Hírmorzsák 2014-06-09 (11:30)

Silver-sajtótájékoztató (döntő, Clippers). Napi statok: Duncan beérte Magicet, a Heat megint visszavágott. LeBron és Popovich meccs utáni nyilatkozatai. James Iversont idézte még a mérkőzés előtt (videó). Mark Jackson semmit nem bán az elmúlt három évből. Klay Thompson a Warriorsnél, Parsons a Rocketsnél akar maradni. Újra terítékre kerülhet Shumpert Oklahomába cserélése? Walton és Cartwright is segédedzők lettek volna, ha Kerr a Knickset választja. SVG szerint nagyon fontos a D-Liga. Love-hírek: Rubio beszélni fog vele a folytatásról, Saunders szerint nincs joga frusztráltnak lenni, a Suns is érdeklődik iránta. McCants szerint a North Carolinán csalnak a sportolók javára.

A liga komisszárja, Adam Silver még a döntő ma hajnali, második összecsapását megelőzően tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, szerinte az NBA játék és üzlet szempontjából sem állt még soha jobban, mint most, és bízik benne, hogy ez csak jobb lesz a továbbiakban. A döntővel kapcsolatban annyit mondott, hogy nagyon örül neki, hogy nem egy meccsen dől el a végső győztes kiléte, hanem 4 nyert meccsig tart a párharc, és azt is hozzátette az első találkozóval kapcsolatban, hogy emberi vagy technikai probléma bármikor előfordulhat.

A Los Angeles Clippers eladásával kapcsolatban is megszólalt: szerinte a 2 milliárdos vételár önmagáért beszél, a piacon beárazták a franchise-t, viszont van még néhány lépés, amelyet meg kell tenniük, mielőtt a Board of Governors rábólint arra, hogy Steve Ballmer legyen az új tulaj - abban viszont biztos, hogy ez a közeljövőben megtörténik. Silver azt mondta, hogy Donald Sterling továbbra is perli a ligát, és esély sincs arra, hogy az örökös eltiltását vagy a 2.5 milliós büntetését töröljék. Silver szerint beszélt Sterlinggel telefonon, miután először kihirdették az ellene hozott szankciókat, és akkor semmilyen megbánást nem tanusított.

A napi statok is a második meccs után jöttek. A Miami Heat sorozatban 13. alkalommal nyert meg olyan PO-mérkőzést, amelyet megelőzően vesztettek egyet. A San Antonio Spurs ikonja, Tim Duncan 157. PO-ban elért dupla-dupláját jegyezte, amely a legtöbb az NBA történetében. Magic Johnsonnak van ugyanennyi, úgyhogy Timmy következő dupla-duplája már az egyedüli rekordot jelenti majd számára.

A floridaiak győzelmét követően a sajtótájékoztatón a 35 pontig és 10 pattanóig jutó LeBron James elmondta, semmin nem változtatott, mindent ugyanúgy csinált a meccs előtt, mint szokott, kivéve hogy helyi idő szerint reggel 8 órakor elment jógázni a hotelben, ahol a Heat megszállt. A Spurs vezetőedzője, Gregg Popovich azt mondta róla, hogy "elég jó" játékos LeBron, megpróbálhatják kettőzni, de szinte biztos abban, hogy megtalálja az üres embert - ez történt ma Chris Bosh sorsdöntő hármasánál is a végjátékban. James azt mondta ezzel az esettel kapcsolatban, hogy látta, hogy Duncan őt figyeli már, ezért választotta, hogy lepasszolja Bosh-nak, aki a kedvenc helyén állt. Popovich-nak a saját csapatáról is volt véleménye: "vagy jár a labda támadásban, vagy meghaltál".

Még a meccs előtti sajtótájékoztatón kérdezte meg Dwyane Wade Jamest, hogy készen áll-e már arra, hogy edzenek egy kicsit, mert egész nap csak beszélt csapattársa. LeBron Allen Iverson híres mondatait idézte válaszában:

A Golden State Warriors egykori vezetőedzője, Mark Jackson Gary Washburnnek (Boston Globe) elárulta, egyáltalán nem bán semmit az oaklandi együttesnél töltött idejéből. A három évre, a lehetőségre gondol ilyenkor, amit a menedzsmenttől, illetve a tulajdonosi körtől kapott, az is eszébe jut, hogy mennyi nagyszerű játékossal dolgozhatott együtt, mit értek el a három év során, illetve hogy hol volt a Golden State akkor, mikor átvette őket, és hol állnak most ahhoz képest - márpedig ha ezekre gondol, akkor nagyon sok mindenre büszke lehet. Tulajdonosok, vezetőség, játékosok, szurkolók, ráadásul nagyszerű helyen is van a Warriors, egyáltalán nem bán semmit ebből a pár esztendőből.

Volt játékosát, Klay Thompsont arról kérdezte a San Francisco Chronicle, hogy szeretne-e idő előtt hosszabbítani a Warriorsszel. Thompson elmondása szerint egy álma válna valóra, ha idén nyáron sikerülne megállapodnia csapatával. Az ügynökére, illetve a csapat vezetőire bízza ezt, de bármi is lesz, tudja, hogy szerencsés, hogy egyáltalán az NBA-ben játszhat. A legjobbat reméli, de a legrosszabra készül, arra viszont nagyon büszke, hogy a Warriors tagja lehet, mert szerinte az egyik legjobb franchise lettek az egész ligában. Hallotta azt is, hogy Joe Lacob mit mondott róla - a tulaj szerint kérdés nem férhet hozzá, hogy hosszabbítanak a dobóhátvéddel -, és ez nagyon nagy önbizalmat adott neki, mert látja, hogy a kemény munka kifizetődik. Tovább akar dolgozni, fejlődni, hogy azon a felfelé ívelő pályán maradhasson a csapat, amelyre ráléptek pár évvel ezelőtt.

A New York Post információi szerint mivel a New York Knicks nagyon szeretne első körös draftjogot szerezni, így újra visszatérhetnek az Oklahoma City Thunderhez egy esetleges Iman Shumpert-cserére, már amennyiben az OKC-t érdekli még a dolog - a Thunder a 21. és a 29. picket birtkolja az idei játékosbörzén. Phil Jacksonnak tetszik a dobóhátvéd magassága és az, hogy védekezésben nagyon oda teszi magát, ám az újság szerint Shumpert kosár IQ-ja nem túl magas, és nem is passzol túl jól, ez pedig két olyan tulajdonság, amely nem igazán illik abba a Triangle Offense-be, amit az elnök az új vezetőedzőn keresztül játszatni szeretne majd.

Szintén a Knickshez tartozik, hogy Luke Walton a szakmai stáb tagja lehetett volna, amennyiben Steve Kerr lett volna a New York vezetőedzője. Walton az ESPN-nek elárulta, hogy Phil Jackson megkereste őt, hogy lenne-e kedve New Yorkba költözni, de azóta nem beszéltek egymással, hogy Kerr elfogadta a Golden State ajánlatát. Ugyanez lett volna a helyzet Bill Cartwrighttal is, aki a New York Daily Newsnak mondta el, hogy arra vár, hogy a Knicks kinevezze új trénerét - addig szerinte semmi nem fog történni, amíg ezt meg nem teszik. Cartwright szívesen lenne a Knicks segédedzője, de ugyanígy Kerr stábjában is szívesen dolgozna a Warriorsnél.

A Detroit Pistonsnál elnöki és vezetőedzői posztot is betöltő Stan Van Gundy David Mayónak (MLive.com) elárulta, hogy a Grand Rapidsben lévő új D-Ligás csapatukat nagyon komolyan fogják venni, mert úgy gondolják, nagyon sokat segíthet a fiatalok fejlesztése szempontjából. SVG szerint ha olyan edzőt vesznek fel oda, aki nagyjából hasonló rendszert játszat a D-Ligában, mint amit a nagycsapat játszik az NBA-ben, akkor nagyon-nagyon hasznos lehet ez számukra. Éppen emiatt nagyon komolyan fogják venni, hogy kit igazolnak le a Grand Rapids kispadjára.

Bár a Houston Rockets úgy döntött, nem hívja le Chandler Parsons szerződésének utolsó évét, így a kiscsatár idén nyáron korlázott szabadügynök lesz, a játékos a Culture Mapnek elmondta, nem akarja elhagyni a texasi együttest. Parsons elmondása szerint korban olyan közel vannak egymáshoz, hogy a pályán kívül is folyamatosan együtt lógnak, Dwight Howarddal való szoros kapcsolatát pedig külön is kiemelte. Együtt ebédelnek, együtt járnak el szórakozni is, ez a "kötelék" pedig sokat segít nekik a pályán is, és élvezik is a játékot.

A Minnesota Timberwolves irányítója, Ricky Rubio az nba.com-nak elárulta, hogy a közeljövőben fel fogja hívni Kevin Love-t, és megpróbálja rábeszélni arra, hogy maradjon nyitott arra is, hogy esetleg hosszútávon marad a csapatnál. A spanyol játékos azt mondta, hogy Love a csapattársa, szeretné tudni, hogy mit szeretne csinálni, és jóban is vannak, úgyhogy meg tudják ezt beszélni barátokként is. A kosaras hozzátette, hogy természetesen azt akarja, hogy maradjon Love. Ha ő nem akar Minnesotában maradni, nem fogja győzködni, hogy mégis tegyen így, de szeretné neki felvázolni, mit gondol ő, miben fejlődnek évről-évre és mi lehet a következő lépés. Rubio szerint ő még az erőcsatár gondolatait nem ismeri, mert bár a médiában úgy kezelik a dolgot, hogy már biztos, hogy Love menni akar a Timberwolvestól, ő nem hisz ennek, lehet ez az újságírók véleménye is.

Elmondása szerint egyáltalán nem biztos, hogy ha Love lelép, ő is menni fog, mert szereti Minnesotát, de azt is gyorsan hozzátette, hogy nyerni is szeret. Ha egy ilyen szintű magasember távozik, akkor mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz ezt követően, nagyon sokat fognak-e veszíteni. Amikor például átkerült a Timberwolveshoz Európából, előtte való évben 17 mérkőzést nyert a csapat összesen, ő pedig kicsit tartott ettől, mivel a Barcelonában két év alatt veszített 6-7 meccset összesen, és mindegyik vereséget egy katasztrófaként éltek meg. Nem akar olyan helyzetbe kerülni, ahol minden győzelem különleges dolognak számít.

Ha Love lelép, akkor az Rubio szerint fájdalmas lesz, mert a csapat egyik alappilléréről van szó, de ebben az esetben fontos, hogy mit kapnak érte. Szerinte nincs értelme az újjáépülésnek, mert folyamatosan fejlődtek, most pedig olyan közel vannak már a rájátszáshoz, hogy semmi értelme nincs elölről kezdeni az építkezést, azt az utat kell folytatniuk, amit elkezdtek.

Love-ért a Phoenix Suns is bejelentkezett, legalábbis Marc J. Spears (Yahoo Sports) információi szerint erősen érdeklődnek az erőcsatár iránt. Eric Bledsoe-val, Goran Dragiccsal és a pickjeikkel próbálkozhatnak - három első körösük van idén, a 14., a 18. és a 27. draftjog -, az azonban még kérdés, ebből mennyit hajlandóak feláldozni Love megszerzéséért. Spears ligaforrásoktól úgy tudja, hogy a teljes maximumot be kell ajánlani Eric Bledsoe-nak ahhoz, hogy a játékos aláírjon a csapattal - ha nem teszik, akkor meg fogja nézni, ki mit ajánl neki, igaz, mivel korlátozott szabadügynök, így az általa elfogadott ajánlatot még tarthatja az arizónai együttes.

A Timberwolves elnöke, Flip Saunders egy helyi rádióadásban elmondta, hogy Love-nak is megmondta, amit anno Kevin Garnettnek: nincs joga dühösnek, ingerültnek lenni, mert vagy a probléma része, vagy a megoldásé. A csapat lehet frusztrált, de az egyének nem lehetnek azok. Saunders elmesélte, hogy Garnett még a harmadik évében járt, amikor vesztettek pár meccset, KG pedig a cserejátékosokra mutogatott, hogy több kellene tőlük. Akkori csapattársa, a most segédedzőnek kinevezett Sam Mitchell mondta azt neki, hogy ő keresi a legtöbbet, ezért neki kell a felelősséget vállalnia, nem háríthatja azt másokra, onnantól kezdve pedig Garnett mindig felvállalta a vezérszerepet, soha nem okolt másokat.

Botrány a North Carolinán: volt játékosuk, Rashad McCants az ESPN egyik műsorában azt állította, hogy a tanárai és segítők írták meg helyette a dolgozatokat, beadandókat, ő alig járt be az órák felére, ám így is játszhatott, mivel olyan osztályba került, amely direkt azért hoztak létre, hogy a sportolóknak olyan jegyeik lehessenek, amivel megfelelő tanulmányi átlagot tudnak elérni. McCants elmondása szerint abban az idényben nem is játszhatott volna elvileg az iskolában, saját jogon elért eredményei miatt, amelyben bajnokok lettek végül (2005), ha nem segítenek neki, és azt is hozzátette, hogy Roy Williams vezetőedző mindenről tudott ezzel kapcsolatban.

McCants 2005 tavaszán még a Dékán Listájára is felkerült - azok a tanulók kerülnek ide, akik egy szemeszter alatt folyamatosan jó eredményeket hoznak egy-egy tantárgyból -, pedig a négy közül egyik órán sem volt ott soha, amelyeken folyamatosan a legjobb jegyet, A-t kapott. 2011-ben hasonló dolgok már napvilágot láttak, akkor a Raleigh (N.C:) News & Observer hozta nyilvánosságra, hogy komoly csalások mennek a North Carolinán a sportolók jegyei körül.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus