Hírmorzsák 2016-01-22 (21:00)

Cserélt a Clippers és a Rockets, Josh Smith újra Houstonban. A Rockets nem akarja elcserélni Ty Lawsont. Blake Griffin jövő héten kedden térhet vissza. Steve Kerr ma este újra ott lesz a Warriors kispadján! Az ESPN All-Time Top100-as listájának 71-80. helyezettjei. Anthony Davis szerint a következő hetekben eldől a sorsuk. Jahlil Okafornak is sokat segített Ish Smith leigazolása, Melo, LeBron és Cousins előtt a Sixers centere. SVG szerint szánalmasan játszottak a Pelicans ellen, a középszerűséget választották. Jennings szerint nincs a Pistons öltözőjén belül egy vezér, ez a legnagyobb gondjuk. Miroticnak saját bevallása szerint nincs önbizalma. David Blattnek nem tetszik, hogy a Cavsről sokan messzemenő következtetéseket vontak le az utóbbi időben. Két meccset is halasztanak a rossz időjárás miatt. Az eredeti faultszabályok.

A mai délután híréről külön is beszámoltunk korábban - cserélt a Los Angeles Clippers és a Houston Rockets, a tranzakció keretein belül Josh Smith visszakerült tavalyi csapatához, a texasi együtteshez. Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) úgy tudja, hogy az is megfordult a Clippers vezetőségének fejében, hogy kiteszik Smith-t a keretből, de ezzel a megoldással 2 millió dollárt spóroltak a luxusadón. Maga az érintett azt nyilatkozta Mark Bermannek (FOX 26 Houston), hogy nagyon várja már, hogy visszatérhet a Rocketshez, és valószínűleg soha nem is kellett volna elhagynia az együttest.

A csere két részvevőjéhez még egy-egy dolog tartozik. Az egyik az, hogy a Clippers már le is igazolta Jeff Ayrest egy 10 napos kontraktussal - az egykori Jeff Pendergraph az előző két szezont a San Antonio Spursnél töltötte, idén pedig a D-Ligás Idaho Stampede-nél kosarazott. Mivel Smith-t elcserélte a klub, így volt rosterhelyük leigazolni. A másik hír az, hogy a Houston nem akarja elcserélni Ty Lawsont, hiába hozták szóba az irányítót az utóbbi időben a Milwaukee Bucksszal, és hiába árulták őt a hírek szerint - megpróbálják ezt az idényt vele együtt kimaxolni, úgyis csapatopció van a szerződésében a következő idényre, ingyen elküldhetik.

Szintén Clippers, de már nem rostertéma: Blake Griffin egyre keményebb edzésmunkát végez, és Ben Bolch (Los Angeles Times) értesülései szerint kedden, az Indiana Pacers elleni összecsapáson térhet vissza, akkor tér haza a csapat az idegenbeli túráról. Doc Rivers elnök és vezetőedző azt nyilatkozta, hogy egy dolgot elmondhat: nem fogják siettetni az erőcsatár játékát. A csapat egyébként nélküle is 10-2-t teljesített eddig, nem nagyon érezték meg a kiesését.

Ha már visszatérés, akkor itt lehet megemlíteni, hogy a Golden State Warriors nemrég bejelentette: Steve Kerr ma este, az Indiana Pacers elleni mérkőzésen újra ott lesz a kispadon, Luke Walton "regnálása" tehát idáig tartott, újfent Kerr a vezetőedző. Walton egyébként pazar mérleget hozott, hiszen irányítása alatt 39-4-et tudhatott magáének a bajnok, ez a liga történetének második legjobb mutatója 43 lejátszott meccs után - ezek azonban hivatalosan mind Kerr statisztikái, aki így 106-19-cel rendelkezik a Warriors élén, Walton pedig 0-0-lal.

Az ESPN folytatta Top100-as listáját a 71-80. helyeken:

71. Pete Maravich, 72. Adrian Dantley, 73. Dikembe Mutombo, 74. Dolph Schayes, 75. Blake Griffin. 76. Tiny Archibald, 77. Joe Dumars, 78. Sam Jones, 79. Jerry Lucas, 80. Grant Hill

Beszéljünk egy kicsit a jó formában lévő játékosokról, csapatokról. Jöjjön először a New Orleans Pelicans, amely az utolsó 5 meccsét 4-1-es mérleggel hozta le, és ezeken a találkozókon borzasztóan jól működött a támadójátékuk, mind az öt alkalommal 110 pont fölötti teljesítményt hoztak 100 támadásra vetítve. A gárda sztárja, Anthony Davis azt nyilatkozta, hogy kétségbeesetten próbálnak egyre jobbak lenni - ahogy Alvin Gentry vezetőedző mondta nemrég, pár héten belül eldől, hogy ez a szezonjuk megy a kukába, vagy esélyük lesz még a PO-ba jutásra. Előbbi esetben csak túl kell lenniük majd a találkozókon, utóbbinál viszont minden mérkőzés számítani fog a végjátékban.

A Philadelphia Sixersnél nemcsak Nerlens Noelnek, hanem Jahlil Okafornak is nagyon jól jött Ish Smith leigazolása - Okafor az utóbbi 5 meccsből 4-szer elérte a 20 pontot, és ebben a periódusban 58.5%-os TS-sel dolgozott a center. 2000/01 óta egyébként összesen 5 újoncnak volt legalább 27%-os Usage rate-je, Okafor egész szezonra nézett 51.8%-os TS-e pedig egyáltalán nem annyira rossz, ha azt is nézzük, mekkora szeletét vállalja el a Sixers támadásainak - Kevin Durant épphogy jobb volt (51.9%), de Carmelo Anthony (50.9%), LeBron James (48.8%) és DeMarcus Cousins (48.4%) már alatta voltak.

Nincs ennyire jó passzban a Detroit Pistons - Stan Van Gundy elnök és vezetőedző a ma hajnali, pont a Pelicans ellen elszenvedett vereség után azt nyilatkozta az Associated Press munkatársának, hogy az első félidőben nyújtott produkciójuk szánalmas volt. SVG szerint pontosan olyan csapatnak tűntek, amely ragaszkodik a középszerűséghez. Az első félidőben 9 játékosuk lépett pályára, abból védekezésben egy tette oda magát rendesen, Aron Baynes - a többiek gyakorlatilag semmit nem csináltak hátul.

Hogy nincs minden rendben, azt mutatja a nemrég felépült irányító, Brandon Jennings nyilatkozata is, aki Rod Beardnek (Detroit News) elmondta, legelőször is egy vezérre van szükségük az öltözőben, ez a legfontosabb dolog. Jelenleg nincs egy vezetőjük - nagyon sokat beszélnek, de szinte semmit nem csinálnak. Senki nem tudott igazán a társaság élére állni, legalábbis ő nem látta ezt - általában Van Gundy beszél és ennyi. Azt is hozzátette Jennings, hogy a legjobb csapatokban vannak súrlódások, a játékosok összevesznek, aztán elmondják, hogy kinek mi nyomja a lelkét, de ez náluk egyáltalán nincs meg.

Szintén nincs a legjobb formában a Chicago Bulls erőcsatára, Nikola Mirotic, aki Mike McGraw-nak (Daily Herald) elmondta, ebben a szezonban nincs elég önbizalma. A spanyol játékos elmondása szerint volt már ilyen korábban karrierje során, és az egyetlen megoldás az, ha keményen dolgozik, pozitív marad a hozzáállása - el kell felejtenie, mi történt tegnap vagy a múlt héten. A mai este egy újabb lehetőség lesz neki a Boston Celtics ellen, erősnek kell maradnia. Nem tud könnyű pontokat szerezni, mint korábban, nem tud olyan gyorsan a támadásokhoz felérni, nem mennek a tiszta triplák sem és a palánk közelében sem dolgozik úgy, mint tavaly. Úgy áll hozzá azonban, hogy ha tavaly márciusban sikerült neki jól játszani (20.8 pontot átlagolt), akkor idén miért ne sikerülhetne, csak önbizalom kell hozzá és dolgoznia kell.

A Cleveland Cavaliers is kapott hideget-meleget az utóbbi időben, miután kikaptak a San Antonio Spurstől és a Golden State Warriorstől is, elvileg két legnagyobb riválisuktól. David Blatt vezetőedző az Associated Pressnek elmondta, nem tetszik neki, hogy sokan nagyon komoly következtetéseket vontak le ezekből a meccsekből, de nem tehet ellene semmit, hiszen nem ő az, aki most jelent ki dolgokat a jövőre nézve. Azért sem tetszik neki ez, mert szerinte játékosai minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a lehető legjobban szerepeljenek. Nagyon nehéz ez a liga, főleg nekik, miután minden egyes mérkőzésen ott van a célkereszt a hátukon. Ők ettől függetlenül harcolnak és a nehézségeken is próbálnak túljutni. Blatt elmondta, hogy nem tökéletes a csapatuk, még csak a legjobbjukat sem nyújtották eddig, de ez nem azért van, mert nem akarnak.

A liga bejelentette, hogy két holnapi mérkőzést elhalasztanak a várható rossz idő miatt. A Philadelphia Sixers - Boston Celtics mérkőzésnek megvan az új időpontja - magyar idő szerint hétfő hajnali 1 órakor játsszák le, tehát csak egy napot csúszik majd -, a Washington Wizards - Utah Jazz találkozó új időpontjáról azonban később döntenek az illetékesek.

A végére pedig ezúttal az egykori faultszabályok maradtak, mivel manapság elég sok szó esik arról, hogyan lehetne a hackelést kicsit visszább szorítani. Dr. James Naismith, a sportág kitalálója eredetileg nem is rakott a szabályzatba büntetődobást - anno az volt a szabály, hogy ha egymás utáni hibákat vét egy csapat, a másik kap egy pontot. Ez arra módosult, hogy ha három egymást követő hibát vét az egyik fél úgy, hogy a másik egyet sem, akkor kap automatikusan pontot a másik csapat. Ekkor minden kosár 1-et ért, aztán Naismith úgy gondolta, hogy ez túl súlyos büntetés, így minden mezőnykosár 3-at ért, a büntetőpont pedig 1-et. Először 20 lábra (6.1 méter) helyezett el büntetővonalat Naismith.

1895-ben került a vonal közelebb 15 lábra (4.5 méter), és változtak a pontok is: a mezőnykosár 2 pontot, a büntető 1-et ért. 29 évig voltak érvényben ezek a szabályok, de a csapatok választhattak, ki dobja a büntetőt, 1924 után viszont annak kellett, aki ellen szabálytalankodtak. Naismith azt írta egykor, hogy többször is hallotta nézőktől, hogy az adott mérkőzést a büntetők döntötték el, és ő úgy gondolta személy szerint, hogy bármi, ami csökkenti egy fault büntetését, az rossz irány, nagyon komoly hiba lenne.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus