Hírmorzsák 2016-06-03 (10:45)

A Sixers és a Hawks Teague és Noel (Stauskas, Covington) cseréjéről tárgyalnak. LeBron próbálja a Miaminél látott kultúrát meghonosítani a Cavsnél. Aldrich és Larkin is kilépnek szerződéseikből. Wall készen fog állni az edzőtábor kezdetére. Adam Silver beszélt arról, hogy szerinte a játék jobb, mint valaha, hogy hogyan állnak a tárgyalások a kollektív szerződésről, illetve a hackelésről.

Shams Charania (The Vertical, Yahoo Sports) értesülései szerint a Philadelphia Sixers és az Atlanta Hawks egy Jeff Teague és Nerlens Noel köré épülő cseréről tárgyal - Keith Pompey (Philadelphia Inquirer) információi szerint Noelt és Jahlil Okafort legalább 15 csapatnak beajánlotta már a Sixers, ebben a fent említett cserében pedig Nik Stauskast és Robert Covingtont is adnák. Mint ismert, a Philly Noeltől vagy Okafortól szabadulna a valószínűleg egészséges Joel Embiid, az Európából érkező Dario Saric és az 1/1-re várt Ben Simmons miatt, a Hawks pedig Teague-től, hogy Dennis Schrödernek helyet csináljanak - Noellel ráadásul fel tudnak készülni arra is, mi van, ha Al Horford elhagyja a nyáron a csapatot. Teague jövőre szabadügynök lesz, Noel pedig korlátozott szabadügynök.

Brian Windhorst (ESPN) írt egy újabb hosszabb cikket LeBron Jamesszel kapcsolatban, amelyben az volt a lényeg próbál beépíteni dolgokat a Cleveland Cavaliersnél abból, amit a Miami Heatnél látott. Jamest állítólag megdöbbentette a visszatérésekor, hogy mennyire nem profi a játékosok hozzáállása - késtek edzésről, korábban mentek el, nem megfelelően öltözködtek, ráadásul David Blatt is csalódást okozott neki, amiért egyáltalán nem bánt kemény kézzel Kyrie Irvinggel vagy éppen Kevin Love-val, miközben Európában pont a szigoráról ismerték. Zydrunas Ilgauskas nyilatkozta azt Windhorstnak, hogy a Heat teljesen más, mint a többi csapat, ott Pat Riley a főnök, és mindenki beáll mögé a sorba. Nagyon egyszerű a helyzet a floridaiaknál: egyetlen út van, az pedig a Riley által kijelölt. Tyronn Lue vezetőedző azt mondta a témával kapcsolatban, hogy borzasztóan nehéz egy klub kultúráját megváltoztatni, mert mindenkit számon kell tudni kérni, de mégsem lehet mindenkit ugyanúgy kezelni, mert nem ugyanolyanok az emberek és a reakcióik sem. Lue azt is hozzátette, hogy ha nyer egy csapat, sokkal könnyebb elhitetni a játékosokkal, hogy kellett a kultúraváltás.

Nincs nagy meglepetés: Austin Rivers és Wesley Johnson után Cole Aldrich is úgy döntött, hogy nem hívja le játékosopcióját, a Los Angeles Clippers cserecentere is szabadügynök lesz. Szintén kilép játékosopciójából a Brooklyn Nets irányítója, Shane Larkin, ő is megnézi, hogy mennyit ér meg most a piacon.

A Washington Wizards irányítójának, John Wallnak mindkét térdét megműtötték május elején, de a franchise tulajdonosa, Ted Leonsis azt nyilatkozta Todd Dybasnak (Washington Times), hogy Wall az előre tervezett ütemterv előtt van a felépülésében, és már az edzőtábor kezdetére készen fog állni a játékra.

A liga komisszárja, Adam Silver több kérdést is érintett a döntő első meccse előtti sajtótájékoztatón. Szerinte a játék soha nem volt ennyire jó, olyan, mintha újra feltalálták volna - szerinte soha nem volt még ennyire jó kosárszurkolóknak, NBA-fanatikusnak lenni. Vannak olyan szupersztárok, akik 5 különböző poszton képesek játszani, vagy ott van például Steph Curry, aki nemcsak megdöntötte a tavalyi triplacsúcsát, és nemcsak 300 fölé ment a hármasok számában, hanem egészen 402-ig. A kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokról annyit mondott, hogy részleteket nem akar elárulni, továbbra is azt tudja mondani, hogy optimista azzal kapcsolatban, hogy időben meg fognak egyezni. Két fontos dolog van: a liga makrógazdasága, hogy nyereségesek legyenek, illetve a másik oldalról természetesen a játékosok fizetései. Hozzátette, hogy a versenyképességet is szem előtt kell tartani, hogy hasonló esélyei legyenek mindenkinek, de elmondta, hogy NFL-szinten sosem lesz kiegyenlített a liga, mert vannak olyan játékosok, akik ha egészségesek, akkor bármit csinál a csapatuk, PO-ba jutnak, és szívesen igazolnak melléjük más sztárok is.

Silver a hackelésre is kitért: szerinte probléma a dolog, és reményei szerint hamarosan megoldást találnak rá. Vannak olyan tulajdonosok, akik nyíltan a változtatás ellen vannak, és érti is, hogy miért: ez az egész dolog nagyjából 3 emberre koncentrálódik már, az ő csapataik pedig előnyt élveznének, de neki a nagyobb jót is néznie kell. Azt továbbra is tartja, hogy javulnia kell az érintett játékosoknak büntetőzésben, mert a statisztikák szerint az ellenük elkövetett faultok 2/3-a olyankor történik, mikor a labda náluk van, márpedig ezekre az esetekre semmilyen szabályváltoztatás nem lesz hatással. Neki az üzleti résszel is foglalkozni kell: ha nagyjából 10 Hack-a-Shaq van egy meccsen, az 15 perccel dobja meg a mérkőzés hosszát, márpedig ez nemcsak a közvetítő csatornáknak nem jó, de a felmérések alapján a szurkolók sem szeretik. Továbbra is hátrányt fog jelenteni a rossz büntetőző a csapatának, de valami kompromisszumos megoldást találniuk kell. 1978-ban volt már egy változtatás az utolsó két percre vonatkozóan, szóval már akkor tudták, hogy a végjátékban nem néznek ki jól a direkt faultok - nekik most olyan megoldást kell találniuk, amelyet a teljes 48 perc alatt használni lehet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus