Hírmorzsák 2016-02-24 (10:15)

Marc Gasol és Udrih számára véget ért a szezon, Pekovic és Nance Jr. is "alakul". Jeanie Buss a nyári változásokról beszélt. Hickson a Wizardsban. Steven Adams kihagyja az olimpiai selejtezőt. Az Olimpiakosz vadászik a kivásárolt magasemberekre, Michael Beasley visszatér Kínából? Anderson Varejao-t bemutatták, elmondta, miért igazolt a Warriorshoz. A Philly az átigazolási szezon hajrájában nagyobb csomagot ajánlott Dennis Schröderért.

 

Amint arra számítani lehetett, Marc Gasol műtétje után a Grizzlies hivatalosan is bejelentette, hogy All-Star centere számára véget ért az idei szezon – február 8-án a Portland ellen szenvedett sérülést. Hogy a kihagyás a nyári olimpiára is vonatkozik-e, még nem lehet tudni, mindenesetre a szombaton végrehajtott beavatkozás után Chris Wallace GM úgy nyilatkozott, hogy a magasember teljesen fel fog épülni lábtöréséből. Gasol annyit mondott, hogy természetesen nagyon frusztráló kívülről nézni a csapattársait, de megértette, hogy nem siettetheti a visszatérését, a teljes felépülésre kell fókuszálnia – ez alapján inkább nem lesz ott az olimpián, mint igen.

Tegnap hajnalban sérült meg Beno Udrih, a Heat csereirányítója, és akkor nem tűnt komolynak a baj – másnapra kiderült, hogy mégis műteni kell a veterán lábát, így neki is véget ért a 2015-16-os évad. A Yahoo! Sportsnak és az AP hírügynökségnek nyilatkozó, névtelenséget kérő forrás elmondta, hogy bár a röntgen negatív lett, az MRI vizsgálat után kiderült, hogy műteni kell Udrihot. A Heatet Chris Bosh és Tyler Johnson kidőlése után tehát újabb csapás érte, összesen 10 bevethető egészséges játékosa van jelenleg Erik Spoelstrának – kellemes lehet így várni a Golden State elleni meccset.

A Minnesota montenegrói centere, Nikola Pekovic sem valószínű, hogy ebben a szezonban kosarazik még, miután ismét előjött az Achilles-problémája a jobb lábán. Tavaly áprilisban megműtötték a centert, de azóta is folyamatosan bajlódik a testrészével. Ebben a szezonban összesen 12 meccsen játszhatott, az utóbbi 8 összecsapást kihagyta – Arnie Kander, a csapat elnökhelyettese azt nyilatkozta, hogy Pekovic-nak mostantól arra kell fókuszálnia, hogy teljesen rendbe jöjjön az Achillese, és visszavárják a csapathoz. Nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy mindez még az idei szezonban megtörténjen - a Timberwolves idei szezonját elnézve nem nagyon fogják már megkockáztatni a játékát.

Az ESPN Larry Nance Jr.-ral beszélgetett, és a Lakers újonca elmondta: az All-Star szünet előtt ki kellett hagynia hat meccset, mivel fájt a jobb térde, és az is felmerült, hogy a teljes hátralévő szezonra kiültetik. Nance szerint előfordulhat ilyen, de jelen pillanatban azért nincs komoly gondja a térdével, inkább elővigyázatosságból merült fel ez a lehetőség a Lakersnél.

Steven Adams, a Thunder centere bejelentette, hogy a júliusi olimpiai selejtező tornán biztosan nem állhat Új-Zéland válogatottjának rendelkezésére. Adams nyilatkozatában leírta, hogy nagyon nehéz döntés volt ez számára, mert rengeteget jelent számára a Tall Blacks, de még most akarta mindezt jelezni, mielőtt a válogatott megkezdené a felkészülést a tornára – konkrét indokot ugyanakkor nem jelölt meg, miért döntött így.

Igazolások, pletykák: a Phoenix Suns hivatalosan is megvált a Markieff Morris-cserében kapott DeJuan Blairtől, jelentette be a csapat. A Wizards tovább erősítette a frontcourt-jét: a Denver által február 19-én kivásárolt JJ Hicksont a szezon végéig leigazolták, a kiscsatár-erőcsatár veteránminimumot kap. Marc Stein (ESPN) jelentette, hogy számos NBA-csapat érdeklődik Michael Beasley iránt: a kiscsatár jelenleg Kínában, a Shandong Golden Bears csapatában pattogtat, és 37 százalékkal dobja a szezonban a hárompontosokat – viszont a CBA rájátszásába már nem juthat be csapata. Ira Winderman (Sun Sentinel) szerint a Miami ezúttal nem akarja leigazolni, habár eléggé szűkös a keretük. A Sport24.gr szerint Andrea Bargnaninak havi 130 ezer eurós fizetést ajánlott az Olimpiakosz a szezon végéig, de az egykori 1/1-es visszautasította az ajánlatot – a görög sztárcsapat radarján állítólag a Warriors által kivásárolt Jason Thompson is rajta van.

Anderson Varejao-t bemutatták a Warriorsnál, ahol a csapatvezetés elmondta: azonnal be fogják vetni a veterán magasembert, és nagyon bíznak abban, hogy tovább javítja a palánk alatti védekezésüket. Rusty Simmons (SF Chronicle) szerint Varejao már a holnap hajnali, Heat elleni összecsapáson pályára akar lépni. Steve Kerr dicsérte sokoldalúságát, hajtós, önmagát nem kímélő játékstílusát, illetve nagyszerű személyiségét, amiknek köszönhetően szerinte Varejao Clevelandhez hasonlóan azonnal a szurkolók kedvence lesz. A center elmondta, hogy a segédedző Luke Walton, illetve Speights és Livingston korábban csapattársa volt, Leandro Barbosával a brazil válogatottban játszott együtt évekig, így tulajdonképpen barátok közé érkezett – ez nagyon sokat nyomott a latban, amikor a Warriors és a Spurs között kellett választania.

Egy utózönge az átigazolási hajrából: a Philly.com szerint a 76ers Nik Stauskast, Ish Smith-t, egy lejáró, garantált szerződésű játékost és egy 2016-os elsőköröst (hogy pontosan melyiket, azt nem tudni, több is van nekik) ajánlott a Hawks csereirányítójáért, Dennis Schröderért, az Atlanta viszont visszautasította őket, mivel addigra már eldöntötték, hogy Schrödert mindenképp megtartják. Valószínű egyébként, hogy Philly által később kivásárolt JaKarr Sampson lett volna a garantált szerződésű játékos a cserében.

Jeanie Buss a USA Today NBA-podcastjében beszélgetett Sam Amickkel és Jeff Zilgittel a Lakers elmúlt három évéről. A Lakers egyik tulajdonosa és elnöke elmondta, hogy a következő időszakban komolyabb változások várhatóak a csapat szakmai vezetésében, és szakítani fognak a kosárlabdáért felelős alelnök, Jim Buss eddigi filozófiájával - ami arról szólt, hogy évről-évre megpróbálnak jó csapatot összehozni, de amint kiderül, hogy nem sikerült, fel is adják az adott szezont. Elismerte, hogy valamilyen szinten kényszerpályán mozogtak, hiszen meg akarták szépíteni Kobe Bryant utolsó éveit, de nagyon reméli, hogy a szemléletváltásnak köszönhetően egy évvel később már nem kell arról beszélgetnie senkivel, hogy a csapat továbbra is kilátástalan (az elmúlt 2 és fél szezonban 59-161 a gárda mérlege).

2014 márciusában Jim Buss azt mondta, hogyha egy évvel később a csapat nem lesz bajnokesélyes, akkor lemond – testvére erről annyit mondott, hogy Jim talán kicsit túlvállalta magát ezzel az kijelentésével, ugyanakkor sok mindent megtett, hogy a Lakers újra versenyképes legyen, ami az ő olvasatában minimum playoff-második kört jelent. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a sikertelenségnek nem Kobe Bryant az oka, hanem az egész folyamat menedzselése siklott félre: látja, ahogyan például Kevin Garnett és Dwyane Wade köré is fiatal magot igyekeznek felhúzni, és mindketten jól is érzik magukat ebben a szerepkörben, vagyis nem földtől elrugaszkodott ötlet a fiatalok mentorálása a pályán belül. Később aztán azt is elmondta, hogy nem érti, hogy Kobe-ról miért terjedtek el olyan pletykák, hogy nem segíti a fiatalokat, talán Kobe népszerűsége miatt. Ő nem látja a napi munkát, az egész folyamatot, lehetséges, hogy ő naiv egy kicsit ezzel kapcsolatban – összességében tehát elég diplomatikus volt, nem mondta ki, hogy egyértelműen Jim Buss vagy Kobe Bryant a sikertelenség oka, de nem mentette fel egyikőjüket sem. A nyári tervekről annyit nyilatkozott, hogy nem lehetnek vérmes reményeik az elmúlt évek FA-piaci sikertelenségéből kiindulva, ugyanakkor azon dolgoznak, hogy olyan szakmai-pénzügyi csomagot állítsanak össze, amivel versenyképesek lehetnek a nevesebb szabadügynököknél.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus