Hírmorzsák 2016-01-26 (10:45)

Blake Griffin eddig tisztázatlan körülmények között eltörte a kezét, újabb heteket hagyhat ki. Eric Gordont sérülten is cserélné a Pelicans, Love-ot viszont a Cavs nem akarja. LeBron szerint hosszútávon sikeresebbek lehetnek, ha gyorsabban játszanak, nem az ő ötlete volt ez, hanem Lue-é. Popovich beszólt a Cavsnek a ma hajnali vereségük után. Steph Curry elérte a 10.000 pontot, Kawhi Leonardöt megforgatta kicsit (videó). Towns, Wiggins és LaVine történelmet írtak, Cousins pedig Michael Jordan, David Robinson és Antawn Jamison mellé iratkozott fel. Durant szerint Porzingis egy unikornis a ligában. JR Smith ars poeticája a bemelegítő pólóján. Sérültlista: Rose (hát, combhajlító), Anthony Davis (agyrázkódás), Neto (agyrázkódás), Knight (ágyék), Garnett (jobb térd), Kevin Martin (csukló), Gay (bal szem), Beal (törött orr, agyrázkódás).

Marc Stein és Ramona Shelburne (mindketten ESPN) jelentették, hogy Blake Griffin nem véletlenül utazott haza a Los Angeles Clippers idegenbeli túrájáról, ugyanis egy eddig nem tisztázott, de a csapathoz köthető esemény keretein belül eltört a jobb keze - lehet, hogy megütött valakit, de elképzelhető más forgatókönyv is, akár edzésen is megsérülhetett, bár akkor nyilvánosak lennének a körülmények. Az ESPN forrásai szerint újra hetekre veszi ki ez Griffint a játékból, nem napok kérdése a felépülése - elvileg ma adnak ki pontosabb infót a csapatnál, amint jobban megvizsgálták Griffin kezét.

Térjünk ki akkor a sérülésekre, ha Griffinnel indítottunk. Paul Coro (Arizona Republic) értesülései szerint a Phoenix Suns hátvédje, Brandon Knight ágyéksérülése miatt kihagyja a csapat most következő, 4 meccses idegenbeli túráját - emiatt a sérülés miatt nem tudott pályára lépni már az előző két találkozón sem. Ma hajnalban, a Houston Rockets elleni találkozóról kellett idő előtt távoznia a New Orleans Pelicans sztárjának, Anthony Davisnek, aki saját csapattársával, Tyreke Evansszel ütközött az első félidő végén és agyrázkódást szenvedett. A Chicago Bulls ügyeletes sérültje is kiszállt ma hajnalban, a Miami Heat ellen: Derrick Rose háta és combhajlítója miatt nem játszott a második félidőben. A Sacramento Kingsnél Rudy Gay bal szemével vannak gondok, ezért ma este, a Portland TrailBlazers ellen nem lép pályára a kiscsatár.

A Minnesota Timberwolvesnál Kevin Garnett pályára sem lépett a Cleveland Cavaliers elleni összecsapáson, mert fáj a jobb térde - már szombat este, a Memphis Grizzlies ellen is csak 9 percet töltött a parketten. Csapattársa, Kevin Martin szintén mindössze 14 percet játszott a Grizzlies ellen és ő is kihagyta a Cavs elleni találkozót, mert fáj a jobb csuklója. A Washington Wizards ma hajnalban súlyos zakót kapott a Boston Celticstől, de ennél is nagyobb probléma, hogy Bradley Bealt megint elvesztették egy időre - Marcus Smart véletlenül lekönyökölte a dobóhátvédet, akinek eltört az orra, az agyrázkódás protokollon is végig kell mennie, úgyhogy el sem utazik csapatával a ma esti, Toronto Raptors elleni ütközetre. A Utah Jazznél Derrick Favors visszatérhetett hátfájdalmai után, de Raul Neto a Detroit Pistons elleni első negyedben kiszállt agyrázkódás gyanújával.

Ha már a sérültek, akkor itt lehet megemlíteni, hogy John Reid (The Times-Picayune) információi szerint Eric Gordont úgy is elcserélheti a New Orleans Pelicans, hogy jelenleg sérült, és jó eséllyel az is marad már a deadline-ig - nemrég műtötték jobb gyűrűsujját, ami miatt 4-6 hetet ki kell hagynia. A Gordon iránti keresletet már a sérülése előtt is próbálta felmérni a Pelicans, és úgy tűnik, hogy továbbra is szeretnének érte valami értéket, hiszen nyáron oda igazol, ahova akar - más kérdés, hogy ki mit ad érte úgy, hogy nemcsak sérülékeny, hanem most sincs bevethető állapotban.

Ha már cserék: a Cleveland Cavaliers GM-je, David Griffin az ESPN 850 AM rádióadásában elmondta, hogy elég nehéz dolga van annak, aki meg akarja arról győzni, hogy jobb esélyeik vannak a végső győzelemre a fináléban egy olyan játékos nélkül, mint Kevin Love. A szakvezető külön kihangsúlyozta, hogy nem raktak össze egyetlen ajánlatot sem, amelyben szerepelt volna az erőcsatár, és nem is hallgattak meg olyan ajánlatot, amelyben Love-ot oda kellett volna adniuk. Griffin szerint nagyon sokra tartják játékosként Love-ot, de azt is elmondta, hogy mindenkinek elmondták az első naptól kezdve, nincs olyan játékos, aki érinthetetlen. Ettől függetlenül úgy érzi, hogy mindenki mindent megtesz a közös siker érdekében, úgyhogy együtt akarják tartani a keretet, próbálják kicsit mélyíteni is. 

A Cavsnél más téma is volt természetesen: LeBron Jamest kérdezték arról, hogy Tyronn Lue vezetőedző gyorsabb tempót akar - ez azért érdekes, mert James még soha nem játszott az NBA-ben olyan csapatban, amely a labdabirtoklások alapján a 13. helynél előkelőbb pozícióban lett volna, tavaly például 25-ek, idén pedig 28-ok ebben a tekintetben. LeBron azt nyilatkozta Joe Vardonnak (Cleveland Plain Dealer), hogy játszott már korábban gyors és lassú kosárlabdát is, tudja, mi a különbség. Kiemelte, hogy ezt az edzőjük akarja, úgyhogy ezt is fogják csinálni - nem az ő ötlete volt, de ha Lue ezt szeretné, ez lesz. James szerint több helyük lesz, és azt is hozzátette, hogy azokon a mérkőzéseken, amikor vesztettek, sokszor a sebességükkel volt baj, lassúak voltak, és úgy érzi, hogy hosszútávon sikeresebbek lehetnek a gyorsabb tempóval.

A ma hajnalra térjünk ki még kicsit, hiszen megmérkőzött egymással a liga két legjobb csapata, de a Golden State Warriors a San Antonio Spurst is lemosta a pályáról, 30 ponttal nyertek. A találkozót követően Gregg Popovich, a Spurs mestere elmondta, hogy szerencséje van, hogy a GM-jük nincs az öltözőben, mert még lehet, hogy őt is kirúgnák. Nem kis beszólás volt ez a Cleveland Cavaliers felé, hiszen David Griffin mondta azt Blatt menesztése után, hogy sokat van az öltözőben, és tudja, milyennek kellene lennie a hangulatnak, az egységnek - nem olyan volt a Cavsnél, mint kellett volna lennie, ezért kellett mennie Blattnek.

A ma hajnalhoz tartoznak természetesen kiemelkedő statisztikák is. A Warriors-Spurs mérkőzésen 78-10 volt a csapatok összmérlege, ami minden idők legjobb összmutatója (88.6%) egymás ellen mérkőző ellenfelek esetében, ha már mindkét csapat elhagyta a 40 meccses határt. Ugyanehhez a meccshez tartozik, hogy 2013 márciusa, a Portland TrailBlazers elleni mérkőzés óta nem szenvedett ilyen súlyos vereséget a Spurs, Steph Curry pedig mindössze a negyedik játékos a Popovich-érában, aki a Spursnek 3 negyed alatt 37 pontot tudott szórni. Curryvel kapcsolatban még egy dolgot érdemes megjegyezni: ma hajnalban elért 10.000 pontig, ezzel a Warriors franchise történetének nyolcadik játékosa lett, aki ilyen magasságokba jutott a csapatnál.

A Cavs ugyan legyőzte a Minnesota Timberwolvest, de utóbbiak írtak történelmet: először fordult elő az NBA-ben, hogy egy csapatban három 21 éven aluli játékos is 20+ pontot dobjon egy mérkőzésen, ez sikerült most Karl-Anthony Townsnak, Andrew Wigginsnek és Zach LaVine-nek. A Sacramento Kings centere, DeMarcus Cousins bombaformában van, hiszen 56 ponttal karrier- és franchise-csúcsot ért el ma hajnalban, amivel 2006 óta a legtöbb pontot dobta vesztes csapatban - akkor Kobe Bryant 58-at szórt a Charlotte Bobcatsnek, a Los Angeles Lakers mégis kikapott. Még mindig Cousins: az NBA-ABA összeolvadás óta mindössze a negyedik játékos, aki egy kétmeccses szakaszban legalább 100 pontot és legalább 25 pattanót jegyzett egyszerre - mint ismert, az Indiana Pacers ellen 48 pontos, szintén karriercsúcsot dobott ezelőtt a találkozó előtt. A korábbi három ember Michael Jordan (1989/90), David Robinson (1993/94) és Antawn Jamison (2000/01) voltak.

Ma este összecsap egymással a New York Knicks és az Oklahoma City Thunder a Madison Square Gardenben, a találkozó előtt pedig Kevin Durant osztotta meg gondolatait a New York-iak fiatal csillagáról, Kristaps Porzingisről. Durant Tim Bontempsnek (Washington Post) azt nyilatkozta, hogy amint kiválasztották Porzingist a drafton, azonnal írt a Knicks vezetőedzőjének, volt csapattársának, Derek Fishernek, hogy szerinte jó húzás volt. Sokan el voltak keseredve, de jó kosaras, ezt azóta látja mindenki, nagyon képzett. Durant szerint elszoktunk attól, hogy a képzett kosarasokat élvezhessük, mert rengeteg atletikus, nagy és erős játékos van már a ligában, Porzingis viszont kifejezetten képzett.

Tud dobni, a megfelelő megoldásokat választa, tud védekezni is. 7 láb magas játékos, aki a triplát is elsüllyeszti, ez nagyon ritka Durant szerint, ráadásul jól is blokkol. Olyan, mintha egy unikornis lenne a ligában a lett magasember. Az OKC sztárja úgy gondolja, tisztelni kell azt, amit eddig Porzingis letett az asztalra, mert New Yorkban folyamatosan reflektorfényben van, de a nagy nyomás ellenére is rohamléptekben fejlődik és meghatározó ember lesz belőle.

Steph Curry még a liga legjobb védőjéből is simán hülyét csinált ma hajnalban:

JR Smith bemelegítésnél használt pólója pedig nem szorul kommentárra:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus