Hírmorzsák 2015-12-13 (10:45)

Beal jobb sípcsontjában fáradásos törést találtak (legalább két hét). Rondót egy meccsre eltiltotta a liga, és beismerték, hogy faultot kellett volna elleni ítélni a Knicks meccs végén. Brett Brownnal 2019 nyaráig hosszabbított a Sixers, Mike D'Antonival tárgyalnak, hogy legyen az első számú segítője. Noel örült Brown új szerződésének. Hinkie nem akar lemondani, szerinte Colangelo megjelenése nagy segítség lesz számukra. A Warriors GM-je szerint még mindig a Spurs a követendő példa. Steph Curry nem akar azon rágódni, hogy anno 4 évre csak 44 millió dollárért hosszabbított. Bogut a nyáron szeretne megegyezni a Golden State-tel új szerződésében. Irving már megpróbálta rábeszélni a Cavst, hogy engedjék pályára. Sok a teltház. Kevin Garnett az örökranglista élén a védőpattanókat tekintve. Embiid ezúttal tényleg komolyan veszi a rehabot.

A Washington Wizardsnál óriási gondban vannak, az együttes dobóhátvédje, Bradley Beal ugyanis legalább kéthetes kihagyásra kényszerül Marc J. Spears (Yahoo Sports) információi szerint, miután fáradásos törés kezdeti jeleit diagnosztizálták jobb sípcsontjában. Nem is a kéthetes hiányzás a nagyobb probléma, sokkal inkább az, hogy sokadik ilyen sérülése Bealnek úgy, hogy ez még csak a negyedik idénye a ligában, ez már krónikusnak tűnik nála, ami a jövő szempontjából nagyon sok kérdést vet fel - nyáron korlátozott szabadügynök lesz, nagy kérdés lesz, hogy ki mennyit hajlandó kockáztatni érte.

A liga két dolgot is bejelentett a Sacramento Kings irányítójával, Rajon Rondóval kapcsolatban. Egyrészt azt, hogy legutóbb, a New York Knicks elleni mérkőzés végjátékában Rondón faultot kellett volna fújni, amikor Carmelo Anthony megpróbálta bedobni a győztes triplát, ő pedig szabálytalankodott vele szemben. Másrészt azt, hogy egymeccses eltiltást kapott még azért a kiállításért, amit a Mexikóvárosban, a Boston Celtics elleni mérkőzésen ítéltek meg ellene - a hivatalos indoklás szerint nem megfelelő szavakat használt a játékvezetőkkel szemben, és nem hagyta el időben a pályát, miután kiszórták a meccsről.

A Philadelphia Sixersnél zajlik az élet, hiszen péntek este a csapat megegyezett egy kétéves hosszabbításban Brett Brownnal, így a vezetőedző már a 2018/19-es idény végéig rendelkezik kontraktussal - tényleg hosszútávon számolnak vele, és még azelőtt túl akartak esni a hosszabbításon Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) értesülései szerint, hogy Jerry Colangelo elkezdte volna a tényleges munkát.

Brown hosszabbításának a csapatnál is nagyon örültek, a gárda magasembere, Nerlens Noel nyilatkozott Dan Gelstonnak (Associated Press). Noel szerint mindennek az alapja a csapatnál Brown, ő tartja össze az egész együttest, úgyhogy szerinte nagyon megérdemli edzője az új szerződést. Már eddig is nagyon sok tett Brown, nagyszerű trénernek tartja, aki folyamatosan fejleszti a játékosokat. Noel azt is elmondta, hogy imádja Philadelphiát annak ellenére is, hogy sokszor nehéz azt átélni, amin ők keresztül mentek az utóbbi években, de szeretné a családját itt felnevelni.

Szintén az előbb említett Wojnarowski hozta a hírt, hogy Mike D'Antoni még ebben a hónapban elkezdhet dolgozni a Sixersnél, mint Brown elsőszámú segédedzője - már beszélget vele a tréner és Colangelo is. Brown hosszabbításával biztos, hogy D'Antoniból nem csinálnak a közeljövőben vezetőedzőt - bár ilyen tervei vannak még a hírek szerint, a dolgát megkönnyítheti, ha előbb segédedzőként kerül vissza a ligába. D'Antonit a 2013/14-es idény végén engedte el a Los Angeles Lakers, azóta nem dolgozott trénerként.

A Philly GM-je, Sam Hinkie Zach Lowe-nak (ESPN) mesélt több mindenről is. Bevallotta, hogy hibázott, mikor úgy számolt, hogy Kendall Marshall már az idény elején bevethető lesz (csak ezen a héten tudott bemutatkozni az irányító) - nagyon sok bakit vétett, de azt is hozzátette, hogy valószínűleg még fog is. Úgy gondolta, hogy Marshall lehet az a játékmester, aki nagyobb tempót tud diktálni a pályán, a többieknek pedig oda tudja passzolni a labdát, ahova szeretnék és ahonnan eredményesek tudnak lenni. A szakvezető elmondta, hogy lemondani nem akar, mert a tulajdonosok többször is elmondták világosan, azt szeretnék, ha ő vezetné hosszútávon is a gárdát.

Érkezett még egy vélemény a vezetőségbe Colangelóval, de ezzel csak jobbak lesznek. Valószínűleg lesz köztük néha nézetkülönbség, de ez rendben is van, a nagy döntések sosem egyszerűek, és úgy gondolja Hinkie, hogy nem is úgy kell megszületniük, hogy ő kigondol valamit, aztán végre is hajtja anélkül, hogy bárki más megkérdőjelezné azt. Egy tervet követnek továbbra is, amivel sikeresek lehetnek a végén. A magokat már elültették a gyümölcsöskerthez. Van, aki azt szeretné, ha a piacon vennének almákat, de ők a teljes gyümölcsöst szeretnék felépíteni.

Ha már az építkezésről van szó, akkor a Golden State Warriors GM-jét, Bob Myerst is meg lehet említeni, aki szerint továbbra is a San Antonio Spurs az a franchise, amelyet mindegyik csapat próbál lemásolni. Myers elmentette telefonjára Gregg Popovich egyik nyilatkozatát még 2014 márciusából, amelyben a Spurs mestere elmondta, a tulajdonostól, az elnökön és a GM-en át a vezetőedzőig szoros együttműködésnek, jó összhangnak kell lennie a csapaton belül. Bizalom kell ezek között az emberek között - nem lehetnek falak, nem lehetnek külön területek, mindent meg kell beszélni.

A kritikát is fogadni kell, és ha mindez megvan, akkor lesz igazán jó egy csapat, mert ezektől a közvetlen, jó és őszinte kapcsolatoktól működik ez az egész, és ebbe a draft és a taktika is ugyanúgy beletartoznak. Semmit nem szabad egyetlen emberre hagyni, nincs olyan, hogy ez csak az elnök hatásköre, az csak a GM-é, vagy erről csak az edző dönt - ha ez a helyzet, soha nem alakulhat ki győztes kultúra, vagy legalábbis náluk ezt a fent leírtaknak megfelelően sikerült létrehozni.

A Golden State sztárja, Stephen Curry Adrian Wojnarowskival (Yahoo Sports) beszélgetett egy hosszabb interjú során szerződéséről - az irányító anno 4 évre 44 millió dollárért hosszabbított csapatával. Curry szerint felelősségteljes döntést kellett hoznia, és időről időre emlékeztetnie kell magát, hogy ezen nem is érdemes már rágódni. Várhatott volna a nyárig, akkor valószínűleg jobban megfizették volna, de egyrészt ki tudja, mi történt volna ebben az esetben, másrészt 44 millió dollár nagyon sok pénz volt neki és a családja számára is. Abban az időben úgy volt vele, hogy ez volt a helyes döntés. Persze annyit kellene kapnia mindenkinek, amennyit megérdemel, de 4 évvel ezelőtt teljesen jónak gondolta ezt az összeget is.

Nem nézhet vissza állandóan a múltba, mert az csak negatív dolgokat hozna magával, széthúzást idézne elő a csapaton belül. Azért kell hálásnak lennie, amije most van, és azért a pályán kívül sok olyan dolog történt vele, ami megkönnyítette helyzetét, például az Under Armourral vagy más szponzorokkal kötött szerződései. Összességében nézve nagyon jól alakultak a dolgai, hiszen bajnok és MVP is lett, és olyan magas szinten teljesít, hogy egy jobb szerződést kaphat így majd 2017 nyarán (5 évre 175 millió dollárt egyébként). Annak örül, hogy ilyen jól játszik, és nem fordítva alakultak a dolgok - nem arról kell most beszélgetni, hogy túlfizetett játékossá vált.

Szintén a Warriorshöz és a hosszabbítás témaköréhez tartozik, hogy Andrew Bogut Sam Amicknek (USA Today) elmondta, jövő nyáron szeretne tárgyalni a csapattal új szerződéséről - az ausztrál center a következő idényben jelenlegi szerződése utolsó évébe lép, de maradni akar a bajnoknál. Bogut saját elmondása szerint tudja, hol tart pályafutásában, nem kapzsi, szeretne stabilitást a karrierjében és szeretne maradni ott, ahol most van, már ha ez megoldható. Nagyra tartja a csapatot, ráadásul szerinte elég komolyak a tervek a jövőre nézve is, úgyhogy ha mindkét fél szempontjából megoldható, nem szeretne szabadügynök lenni. 

Maradjunk az irányítóknál: mint arról beszámoltunk, Kyrie Irving már a csapattal edz egy ideje, és valószínűleg jövő héten kedden, a Boston Celtics ellen be is mutatkozik a Cleveland Cavaliersnél idén - az előző szezon döntőjében tört el térdkalácsa, annak a rehabja húzódott el idáig. Chris Haynes (Cleveland Plain Dealer) információi szerint Irving mindent megtett azért, hogy rábeszélje a csapatot, hogy már ezen a héten is pályára léphessen, de ennek túl sok sikere nem volt, várnia kell még a játékmesternek.

Egy kis érdekesség: Jeff Zilgitt (USA Today) információi szerint idén eddig 13%-kal több teltház volt a meccseken, mint az előző idény ugyanezen szakaszában. Tavaly 700 mérkőzésre fogyott el az összes jegy, ami egy 20 éves rekordot döntött meg, idén pedig még ennél is jobban állunk.

Tegnap hajnalban Kevin Garnett az örökranglista első helyére ugrott a védőpattanókat tekintve, 11409 védőpattanója van már, Karl Malone-t előzte meg:

Úgy tűnik, hogy Philadelphiában kezdenek jól alakulni a dolgok, még Joel Embiid is úgy néz ki, hogy komolyan veszi az erősítést újabb rehabja alatt:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus