Hírmorzsák 2020-10-17 (8:45)

Három főre szűkült a houstoni edzőjelöltek névsora. Újabb korábbi front office-munkatársat szerződtet edzőnek a Jazz. Spencer Dinwiddie Draymond Green szerepkörében látja magát a Netsben. Carmelo Anthony egyre közelebb a Knickshez. Több veterán irányítót, köztük Dragic-ot nézegethet a Toronto? A Boston elboltolna 1-2 elsőkörös picket. Bradley Beal szerint nem véletlenül írt alá többéves hosszabbítást a Washingtonnal. A Lakers rámenne Chris Paulra? Digitális nézettségben nagyot nőtt a liga, a fiatalok körében is népszerű az ellentétes általános tendenciák ellenére. A Pelicans tulajdonosa szerencsésen megúszott egy autós rablási kísérletet. 

Kezdjük az edzőkeringő legfrissebb híreivel. Brian Windhorst és Tim MacMahon (ESPN) jelentette, hogy a Dallas Mavericks jelenlegi segédedzőjét, Stephen Silast második körben is behívta a Houston Rockets egy interjúra, pénteken meg is történt a beszélgetés - három főre szűkült a keresés, Silas mellett Jeff Van Gundy és John Lucas közül kerülhet ki az új szakvezető. 

A Utah Jazz korábban leigazolta segédezőnek azt a Dell Dempset, aki 2010 és 2019 között a Hornets/Pelicans franchise GM-je volt, tegnap pedig ismét egy szokatlan választással erősítették meg az edzői stábot: Sergi Oliva is segédedzőként folytatja náluk. A spanyol-katalán Oliva az előző hat évben a Philadelphia 76ers-nél tevékenykedett, javarészt a stratégiáért felelős alelnökként. Korábban 12 évet töltött el utánpótlás- és felnőttedzőként Spanyolországban, de a Philly anno azért alkalmazta, mert számítástechnikából nem csak diplomája van, hanem doktori fokozatot is szerzett a számítási komplexitásokat vizsgáló munkájával - jó eséllyel a magasabb szintű statisztikák alkalmazásában több szintet fog lépni a Utah.

A 76ers a front office-ban erősít, a Pacers eddigi kosárlabdáért felelős alelnöke, Peter Dinwiddie (csak névrokonok Spencer Dinwiddie-vel), illetve Prosper Karangwa, a Magic scout-részlegének vezetője is hamarosan csatlakozhat Elton Brand stábjához. 

Ha már szóba került, Spencer Dinwiddie is nyilatkozott az ESPN The Jump című műsorában, és azt mondta: egy Draymond Greenhez hasonló stílusú játékosként tudja elképzelni magát a következő évek Netsében. Dinwiddie szerint most még senki nem tudja, hogy ki fog kezdeni, ki jön a padról, hogyan épül fel a sztárok rotációja, de ő magát Greenhez hasonlóan a csapat ragasztójaként látja: néha szed 10 pattanót, néha kioszt 10 gólpasszt, néha kicsit többet dob, bár erre valószínűleg nem lesz szükség, mert szuperdinamikus irányítójuk van és a liga történetének egyik legjobb scorere is náluk pattogtat. A hátvéd egyébként jövőre 11.5 millió dollárért játszik Brooklynban, 2021-22-re pedig 12.3 milliós játékosopcióval rendelkezik. 

New Yorkban készül Carmelo Anthony az előtte álló szabadügynök-létre, és Marc Berman (NY Post) szerint nem ördögtől való gondolat, hogy másodjára is Knicks-mezt öltsön - a szakíró szerint ha Chris Paul szerződtetése összejön a New Yorknak, akkor Anthony érkezésére igen komoly esély nyílik. Mint ismert, a Knicks új szakmai vezetője, Leon Rose korábban Anthony ügynöke volt, vagyis Paul nélkül is összejöhet az újraegyesülés. A Knickshez kapcsolódik, hogy a nyolcadik helyen draftoló gárdának nagyon szimpatikus Isaac Okoro játéka - egyetemi edzője, Bruce Pearl mondta el, hogy két méter magas hátvéd-kiscsatár összes edzőjét megkereste a New York, és szerinte az első pillanattól nagyon szimpatikus nekik az Auburn kosarasa. 

A Toronto Raptors több irányítót is nézegethet a szabadügynök-piacon, Blake Murphy (The Athletic) szerint Goran Dragic, DJ Augustin, Jeff Teague képviseli a veterán vonalat, de a korlátozott szabadügynökök közül Kris Dunn és De’Anthony Melton is kalapban lehet. 

A Boston Celtics három elsőkörös pickkel is rendelkezik az idei drafton, de szinte biztosan cserélni fognak ezekből, mert három újoncnak egészen biztosan nincs hely a keretben - ha nem sikerül cserélni, akkor valószínűleg európai játékosokat választanak ki, akik egyelőre maradnának Európában. 

Bradley Bealt sok gárda szeretné megszerezni, de ő nem akar távozni Washingtonból. A Wizards sztárja egy helyi podcastben elmondta, hogy ő egy lojális ember, itt akar maradni, különben nem írt volna alá szerződés-hoszabbítást, és szeretné akár az egész karrierjét egy helyen eltölteni, bármennyire is szokatlan ez a mai NBA-ben. 

Eric Pincus (B/R) több vezetővel is beszélt a ligában, és többen úgy gondolják, hogy a Lakers meg fog próbálkozni Chris Paul átigazolásával - ugyanakkor ez nem lesz egy egyszerű történet, hiszen jelen állás szerint hat játékos fizetésének kellene bekerülnie a dealbe, illetve más partnerek is kellenének hozzá. 

Bár a televíziós nézettség a többi amerikai sportághoz hasonlóan nagyot zuhant az NBA esetében is, akad jó hír is a digitális vonalon: a liga videós anyagainak nézettsége a különböző platformokon 17%-kal nőtt és elérte a 20 milliárd megtekintést - csak a nagydöntő ideje alatt generált a liga 1 milliárd megtekintést. Érdekesség, hogy a Z generáció (1997 és 2012 között születettek) egyelőre nem tűnik akkora sportfogyasztónak, mint a milleniumi (1981 és 1996 között születettek). 2010 és 2018 között az észak-amerikai sportbiznisz a médiajogok magasabb összegű értékesítésével és szponzori szerződésekkel 49.9 milliárd dollárról 71.1 milliárdra nőtt, de ez valószínűleg csökkenni fog. A Morning Consult felmérése szerint a Z generáció mindössze 53%-a tartja magát szurkolónak, szemben a milleniumi generáció 69%-ával - az összadat egyébként 63%. A csökkenés leginkább a férfiaknál feltűnő, itt a milleniumiak 75%-a, a Z-generáció 58%-a tekinti magát szurkolónak. Ami viszont jó hír az NBA-nek, hogy az esporttal együtt népszerű a fiatalok körében, köszönhetően annak, hogy Kobe Bryantet és LeBron Jamest egyértelműen kedvenc sportoló figurái között kezeli ez a korosztály. 

A végére egy szerencsés kimenetelű rablási kísérlet, aminek a Pelicans tulajdonosa, a 73 éves hölgy, Gayle Benson volt a szenvedő alanya. Október 10-én New Orleansban egy mellé álló kocsiból valaki beugrott az autójába, de Benson határozott ellenállásának köszönhetően az elkövető inkább nem próbálkozott meg a kocsi elrablásával. A Pelicans szóvivője megerősítette a hírt és Benson köszönetét tolmácsolta a városi rendőrség felé a profi és gyors munkájukért. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus