Hírmorzsák 2020-10-12 (11:30)

James szerint a tisztelet kivívása motiválta nem csak őt, hanem mindenkit a Lakersnél, és el is várja a tiszteletet; nem akar foglalkozni a GOAT-témával; komolyan motiválták a negatív kritikák a sérülését követően; Davisnek azt a lökést akarta megadni, amit ő is megkapott Miamiban. Davis szerint végig ott volt a fejükben Kobe – nagyon elérzékenyült, amikor elkezdte felfogni, hogy összejön az álma. Vogel szerint annak nem kérdés, hogy James a GOAT, aki együtt dolgozott vele. Rob Pelinka megemlékezett Bryantről és a keresztlányáról, Giannáról – Magic Johnsonnal az elsők között beszélt, aki ezért rettentő hálás neki. Butler szerint nem fejezte be a munkát, de mindenki nyugodt lehet, csak idő kérdése, hogy ez megtörténjen, Miamiban. Spoelstra szerint felbecsülhetetlen az, amit Butlertől kapott a franchise. Danny Greent halálosan megfenyegették az 5. meccs után, stílusosan válaszolt. Máris kijöttek az új oddsok 2021-re. Dennis Smith Jr. munkájával nagyon elégedettek New Yorkban. Egy Thomspon-Iguodala kombójátékos lehet a GSW draftoltja. 

Ma hajnalban véget ért az NBA messze leghosszabb szezonja, amely 11 nap híján egy teljes évig tartott: 2019. október 22-én kezdődött az alapszakasz és helyi idő szerint 2020. október 11-én zárult. A Lakers bajnoki címéről és LeBron James MVP-címéről már korábban beszámoltunk

LeBron James negyedik MVP-címét követően arról beszélt, hogy sokat jelent neki, hogy a Lakerst képviselheti, és amikor idejött, azt mondta Jeanie Bussnak, hogy vissza akarja helyezni oda a franchise-t, ahová való. Szerinte nem csak neki, hanem a csapattársainak és az edzőknek is különleges érzés ide tartozni. Úgy gondolja, hogy ebben a csapatban és a franchise-ban jelenleg az az összetartó erő, hogy mindenki ki akarta vívni a tiszteletet. Rob Pelinka, Frank Vogel, az egész szervezet, a szurkolók is így állt hozzá, és a bajnoki cím után ő maga is azt akarja, hogy tiszteljék azt, amit elért.

Arra a kérdésre, hogy ennyire hosszú prime korszaka senkinek nem volt, és ez mit jelent az öröksége szempontjából, azt mondta, hogy ezeket a vitákat meghagyja a szakértőknek, ő egyet tehet: elkötelezi magát a játék mellett és minden szinten rendelkezésére áll a csapatának, a társainak. Hozzátette, hogy soha egyetlen meccset sem mulasztott a playoffban, csak az számít, hogy folyamatosan készen áll a játékra, beleteszi a munkát és reméli, hogy a drukkerek és a családja büszkék lesznek rá – már alig várja, hogy végre otthon legyen a szeretteivel. 

A meccs utáni interjúkban ismét elmondta, hogy óriási kihívás volt az egész szezon, talán a legnagyobb az életében, mert a körülmények folyamatosan próbára tették az ember testét, elméjét, a buborékban nagyon sok megszokott dologról le kellett mondani, aminek a segítségével egy játékos profiként tud készülni, élni. Az elmúlt másfél évben, a 2018 év végén összeszedett sérülése óta valamilyen erő hajtotta, mert hiába ért el annyi mindent, folyamatosan kételkedtek benne, másokhoz hasonlítgatták, ezek pedig végső soron komolyan motiválták. Davisről annyit mondott, hogy pontosan tudja, milyen érzések keringenek benne, mert ő is hét évig próbált bajnoki címet nyerni Clevelandben, utána elment Miamiba, ahol Wade-től, Bosh-tól és az egész franchise-tól kapott egy óriási löketet, hogy megszerezze első bajnokságát – most ugyanezt a löketet próbálta megadni csapattársának. 

Anthony Davis arról beszélt a meccs után, hogy az egész buborékban ott volt a fejekben Kobe Bryant, neki olyan szempontból különleges ez a bajnoki cím, mert a 2012-es olimpián Kobe gyakorlatilag végig mentorálta – köszönetet mondott a pálya szélén álló édesapjának is. A későbbi interjúk során megkérdezték, hogy marad-e a csapatnál (játékosopciója van a következő szezonra), amire csak annyit tudott mondani, hogy fogalma sincs, nem tud erre mit mondani – meg kell nézni az opciókat, átbeszélik a lehetőségeket az ügynökével, de ez most nem érdekli, egyszerűen ünnepelni akar.

A lefújás előtt 25 másodperccel kezdte el felfogni, hogy valóra válik az álma, és ott rászakadtak az érzések – James viccelődött vele, hogy „puha vagy, egy sírós kisbaba”. Az örökséged része, hogy nyersz bajnokságot, és ez nem mindenkinek jön össze – ő hét évig próbálkozott New Orleansban, és egyszer közel is álltak ahhoz, hogy messzire jussanak, de Cousins megsérült. Amikor cserét kért és LA-be került, csak ennyit akart: bajnoki címet nyerni és esélyt arra, hogy bajnoki címekért küzdhessen. 

Frank Vogel nemes egyszerűséggel annyit mondott, hogy LeBron James a valaha volt legjobb kosárlabda-játékos lehet ezzel vitatkozni, de szerinte csak addig lehet, amíg valaki nem látja, mit dolgozik napról napra. Kivételes élmény őt edzeni, ahogyan közelről látod, milyen vezető. A videóelemzések során folytatott beszélgetéseik, a döntéshozatali képességei hihetetlen minőségűek – James elméjét forrásként tudja felhasználni az edzői munkája során, és erre támaszkodva tudnak a csapat számára legmegfelelőbb döntéseket meghozni. 

A Lakers GM-je, Kobe Bryant korábbi ügynöke, Rob Pelinka a sajtótájékoztatón a könnyeivel küszködött, elmondta, hogy amikor kinevezték GM-nek, Kobe annyit mondott neki, hogy tudja, mit tett érte 20 évig, és két, maximum három év múlva a Lakerst is fel fogja vinni a csúcsra – ezek a szavak adtak neki energiát. Amikor megtörtént a tragédia, úgy érezte, hogy amputálták a lelke egy darabját, mivel nem csak a barátját, de a keresztlányát, Giannát is elvesztette. Pelinka beszélt arról is, hogy ebben a bajnoki címben elődje, Magic Johnson keze is vastagon benne van, és az elsők között hívta fel – ezt egyébként Magic is megerősítette és azt írta, hogy rengeteget jelentett neki az a hívás.

Vanessa Bryant egy Kobe-t és Pelinkát ábrázoló képet tett ki Instagramra azzal a szöveggel, hogy „Kobe-nak igaza volt! Maradj a pályádon és zárd ki a zajt. Bárcsak Kobe és Gigi itt lenne és látná ezt.” A Staples Center előtt a bajnoki címet ünneplő tömeg hosszú „Kobe! Kobe!” rigmussal emlékezett meg Bryantről. 

A vesztes oldalon Jimmy Butler azt mondta, beszélt Pat Riley-val és Erik Spoelstrával a lefújást követően, közölte velük, hogy nyerni akar egy bajnoki címet, és nem majd valamikor, hanem már jövőre. Nem tudta befejezni a munkát, de tovább kell lépni és folytatni tovább – az Instagramon üzent a szurkolóknak, hogy „hiszek abban, hogy visszatérünk”. Jó úton haladnak, és a meccs után az öltözőben is erről beszéltek: tanulni fognak ebből, jobbak lesznek, visszatérnek, és már most el akarnak erre készülni. A Lakers bajnoki címéhez gratuláló Erik Spoelstra szerint Butler versenyszelleme alapján abszolút szupersztár – ha számokban akarod kifejezni, vagy rá akarod húzni a skatulyákat, hogy hogyan is néz ki manapság egy NBA-játékos, akkor teljesen rossz úton jársz. Ő egy győztes, vezér, motivátor, mentor, és emellett egy elsőrangú versenyző. Ha valaki eléri ezt a szintet, akkor sokan elfelejtik, hogy mennyire fontos mindez abból a szempontból, hogy valaki mennyire képes egy egész franchise versenyzői képességeit feljavítani a jelenlétével. Spoelstra arról is beszélt, hogy az egész öltöző emlékezni fog erre a szezonra, és életük végéig testvérek lesznek. Nagyszerű játékosai vannak, egyesek közel sem 100 százalékos állapotban is mindenáron játszani akartak, és nem magukért, hanem a csapatért. Egyelőre nagyon bántja, hogy nem sikerült ebből a nehéz helyzetből a végén megtalálni a kiutat és győzni. 

Még a nagydöntő ötödik meccséhez kapcsolódik, hogy a potenciális győztes dobást elhibázó Danny Green és menyasszonya halálos fenyegetéseket kapott. A játékos annyit reagált, hogy nagyon reméli, hogy a fenyegetők ugyanilyen szenvedélyesen mennek el szavazni, küzdenek az igazságtalanságok ellen és azért, hogy egyre többen kapjanak esélyt a felemelkedésre. Magáról a dobásról annyit mondott, hogy több ideje volt, mint amennyire számított, és talán elkapkodta – mindent odaadna azért, ha még egyszer megpróbálhatná. 

A William Hill fogadóiroda máris kijött a 2020-21-es évadra vonatkozó oddsokkal: a Lakers a legesélyesebb a bajnoki címre (15 a 4-hez), mögöttük a Clippers (4 az 1-hez), a Bucks (6 az 1-hez) és a Warriors (8 az 1-hez) található. Az 5-7. helyen rangsorolták a keleti gárdákat Nets (10:1), Celtics (12:1), Heat (15:1), Raptors (20:1) sorrendben. 

A Rockets is 20:1-es oddszal áll ezen a listán, ami javulhat, hiszen még az új vezetőedző sincs kinevezve – Tyronn Lue ma látogat el Houstonba, és előzetesen annyit nyilatkozott, hogy nagyon izgatott a lehetőség miatt, mert két korábbi MVP-vel dolgozhatna együtt. 

Úgy tűnik, Dennis Smith Jr. nagyon szeretne bizonyítani a Knicksnek, a hírek szerint óriási munkát végzett el a nyáron – a történethez hozzátartozik, hogy a hátvéd a következő szezon végén szabadügynökké válik, vagyis contract yearben lesz. A Knicksnél nagyra értékelik a munkát, amit már hetekkel a hivatalos edzőtábor előtt elkezdett a csapat edzőivel, illetve Mahmoud Abdul-Rauffal – utóbbival a büntetőin dolgozott. A liga történetének egyik legpontosabb, 90 százalék feletti büntetőzője remélhetőleg segít feltornázni Smith borzasztó számait a vonalról: két éve 56.8, idén 50.9 százalékkal célzott. 

Connor Letourneau (SF Chronicle) szerint a Warriorsnak nagyon tetszik Devin Vassell játéka, elvihetik a második választási joggal, illetve lejjebb is cserélhetnek, mert valószínűleg később is elérhető lenne. Több csapatközeli forrás szerint Andre Iguodala utódját látják benne, négy poszton is kiváló védekezésre lehet képes, ráadásul az egyetemen majdnem 42%-kal triplázott, így támadásban is egy kiváló célpont lehet – egyetemi edzője szerint minden téren nagyon hasonlít Klay Thompsonra. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus