Hírmorzsák 2014-07-12 (10:00)

Beindult a "hír-cunami": Bosh mégis marad a Heatnél. James helyettese Deng vagy Ariza lehet a Miamiben. Blatt, Gilbert és Arison nyilatkozatai LeBron csapatváltása után. Vince Carter aláírt a Memphishez, a Lakers hosszabbított Nick Younggal és Jordan Hill-lel, Isaiah Thomas már a Suns játékosa, Bazemore pedig az Atlantában folytatja. Wade iránt érdeklődött a Bulls és a Mavs is, de valószínűleg marad a Heatnél. Hinrichért a Chicago és a Charlotte megy. Gasol a Chicagónál (vagy a Spursnél) folytathatja. Wigginst nem cseréli a Cavs, Ray Allent, Mike Millert, James Jonest és Troy Danielst már megkeresték. Love-ért nem áldozza be a Warriors Thompsont. Odomot kitette a Knicks, Aldrich-csal megint szerződést kötöttek.

Ahogyan azt várni lehetett, azonnal elindult a nagyüzemi igazoláshullám LeBron James csapatválasztását követően. Nem is olyan kis meglepetésre James volt csapattársa, Chris Bosh azt választotta, hogy a Miami Heatnél marad, nem igazol a Houston Rocketshez, erről külön is beszámoltunk az éjszaka.

A Heatnek még egy nagy igazolása lehet 24 órán belül, ugyanis Ken Berger (CBS Sports) információi alapján bár a Los Angeles Lakers és a Dallas Mavericks is élénken érdeklődnek iránta, James távozásával Luol Dengnél erősen befutónak tűnik a Miami - Sam Amick (USA Today) jelentette, hogy rögtön LeBron lelépését követően találkozott egymással a két fél, Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) értesülései szerint azonban Trevor Arizával is felvette a kapcsolatot a Miami.

Szintén Wojnarowski hozta a hírt James távozása után, hogy a Chicago Bulls érdeklődik Dwyane Wade iránt, de Bosh maradásával valószínűleg semmi esélyük nincs a dobóhátvéd megszerzésére, Wade-nek pedig állítólag esze ágában sincs hazaköltözni.Stephen A. Smith (ESPN) jelentette, hogy nemcsak a Bulls, de a Dallas Mavericks is erősen érdeklődött tegnap Wade iránt, ám minden jel arra mutat, hogy a Heat legendás játékosa marad a floridai együttesnél, jelenleg is dolgoznak a vezetőséggel a játékos új szerződésén.

Ha már szóba került a Bulls, akkor náluk kell megemlíteni azt a rövidhírt, hogy a Charlotte Hornets mellett ők szeretnék leginkább leigazolni Kirk Hinrichot a már említett Berger forrásai szerint.

A Dallas is említve lett, ők viszont már biztosan elvesztették egyik játékosukat, miután Vince Carter a hajnal folyamán megállapodott a Memphis Grizzlies-zel, Air Canada 3 évre 12.2 millió dollárt fog kapni - az utolsó évben csak 2 millió dollár garantált számára. A Mavericks meg akarta tartani, ám miután Chandler Parsonsnak vaskos ajánlatot tettek - és emiatt le kellett mondani Carter Bird-jogairól -, ezért nem volt ennyi pénzük a veterán swingmanre. Marc Stein (ESPN) forrásai szerint ez gyakorlatilag egyet jelent azzal, hogy Mike Miller nem tér vissza a Grizzlieshez, azután fordultak inkább Carter felé a Memphisnél, hogy infót kaptak, Miller szinte biztosan máshova megy.

A Clevelandnél természetesen nagy volt a boldogság ma. A csapat új vezetőedzője, David Blatt azt nyilatkozta, hogy ha most azt mondaná, hogy boldog és izgatott, az a világ legenyhébb kifejezése lenne, és szerinte ez a klub történetének egyik legnagyobb pillanata, hiszen a Király hazatér.

A franchise tulajdonosa, Dan Gilbert a Yahoo Sportsnak elmondta, hogy a vasárnapi találkozón elmondta Jamesnek, mennyire sajnálja ezt a leveles dolgot, elragadták az érzelmei, és hagyta, hogy azok vezéreljék, de ha tudná, visszacsinálná az egészét. Szerinte 5 jó évük volt együtt, majd egy nagyon rossz estéjük. Gilbert elmondása szerint közel sem érezte magát annyira feszélyezve, mint először gondolta, mert megkönnyítették számára a helyzetet. Három éve hallott először arról, hogy ez lehetséges lehet, hogy LeBron a visszatérésen gondolkodik. Nagyon sokat gondolkodott ezen, nem is volt biztos ez semmilyen szinten, és még most is a sokk hatása alatt van attól, hogy James újra a Cavs játékosa.

A túloldalon természetesen nem volt ennyire vidám a helyzet, Mickey Arison, a Miami Heat tulajdonosa azonban jóval konszolidáltabban fogadta James távozását, mint anno Gilbert. Ő annyit írt közleményében, hogy sokkolta a hír, nagyon csalódott, de sosem fogja elfelejteni azt, amit James a csapatért tett az előző négy évben, és megköszönte a szép emlékeket volt játékosának.

A Los Angeles Lakers is alakul. Tegnap este egyrészt megszerezték Jeremy Lint egy 2015-ös első körös draftjoggal együtt a Houston Rocketstől, gyakorlatilag a semmiért, majd két játékosukkal is hosszabbítottak. Nick Young a kiváló szezonját pénzre váltotta, négy évre 21.5 millió dollárért kötötte meg új szerződését. A magasember, Jordan Hill 2 évre nem kevesebb mint 18 millió dollárt fog zsebre tenni, igaz, a második év csapatopciós.

Aki biztosan nem marad, az Pau Gasol, aki Wojnarowski értesülései szerint visszautasította a Lakers 2 éves ajánlatát, amely szezononként több mint 10 millió dollárt garantált volna számára - sőt, az Atlanta egy kétéves, évi több mint 11 milliós kontraktust is beajánlott neki, de arra is nemet mondott. A spanyol magasember egyébként twitteren jelezte, hogy hamarosan meghozza döntését, úgyhogy gyorsan lezárulhat az ő ügye is. Ramona Shelburne (ESPN) úgy tudja, hogy ha a Bulls nem tud összehozni egy sign-and-trade-t a Lakersszel, akkor a San Antonio Spurs a favorit Gasolnál. Wojnarowski ma reggel azt írta twitteren viszont, hogy a Bulls és a Gasol már azon dolgoznak, hogy hivatalosan is megállapodjon a két fél - ha ez Carmelo Anthony megszerzése előtt történik, a chicagói együttesnek nem marad pénze a kiscsatárra.

A Phoenix Suns is lépett, ők a Sacramento Kingsszel egyeztek meg egy sign-and-trade cserében - az arizonai alakulat csereirányítót kapott a Kingstől Isaiah Thomas személyében, aki 4 év alatt 27 millió dollárt fog keresni, cserébe a Sacramento semmit nem kapott, csak Alex Oriakhi játékjogát. Az erőcsatárt tavaly az 57. helyen húzta a Suns, nála valószínűleg jóval értékesebb az a 7.2 millió dolláros TPE, amit a kaliforniai együttes a csere miatt kapott - ennyiről indul majd Thomas fizetése az első évben, így egy ilyen fizetésű játékost átvehet a Kings a következő egy naptári évben akkor is, ha sapka fölött vannak.

Chris Broussard (ESPN) jelentette, hogy a Cleveland Cavaliers közölte Andrew Wigginsszel, hogy nem lesz elcserélve. Szeretnék megszerezni Kevin Love-ot, de nem úgy, ha fel kell adniuk az idei 1/1-est, ezért most egy harmadik csapatot keresnek, aki beszállhat egy esetleges tranzakcióba. Olyan hírek láttak egyébként napvilágot a Cavsszel kapcsolatban, hogy Ray Allen szívesen játszana veterán minimumért is náluk, de ennek hitelességéről egyelőre semmit nem tudni. Mindenesetre a RealGM információi szerint a csapat megkereste Troy Danielst és James Jonest is, tehát jó kinti dobókat keresnek egyértelműen. Mike Miller továbbra is lehetséges célpont - a Cavs és James is megkeresték őt ma az ESPN forrásai szerint, az Oklahoma City, a Denver és a Memphis is szeretné leigazolni.

Visszatérve Kevin Love-ra: a Golden State Warriors nem hajlandó emelni az eddigi ajánlatán, továbbra sem akarják odaadni a vajkezű erőcsatárért Klay Thompsont. Az ajánlatuk jeleneg David Lee-ből, Harrison Barnesból, Draymond Greenből és egy első körös draftjogból áll, de ez meg a Minnesota Timberwolvesnak kevés.

Több kisebb mozgolódás történt még a hajnal folyamán. Egyrészt az Atlanta Hawks leigazolta Kent Bazemore-t 2 évre 4 millió dollárért - mind a két év teljesen garantált. Másrészt Lamar Odomot kitette a New York Knicks a keretéből - úgy tűnik, hogy Phil Jackson sem számol már volt játékosával, ez pedig nem sok jót jelent Odom számára. A Knicks kerete nem számlál 1-gyel kevesebb főt viszont, ugyanis Odom szabadlistára tételével egy időben szerződést kötöttek Cole Aldrich-csal, aki már az előző szezont is náluk töltötte.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus