Hírmorzsák 2014-06-06 (10:45)

Tönkrement a légkondi-rendszer a ma hajnali döntőben, reakciók az esetre és a következményekre (Duncan, Popovich, Silver, LeBron). A Gatorade ekézte, Isiah Thomas megvédte Jamest. Napi stat: Spurs, Heat, Duncan, LeBron. Minnesota-hírek (Saunders, Love, Blatt, Garnett). A Bulls többre tartja Anthonyt, mint Love-ot. Blattet a Minny mellett a Warriors is meg akarja szerezni. Rondo a közeljövőben újra döntőt akar játszani. A Thunder meg akarja tartani Reggie Jacksont. Phil Jackson már beszélt Fisherrel a Knicks vezetőedzői posztjáról. Edző-hírek (Cavs, Jazz, Calipari). Bynum visszatérne a Lakershez, Delonte West a Clippers nyári ligás csapatában. A Denver állandó tárgyalásban a 11. pickről.

A döntő ma hajnali első meccse egy "kis" közjátéktól sem volt mentes, ugyanis tönkrement az AT&T Center légkondicionáló rendszere, így 32 fokban kellett játszania a csapatoknak. Gregg Popovich, a hazaik vezetőedzője azt nyilatkozta, hogy biztos benne, mindkét csapatnak jól jön a pár nap szünet, és viccesen hozzátette, addig remélhetőleg be is tudják fizetni a számláikat. A Spurs ikonja, Tim Duncan annyit tett hozzá, hogy nekik is nagyon melegük volt, de Popovich nagyon jól forgatta a csapatot, így frissek tudtak maradni, azt is elmondta viszont, hogy azóta nem játszott ilyen melegben, mióta elhagyta a Virgin-szigeteket. A commish, Adam Silver sajnálatát fejezte ki az esettel kapcsolatban, de hozzátette, ilyenek előfordulnak sporteseményeken.

A Heat sztárja, LeBron James nem is bírta a meccs végét, a nagy melegtől begörcsölt a vádlija, így két pontos hátránynál ki kellett szállnia a meccsből. A találkozót követően a liga legjobbja azt nyilatkozta, hogy megpróbált visszamenni a pályára a végjátékban, de Erik Spoelstra vezetőedző megmondta neki, hogy még csak ne is gondoljon erre. Nagyon rossz érzés volt számára, hogy ott ült, de nem tudott segíteni, pedig látta, hogy csapata egyre nagyobb hátrányba kerül. Félidőben is nagyon sokat ivott már, mezt cserélt, mindent megpróbált, hogy minél frissebb maradjon, de nagyon különleges körülmények voltak ezek, soha nem játszott még ilyen csarnokban. Azt is hozzátette, most sokat kell pihennie, hogy készen álljon a vasárnapi második meccsre.

A Gatorade-re ráírtak twitteren, hogy most miért nem működött a mágia, amit reklámoznak az italaikkal kapcsolatban, miért nem védte meg Jamest a görcsöktől. A Gatorade kicsit trollkodott, és azt írta, a Heat sztárja nem ügyfelük, az ő sportolóik bírják a hőséget. A Detroit Pistons egykori csillaga, Isiah Thomas a Yahoo Sportsnak nyilatkozva viszont védte LeBront - elmondása szerint sem ő, sem Michael Jordan nem tudott volna játszani olyan görcsökkel, ami Jamesnek volt ma hajnalban.

A nap statisztikái is természetesen a döntőhöz tartoznak. A San Antonio Spurs 6-0-ra áll már a finálék első meccsét tekintve - mint ismeretes, tavaly vesztettek, a másik négy alkalommal megnyerték a bajnokságot. A Miami Heat azonban öt PO-sorozatban veszített el első meccset a Big3 összeállása óta, és mind az öt párharcot megnyerték ezt követően. Tim Duncant külön is ki kell emelni, ő ugyanis 1972 és Wilt Chamberlain óta az első, aki a 20 pont, 10 pattanós határokat 90%-os mezőnypontosság mellett tudta hozni. LeBron James is külön kiemelendő, ugyanis a rájátszások történetének mindössze harmadik játékosa lett, aki elérte a 4000 pontot, az 1000 pattanót és az 1000 gólpasszt is Michael Jordan és Kobe Bryant után.

Természetesen az éjszaka folyamán is komoly téma volt, hogy Flip Saunders a Minnesota Timberwolves elnökeként kinevezte saját magát az együttes vezetőedzőjének is. Jerry Zgoda (Star Tribune) úgy tudja, hogy volt idő, mikor Saunders abban a hitben élt, hogy meggyőzte barátját, Tom Izzót, hogy vállalja el a posztot, de megkereste Jeff Van Gundyt is. Az 1500 ESPN Twin Cities két munkatársa szerint David Blattre, a Maccabi Tel-Aviv vezetőedzőjére komolyan rá fog menni Saunders, amennyiben egy olyan segédedzőt akar maga mellé, aki 1-2 éven belül átveheti tőle az együttest.

Sam Amick (USA Today) forrásai szerint Kevin Love akkor sem változtatott volna álláspontján, hogy le akar lépni, ha Phil Jackson ül le hozzájuk a kispadra. Steve Aschburner (nba.com) értesülései szerint az erőcsatár szinte teljesen megszakította a kapcsolatot az idény végén a csapattal, akik így egyre inkább kezdték elfogadni, hogy el fogják veszíteni a játékost. Saunders állítólag nem azért vette át a főedzői posztot is, hogy meggyőzze Love-ot a maradásról, hanem azért, hogy mindenképpen ő irányítsa, mit fog kapni érte az együttes - Zgoda ugyanezt lehozta twitteren korábban. Az elnök ugyanis attól tartott, hogy egy tapasztalt vezetőedzővel összetűzésbe keveredne azon, mit kapjanak Love-ért, az egyetemi trénerek (Izzo, Billy Donovan, Fred Hoiberg) pedig tisztában voltak vele, hogy az erőcsatár le fog lépni, ezért nem vállalták a megbizatást. Amick szerint sokkal valószínűbb az, hogy Saunders kész játékosokat szeretne Love-ért, mint az, hogy draftjogokat.

Szintén a Timberwolveshoz tartozik, hogy Jackie MacMullan (ESPN Boston) értesülései szerint a csapat felajánl majd Kevin Garnettnek egy posztot a vezetőségben, illetve lehetőséget arra, hogy kisebbségi tulajdonos legyen, amint visszavonul a franchise egykori arca.

A Minnesota-szálhoz tartozik, hogy Nick Friedell (ESPN Chicago) csapatközeli forrásokból úgy tudja, hogy a Chicago Bulls többre tartja Carmelo Anthonyt, mint Kevin Love-ot. Friedell szerint az igaz, hogy az erőcsatár megszerzésének is örülne a Bulls, de az első számú nyári célpontjuk a New York Knicks kiscsatára lesz. Nem könnyíti meg egyébként Love elcserélését, hogy ügynöke tájékoztatta az érte érdeklődő gárdákat, hogy ügyfele 2015-ben szeretne szabadügynök lenni - így jóval kevesebbet ajánlhatnak érte a csapatok annak tudatában, hogy reális esély van arra, hogy egy év múlva elveszíthetik.

Ha már szóba került, akkor itt kell megemlíteni, hogy a Maccabival idén Euroligát nyerő David Blattre nemcsak a Timberwolves fog rámozdulni - Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) forrásai szerint a Golden State Warriors vezetőedzője, Steve Kerr már meg is tette, tegnap találkoztak a felek. Az újonnan kinevezett tréner nagyon szeretné, ha az európai ligákban felbecsülhetetlen tapasztalatot szerző Blatt lenne az első számú segédedzője, a pénz pedig nem akadály az oaklandieknél, ezt már Kerr esetében is láthattuk.

A Boston Celtics irányítója, Rajon Rondo az ABC csatorna Good Morning America adásának vendége volt tegnap reggel, és a műsorban elmondta, nagyon szeretné, ha csapata komoly erősítéseket hajtana végre a nyár folyamán. A játékmester dicsérte Danny Ainge-t, illetve a GM által eddig elvégzett munkát, de azt is hozzátette, hogy nagyon szeretne újra a döntőben játszani valamikor a közeljövőben.

Mint arról már tegnap beszámoltunk, az Oklahoma City Thunder GM-je, Sam Presti sajtótájékoztatót tartott, amin Kendrick Perkins mellett több minden másra is kitért. A szakvezető szerint Scott Brooks vezetőedző kiváló munkát végzett idén - az tehát szinte biztos, hogy őt nem menesztik. Reggie Jacksonról is beszélt a GM - elmondása szerint nem akarják elcserélni az irányítót, sőt, beszélni fognak az ügynökével, és megpróbálnak megegyezni vele a hosszabbításban. Ha nem sikerül, akkor jövő nyáron, amikor Jackson RFA lesz, visszatérnek a kérdésre.

A New York Knicksnél megvolt az előrelépés, ugyanis a korábban már említett Wojnarowski értesülései szerint az együttes elnöke, Phil Jackson szerdán találkozott első számú jelöltjével, Derek Fisherrel, hogy a csapat vezetőedzői posztjáról beszélgessen vele. A hírek szerint a jövő héten újra találkoznak, miután az OKC kosarasa a hétvégén megbeszéli a családjával, hogyan képzelik el a jövőt.

Jody Genessy (Deseret News) forrásai szerint a Utah Jazz egyik segédedzője, Brad Jones van versenyben még negyedikként a gárda vezetőedzői posztjáért. Genessy úgy tudja, hogy továbbra is Quin Snyder a legesélyesebb, akit a vezetőség minden tagja nagyon kedvel.

Sam Amico (FOX Sports Ohio) információi szerint 10 napon belül meglehet a Cleveland Cavaliers új vezetőedzője. Mint ismeretes, az ohiói együttesnél Vinny Del Negro, Lionel Hollins, Tyronn Lue és Alvin Gentry neve merült fel, mint lehetséges befutó, Amico azonban úgy tudja, hogy van egy ismeretlen ötödik jelölt is, aki esetleg a gárda új trénere lehet.

Aki biztosan nem lesz ott egyik NBA csapat kispadján sem egy ideig, az John Calipari, akivel hajnalban hivatalosan is hosszabbított a Kentucky Wildcats - a tréner új kontraktusa a következő hét évre, tehát a 2020/21-es szezon végéig szól.

Több Los Angeles-i hír is van ma. Bár sérülések hátráltatják - 2006/07 óta nem játszott 82 meccset egy szezonban -, ráadásul nincs túl jó hatással az öltözői hangulatra sem a hírek szerint, Andrew Bynum a TMZ-nek azt nyilatkozta, hogy ha játszik még az NBA-ben, azt legszívesebben volt csapatánál, a Los Angeles Lakersnél tenné. A városi riválisnál, a Clippersnél is egy régi ismerőst köszönthetünk majd, ugyanis Chris Haynes (CSNNW) információi szerint Delonte West ott lesz majd a csapat nyári ligás keretében. A Lakers centere, Robert Sacre pedig a kanadai válogatottat fogja erősíteni idén nyáron David Pick (eurobasket.com) értesülései szerint.

Chris Dempsey (Denver Post) forrásai szerint a Denver Nuggets megpróbál vagy feljebb kerülni a drafton a 11. pick segítségével, vagy egy veterán, már bizonyított játékosra cserélni a draftjogot. Tim Connelly GM az újságírónak elmondta, hogy nagyon aktívak, nagyon sok mindenről beszélgetnek a többi csapattal, pickekről, cserékről, úgyhogy bármi elképzelhető. A vezető azt sem zárta ki természetesen, hogy a 11. helyen húz majd a coloradói együttes az idei drafton, ráadásul a tavalyi Andre Iguodala cseréből van még egy majdnem 10 millió dolláros TPE-jük, amelyet felhasználhatnak, át tudnak tehát venni egy komoly fizetéssel rendelkező kosarast.

Zach Lowe (Grantland) legutóbbi cikkében azt írta, hogy a Houston Rockets három első körös picknek megfelelő csomagot kért a Charlotte Bobcatstől Ömer Asikért a szezon közben. Azt Lowe is leírta, hogy nem világos, mit értett a forrás első körösnek megfelelő értéken, de valószínűleg a frissen húzott Cody Zeller egy ilyennek felelt meg. A texasiaknak valószínűleg lejjebb kell adniuk az igényekből, ha meg akarnak szabadulni a török centertől és Jeremy Lintől.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus