Hírmorzsák 2019-11-24 (12.45)

Jelentősen átalakulhat a szezon lebonyolítása a 2021/22-es szezonra. Zach LaVine tegnap még arról beszélt, hogy nem bízik benne Jim Boylen vezetőedző és viszont - ma már abban reménykedett, hogy a Hornets elleni győzelem fordulópont lesz a Bulls számára. LeBron James 0 büntetőt dobott a Memphis ellen, erről osztotta meg gondolatait az érintett és Frank Vogel. Alex Caruso vádlija megsérült. Kemba Walkert kiengedték a kórházból. Rajon Rondo és Patrick Beverley is pénzbüntetést kaptak. Russell Westbrook testvérét ki kellett vezetni a csarnokból a Clippers elleni meccs után. Steve Kerr szerint jobban passzolnak azok a kosarasok, akik fociztak gyerekkorukban.

Kezdjünk magával a ligával, amely az ESPN (Adrian Wojnarowski és Zach Lowe) forrásai szerint komoly változtatásokra készül a 2021/22-es szezon lebonyolításában, erről tárgyal jelenleg a Játékosok Szakszervezetével és a közvetítő partnereivel. A felmerült ötletek között van az, hogy a konferenciadöntősöket "újraosztanák" - teljesen függetlenül attól, hogy ki melyik főcsoportban van, az állva maradó négy csapatból a legjobb alapszakaszmérleggel bíró gárda játszana a leggyengébbel, a középső két együttes pedig egymás ellen, így előfordulhatna, hogy azonos főcsoportból kerül ki a két döntős.

Egy másik ötlet a szezon közben rendezett külön "kupa", amelyet a hálaadástól december közepéig tartanának - a január-februári tornát elvetették, az All-Star szünetet nem akarják megrövidíteni, ráadásul az NFL rájászásával, március elején pedig az NCAA tornával is vetélkedni kellene. A jelenlegi tervek szerint az alapszakaszba ültetve lenne egy divízión belüli selejtező, amelyben mindenki játszana mindenki ellen. Ez alapján kialakulna egy csoportvégeredmény - a 6 divízió győztese és a két legjobb második játszana egy 8 csapatos, egyenes kieséses rendszerben rendezett tornát a fentebb említett időszakban.

Szintén szó van a korábban már említett "PO-selejtezőről": főcsoportonként a PO-vonal alatt és fölött lévő kettő-kettő alakulat megvívna egymással az alapszakasz végén azért, hogy ki jut be a rájátszásba. Annyi biztosnak tűnik, hogy az alapszakasz így sem lenne rövidebb 78 meccsnél, a tárgyalások pedig természetesen a pénzről szólnak. A liga megpróbál egyezségre jutni minden érintettel, hogy az esetleges bevételkiesés ugyanolyan mértékben érintsen minden csapatot és játékost, és hogy minél jobb anyagi kondíciókkal tudják meglépni a változtatásokat a TV és a kosarasok szempontjából is.

A Chicago Bulls dobóhátvédjéről, Zach LaVine-ról írtunk már ma reggel, miután 49 pontot dobott, közte 13 hármassal, és vezetésével az utolsó fél percben 7 pontos hátrányból fordított csapata a Charlotte Hornets ellen. LaVine annyit mondott időszakosan nagyon jól játszanak, a végjátékban pedig tökéletesen hajtottak végre mindent, és volt egy kis szerencséjük is. Abban reménykedik a csapat legeredményesebb játékosa, hogy ezt az energiát át tudják vinni a következő mérkőzésre, és ez egy fordulópont lesz a gárda számára. LaVine szerint minden együttesnek van ilyen a szezon során, ez pedig egy nagy lépés lehet nekik a jó irányba.

Azért is érdekes volt LaVine mai teljesítménye, mert Jim Boylen vezetőedző legutóbb, a Miami Heat ellen 0-13-nál lehozta a pályáról védekezésben elkövetett hibákra hivatkozva. A játékos akkor azt nyilatkozta, hogy ő minden telhetőt megtesz, de nehéz úgy megbízni valakiben, ha a másik sem bízik meg benne. Boylen a ma hajnali produkció után elmondta, hogy nagyon örült annak, hogy így reagált a padoztatásra kosarasa. Neki az a feladata, hogy olyan pozícióba hozza a játékosát, ahova magától nem jutna el - ehhez néha szükség van egy-két kellemetlen beszélgetésre, találkozóra és pillanatra. Azt szeretné, ha jobban játszana LaVine, a dobóhátvéd is ezt akarja, ő pedig elégedett.

A Los Angeles Lakers ma hajnalban legyőzte a Memphis Grizzliest, LeBron James azonban egyetlen egy büntetőt sem dobhatott rá. Frank Vogel vezetőedző szerint ez idegesítő, mert James folyamatosan a gyűrűt támadta az egész mérkőzés során. Volt ugyan 9 hármasa, de egyébként végig a festékben dolgozott, márpedig az elég frusztráló, ha valaki olyan szinten tör be, mint ő, és egyetlen egyszer sem állhat oda a büntetővonalra. LeBron megmutatta a karját, majd azt mondta, hogy 4-5 karmolást szerzett az elmúlt két összecsapáson, amelyek közül egyiket sem fújták be.

A Lakers hátvédje, Alex Caruso megsérült a Grizzlies elleni összecsapáson, a vádlija húzódott meg. Állapota day-to-day, tehát nincs komolyabb baja. A Boston Celtics irányítóját, Kemba Walkert kiengedték a kórházból - mint ismert, tegnap hajnalban volt egy súlyosnak tűnő esete, mikor összeütközött Semi Ojeleyével, de egyelőre úgy tűnik, hogy megúszta egy agyrázkódással. A New Orleans Pelicans GM-je, David Griffin azt nyilatkozta, hogy Zion Williamson felépülése nagyszerűen halad, pontosan ott tart az 1/1-es, ahova várták - nemrég volt már róla szó, hogy december közepén kezdheti meg profi karrierjét.

A Lakers másik hátvédje, Rajon Rondo 35.000 dolláros büntetést kapott a ligától, amiért az Oklahoma City Thunder elleni összecsapáson verbálisan inzultálta a játékvezetőket, és nem hagyta el időben a pályát kiállítása után. A Los Angeles Clippers hátvédje, Patrick Beverley 5.000 dollárt lesz kénytelen befizetni, ő a Houston Rockets elleni flopja miatt kapta a bírságot.

Ugyanehhez a meccshez tartozik, hogy Russell Westbrook testvérét, Raynard Westbrookot kitessékelték a biztonságiak a Staples Centerből, miután a lefújást követően bement a pályára, és elkezdett szájalni Montrezl Harrell-lel. A Clippers magasembere annyit mondott, hogy csak a saját csapatával foglalkozik, ráadásul nyertek, ez a lényeg.

A végére a Golden State Warriors trénere, Steve Kerr maradt, aki a Men in Blazers podcastben elmondta, hogy ha ő lenne az amerikai kosárlabda vezetője, akkor kötelezővé tenné, hogy a fiatal kosarasok európai focizzanak is. Kerr szerint elképesztően tehetséges gyerekek nőnek fel mostanság, de túlságosan is arra hagyatkoznak, hogy egy-egyben megverik a védőjüket, és fogalmuk sincs arról, hogyan kell passzolni, majd labda nélkül mozogni. Azok, akik futballoztak, sokkal jobb passzolók, mint például Steve Nash vagy Toni Kukoc. Értik a triangle alapjait, a passzolás lényegét, és hogy hogyan kell befutni a védő mögött - a labdarúgás erről szól.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus