Hírmorzsák 2020-08-05 (12:00)

Jaren Jackson Jr. szezonja véget ért. Jamal Crawford visszatérése rövidre sikerült, Beverley és Dragic is megsérült, Mike Muscala agyrázkódás miatt pihen. Még mindig foghíjas a denveri periméter. Kemba Walker kiüli a back-to-backet. Covid-visszatérők: Len, Bledsoe, Connaughton. Lou Williams nem hozott igazán jó döntést, de szerinte nem csak ő a hunyó. Rajon Rondo ma visszaérkezik Floridába, a buborék közelében fejezi be a rehabot. Darren Collison szerint óriási kacsa volt, hogy ő vissza akarna térni. A Portlandnél nagyon elégedettek Anthony-val. Egyre valószínűbb, hogy nem lesz torna a kimaradó nyolc csapatnak. A WNBA virtuális középső ujjat mutatott az egyik csapat társtulajdonosának. 

Jaren Jackson Jr. szezonja meniszkusz-szakadás miatt véget ért, erről már reggel beszámoltunk részletesebben. A Grizzlies fiatal tehetsége még az előző játéknapon sérült meg, és ma többen csatlakoztak hozzá. 

Jamal Crawford több, mint egy év után léphetett pályára NBA-tétmeccsen, de a visszatérés nem tartott sokáig, a Bucks ellen a második negyedben kivált combhajlító-sérülés miatt, Patrick Beverley pedig a Clippersből dőlt ki vádliproblémával – utóbbiról azt mondta Doc Rivers, hogy szerinte nincs komoly baj, egyszerűen nem akartak kockáztatni. 

A Miami nagyszerű győzelmet aratott Jimmy Butler nélkül a Boston ellen, de az örömöt beárnyékolta, hogy Goran Dragic a meccs utolsó percében szerencsétlenül esett rá egy társa lábára és kiment a jobb bokája, úgy kellett betámogatni az öltözőbe. Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint törés nincs, és a csapat szerint megúszta komolyabb sérülés nélkül az esetet. 

A Denvernél három fontos periméter-játékos is gondokkal küzd: a következő, Spurs elleni meccsen Jamal Murray játéka erősen kérdéses combhajlító-gondok miatt, de az ő játékára még van esély. Gary Harris (csípő) és Will Barton (térd) sem egészséges, és elképzelhető, hogy Mike Malone pihenőt ad nekik. Az előző meccset is kihagyták, ráadásul Malone kijelentette korábban, hogy egyetlen céljuk van: a playoffra minden játékosuk egészséges legyen. Várhatóan ismét Michael Porter Jr., Torrey Craig és Monte Morris kapja majd meg a perceik java részét. 

A Boston is pályára lép szerda este, náluk Kemba Walker marad ki – az előző három meccsen szépen növelték a terhelését, de az erőnléti edzők szerint a back-to-back még nagyon kockázatos, így az irányító pihenni fog. 

Arról tegnap írtunk, hogy Dennis Schröder második gyermeke születése miatt átmenetileg elhagyta a buborékot, de nem csak ő fog pár napig hiányozni a Thundernél, hanem Mike Muscala is, aki a hétfő esti, Denver elleni meccsen ütközött, emiatt át kell mennie majd az NBA agyrázkódás-protokollján. 

Több visszatérő is akad: a koronavírus-fertőzésen átesett ukrán center, Alex Len március 9-e után ismét tétmeccset játszhatott, három percet kapott a Kingsben. A szintén hasonló utat bejáró Aron Baynes még nem tart itt, a Suns centere egyelőre csak könnyebb edzéseket végez. A Dallasnál már a keretben volt, de végül még nem játszott Michael Kidd-Gilchrist, a Milwaukee-ban viszont a hátvédsor két fontos tagja, Eric Bledsoe és Pat Connaughton is bemutatkozhatott a buborékban. 

Lou Williams is megkezdhette a szezont, miután letöltötte tíz napos extra karanténját, amit egy sztriptízbárban történt látogatása miatt kapott. Williams azt mondta az ESPN-nek, hogy egyik legjobb barátja édesapjának, egyben egyik legfontosabb mentorának temetésén vett részt, majd a megszokott rutinja alapján ment el enni délután fél hat, hat körül az egyik kedvenc helyére, amiről úgy gondolta, hogy senkinek nem fog gondot okozni – tévedett, átgondolta és arra jutott, hogy összességében jobb döntést kellett volna hoznia. 

Azt azért hozzátette, hogy úgy érzi, hogy kicsit a busz alá dobták, mert ha egy steak- vagy gyorsétterembe ment volna, fele ekkora történet sem kerekedett volna az egészből, és ami az egész sztoriban a legrosszabb, elvonta a figyelmet az igazán komoly problémákról, amelyek őt és csapattársait sújtották az elmúlt időszakban, utalva itt Montrezl Harrell és Patrick Beverley családi/személyes gondjaira is. 

A Lakers irányítója, Rajon Rondo három hete, a felkészülés során törte el az ujját, de ma utazik vissza Floridába, hogy a rehabilitáció utolsó időszakát már Orlandóhoz közel töltse el – mondta el az ESPN-nek edzője, Frank Vogel. A játékost július 16-án műtötték meg, 6-8 hetes felépülési időt jósoltak az orvosok, ezzel kapcsolatban Vogel nem tudott újat mondani. A perceit egyébként Dion Waiters, JR Smith és Alex Caruso között osztották fel, és a tervek szerint valahol a második kör elején térhet vissza a veterán játékmester. A Lakers már biztosította első kiemelését Nyugaton, ezzel kapcsolatban a szakvezető azt mondta, hogy nem dőlhetnek hátra, pontosan látják, hogy sok területen kell még fejlődniük, a hátralévő meccseken e hiányosságok pótlására helyezik a hangsúlyt. 

Darren Collison határozottan cáfolta, hogy a szezon korábbi szakaszában vissza akart volna térni a Lakers vagy a Clippers színeiben. Egy podcastben elmondta, hogy felfújták az egész dolgot, még csak el sem gondolkodott a lehetőségen annak idején – a Lakers tulajdonosa, Jeanie Buss táplálta a tüzet, pedig csak arról volt szó, hogy kiment egy meccsre megnézni barátját, Russell Westbrookot. 

A Portland ma hajnalban kisebb meglepetésre legyőzte a Houstont, és bár Carmelo Anthony most sem dobott igazán jól (5/14 mezőnyből), a végjátékban előbb bemutatott egy kulcsfontosságú védekezést, majd az utolsó percben egy borzasztó fontos hármast vert be, alaposan megtolva ezzel a portlandi szekeret. Damian Lillard azt mondta, hogy amikor Melo idekerült, mindenkinek akadt róla egy megjegyzése, hogy miért nem való ő már a ligába, mennyire nem jó csapattárs, satöbbi – ehhez képest az első perctől kezdve jó csapattárs, jó mentor, sokat beszél a pályán, de mindig a csapat érdekében. Anthony azt mondta, hogy tisztán látja már a szerepét, erre jó volt a hosszabb távolléte a ligától, Lillard szerint ez azt jelenti, hogy megértette, hogy bizonyos helyzetekben mire van szükség tőle, nem érdemli meg a kritikákat, szerinte Anthony simán Hall of Famer. Az ellenfél játékosa, Jeff Green is dicsérte, edzője, Terry Stotts szerint is Anthony-n látszik, mennyire imádja a társait, és mennyire imád újra az NBA-ben játszani. 

Egyre valószínűtlenebb, hogy az orlandói buborékból kimaradó nyolc csapat (a "Delete Eight") egy másik helyen összegyűlik és edzőmeccseket játszik, mondták el ligához közeli források Shams Charaniának (The Athletic). Egy GM szerint gyakorlatilag hetek óta semmi nem történik, szerinte szégyen, hogy ennyire semmibe veszik ezt a nyolc csapatot. 

A Brooklyn Nets és a New York Liberty otthona, a Barclays Center az év első hat hónapjában 50 millió dollárral múlta alul a tervezett bevételeket. 

Végül a WNBA, amely az Atlanta Dream tulajdonosát fricskázta meg. A WNBA-szezon szintén egy floridai buborékban zajlik, és itt is megtalálható a Black Lives Matter felirat a pályán, mint Orlandóban -  a Dream társtulajdonosa, Kelly Loeffler korábban felkérdezte a WNBA-t, hogy miért promózzák ezt a mozgalmat. Az ügy ott vált érdekessé, hogy az alapvetően az üzleti életben ismert hölgy január óta átmenetileg Georgia állam republikánus szenátora, miután elődje egészségügyi okok miatt lemondott – hamarosan pedig új választás jön, ahol republikánus színekben indul.

A Dream játékosai megbeszélték, hogy szándékosan nem reagálnak erre a pengeváltásra a tulajdonosuk és a liga között, így most az egész liga összehangolt akcióval tudott üzenni. Egy hétig minden csapat minden játékosa egységesen fekete pólót visel majd a meccseken, amire csak annyi van írva fehér betűkkel: Vote Warnock – ugyanis Raphael Warnock tiszteletes lesz Loeffler demokrata ellenfele a választáson. Az ötlet a korábbi legendás játékostól, Sue Birdtől származik, aki elmondta, hogy a pólóviselés önkéntes, de az egymás közötti beszélgetések alapján gyakorlatilag teljes egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban a játékosok között, hogy az egész csak politikai színjáték és figyelemfelkeltés, ezért erre hasonló színezetű választ kell adni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus