Hírmorzsák 2017-06-24 (12:00)

George egy 3 éves hosszabbítással a Celticshez kerül, ha Hayward is? A Celtics se az 1/3-at, se a jövő évi Brooklyn picket nem adta oda Butlerért. Butler edzője a Bulls GM-jét ekézte - a játékos 29 millió dollárt bukott a cserével. A Timberwolves nem cserélt volna Butlerért az 1/16 nélkül. Wade kivásároltatja magát a Bullstól? Ha Rondót kiteszi a Chicago, a Pacers és a Pelicans is rámenne, de a Bulls is visszaigazolná. Rubio marad Minnesotában? A Denver nem adta Jamal Murray-t Butlerért. Kijött Lonzo Ball új cipője. Magic Johnson szerint Russell jó játékos, de neki vezér kellett. Pelinka szerint a Lakersnek két sztárt kell igazolnia a bajnokesélyességhez. A Clippers nem árulta DeAndre Jordant? A Kings kitette Afflalót. A liga 2 meccsre eltiltotta KCP-t. Phil Jackson elaludt a privát edzéseken?

Az elmúlt egy nap híre az, hogy Andy Kaufman (CBS Radio) értesülései szerint a Boston Celtics megszerezheti Paul George-ot, méghozzá egy azonnali hosszabbítással, de ez függ attól, hogy sikerül-e leigazolniuk Gordon Haywardot. Ha utóbbi megvan (és itt az időrend fontos), akkor a hírek szerint meg tudnak egyezni az Indiana Pacersszel úgy, hogy George szerződését már erre az idényre módosítják (19.5 millió dollárról 29.7-re), és erre tesznek még rá 2 évet, 3 évre összesen 94 millió dollár értékben. Bár George a hírek szerint a Los Angeles Lakersnél akar játszani, ezzel a megoldással 2020-ban rögtön a sapka 35%-ára lenne jogosult, míg jelenleg csak a 30%-ot kaphatja egy maximum kontraktus keretein belül - jövő nyáron a Lakerstől több pénzt kaphat (4 évre nagyjából 150 millió dollárt), de sem rövid, sem hosszútávon nem biztos, hogy ezzel jár jól anyagilag.

A Pacers elnöke, Kevin Pritchard még a draft után lenyilatkozta Nate Taylornak (Indianapolis Star), hogy sok mindenről beszélgettek George-dzsal kapcsolatban a többi csapattal, de rossz üzletet nem fognak kötni - az kérdés, hogy a Celticstől mit tudnak majd kisajtolni, mert ha a Boston hosszabbítani tud George-dzsal, akkor még komoly csereértéke lehet a kiscsatárnak.

A Celtics GM-je, Danny Ainge a draft után elmondta, hogy lassan probléma lesz az a rengeteg cserealap, amivel rendelkeznek, mert sok csapat egyszerűen túl sokat kér, mivel látják, mennyi vonzó játékos és draftpick van a Bostonnál. Ainge azt is hozzátette, hogy azokat a cseréket kell csak meghúzniuk, amiben igazán hisznek, és eddig egyetértés volt a vezetőségben azokról a felmerülő ajánlatokról is, amiket nem fogadtak el, és azokról is, amiket ők próbálgattak. KC Johnson (Chicago Tribune) a draft után jelentette, hogy a Celtics sem az idei 1/3-at, sem a jövő évi Brooklyn Nets első köröst nem volt hajlandó feláldozni Jimmy Butlerért, ezért nem lett végül Butler a Boston játékosa.

Ha már Jimmy Butler, akkor térjünk ki rá. A Minnesota Timberwolves tulajdonosa, Glen Taylor egy interjúban elmondta, hogy nem adták volna oda az 1/7-es draftpicket magában, ha nem kapták volna meg az 1/16-ot, és meg is mondták a Chicago Bullsnak, hogy ez bizony dealbreaker, ha nem kapják meg a draftjogot, nincs üzlet. Taylor elmondása szerint a hetedik helyen ők is Lauri Markkanent vitték volna valószínűleg. Butler körülbelül 29 millió dollárt veszített el a cserével - 1.8 millióval nagyobb lett a fizetése a csere miatt, viszont a Designated Veteran Exception már nem érvényes rá a csapatváltás miatt, így nagyjából 31 millió dollárt bukik a következő 5 éves szerződése ideje alatt, mivel csak a sapka 30%-áért írhat alá, nem a 35%-áért.

A Wolveshoz és a Butler-cseréhez is kapcsolható, hogy Jon Krawczynski (Associated Press) forrásai szerint Ricky Rubio maradhat az együttesnél, amennyiben nem tudnak más irányítót igazolni a piacon. Scott Layden GM azt nyilatkozta egy nappal Butler megszerzését követően, hogy Rubiónak nagyszerű pályafutása lesz náluk - a spanyol elmúlt szezon második felében mutatott játéka nagyon tetszett a gárdának. A draft alatt még felmerült, hogy a Utah Jazz is rámegy Rubióra, de abból akkor sem lett semmi, és kérdés, hogy most mennyire aktuális ez a dolog - a Jazznek főleg akkkor kell egy tapasztalt játékmester, ha George Hill lelép a nyáron.

A Chicago Bullsnál is megkavarja a helyzetet ez a Butler-csere. Butler edzője, Travelle Gaines twitteren leírta, hogy gerincesebb drogdílerekkel is találkozott már, mint amilyen Gar Forman, a Bulls GM-je - szerinte Forman hazug, és ezt mindenki tudja. Vincent Goodwill (CSN Chicago) értesülései szerint Dwyane Wade így is marad szerződése utolsó, 23.8 millió dolláros évében - ennek nyilván anyagi okai vannak, és Brian Windhorst (ESPN) forrásai szerint már ki is töltötte Wade a szükséges papírokat a csere előtt. Windhorst szerint Wade nyomást gyakorolhat a Bullsra, hogy vásárolják ki, méghozzá azonnal - ha ez megtörténik, akkor is képlékeny, hogy hova igazolhat, egy bajnokesélyeshez kisebb szerepre, vagy esetleg egy fokkal gyengébb csapathoz, de kezdőnek.

Rajon Rondónak is kérdéses a jövője - a már említett KC Johnson információi szerint a Bullsnak tetszik Rondo mentorkodása és a játéka is, de Kris Dunn-nak és Cameron Payne-nek is játékidőt akarnak biztosítani. Johnson úgy tudja, hogy ha a Bulls kiteszi Rondót, akkor megpróbálják olcsóbban visszaigazolni, de érdeklődik iránta az Indiana és a New Orleans Pelicans is.

Zach Lowe (ESPN) úgy tudja, hogy a Denver Nuggets is tárgyalt a Chicagóval Butlerről, de nem voltak hajlandók lemondani Jamal Murray-ről - attól tartottak, hogy Butler 2019-ben lelép az együttestől ingyen.

A Los Angeles Lakershez is több hír kapcsolódik. Egyrészt Lonzo Ball a második privát edzésén győzte meg az aranysárga-lilákat, hogy húzzák őt - Shams Charania (The Vertical, Yahoo Sports) jelentette, hogy Magic Johnson és Rob Pelinka nemcsak egy tréninget néztek meg Lonzóról, hanem gyakorlatilag az egész napot vele és családjával töltötték. Ball közben kijött második cipőjével is.

Másrészt a már említett Zach Lowe forrásai szerint a Lakers minden sapka alatti hellyel rendelkező csapatnak felajánlott egy védetlen első körös picket, amennyiben átveszik Timofey Mozgovot vagy Luol Denget - ez senkit nem érdekelt, ezt követően jött a Brooklyn Nets-cel kötött csere. Magic Johnson egyébként elmondta az ESPN-nek, hogy D'Angelo Russellt kiváló játékosnak tartja, akiből All-Star lehet tehetsége alapján, megköszönt neki mindent, de neki egy vezérre volt szüksége, aki jobbá tudja tenni a társait, és akivel mások szívesen játszanak együtt. Harmadrészt a GM, Rob Pelinka Baxter Holmesnak (ESPN) elmondta, hogy ahhoz, hogy a jelenlegi legjobb csapatokkal felvegyék a versenyt, két sztárt kell igazolniuk a jelenlegi maghoz, és azon vannak, hogy ezt sikerüljön is megtenniük.

A város másik csapatánál, a Los Angeles Clippersnél is zajlanak az események. Egyrészt semmi meglepetés nem történt, Blake Griffin és Chris Paul is érvényesítették jogaikat, mindketten szabadügynökök lesznek a nyáron, de ezzel számoltak már eddig is - előbbinél a Bostont és a Miami Heatet emlegetik sokat, utóbbinál pedig a San Antonio Spurst, a Houston Rocketset és a Denvert. Közben a Clippers egyik vezetője, Lawrence Frank az ESPN-nek azt nyilatkozta, hogy sosem árulták DeAndre Jordant, hiszen a center a klub egyik alappillére. Frank szerint viccesek ezek a pletykák, de gyorsan megtanulták, hogy nem tudnak ellenük mit tenni.

A Sacramento Kings kitette keretéből Arron Afflalót - így 12.5 milliós szerződéséből csak 1.5 millió garantált, rengeteg sapka alatti helye marad a Kingsnek.

A liga 2 meccsre eltiltotta Kentavious Caldwell-Pope-ot, miután bevallotta, hogy ittasan motorozott.

Több együttes is megegyezett olyan játékosokkal, akiket nem draftoltak. A Los Angeles Lakers PJ Dozierrel, a Toronto Raptors Kennedy Meeksszel, az Indiana Pacers Ben Moore-ral, a Memphis Grizzlies Kobi Simmonsszal, a Philadelphia Sixers Melo Trimble-lel és James Blackmon Jr-ral, a New York Knicks Luke Kornet-val, a Minnesota Timberwolves Charles Cooke-cal, a Golden State Warriors Chris Boucher-val, a Houston Rockets pedig George de Paulával és Cameron Oliverrel szerződött.

A végére pedig a draft egyik legjobb története maradt - Jay Williams az ESPN-en azt mondta, hogy egy Top15-be várt játékos azt nyilatkozta neki, hogy a New York Knicks elnöke, Phil Jackson egyfolytában elaludt azon a privát edzésen, amin ő ott volt

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus