Hírmorzsák 2020-12-18 (13:00)

A Sixers felajánlotta Ben Simmonst Hardenért? Morey tagad. A Rockets elkezdte árulni Hardent más csapatoknak is. A Bucks nem akar cserélni Hardenért, akinek több dolog miatt sincs olyan magasan az értéke. JVG nem szakadt meg azért, hogy a Houston vezetőedzője legyen. Gary Harrist több együtteshez is megpróbálta elcserélni a Nuggets. Will Barton nem akar csere lenni. A deadline március 25-én lesz. A liga vizsgálatot indított a Clippers ellen tampering gyanúja miatt. Kawhi Leonard nem bánja, hogy a Clipperst választotta. Egy közvéleménykutatás szerint Ballmer a legjobb, Ranadive a legrosszabb tulajdonos. Kuzma nem tudja, mi lesz a szerepe. Gobert nem akar szupermaxot a Jazztől. Zion több mint 10 kilót fogyott a buborék óta. Új játékos a Jazznél, a Knicksnél és a Minnynél. Kevin Porter Jr. ellen ejtették a vádakat.

Adrian Wojnarowski és Ramona Shelburne (mindketten ESPN) jelentették, hogy a Houston Rockets elkezdett tárgyalni más csapatokkal is, nemcsak azokkal, akikhez szívesen menne James Harden (Brooklyn Nets, Philadelphia Sixers). A hírek szerint több együttes sem nagyon akar komoly dolgokat feladni Hardenért anélkül, hogy biztosítékot kapna arra vonatkozóan, hogy Harden nem távozik tőlük két év múlva ingyen. Wojnarowskiék és Shams Charania (The Athletic) is úgy tudják, hogy a Philly már adná Ben Simmonst is, de egyelőre nem nagyon haladtak a tárgyalások semerre a Sixers és a Rockets között - Daryl Morey GM Charaniának cáfolta, hogy Simmonst cserélnék, elmondása szerint az ausztrál fontos része a klub jövőjének. A Netsnek az a baja, hogy nem nagyon vannak olyan értékei, amik érdeklik a Houstont - nekik be kell vonniuk egy harmadik csapatot is, ha szeretnének a texasiak számára értékes csomagot adni.

Sam Amick (USA Today) információi szerint nemcsak az a baja Hardennel a csapatoknak, hogy két év múlva szabadon távozhat jelenlegi szerződéséből: a labdadomináns stílusa, a védekezése és a személyisége sem éppen vonzó. Amick forrása szerint ha egy pályája csúcsán lévő korábbi MVP elérhetővé válik, az általában mind a 30 csapat érdeklődését felkelti, Harden esetében viszont az előbbi indokok miatt ez nincs így. Egy vezető azt nyilatkozta Amicknek, hogy Harden elképesztő scorer, de nem bajnok típus: nem two-way játékos, és borzaszóan nehéz vele együtt játszani. Annyira hozzászokott ahhoz, hogy a saját stílusa alapján játszik, hogy komoly aggodalmak vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire negatív hatással lehet a csapaton belüli összhangra. Brian Windhorst (ESPN) saját podcastjében elmondta, hogy a Milwaukee Bucks például nem akar Hardenért cserélni - ezt megerősítette a The Athletic is. Azt is hozzá kell tenni, hogy a Bucksnak nincs is nagyon mivel versenybe szállnia.

Az is a Rocketshez tartozik, hogy Marc Berman (New York Post) azt írta: Jeff Van Gundy lehetett volna a befutó a Houston kispadjára, ha akarta volna az állást, de nem igazán szakadt meg azért, hogy őt válasszák - monthatni közönyös volt a poszt iránt. Van Gundy azt nyilatkozta, hogy voltak olyan posztok, amiket nagyon szeretett volna, de nem kapott meg, meg voltak olyan állások, amiket simán megkaphatott volna, de úgy érezte, nem megfelelő számára. JVG úgy érzi, manapság örülhet mindenki, akinek van munkája. Ha jön valami jobb, akkor megpróbál majd váltani, de jelenleg szerencsésnek érzi magát, hogy az ESPN-nél lehet.

Az előbb említett Windhorst arról is beszélt, hogy a Denver Nuggetsnél komoly faktor lehet Gary Harris, akit megpróbáltak elcserélni az off-szezon során, nem is egyszer, nem is egy helyre. A dobóhátvédnek rengeteg egészségügyi gondja volt a 2017/18-as szezon óta - akkor kezdődött el 4 éves, 84 millió dolláros szerződése. Windhorst hozzátette, hogy amikor játszik Harris, akkor elég komoly pluszt jelent a coloradói együttes számára, és a játékos saját bevallása szerint most egészséges. Az újságíró csapatokat ugyan nem említett, de Harris szinte biztosan benne volt abban a csomagban, amit a Denver a New Orleans Pelicansnek ajánlott Jrue Holiday-ért cserébe - mint ismert, Holiday, végül nem a Nuggetshez került.

Maradjunk még a Nuggetsnél. Vannak kérdőjeles pontok a kezdőcsapatban, Will Barton pedig Kendra Andrewsnak (The Athletic) kijelentette, hogy ő kezdő - egyáltalán nem tervezi, hogy hatodik ember lesz, nem is akar az lenni. Barton egyébként egyfajta összekötő volt a kezdők és a cserék között: másodlagos playmakerként használták Jamal Murray mellett, és ez volt a szerepe akkor is, amikor Monte Morris bejött a padról. Michael Malone vezetőedző annyit mondott, hogy neki nem az a dolga, hogy mindenkit boldoggá tegyen - ha ez lenne a feladata, jégkrémet árulna. Nehéz döntéseket kell meghoznia, amikre egyre kevesebb ideje van, hiszen közeledik a szezonnyitó.

Térjünk át másra: a trade deadline március 25-én lesz a most következő szezonban, ezt megszavazta a Board of Governors is. Az All-Star szünetet március 5. és 10. között tartják, tehát utána is lesz még két hete a csapatoknak lépni.

Még három hír kapcsolódik az NBA-hez. Egyrészt eldőlni látszik, hogy buborékos torna lesz idén a G-Liga - mindenképp akarnak szezont, mivel ott van az Ignite nevezetű csapat, amelyet direkt az NCAA-t megkerülő fiatal tehetségeknek hoztak létre. Másrészt az aktív roster 13-ról 15 főre nő - a 15-ös keretből eddig 13 embert lehetett nevezni egy-egy meccsre, most már mindenkit lehet majd. Harmadrészt pedig a liga vizsgálatot indított a Los Angeles Clippers ellen. A TMZ jelentette, hogy Johnny Wilkes 2.5 millió dollárra perli a csapatot és Jerry Westet azért a szerepért, amit Kawhi Leonard Clippershez csábításában játszott. Az NBA úgy érzi, hogy ez elég ahhoz, hogy elkezdjenek vizsgálódni az ügyben, megsértette-e a Clippers a tampering ellenes szabályokat. A klub és maga West is tagadta, hogy bármi szabályellenest tett volna - a Clippers állítólag be is fogja mutatni azokat a bizonyítékokat, amik igazolják, hogy Wilkes állításai pontatlanok, tele vannak csúsztatással, így nem az igazságot tükrözik.

Ha már Clippers: Jimmy Kimmel (ABC) megkérdezte Kawhi Leonardöt, hogy mennyire kényelmetlen neki a Lakers ellen játszani, miután tavaly úgy döntött, nem oda igazol, és később bajnok lett az aranysárga-lila alakulat. Leonard azt mondta, hogy nincsenek benne ilyen érzések - teljesen elégedett azzal, hogy a Clipperst választotta. A Lakersről annyit mondott, hogy nagyszerű munkát végeztek tavaly, el is érték a céljukat, megérdemelten.

Maradjunk közvetve a Clippersnél. Mike Vorkunov (The Athletic) 31 emberrel készített közvéleménykutatást a legjobb és legrosszabb tulajdonosokról: 13 vezető, további 10 vezetőségi tag, 6 játékosmegfigyelő és 2 edző szavazta meg, hogy mely három tulajdonos szerinte a legjobb és a legrosszabb a jelenlegi NBA-ben. A Clipperst birtokló Steve Ballmer lett az első (20.5 pont) a Miami Heat tulaja, Mickey Arison (14), illetve a Golden State Warriors élén lévő Joe Lacob/Peter Guber (10.5) páros előtt. Az egyik játékosmegfigyelő szerint Ballmer a legjobb azért, amit a Clippers körüli kultúrával tett, illetve azért is, amilyen szinten hajlandó pénzt költeni. Egy játékosügynök annyit mondott Ballmerről, hogy csak kérni kell tőle, ő meg teljesíti is.

A legrosszabbak listáján a Sacramento Kings tulaja, Vivek Ranadive (23.5 pont) és a Phoenix Sunst birtokló Robert Sarver (23) nagy csatát vívtak az elős helyért, de a New York Knicks hírhedt tulajdonosa, James Dolan is közel volt (21). Az egyik vezető szerint Ranadive jót akar, de olyan embereket vesz fel, akik nem feltétlenül értenek ahhoz, hogyan kell vezetni egy csapatot, illetve mit kell nézni a kiválasztásnál, mindemellett nem is hagyja őket dolgozni - az illető szerint ez egy pocsék kombináció.

A Los Angeles Lakersnél Kyle Kuzmától megkérdezték az újságírók, hogy mire számít, mi lesz a szerepe a most következő szezonban, amire annyit mondott, hogy fogalma sincs. Anthony Davis annyit reagált erre, hogy nagy év következik Kuzma számára (lejáró szerződéssel bír). Davis érzése szerint csapattársának nagyobb szerepe lesz az aranysárga-liláknál, mint az előző idényben. A magasember arról is beszélt, hogy szerinte arra van szükségük, hogy Kuzma önmaga legyen, azt hozza, amit tud.

A Utah Jazzhez is két hír kapcsolódik. Egyrészt a csapat leigazolta Yogi Ferrellt - tavaly 4.4 pontot és 1.4 gólpasszt átlagolt a Sacramento Kingsnél. Másrészt Tim MacMahon (ESPN) Brian Windhorst előbb említett podcastjében elmondta, hogy a pontos számokat ugyan nem ismeri, de úgy hallotta, hogy Rudy Gobert nem kéri a teljes szupermaxot a Jazztől ahhoz, hogy hosszabbítson a gárdával - voltak ilyen hírek Utah-ból, de ezek nem igazak. MacMahon hozzátette azt is, hogy az megnyugtató lehet az együttes számára, hogy a francia center és Donovan Mitchell között semmilyen probléma nincs már - a buborékban nagyon jól megvoltak együtt, és most már abszolút nem kérdés, nincs is a porondon, hogy ki tudnak-e jönni egymással vagy sem.

Maradjunk még a buboréknál és Windhorstéknál: az újságíró úgy tudja, hogy a New Orleans Pelicans sztárja, Zion Williamson több mint 25 fontot, azaz több mint 11 kilót fogyott Orlando óta. Windhorst szerint ennyire "karcsúnak" nem tűnik Zion, viszont jobban mozog a pályán, ez kétségtelen.

Ferrell szerződtetése mellett voltak még igazolások. A New York Knicks előbb aláírt Louis Kinggel, majd ki is rakták a keretből - valószínűleg ő is megy majd a Westchester Knickshez, mint Andrew White, Skal Labissiere és James Young. A New York közben aláírt Bryce Brownnel is, de jó esély van rá, hogy neki is az lesz a sorsa, mint Kingnek. A Minnesota Timberwolvesnál Jordan McLaughlin aláírta a two-way QO-ját, így marad az együttesnél - tavaly 7.6 pontot és 4.2 gólpasszt átlagolt a nagycsapatban.

A végére pedig Kevin Porter Jr. maradt: a Cleveland Cavaliers fiatal játékosa ellen ejtették a vádakat. Portert még novemberben kapcsolták le, amikor egy baleset után kiderült, hogy fegyver és marihuána van a kocsijában.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus