Hírmorzsák 2016-11-19 (12:15)

Isiah Thomas szerint Curryéket lecserélték volna az ő korában, ha olyan dobásokat vállalnak, amilyeneket, Jeff Van Gundy szerint nem lehet 1980-as szemlélettel nézni a mai dobáskiválasztást. Towns próbál olyan sokoldalú lenni, amennyire csak lehet, Thibodeau nagyon dicsérte a centert. Isaiah Thomas szerint feladták a Warriors elleni meccset, az edzők is. Dave Joerger eleget látott, alacsony szerkezetre vált a Kings. Chris Paul vezeti a Real Plus Minus listát. Popovich az örökranglista 7. helyére lépett ma hajnalban. Porzingis minden blokkja után 500 dollárt adományoz. Négyszer is a Thunder javára hibáztak a bírók a Rockets elleni meccs végjátékában. Donald Sterling megegyezett a ligával, nem perli az NBA-t. Pachulia nagyon megörült egy kosárnak (videó). Sérültlista: Paul George (boka), Smart (boka), CJ Miles (térd), D'Angelo Russell (térd), 

Mike Wise-zal (The Undefeated, ESPN) beszélgettek többen is a mai ligáról, és Isiah Thomas kifejtette, hogy a Golden State Warriors mennyire megváltoztatta az NBA-t - Steph Curry és Klay Thompson olyan távolságokról dobnak, Steve Kerr vezetőedző pedig hagyja őket, hogy teljesen normális lett 8-9 méterekről vállalni. Thomas szerint egyetlen általa ismert edző sem jut eszébe, aki ne kiabálta volna le Curryék fejét a vállalásaik miatt, vagy ne cserélte volna le őket ezekért a dobásokért. Jeff Van Gundy elmondta, hogy fejlődött, változott a liga - régen például a Utah Jazz egyik segédedzője, Gordie Chiesa azt mondta volna, hogy ezek dobások általi eladott labdák, és igaza is lett volna, de nem nézhetik a 2016-os dobáskiválasztást 1980-as szemüvegen keresztül. Thomas szerint régen jött Michael Jordan vagy Dr. J, betörtek a gyűrűig, ott meg jött egy 360-as zsákolás, ezért játszottak. Manapság a tudományok is szerepet kapnak a sportágban, ez viszont szerinte kiöli művészi dolgokat és az egyéniséget a kosárlabdából. Manapság arról szól a játék, hogy innen vagy onnan dobjon valaki 20-szor, semmi több, mint egy tudomány, ami miatt se szenvedély, se igazi érzelmek nincsenek benne. Márpedig szerinte ha ez nincs a sportban, akkor tulajdonképpen jogos a kérdés, hogy sportról beszélünk-e még.

A Minnesota Timberwolves centere, Karl-Anthony Towns Kevin Arnovitz-cal (ESPN) beszélgetett arról, hogy talán előny, hogy a mai ligában kell játszania, talán nem, ő csak annyit tehet, hogy megpróbál minél sokoldalúbb lenni, hogy kintről és bentről is használható legyen, függően attól, hogy éppen mire van szükség. Tom Thibodeau nagyon dicsérte játékosát, aki szerinte mindenre képes - bárhonnan be tudja dobni a triplát, be tud törni a periméterről, van palánknak háttal játéka, de szembefordulva az emberével is meg tudja verni a védőjét. Elzárás-leválást játszhatnak vele úgy is, hogy ő a leváló magasember, és úgy is, hogy nála van a labda, mert hátvédszintű képzettsége van, kitűnően lát a pályán, jól is kezeli a labdát, jól hozza helyzetbe a társait. Védekezésben is odateszi magát, ráadásul a motivációjával sincsenek problémák, folyamatosan fejlődni akar. Towns szerint az a fontos, hogy minden szinkronban legyen, így folyamatosan dolgozik a játék minden elemén. Nem akarja beszabályozni magát, így ha edzője arra kéri, hogy 1-től 5-ig védekezzen mindenkin, megpróbál olyan szintre fejlődni, hogy ezt meg tudja tenni, ha dobni kell, akkor dob, ha a palánk alatt kell büntetnie az ellenfelét, akkor ezt csinálja - mindenben magas szintre akar jutni.

Az Indiana Pacers sztárja, Paul George bal bokasérülése miatt nem játszott ma hajnalban, a Phoenix Suns ellen - csütörtökön nem edzett a kiscsatár, így is fájt a bokája tegnap, úgyhogy ma MRI-re megy. A Pacersnél a George helyén kezdő CJ Miles is lesérült a Suns elleni összecsapáson - a bal térdével vannak gondok, ő is ma megy MRI-re, azt követően lehet pontosabbat tudni állapotáról. A Boston Celticsnél Marcus Smartnak újra megsérült a bal bokája a Golden State Warriors elleni meccsen, ami miatt kihagyott már 3 találkozót ebben az idényben. A Los Angeles Lakersnél D'Angelo Russell a San Antonio Spurs elleni mérkőzést hagyta ki, miután fájt a bal térde. A Cleveland Cavaliersnél JR Smith hárommeccses kihagyása után tért vissza ma hajnalban, a Detroit Pistons ellen.

Ha már szóba került a Boston Warriors elleni meccse, akkor itt lehet megemlíteni, hogy Isaiah Thomas a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy feladták a küzdelmet, és az edzők is, mert rengeteget cseréltek - nem tudja, hogyan tölthetett mindössze 27 percet a parketten.

A Sacramento Kings ma hajnalban újabb vereséget szenvedett, ezúttal a Los Angeles Clipperstől, a találkozó után pedig Dave Joerger vezetőedző a Sacramento Bee munkatársának elmondta, hogy eleget látott, váltanak az alacsony szerkezetre - DeMarcus Cousins fog centert játszani, azt viszont nem tudja még, kiket küld fel mellette. Nem akar senkit kipécézni, hogy rosszul játszott, de így több élet lesz a játékukban, több helyük lesz, és remélhetőleg eredményesbbek is lesznek.

Egy kis statisztika: Kijött az ESPN Real Plus Minus statisztikája erre az idényre, amiben egyelőre Chris Paul a legjobb +9.92-vel James Harden (+7.28) és Jimmy Butler (+6.83) előtt - ez egyébként a játékos hozzávetőleges értékét mutatja a csapata számára 100 támadásonként dobott és kapott pontok alapján, de több mindent figyelembe vesznek, például a csapattársakat és az ellenfeleket is. A teljes listát ezen a linken böngészhetitek végig akár posztokra bontva, vagy külön a támadásra (ORPM) és védekezésre (DRPM) keresve is.

Az is statisztika, hogy a Spurs vezetőedzője, Gregg Popovich ma hajnalban 1099. győzelmét aratta az alapszakaszban, ezzel minden idők hetedik legtöbb győzelmet számláló trénere lett. Phil Jackson 56, George Karl 76 meccsre van előtte, míg Pat Riley 111-re, Jerry Sloan pedig 122-re - a Lenny Wilkens, Don Nelson páros egy nagyobb ugrás még, tőlük 233 és 236 győzelemre van Popovich.

A New York Knicks erőcsatára, Kristaps Porzingis a szezon hátralévő részében az összes blokkja után 500 dollárt adományoz a RENS-nek, ami egy New York-i, fiatalok kosarazását segítő program.

Sok mindenre nem jó már így utólag, de a liga elismerte, hogy az utolsó bő másfél percben négy esetben is az Oklahoma City Thunder javára hibáztak a játékvezetők a Houston Rockets elleni mérkőzésen - mint ismert, 105-103-ra győzött az OKC végül.

A Los Angeles Clippers egykori tulajdonosa, Donald Sterling megegyezett a ligával, így nem perli többé az NBA-t - 2014 májusában nyújtotta be keresetét, rögtön azt követően, hogy felesége, Shelly Sterling eladta a Clipperst Steve Ballmernek. Sterling egyébként 1 milliárd dollárra perelte az NBA-t, de az egykori adásvételnek része volt, hogy felesége kártalanítja a ligát, így nagyjából 1 milliárd dollár egy, a liga által kontrollált számlára került, és a pénz sorsa attól függött, mi lesz ennek a pernek a vége - Sterling tehát gyakorlatilag saját magát perelte.

A végére a Golden State centere, Zaza Pachulia maradt, aki nagyon megörült egy Celtics ellen dobott kettesnek:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus