Hírmorzsák 2020-11-28 (10:00)

Hivatalos az előszezon menetrendje, hamarosan kiadják az alapszakasz első felének meccslistáját is, az egyéni edzések jövő hét kedden, a csapatos edzések pénteken kezdődhetnek majd el. Több újonc is megkapta szerződését, két második körös, Tyrell Terry és Tre Jones két évnél hosszabb kontraktust kötött. Több kisebb igazolás történt a tegnapi napon. Véglegesítették az OKC-Pistons-Mavs hármascserét. Ricky Rubio feladata lesz Anthony Edwards mentorálása. Tatum és Ibaka új szerződése is tartalmaz trade kickert. 

Az NBA kiadta az előszezon-menetrendet: összesen 49 meccset rendeznek, egy csapat maximum négy összecsapáson vesz majd részt, de legalább egy hazai és egy idegenbeli meccse biztosan lesz. Az előszezon a megszokottnál rövidebb lesz, magyar idő szerint december 12-én hajnalban kezdődik és december 20-án hajnalban zárul. A teljes menetrend PDF-formátumban itt elérhető.

Mint ismert, az alapszakasz december 22-én este indul, jelenleg az biztos, hogy két részletben rendezik meg: az első etap március 4-én zárul, ennek menetrendjét néhány napon belül nyilvánosságra hozza a liga. A szezon második felét március 11. és május 16. között tervezik lejátszani, ennek pontos menetrendjét azonban majd csak az első etap végéhez közeledve pontosítják. Itt ugyanis figyelembe kell majd venni, hogy addig mennyi mérkőzést kellene esetleg elhalasztani, mivel azokat a második etapban tudják majd pótolni. 

Jövő hét kedden kezdődhetnek az egyéni edzések, de maximum 4 játékos és 4 edző-segítő részvételével, és addigra mindannyiuknak 3 negatív PCR-teszttel kell rendelkeznie - a teszteléseket helyben meg kell kezdeni még ma. Legkésőbb jövő hét pénteken lehet rendes csapatedzést tartani, de ott csak azok vehetik fel a munkát, akiket már ma elkezdenek tesztelni és addig folyamatosan negatív eredményeket produkálnak. 

Több újonc is megkapta első profiszerződését, folytassuk velük. A Golden State Warriors aláírt James Wisemannel, a draftmásodik center első évében 8.7 millió dollárt keres majd, négy év alatt közel 40 millió ütheti a markát. A Sacramento Kings új hátvédje, Tyrese Haliburton kontraktusa 3.8 millió dollárról indul, négy év alatt 17.9 millió körül kereshet. A San Antonio Spurs hátvéd-kiscsatára, Devin Vassell is aláírt, az ő szerződése valamivel több, mint 4 millió dollárról indul és összességében 18.6 millió jöhet össze karrierje első négy évében. 

Két második körös pick is szerződést kapott, de nem kétéves, hanem annál hosszabb kontraktust írhattak alá. Tegnap este már jeleztük, hogy a Dallas Mavericks az első körből éppen csak kicsúszó, 31. helyen választott Tyrell Terry-t négy évre kötötte magához, a hátvéd Tim MacMahon (ESPN) információi szerint ahhoz hasonló méretű (összesen 6 millió dollár körüli) szerződést kap, mint 2018-ban Jalen Brunson. A Spurs a 41. helyen húzott Tre Jonest (Tyus Jones öccsét) igazolta le három évre - a mid-level egy részéből valósítják meg, további részletek nem ismertek, de valószínűleg legalább egy, de inkább két év teljesen garantált lehet. A Spurs egyébként jelenleg 15 normál szerződéssel rendelkezik, és virtuálisan átlépte a luxusadós határt, de Bobby Marks (ESPN) cap-szakértő jelezte, hogy ha kiteszik Tyler Zeller nem garantált szerződését, akkor visszajönnek a luxusadó alá. 

Az Orlando Magic hivatalosan is bejelentette öt játékos leigazolását: Jordan Bone és Karim Mane two-way szerződést kap, Jon Teske, Robert Franks és Devin Cannady edzőtáborra szóló kontraktust. A Brooklyn Nets a második körben, 57. helyen húzott magasembert, Reggie Perry-t szerződteti, a csapat közleményében nem jelezték, hogy normál szerződést vagy two-way megállapodást kötöttek vele. Az Indiana Pacers az előző évben hat meccsen már pályára lépő Brian Bowent hozza vissza - a szezon végén nem kapott qualifying offert és korlátozás nélküli szabadügynökké vált, most viszont kap a csapattól egy two-way szerződést. A Philadelphia 76ers Justin Andersonnak ad egy kétéves, első évében részlegesen garantált szerződést: Andersont 2015-ben az első körben draftolta a Mavericks, majd játszott Philly-ben és Atlantában is, majd a buborékban a Brooklyn Nets színeiben mutathatta meg magát. A Milwaukee Bucks a swingman Treveon Grahamnek ad edzőtáborra szóló szerződést. 

Korábban megkötött szerződéseket is konkretizáltak: Jayson Tatum új szerződése 15%-os trade kickert tartalmaz, ahogyan Serge Ibaka Clippers-es kontraktusa is. Torrey Craig egyéves, teljesen garantált megállapodást kötött a Bucks-szal minimumért, míg a Clippers Patrick Pattersont végül nem minimum összegért szerződtette újra egy évre, hanem a Non-Bird jogait felhasználva, így 20%-kal a minimum felett, 3 millió dollár környékén keres majd. A Rocketsnál Sterling Brown egyéves minimum-szerződése teljesen garantált, Bruno Caboclo kétéves minimumának első éve akkor válik garantálttá, ha a szezon kezdetén a keret tagja, egyébként csak 50 ezer dollárt kap, míg Jae’Sean Tate hároméves szerződést kapott, de nem minimumot, hanem a mid-levelből egy kicsit magasabb összeget - nála is él a Caboclo-féle feltétel, annyi eltéréssel, hogy ő nem 50, hanem 500 ezer dollárt biztosan keres. 

A Toronto Raptorsnál Oshae Brissett ott lesz az edzőtáborban, de még kérdéses, hogy milyen szerződéssel - az előző évadban two-way játékosként szerepelt a Raptorsnál, a szezon után pedig a csapat megadta neki a qualifying offert, de nem lehet tudni, hogy ezt fogadja-e el, esetleg kötnek egy másik szerződést. Csapattársa, Terence Davis viszont talán megnyugodhat: a nemrég családon belüli erőszakkal vádolt hátvéd szerződésének 2020/21-re vonatkozó része vasárnap válik garantálttá, jó eséllyel a Raptors nem fogja addig már felbontani. Davis a múlt héten részt vett a gárda Los Angelesben tartott mini-edzőtáborában is. 

Véglegesítették a Pistons-Thunder-Mavericks hármascserét, amelyben Trevor Ariza kerül Oklahomába, James Johnson Dallasba, Delon Wright pedig Detroitba. Eddig a gazdát cserélő draftjogok nem voltak egyértelműek, most viszont már biztos, hogy az OKC egy 2023-as második köröst (a Dallas vagy a Miami pickjét, amelyik kedvezőbb), illetve a Dallas 2026-os második körösét kapja meg. 

Akadt egy kisebb csere, a Utah Jazz Rayjon Tuckert és a 2027-es második körös pickjét postázta el a Cleveland Cavaliershez készpénzért. A Jazz ezzel egyrészt nyitott egy helyet a keretében, másrészt nem kell pénzt fizetniük Tuckernek - jelenleg csak 340 ezer dollár garantált a fizetéséből, teljesen garantálttá november 29-én válna, így a Cavs még gyorsan kirakhatja, ha akarja. 

Van egy kisebb hírcsomag a Minnesota háza tájáról, folytassuk velük. Hivatalosan is bejelentették Malik Beasley új, négyéves szerződését, amiből három év és 43 millió dollár garantált, a negyedik év csapatopciós. A The Athletic-nek több forrás is elmondta, hogy Ricky Rubio átigazolásának fő mozgatórugója Anthony Edwards fejlődésének segítése - azt látták, hogy korábbi állomáshelyein a spanyol irányító milyen jó hatással volt Donovan Mitchell és Devin Booker játékára, valami hasonlót várnak tőle a Wolvesnál is. Végül Juan Hernangomez maradt, akivel nemrég új, hároméves, 21 milliós szerződést kötöttek, de a harmadik év csapatopciós. A spanyol magasember úgy számolt, hogy 10 millióról induló szerződést kaphat, de ilyet senki nem ajánlott neki - mivel a Wolves közben senkit nem tudott leigazolni a posztjára, így a végén ismét egymásra találtak a felek. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus