintén Wojnarowski jelentette, hogy a Detroit Pistons nagyon közel áll ahhoz, hogy Jeff Bowert kinevezzék a gárda GM-jének. Bower korábban hét idény erejéig volt hasonló szerepkörben a New Orleans Hornetsnél, úgyhogy van bőven tapasztalata – bár az érdemi döntéseket Stan Van Gundy vezetőedző fogja meghozni, aki egyben az elnöki posztot is ellátja. Bower a Marist College csapatának kispadját hagyja ott a Pistons kedvéért, és Van Gundyt is az egyetemi kosárból ismeri – mindketten segédedzők voltak keleten még anno.

Kisebb volumenű hír, hogy újabb európai sztár próbálhat hamarosan szerencsét Amerikában, miután az egyik legjobb litván kosaras, az irányító Mantas Kalnietis ott lesz a Brooklyn Nets szabadügynököknek tartott edzőtáborában.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus