Hírmorzsák 2021-01-15 (10:30)

Sean Marks hosszabb interjút adott, beszélt az Irving-helyzetről. Harden annyit mondott Brooklynban, hogy csak nyerni akar, más nem érdekli. A három sztár válaszai "jók voltak" a feltett kérdésekre - együtt akartak játszani és Marks elmondta nekik, hogy valamikor valakinek hátrébb kell majd lépnie. Shaq és Barkley alaposan lehúzta a keresztvizet erről az egész helyzetről, Hardenről és Irvingről is - szerintük ez Durant csapata, de Splash Brothers helyett Dribble Brotherst kapott maga mellé. Újabb találkozót kell elhalasztani. Zion Williamson visszatérhet. Jusuf Nurkic csuklótörést szenvedett. Harden nélkül összeállt és keményen harcolt a Houston.

A fő témánk természetesen továbbra is a Brooklyn Nets, amelynek GM-je, Sean Marks most hosszabb interjút adott egy sajtótájékoztató keretein belül. Marks elmondta, hogy Kyrie Irving továbbra sincs a csapattal és még mindig nem tudja, hogy mikor tér vissza, de az nyilvánvaló, hogy amint ez megtörténik, részletesen és pontosan be kell számolnia erről az egészről. Hozzátette, hogy Irvinget minden nap tesztelik a koronavírusra az eltávja alatt és ő úgy tudja, hogy az irányító nagyon izgatott már, hogy minél előbb újra ott lehessen a többiekkel.

A konkrét indokokról továbbra sem beszélt, az viszont szóba került, hogy a liga vizsgálatot indított Irvinggel kapcsolatban, amiért olyan videó jelent meg róla a közösségi médiában, amelyen szemmel láthatóan ünnepel egy születésnapi bulinak tűnő eseményen. Ezt természetesen az NBA protokollja tiltja és a liga azt is eldöntheti, hogy mennyi ideig legyen karanténban Irving a visszatérése után - Marks szerint remélhetőleg minél előbb meghozzák a határozatot és onnantól konkrétabban lehet beszélni a folytatástól.

Természetesen megkérdezték James Hardenről és az érte való cseréről is, amiről annyit mondott, hogy nem volt összefüggés a csere és Irving távolléte között, de az irányítót és Kevin Durantet is megkérdezték arról, hogy mit szólna az ügylethez. Mint mondta, a két játékos pozitívan fogadta a dolgot, bár Marks hozzátette, hogy majd meglátjuk, hogy a pályán hogyan áll össze ez a trió. Szerinte mindhárom játékos képes vezér lenni, vezetni a csapatot, de áldozatot is tudnak hozni a csapat érdekében.

Marks azt is elárulta, hogy Harden azt mondta neki, hogy ő semmi mást nem akar már, csak nyerni, csak és kizárólag ez érdekli - ez a válasz is helyes volt szerinte és az is, amit Irvingtől, illetve Duranttől hallott. Együtt akartak játszani, de ő azért felhívta a figyelmüket, hogy lesznek pillanatok, amikor valamelyiküknek hátrébb kell lépni és az egyéni dicsőségét feláldozni, de úgy érzi, hogy most mindannyian a közös célt látják maguk előtt. Ez a cél pedig a bajnoki cím, méghozzá minél előbb - Marks nem kerülgette a dolgot, megmondta, hogy most van "nyitva az ablak", a közeljövőben kell felérniük a csúcsra, erre koncentrálnak.

Az említett Harden-cseréről beszélgettek az Inside the NBA-ben, és nem finomkodtak sem James Hardennel, sem Kyrie Irvinggel. Shaquille O’Neal szerint az NBA-kosárlabdának természetesen van üzleti oldala, de amikor Harden azt mondja, hogy mindent odaadott a városnak, a csapatnak, az egész egyszerűen nem igaz. Harden mindent megkapott, amit csak kért: leigazolták Dwight Howardot, Chris Pault, dobóspecialistákat, Russell Westbrookot, és egyik sem működött. A playoffban az utolsó öt olyan meccsen, ami kiesésről döntött, csak egyet nyert meg a Rockets, ezeken 41%-kal dobott mezőnyből, 24%-kal triplázott, 32 gólpasszára jutott 27 eladott labda - ezekről kellene beszélni, mert egy 30-40 millió dolláros játékostól ez a “semmi” kategória, egyszerűen nem lépett fel, amikor fel kellett volna lépnie és megtolni a csapatot. A szupersztárnak ez a dolga, és ha ezt nem csinálja meg, vagy nem tudja megcsinálni, akkor nincs miről beszélni. Houstonban több emberről tud, akik kifejezetten örülnek, hogy Harden végre elment, és szerinte ha a Nets idén nem nyer, akkor az bust kategória. Kenny Smith a Netsről beszélt, akik nem mélyek jelenleg, ugyanakkor mindhárom sztárjuk elképesztően képzett egyénileg, Durant és Harden pedig a fizikai adottságaival szinte megállíthatatlan, Irving pedig a liga egyik legjobb ballhandlere.

Charles Barkley annyit tett hozzá, hogy ez igaz, de mindenkinek áldozatokat kell hoznia, lejjebb kell adnia az igényeiből, hogy ebből csapat legyen, és jelen pillanatban a három sztár közül egyedül Kevin Durant bizonyította a Warriorsnál, hogy képes önzetlenül játszani a csapatáért. Harden és Irving ilyet soha nem tett, és nehezen tudja elképzelni, hogy ők ketten azt mondják, hogy nem érdekli őket a statisztika, hanem ha arra van szükség, keményen védekeznek és oda fektetik be az energiáikat. Irving emellett első számú vezérként sem bizonyított: a LeBron előtti időszaka Clevelandben egyértelmű kudarc volt, a Jamesszel közös időszakban csak azt bizonyította, hogy része tud lenni egy bajnokcsapatnak, de amikor elsőszámú vezető szeretett volna lenni egy erős csapatban, akkor megbukott Bostonban, amikor pedig tavaly elkezdte a szezont, néhány meccs után már olyanokat nyilatkozott, hogy nincsenek megfelelő társai. Shaq azzal zárta le a beszélgetést, hogy az önfeláldozás a kulcsszó a Netsnél: mindenkinek visszább kell fognia magát támadásban, mindenkit be kell vonni a csapatjátékba - ez az igazán nagy játékosok ismérve, ahogy azt a legendás edző, John Wooden megfogalmazta. Emellett azt is el kell majd dönteniük,hogy ez kinek a csapata - Shaq szerint ez Durant csapata, de nagyon érdekes lesz látni, hogy a Splash Brothers után mire megy a Dribble Brothers oldalán

Harden korábbi csapata, a Houston Rockets viszont rögtön győzni tudott Szakáll távozása után, erről pedig az együttes játékosai azt mondták, hogy összeálltak és együtt, csapatként küzdve nyertek. Mint mondták, a legutóbbi, Lakers elleni sima vereségük után húztak egy vonalat, hogy eddig és ne tovább, most pedig sokkal keményebben kosárlabdáztak - az utóbbi időben sok minden zajlott körülöttük, de a játékukat kontrollálhatják. Stephen Silas vezetőedző is elégedett volt, szerinte nagyon harciasak voltak, fő labdakezelő, szervező játékos nélkül nyertek San Antonióban, erre kell építeniük a folytatásban.

Ugorjunk kicsit tovább: Zion Williamson visszatérhet, a "bizonytalan" teszteredménye biztossá vált és engedélyezték a játékát, tehát nem koronavírusos. 

A Pacersnek és a Sunsnak viszont nem kell meccsre készülnie, a Phoenix soron következő találkozóját már amúgy is halasztani kellett a csapaton belül zajló kontaktkutatás miatt, így nem meglepő, hogy a szombat esti, Indiana elleni találkozó is erre a sorsra jutott. Az elmúlt hat napban kilenc összecsapást kellett halasztani, ehhez egy jön még hozzá a szezon legelejéről.

Arról már reggel beszámoltunk, hogy a Portland centere, Jusuf Nurkic csuklótörést szenvedett. A meccs után rögtön sínbe tették a kezét, ami azt jelenti, hogy bizonyára jó ideig nem látjuk a parketten - a csapat viszont egyelőre nem közölte, hogy ez mennyi időt jelent.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus