Hírmorzsák 2020-10-14 (12:00)

Tyronn Lue a fő jelölt a Rockets edzői posztjára. Stan Van Gundy jó benyomást tett a Pelicans vezetőire. Chris Finch lehet a befutó a Pacersnél. Brett Brown távozott az ausztrál válogatott éléről. Az olasz válogatott játékosai szeretnének ott lenni az olimpiai selejtezőkön. Új arcok a Kings vezetőségében. A Mavericks Giannis Antetokunmpora tartalékolhat idén. Anthony Davis egészségesebb lett LeBron James miatt. James Wiseman lehet a legbiztonságosabb választás a drafton.

A mai Morzsát az edzőkeringő legújabb mozzanataival kell kezdenünk. Kora reggel arról már beszámoltunk, hogy Tyronn Lue közel áll ahhoz, hogy a Houston Rockets edzője legyen, ugyanakkor a Los Angeles Clippers sztárjai is őt szeretnék edzőnek, illetve még a New Orleans Pelicans csapatához is elmegy egy interjúra. Utóbbi csapatnál Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Stan Van Gundy is ott van a végső jelöltek között. Van Gundy kedden találkozott a Pelicans vezetőivel, és olyan jól sikerült a megbeszélés, hogy előlépett a 4 fő esélyes egyikévé – a többi „döntős” közül egyedül Lue neve ismert.

Lue interjúja kiválóan sikerült a Rocketsnél, ugyanakkor a csapat leül még Jeff Van Gundyval – Stan testvérével – is beszélgetni. Wojnarowski úgy tudja, hogy a csapat eredetileg válogatás nélkül odaadta volna a munkát Doc Riversnek, de a Philadelphia 76ers beelőzte őket, és így lemaradtak róla. Mint ismert, Rivers a kirúgása után Philadelphiába ment először interjúra, ahonnan rögtön szerződésajánlattal a zsebében tért haza.

Kevin O’Connor (The Ringer) információi szerint Chris Finch lépett elő a legfőbb esélyessé az Indiana Pacers megüresedett edzői posztjának betöltésére. Finch 2017 óta a New Orleans Pelicans segédedzője. A Pacersnél korábban már járt Chauncey Billups és Dave Joerger is az állás miatt, míg a közeljövőben Chris Quinn és Dan Craig is le fog ülni a csapattal. Utóbbi két úriember egyaránt a Miami Heat szakmai stábját erősíti jelenleg.

A Philadelphiából menesztett Brett Brown távozott az ausztrál válogatott éléről is, miután úgy döntött, hogy nem kívánja folytatni ezt a munkát. Döntésében közrejátszott, hogy már nem a 76ers vezetőedzője, elmondása szerint jelenleg nem tudna maximálisan koncentrálni a válogatottnál végzendő munkára, mivel bizonytalan a szakmai jövője. Úgy gondolja, hogy jelenleg nem képes annyit beletenni ebbe a munkába, mint amennyi szükséges és amennyit az megérdemel. A koronavírus okozta helyzet is tényező volt a döntésében, nem szeretné szükségtelenül veszélyeztetni a családját azzal, hogy nemzetközi utakat vállal a válogatott miatt.

Az olasz válogatott NBA-ben szereplő játékosai egyöntetűen reménykednek abban, hogy lehetőségük lesz szerepelni az olimpiai selejtezőkön és az ötkarikás játékokon is. A dolgok jelenlegi állása szerint csak akkor lehet minimális esélye egy játékosnak részt vennie a selejtezőkön, ha csapata lemarad a rájátszásról, máskülönben az NBA 2020/21-es idénye átfedésben lesz a június végére tervezett meccsekkel. Danilo Gallinari, Marco Belinelli és Nicolo Melli közösen a játékosok szakszervezete (NBPA) felé fordult, hogy a ligával közösen dolgozzák ki annak a lehetőségét, hogy júniusban csatlakozhassanak a válogatottjukhoz. Gallinari azt szeretné, ha nem állítanák őket nehéz döntés elé, míg Belinelli szerint az olimpiai játékok mellett a ligának is káros, ha az NBA játékosai nem játszanak ezen a világeseményen. Melli szerint arra a ligára sem festene jó képet a játékosok visszatartása, aminek két éve egy nemzetközi kosaras az MVP-je. Mindezek ellenére tudja, hogy reálisan kell hozzáállniuk ehhez a kérdéshez, mert különlegesek a körülmények.

Monte McNair, a Sacramento Kings új általános igazgatója elkezdte feltölteni a körülötte lévő üres pozíciókat. Legfőbb segítője Wes Wilcox lesz, aki korábban az Atlanta Hawksnál volt GM. A játkosokkal kapcsolatos ügyek alelnöke Phil Jabour lesz, aki legutóbb a Philadelphia 76ersnél dolgozott, míg a kosárlabdával kapcsolatos ügyek igazgatója Paul Johnson lesz. Johnson legutóbb az Oklahoma City Thunder alkalmazásában állt.

John Hollinger (The Athletic) információi szerint a liga 8 héttel a következő szezon kezdete előtt jelezni fogja indulási szándékát, ennyi idővel előre fogják közzétenni az új idény pontos menetrendjét. A jelenlegi tervek szerint január 18-án lesz a kezdés, ebben az esetben november 23-a lesz a kulcsdátum, amire figyelni kell. Hollinger úgy tudja, hogy 155 nap alatt rendezhetik meg az alapszakaszt, ami a 2017/18-as idényhez képest 15, míg a 2018/19-es szezonhoz képest 22 nappal kevesebb. A sűrűbb menetrend miatt átlagosan 4 meccset játszanának a csapatok hetente. Az NBA mindezt úgy szeretné megvalósítani, hogy közben kevesebbet utazzanak a csapatok, illetve a minimumon tartsák a koronavírusos megfertőződéseket.

Mark Cuban szerint nem az Egyesült Államokban uralkodó politikai viszályok miatt volt gyenge az NBA döntőjének a nézettsége. Szerinte sokatmondó, hogy a döntőben LeBron James, illetve a liga legnépszerűbb csapata, a Los Angeles Lakers is érdekelt volt, és mégsem követték annyian, mint más években. Sokkal inkább problémát jelentett ebben, hogy nem volt meg a nagy sztori, nem húzták fel két játékos nagy összecsapására a párharcot, nem reklámozták megfelelően a finálét. Cuban emellett arra is kitért, hogy a finálé során ismét elkezdték sugározni Kínában is az NBA eseményeit, ami miatt sokan kritizálták a ligát. A Dallas Mavericks tulajdonosa úgy gondolja, hogy Kína ugyanolyan vevő, mint bárki más, és ezért elfogadható számára, hogy velük üzleteljenek. Örülne annak, ha megoldhatnák a világ minden problémáját, de ez lehetetlen, ezért meg kell választaniuk, hogy mely csatákat vívnak meg ők. Mivel az Egyesült Államokon belül is elég sok probléma van, ezért számára prioritás ezek mielőbbi megoldása.

Brian Windhorst (ESPN) úgy gondolja, hogy a Dallas Mavericks a piacon azt fogja szem előtt tartani, hogy 2021-ben elegendő sapka alatti helyük legyen ahhoz, hogy szerződést tudjanak ajánlani Giannis Antetokounmponak. A Mavericks mindenképpen akar egy harmadik sztárt Luka Doncic és Kristaps Porzingis mellé, és küzdeni fognak a Milwaukee Bucks kétszeres MVP-jének a kegyeiért. Emiatt nem valószínű, hogy idén komolyabb szabadügynökkel erősítenének.

Chris Haynes (Yahoo! Sports) arról számolt be, hogy LeBron Jamesnek nagy szerepe volt abban, hogy Anthony Davis idén kevesebbet küzdött sérülésekkel. James megosztotta csapattársával a táplálkozási tervét, illetve azt tanácsolta neki, hogy hozzá hasonlóan rendszeresen vegyen részt megelőző kezeléseken. Davis emellett azon is sokat dolgozott, hogy támadásban kevesebbszer fogjon padlót, amikor a gyűrűt támadja, ami szintén csökkentette a sérülésszenvedés valószínűségét.

Nyilvánosságot látott, hogy a Lakers játékosa, Avery Bradley több mint 30,000 dollár értékű csomagot adományozott a WNBA buborékjának, hogy ezzel is segítse az északamerikai női liga bajnokságának lebonyolítását. Az ajándékban helyet kaptak egészségügyi és szépségápolási termékek, illetve komoly tételben adományozott oktatási anyagokat és játékokat is, mivel nagyon sok játékos a kisgyermekével együtt vett részt a buborékban. Amikor Bradleyt erről kérdezték, azt emelte ki, hogy nagyon fontos volt számára, hogy az ott lévő anyákat segítse. Tudja, hogy a női játékosok nem keresnek annyit, mint akik az NBA-ben játszanak, ezért segíteni akarta a WNBA játékosait, hogy csak a kosárlabdára kelljen koncentrálniuk.

Végül térjünk rá az idei játékosbörzére. Sam Vecenie (The Athletic) több ligában dolgozó vezetővel is beszélgetett, akik szerint James Wiseman a biztonságosabb választások közé tartozik az idei drafton. Jelenleg az ő esetében a legvalószínűbb, hogy az első 5 hely valamelyikén fog elkelni, mert az adottságai alapján róla lehet a leginkább elképzelni, hogy kezdő szintű játékos lesz a ligában. Szintén a drafthoz kapcsolódik, és szintén Vecenie tollából, hogy idén nagyobb szerepet kaphatnak a two-way szerződések, illetve hamarabb dönthetnek úgy a csapatok, hogy olyan játékosokat választanak a drafton, akiket lehet „stashelni”, azaz akiket nem kell azonnal szerződtetni.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus