Hírmorzsák 2021-02-19 (10:00)

Megvannak az All-Star meccs kezdői és kapitányai - lesz meccs, Adam Silver ezt hivatalosan is bejelentette, szerinte elégedetlenkedő, szkeptikus hangokat sokszor hallott már az utóbbi egy évben. Anthony Davis négy hétre esett ki. LeBron James mérföldkőhöz ért. Dennis Schröder az egészségügyi protokoll alá került. Stephen Silasnak vannak álmatlan éjszakái. A Pelsnél Zion Williamson és Brandon Ingram kapcsolatán dolgoznak. James Wiseman napokon belül visszatérhet.

Megvannak a március hetedikei, atlantai All-Star meccs kezdői és csapatkapitányai. Nagy meglepetés nem történt, a szurkolók, a játékosok és a média szavazatai alapján Nyugatról LeBron James, Nikola Jokics, Kawhi Leonard, Anthony Davis és Paul George került be (ebben a sorrendben) a frontcourt-szavazás top ötjébe, Steph Curry, Luka Doncic, Damian Lillard, Donovan Mitchell és Devin Booker pedig a hátvédsorba, míg Keletről Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo, Joel Embiid, Jayson Tatum és Jimmy Butler volt a legjobb öt a frontcourtban, Bradley Beal, Kyrie Irving, James Harden, Zach LaVine és Jaylen Brown pedig a hátvédsorban. Ez persze még változhat, hiszen Davis és George is sérült jelenleg, sőt, Davisszel kapcsolatban a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy az All-Star idején még nem lesz bevethető, ráadásul a kezdőkön kívüli helyeket majd az edzők szavazatai döntik el.

A kezdőket így Nyugaton a Curry-Doncic-Leonard-James-Jokics ötös, míg Keleten az Irving-Beal-Durant-Antetokounmpo-Embiid sor alkotja majd. Csapatkapitánynak a szavazatok alapján Jamest és Durantet jelölték. Érdekesség egyébként, hogy Doncic és Lillard ugyanannyi pontot gyűjtött, de mivel a szurkolói szavazás többet ért és ott a szlovén végzet előrébb, így ő került be a kezdőbe.

Említsük még meg a két kezdőt, Nyugatot a ligaelső Jazz trénere, Quin Snyder vezeti majd, míg Keleten jelenleg Doc Rivers a befutó, de ehhez még egy meccset nyernie kell a Sixersnek, vagy vesztenie a Netsnek.

Mindebből természetesen az is következik, hogy igenis lesz All-Star meccs, Adam Silver komisszár ezt hivatalosan meg is erősítette. Mint mondta, szerinte ez a helyes lépés, ezt kell most tenniük és bár természetesen hallja, érti azokat a hangokat, amelyek szerint nem ez, de ugyanezeket a hangokat sokszor hallotta már az elmúlt egy évben - sokan mondták, hogy nem szabad szurkolók nélkül játszani, hogy nem lehet a buborékot összehozni, hogy George  Floyd halála után aztán végképp nem szabadna játszani. Most is megvannak ezek, de a pandémiás helyzetben minden döntésben komoly kockázat van és az ő dolga, hogy ezek alapján döntsön - így döntött, mert ezt érzi helyesnek. 

Még egy gondolat az All-Star meccsről: Bradley Beal tavaly elég nehezen emésztette meg a kihagyását, most viszont kezdeni fog, ami nagy elismerés neki. Mint mondta, a saját teljesítménye mellett szerinte ebben most az is benne van, ami tavaly történt, az egy kicsit ott maradt az emberekben, hogy őt "elfelejtették".

Ha már szóba került James, akkor maradjunk még nála, ma hajnalban ugyanis újabb mérföldkőhöz érkezett: elérte a 35.000 pontot, amire eddig csak Kareem Abdul-Jabbar és Karl Malone volt képes a liga történetében. Óvatos becslések szerint is az a realitás, hogy ha James nem szenved komolyabb sérülést és nem esik ki hosszabb időre, a formája pedig jelentősen nem esik vissza, akkor Malone-t már jövőre elérheti és két szezon alatt Abdul-Jabbar megdönthetetlennek hitt rekordját is megdöntheti - 1500 pont alatt még az 50-60 meccses szezonjaiban sem zárt és valamivel több mint 3000 ponttal vezet előtte KAJ jelen pillanatban, a mostani szezon első felében. 

Még egy hír a Lakershez kapcsolódóan: Dennis Schröder az egészségügyi protokoll alá került és nem léphetett pályára ma hajnalban a Brooklyn Nets ellen - ez általában azt is jelenti, hogy egy hétre kiesett, ami Anthony Davis hiánya mellett finoman szólva is érzékenyen érintheti a bajnokot. Schröder hiányát nagyjából egy órával a Nets elleni meccs előtt jelentette be a klub, ami annyira váratlanul érte magát a csapatot is, hogy például Frank Vogel a felvezetőben még a német irányítót emelte ki kulcsjátékosként, hogy neki kell védekeznie Kyrie Irving ellen.

Még mindig Lakers, ugyanis az említett Anthony Davisről Frank Vogel vezetőedző azt nyilatkozta, hogy megvizsgálták ismét és négyhetes kihagyással számolnak vele kapcsolatban. Az kiderült, hogy nincs szakadás az Achillesében, ami jó hír, de így is hosszú hetekig kell pihennie, illetve amúgy is óvatosan akarnak bánni vele, nem erőltetik - négy hét múlva játszhat újra, ha minden a tervek szerint alakul.

A korábban jó formában lévő Houston Rockets a sérülések miatt (is) most nagyon mély gödörbe került és sorozatban hét vereséget szenvedett el. Stephen Silas vezetőedző azt mondta a helyzetről, hogy nem tagadja, vannak álmatlan éjszakái jelenleg, de egyrészt próbál pozitív maradni, másrészt ő egy problémamegoldónak tartja magát és most is innen közelít - igen, vannak sérültjeik, vannak gondjaik, de mindig azt nézi, hogy az adott hibát hogyan lehetne kijavítani. Azt hozzátette, hogy nehéz alkalmazkodni ahhoz, hogy a jól működő rotációjukból kik estek ki, de dolgoznak az ügyön.

Közben hivatalossá vált, hogy a texasi helyzet miatt elhalasztották a Rockets-Mavs összecsapást, a magyar idő szerint holnap hajnalra kiírt meccset később rendezik majd meg.

A New Orleansnál a szoros végjátékkal akadnak komoly problémák, állítólag Zion Williamson és Brandon Ingram, a két vezér nem nagyon találja egymást ilyen helyzetben, nem tudnak összedolgozni - a csapatnál azon akarnak javítani, hogy az ő kettejük kapcsolata megfelelő legyen kiélezett szituációkban. Williamson szerint elemezniük kell, hogy mikor mit kell tenni, egyénileg és csapatként is rá kell jönniük, hogy hogyan tudják megnyerni az ilyen meccseket. 

A végére pedig egy sérülthír: a Golden State Warriors azt jelentette be, hogy James Wiseman állapota javult és az újonc center a csapat soron következő négymeccses idegenbeli túráján visszatér - hogy melyik meccsen, azt még nem tudni, de ez azt jelenti, hogy maximum egy héten belül pályára léphet

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus