Hírmorzsák 2020-06-18 (11:00)

Részletesen ismertté váltak a szabályok az orlandói buborékban: 37 fős stáb, ebből 17 játékos mehet, a második körbe jutók plusz két helyet kapnak, kétsoros kispadok lesznek, drogtesztek viszont nem. Az edzők szakszervezete aggódik, hogy a jövőben az edzők életkora alapján döntenek majd egy-egy állás betöltéséről. Kelly Oubre Jr. nem lép pályára a Sunsban. John Wall még lábadozik, de ha egészséges lenne, akkor sem menne, szerinte az egész nem biztonságos, és a nyolc meccs sem túl sok. Justin Holiday egyelőre nem döntött, megy-e, vagy sem. Újabb szakemberekkel bővült a Knicks vezetőedző-jelölti listája. Egy szakértő szerint a Philly előnybe kerülhet a magasemberei miatt. Kevin Love rangos elismerést kap a mentális egészség terén kifejtett erőfeszítései miatt. A pilóták sűrűn előforduló hibája lehetett Kobe Bryanték tragikus balesetének oka. Július 4-én indul a The Basketball Tournament. Bryan Colangelo az ausztrál profibajnokságban tér vissza a kosárlabda világába. 

Újabb részletek láttak napvilágot a szezon folytatásával kapcsolatban: a klubok végül 37 fős keretlétszámot kaptak, ennyien mehetnek az orlandói „buborékba”, ebből 17 játékos. A stáb két további fővel bővíthető annál a nyolc csapatnál, amelyik bejut a playoff második körébe. A csarnokban a mérkőzések alatt limitált számú médiamunkás, csapatvezetők és más, a kispadra nem leülő stábtagok, a liga illetékesei, illetve az adott meccsen nem érintett csapatok játékosai is helyet foglalhatnak a lelátón a biztonsági előírások betartásával. Aki elhagyja a buborékot és szeretne visszatérni, 10 napos önkéntes karantént kell vállalnia – ha valaki vírusfertőzés után vissza akar térni, a második negatív tesztjét követően négy napig kell karanténban lennie, mielőtt újra csatlakozhat. A liga arra is felhívta a figyelmet, hogy drogteszteket nem fognak végezni, de a marijuána birtoklása Florida államban és a Disney Worldben is tiltott. 

A játékosok számára rendelkezésre állnak szabadidős eszközök, de a játékkártyákat használat után kidobják, nem lehet párost játszani ping-pongban, illetve a golflabdákat és felszereléseket sem oszthatják meg egymással a résztvevők. A meccseken a kispad kétsoros lesz: az első sorban ülnek az aktív játékosok és az edzői stáb (utóbbiaknak ajánlott, de nem kötelező a maszk viselése), a második sorban elsősorban az inaktív játékosok és egyéb edzők ülhetnek, de szigorúan maszkban. A játékvezetőknek nem kötelező maszk viselése. 

A játékos-szakszervezet után az edzők szakszervezete is aggódik, mivel úgy látják, hogy az Orlandóban bevezetésre kerülő szabályozások hosszútávon negatív hatással lehetnek az idősebb edzőkollégák munkavállalási lehetőségeire. Rick Carlisle, a Mavs szakvezetője és az NBCA elnöke azt mondta, hogy természetesen a biztonság és az egészség a legfontosabb, de nekik arra is figyelemmel kell lenniük, hogy a vezetőedzői, segédedzői pozíciók megszerzésénél az egyenlő bánásmód érvényesüljön. Carlisle szerint az NBA olyan körülményeket teremt Orlandóban, ami egészségügyi és biztonsági szempontból sokkal jobb, mintha az edzők a saját otthonukban élnének, reméli, hogy végül semmilyen probléma nem lesz az idősebb kollégákkal. 

Kelly Oubre Jr. lehetséges, hogy elutazik Orlandóba, de szinte biztosan nem játszik, jelentette Shams Charania (The Athletic). A Phoenix Suns kiscsatára március 3-án esett át egy meniszkusz-műtéten, akkor négy hétre tervezték a felépülési idejét, de úgy tűnik, hogy a járvány megakasztotta a rehabot, még messze van a játékképes állapottól, és a klubnál valószínűleg nem fognak kockáztatni vele. Oubre-nak még egy év van hátra a szerződéséből.

John Wall Achilles-szakadás utáni rehabja miatt semmiképp nem játszana Orlandóban, és bár elmondta, hogy néhány kérdésben egyetért Kyrie Irvingékkel, ő alapvetően az egészet nem érzi biztonságosnak – ha egészséges lenne, a biztonság miatt nem mondana igent a játékra, illetve mivel a playoffra kevés esély lenne, azért a nyolc meccsért szintén nem szállna ringbe. Wallt kérdezték DeMarcus Cousinsról, aki jelenleg szabadügynök, és korábban egyetemi csapattársa volt a Kentucky-n: az irányító azt mondta, hogy nagyon szeretné, ha a center aláírna a Wizardshoz, nagyjából öt éve rágja emiatt barátja fülét. Wall azt is elmondta, hogy nem csak hogy nem húzatja ki a nevét az előzetes, 44 fős listáról, de 2021-ben kifejezetten szeretne bekerülni a tokiói olimpiai csapatba.

Az Indiana Pacersnél egyelőre úgy tűnik, hogy csak Justin Holiday bizonytalan a folytatást illetően: a korábbi Olaj-játékos az Irving-féle telekonferencián is egyetértett Irvinggel, jelenleg 50-50 százalék az esély, hogy ott lesz-e Orlandóban – a döntést június 24-éig kell meghoznia. 

Újabb nevekkel bővült a New York Knicks vezetőedző-jelölti kalapja: bekerült Ime Udoka is. A korábbi kiscsatár hét évet játszott az NBA-ben, többek között a Knicksben is, 2012-es visszavonulása után 2019-ig Gregg Popovich mellett dolgozott segédedzőként, tavaly váltott és korábbi Spurs-kollégája, Brett Brown mellé szerződött. Jim Boylen esetleges távozása esetén Udoka komoly jelölt lenne a Bulls vezetőedzői pozíciójára, és vannak is ilyen ambíciói, 2019 nyarán a Cavaliersnél is interjúzott. A Knicks a hírek szerint meghallgatja Pat Delanyt is, aki évek óta Steve Clifford segédedzője, előbb Charlotte-ban, most pedig Orlandóban, illetve Chris Fleminget is, aki a Bullsnál dolgozik hasonló beosztásban. Olyan pletyka is felröppent, hogy a Spurs segédedzője, Becky Hammon is bekerült a körbe, de ezt még mérvadó forrás nem erősítette meg. 

Chris Mannix (Sports Illustrated) szerint a Philadelphia 76ers előnybe kerülhet az orlandói tornán, mivel a palánk alatt Embiiddel és Horforddal nagyon erősek. A trend ugyan a kinti dobás, de ez most visszájára fordulhat, mert a kinti dobóknak idő kell, hogy beélesedjenek. 

Kevin Love kapja idén az ESPY Arthur Ashe Courage-díját. Az amerikai sportújságírók, televíziós személyiségek, korábbi élsportolók, sportvezetők szavazzák meg minden évben a díjakat - a korábbi kiváló teniszjátékosról elnevezett elismerést idén a Cleveland Cavaliers játékosának adják a mentális egészség területén végzett közösségi, szószólói munkájáért. Love 2017-ben egy nyílt levélben írt arról, korábban pánikrohama volt egy NBA-meccsen, ezzel ösztönzött más élsportolókat is, hogy megnyíljanak a témában, majd létrehozta a nevét viselő alapítványt, hogy a mentális problémák destigmatizálását elősegítse. A díjat az ESPY vasárnapi gáláján adják át hivatalosan. 

A hivatalos vizsgálat egyes részei nyilvánosságra kerültek Kobe Bryanték tragikus helikopter-balesete kapcsán, és a szakértők szerint valószínűleg a pilóta hibázott, elvesztette a tájékozódási képességét. Ara Zobayan a legutolsó rádiós bejelentkezésekor még azt mondta a légiirányításnak, hogy 4000 lábra emelkedik, de nem jól érzékelte a távolságokat és a magasságot, ami gyakori jelenség, ha a köd miatt lecsökken a látótávolság, és sem a földet, sem a horizontot nem látja a pilóta. Egy szakértő szerint ez sajnos nem egyedi, a balesetek túlnyomó többsége emiatt következik be. Zobayan a helikopter-társaság egyik vezető pilótája volt, és betartotta a biztonsági előírásokat, és egyébként a társaság korábban hat esetben nem engedélyezte például Kawhi Leonard gépének felszállását. 

Július 4-én indul a The Basketball Tournament, az évek óta megrendezésre kerülő „a győztes mindent visz” egyeneses kieséses torna idén megváltozott keretek között és az előző évhez képest csökkentett díjazással zajlik majd. A korábbi 64 helyett 24 csapat vesz majd részt a tíznapos tornán, amelyet Columbusban (Ohio) rendeznek, teljesen elzártan a külvilágtól – a díj ezúttal 1 millió dollár. A címvédő Carmen’s Crew, az Ohio State korábbi játékosaiból álló csapat ott lesz, ahogyan az azt megelőző négy bajnoki címet szerző, elsősorban tengerentúlon kosarazó amerikai játékosokat tömörítő Overseas Elite is. Nyolc kiemelt csapat lesz, ők nem lépnek pályára az első körben, a többi 16 alakulat játssza le a „selejtezőt”. A rendes kosárlabdától már visszavonult egykori Szolnoki Olaj-játékos, Aaron Craft még ott lesz a Carmen’s Crewban, az Overseas Elite pedig két nagyágyúval erősít: a korábbi NBA All-Star Joe Johnsonnal, illetve az NBA-ben is megfordult, de Európában nagyszerű karriert befutó irányítóval Pooh Jeterrel a fedélzeten igyekeznek visszaszerezni a trónt. A lebonyolításról és az ismert játékosokról a közvetítést intéző ESPN írt egy hosszabb anyagot. 

Pár hete szó volt róla, hogy LaMelo Ball vezetésével egy befektetői csoport megvásárolja az ausztrál profibajnokság egyik klubját, az Illawarra Hawksot, de úgy tűnik, ez nem fog összejönni, ugyanis a projektre lecsapott Bryan Colangelo, aki társult két befektetővel, a csoport pedig megvásárolta a franchise-t. Colangelo korábban kétszer volt az Év GM-je az NBA-ben, számos kiváló szakember tanulta mellette a szakmát, például a Raptorst irányító Masai Ujiri, a Pelicans szakmai vezetője, David Griffin, a Chicago új GM-je, Marc Eversley, illetve a 76ers GM-je, Elton Brand. Colangelo a 76ers szakmai vezetője volt 2018-ig, amikor távoznia kellett azután, hogy kiderült, a felesége számos kamu Twitter-fiókot regisztrált és azokon keresztül támogatta sok támadást kapó férjét. Az 55 éves szakember (aki nemrég a Bulls szakmai vezetői posztjáért is versenybe szállt) nem vállal elnöki vagy GM-i feladatokat, a tulajdonosi körrel azonos jogokkal felruházott tanácsadó lesz. Colangelo édesapja, Jerry Colangelo korábban négyszer nyerte el az Év GM-jének járó elismerést és a Phoenix Suns tulajdonosa is volt, ő adta el részesedését 2004-ben Robert Sarvernek, a mostani tulajdonosnak – emellett az elmúlt időszakban a Team USA menedzsereként is tevékenykedett. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus