Hírmorzsák 2020-11-07 (11:00)

17-18%-ot tarthat vissza a liga a fizetésekből, szakértők szerint ez szerelmeslevél a játékosok számára - hétfőig állapodhatnak meg a felek a részletekről. Néhány érdekes szám az előttünk álló szezonról. A Warriors Anthony Edwardsot húzhatja, a Wizards és a Celtics ugyanazt a centert, a Jazz és a Knicks ugyanazt a hátvédet nézegeti. Monte Morris imádja Denvert és hosszabbítani akar, de nem fillérekért. Houstonban cél a bajnoki cím a jelenlegi állománnyal, de kevésbé szélsőséges játékstílussal. MKG a Knicksnél köthet ki. Phoenixi szakíró szerint a Booker-elvágyódásról szóló hír a világ kacsája. Windhorst szerint Paul George úgy írt alá a Thundernél 2018-ban, hogy ígéretet kapott: ha menni akar, oda cserélik, ahol jó neki. Kanada lecsúszhat a 2024-es olimpiáról, mert nem tud kiállni az Amerika-bajnokság selejtezőire. 

Tegnap írtunk róla, hogy a játékos-szakszervezet elfogadta a liga javaslatát, és december 22-én megkezdődik a 2020-21-es alapszakasz. A felek a pénzügyi részletekről továbbra is tárgyalnak, emiatt megegyeztek abban, hogy a jelenlegi CBA felmondási határidejét jövő hétfőig tolják ki, vagyis várhatóan a hétvégén minden vitás kérdést meg fognak oldani. 

A liga várhatóan a játékosok fizetésének csak átlagosan 17-18%-át tartja vissza letétként, miközben az NBA bevételei 40%-kal csökkennek. Brian Windhorst (ESPN) idézett egy játékosügynököt, aki szerint ez egy “sweetheart deal” az NBA részéről, nagyon sokat engedtek a játékosoknak - ezzel kollégája, Bobby Marks (ESPN) is egyetértett. Marks ki is számolta a nagy szerződésekkel rendelkezőknél, hogy ez mit jelent: Steph Curry a 43 milliós szerződéséből 35.3 milliót megkap, LeBron James a 39.2 millióból 32.2-t, Kawhi Leonard pedig 34.4 millióból 28.2-t. 

Ehhez kapcsolódik, hogy a The Score összeszedett pár sarokszámot. 71 nap fog eltelni az előző szezon vége és az új évad kezdete között, ami messze minden idők legrövidebb offszezonja az összes major ligát tekintve is - az NBA-ben az eddigi legrövidebb 127 nap volt, más ligákban 99 nap, amit az NHL hozott össze 2012-13 és 2013-14 között. 285-286 napig nem lép pályára bajnoki meccsen a New York Knicks és a Golden State Warriors, ami több, mint kilenc hónapnyi távollétet jelent. 205 nap alatt 1080 alapszakasz-meccs és maximum 105 playoff-összecsapás kerül majd lejátszásra. 103 korlátozás nélküli szabadügynök és 80 korlátozott státuszt választható játékos kerülhet ki napokon belül a piacra. 

A Warriors várhatóan Anthony Edwardsot fogja húzni a második helyen a drafton, ha a Minnesota Timberwolves nem viszi el az első helyen, ezt a helyi szakíró, Connor Letourneau (SF Chronicle) írta meg több forrás alapján. Egyikük ott volt Edwards privát workoutján, és azt mondta, hogy bár még sokat kell tanulnia a magát az új Dwyane Wade-nek tekintő Edwardsnak, rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami csak a legnagyobbakra jellemző. 

További drafthírek. A kameruni hátvéd, Aristide Mouaha és az olasz csatár, Michele Ebeling is kihúzatta a nevét ai idei börzéről. A Memphis Egyetem magasembere, a 12. helyen rangsorolt Precious Achiuwa a héten a Wizardsnál és a Celticsnél edz - a fővárosiak a 9., a Celtics a 14. helyen húz jelen állás szerint. A Knicks a 27. és 38. picken az Arizona dobóhátvédjét, Josh Greent, illetve a Duke centerét, Vernon Carey Jr.-t húzhatja. Green egyébként a Jazznél volt felmérőn, ők a 23. helyen draftolhatnák. 

Monte Morris azt nyilatkozta a Denver Postnak, hogy ő szeretne hosszabbítani a Nuggets-szal, és ezzel nem is árul el túl nagy titkot, mindenki tudja, hogy imádja Denvert, a franchise-t, a csapatot, az edzőket, még a felszereléseket is. Ugyanakkor az egyértelműnek tűnik, hogy a mostani 1.7 milliós fizetésénél többet szeretne, minimum 6 milliót évente. 

A Houston célja továbbra is a bajnoki cím, erről beszélt a régóta a csapatnál dolgozó, idén ősszel GM-mé kinevezett Rafael Stone Stephen Silas vezetőedző videókonferenciás sajtóbemutatkozásán. A vezető szerint James Harden nyolc éve a csapat tagja, azóta mindig a bajnoki cím a célkitűzés, és mivel a klasszis továbbra is Houstonban van, ebben nincs semmi változás. Azzal, hogy Harden náluk játszik, a kulcsemberük megvan és a munka fele el van végezve, a másik fele rá, Silasre és a csapatra vár, hogy megvalósítsák az elképzeléseket. Egy kicsit több opció kell a csapat játékába, épp ezért nem úgy mennek bele az offszezonba, hogy meghúzzák a határt 201 centis magasságnál. Jó, használható játékosokat keresnek felépítéstől függetlenül - mindez ez azt jelenti, hogy a totális small-ball mellett kicsit visszatérnek a hagyományosabb játékokhoz is. 

Stephen Silas annyit tett hozzá, hogy élete első vezetőedzői megbízása rögtön egy win-now csapat irányítása, de ő ennek kifejezetten örül, mert ő is ilyen típusú edző, csak a bajnoki címben gondolkodik. Szerinte meg kell nézni, hogy a hatodik legjobb támadójátéka volt tavaly a Rocketsnak, rendszerszinten kár változtatni, inkább finomhangolni kell a szisztémát, és apró módosításokkal elérni, hogy az ellenfelek védelmei folyamatosan döntéskényszerbe kerüljenek és nehezebben lehessen védekezni a Houston ellen. A cél, hogy a gárda támadójátéka Top2 legyen a ligában, ehhez pedig gyorsan kell támadni, hogy ne tudjanak rendeződni a védelmek. 

Marc Berman (NY Post) a New York Knicksnél egyelőre kisebb célokban gondolkodnak a szabadügynök-piacon, és egyik kiszemeltjük Michael Kidd-Gilchrist lehet - védekező mentalitása jól illeszkedhet Tom Thibodeau rendszerébe, és úgy látják, hogy a személyisége is passzolna az öltözőbe - ráadásul nem is túl nagy az értéke. MKG a Knicks segédedzője, Kenny Payne keze alatt játszott a Kentucky-n, emellett a CAA ügynökség ügyfele, amelyet eddig Leon Rose, a Knicks új szakmai vezetője irányított. Ehhez kapcsolódik, hogy Maurice Harkless-szel szinte biztosan nem fognak hosszabbítani a klubnál. 

Pár napja mi is megírtuk, hogy a Ringer egyik szakértője szerint Devin Booker elvágyódhat Phoenixből, ezt viszont most kategorikusan cáfolta egy helyi szakíró, John Gambadoro: szerinte ez 100%-ban hamis információ, soha nem hallott erről, és egyszerűen szemétrevaló az egész pletyka - ugyanezt erősítette meg Michael Scotto (HoopsHype) is. 

Malik Beasley-t korábban családon belüli erőszak miatt vették őrízetbe (a hatóságok szerint 19 hónapos fiára fogott fegyvert többek között) és a gyermeke felügyeleti jogát is fel akarják függeszteni - a felügyeleti jog egyelőre a Wolves játékosánál és feleségénél van. 

Brian Windhorst (ESPN) beszélt arról, hogy megbízható információi vannak arról, hogy amikor 2018 nyarán Paul George négyéves szerződést kötött a Thunderrel, megegyezés született a klubbal arról is, hogy ha úgy érzi, hogy nem akar tovább Oklahomában maradni, akkor jelezze azt a klubvezetés felé, és megtalálják a mindenkinek megfelelő megoldást. 

Kanadának november végén már folytatnia kellene a az Amerika-bajnokság selejtezősorozatát, amely a 2024-es olimpiára kvalifikál majd, Kubával és a Virgin-szigetekkel kellene összecsapnia, akiket simán verne is, azonban a jelenlegi járványügyi szabályok alapján nem tudnak kiállni a meccsekre. A szövetség abban bízik, hogy elhalasztják a rendezvényeket - ha ez nem történik meg, akkor csak abban bízhatnak, hogy a korábban februárban begyűjtött két győzelem elég lesz ahhoz, hogy kijussanak a kontinenstornára.

Európában egyelőre több magasan jegyzett nemzeti csapat sem hívott be NBA-játékost az Eb-selejtezőkre, a litvánok (Jonas Valanciunas, Domantas Sabonis), a bosnyákok (Jusuf Nurkic, Dzanan Musa) és a finnek (Lauri Markkanen) viszont még bíznak abban, hogy húzóembereik pályára léphetnek az NBA-edzőtáborok kezdete előtt. Vincent Collet, a franciák szövetségi kapitánya azt mondta korábban, hogy az NBA nem engedélyezte a részvételt, de hivatalos információ nem jött ki a témában. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus