Hírmorzsák 2021-02-21 (10:45)

DeMarcus Cousins szerződését véglegesíti a Houston, de utána elengedik, mert nem illeszkedik a csapat hosszútávú terveibe - a Lakers vagy a Heat lehet az új állomáshelye. A Rockets Dedmont és Iljasovát nézegeti. Draymond Green butaságán ment el a GSW győzelme, Steve Kerr szerint átlépett egy határt, ami nem megengedhető. Steph Curry lebetegedett, de nem koronavírusos, Dellavedova vakbélműtéten esett át. Schröder nem koronavírusos, de még két meccset várhatóan kihagy. Justise Winslow egy évet várt arra, hogy bemutatkozzon Memphisben. A Suns NBA-rekordot döntött a Pelicans ellen, Devin Booker szerint Chris Paul művészi szintre emelte a játékát. Mike Conley Jr. reméli, hogy idén végre behívják az All-Starra. Andre Roberson szinte mindenkit ismer a Netsnél, ez megkönnyíti a dolgát. Pau Gasol cáfolta, hogy Barcelonába igazolt. NBA-veteránjai segítették hibátlan mérleghez a Team USA-t az AmeriCup-selejtezőkben. 

Arról korábban beszámoltunk, hogy a Houston Rockets idő előtt teljesen garantálta DeMarcus Cousins idei szerződését, azonban Shams Charania (The Athletic) úgy értesült, hogy ennek ellenére a napokban elválhatnak a játékos és a csapat útjai. Charania szerint Christian Wood felépülésével alacsonyabb és gyorsabb szerkezetre fognak váltani Houstonban, ebben pedig nem tudják használni Cousinst. Stephen Silas vezetőedző keményebb és feszesebb védekezést akar, ebben pedig Cousins nem jó, idén amikor pályán volt, az ellenfelek két méteren belül 63%-kal dobtak a Rockets ellen. Az utóbbi években több súlyos sérülést elszenvedő, még mindig csak 30 éves magasember valószínűleg sokáig nem marad csapat nélkül, mivel egyrészt fizikai jó formában van, másrészt Charania több vezetővel beszélt, és általános vélemény, hogy a nem könnyű emberként számontartott Cousins nagyon profin kezelte a csapatot érintő problémákat és a játékával sem volt gond, sőt kifejezetten jó mentorként tevékenykedett, például Jae’Sean Tate esetében.

A találgatás már beindult, hogy hová kerülhet, első helyen a Lakerst említi Kevin O’Connor (Ringer), hiszen korábban sérülése alatt támogatták és jó szájízzel váltak el az útjaik, ugyanakkor szerinte nem lesz óriási piaca a korábbi All-Starnak. Tim Reynolds (AP) forrásai szerint a Miami Heat bizonyítottan érdeklődik, ugyanakkor a kanadai szakíró, Josh Lewenberg a centervadászaton lévő Toronto Raptors azért nem valószínű célállomás, mert tavaly ősszel is leigazolhatták volna, de végül Baynest és Lent szerződtették. 

Arról is írtunk már korábban, hogy a Houston two-way szerződéssel leigazolta a korábbi ígéretes, de nagyon sérülékeny centert, Justin Pattont, rajta kívül Dewayne Dedmon és Ersan Iljasova is kalapban lehet, mint Cousins utódja. A csapathoz kapcsolódik, hogy PJ Tucker felépült kisebb sérüléséből, pénteken már edzett, ő szintén sokat segíthet a csapatvédekezésen. 

Draymond Greenen ment el a Warriors ma hajnali győzelme a Hornets ellen. 100-98-ra vezetett a GSW, 10 másodperccel a vége előtt egy feldobás szituációt követően Gordon Hayward szerezte meg a labdát, amire Green is ráfogott, azonban újabb feldobás helyett a játékvezetők úgy ítélték meg, hogy a Hornets játékosának sikerült időt kérnie. Green annyira felhúzta magát az ítéleten, hogy előbb keresetlen szavakat intézett az ellenfélhez, majd a játékvezetőkhöz, így dupla technikaival kiállították, a Hornets pedig végül Terry Rozier két büntetőjével, majd tempójával 102-100 arányban győzött. A meccs után Eric Paschall annyit mondott, hogy Green bocsánatot kért az öltözőben, ugyanakkor szerinte történnek ilyenek az NBA-ben, továbblépnek és tanulnak belőle. Steve Kerr viszont nem mentegette játékosát: hiába imádják az energiáját és szenvedélyét, ilyen hibát egyszerűen nem követhet el, és átlépett egy határt, amit nem léphet át - ugyanakkor a játékvezetőket is kritizálta, amiért abban a helyzetben megítélték az időkérést. 

Szintén ehhez a meccshez tartozik, hogy Steph Curry az utolsó pillanatban nem vállalta a játékot, mert lebetegedett - a csapatnál hangsúlyozták, hogy nem koronavírusról van szó, Kerr optimista, hogy a GSW vezére már kedden visszatérhet. 

Dennis Schröder kihagyta a Lakers ma hajnali meccsét is, és a címvédő gárda harmadik legjobb pontszerzője még legalább két meccsig nem térhet vissza. Schröder kontaktkutatásba esett, így hétnapos karanténba került - a jó hír, hogy a tesztjei negatívak. 

A Cavs veteránja, Matthew Dellavedova hetekre kidőlt, de nem koronavírus miatt, hanem mert ki kellett venni a vakbelét. Dellavedovát egy évre szerződtette a Cavs tavaly ősszel, de az utolsó felkészülési meccsen agyrázkódást szenvedett, és még egyetlen alapszakasz-meccsen sem léphetett pályára a szezonban. 

Justise Winslow több, mint egy évvel azután, hogy az Iguodala-cserében Miamiból Memphisbe került, végre debütálhatott új csapatában. Winslow 2020. január 8-án játszott utoljára, azután hátsérüléssel dőlt ki, majd hamarosan elcserélték Memphisbe. Júliusban csípősérülést szedett össze, lemaradt a buborékról és csak mostanra lett 100 százalékos - elsőre csereként 21 perc alatt 9 pontot, 7 lepattanót és egy szerzett labdát jegyzett a sokoldalú, kiválóan passzoló mindenes.  

A Suns NBA-rekordot döntött Pelicans ellen, miután a negyedik negyed kezdetén még 11 pontos hátrányban voltak, ebből csináltak végül 18 pontos győzelmet - ekkora fordításra a támadóidő 1954-55-ös bevezetése óta nem volt példa a negyedik negyedekben. Devin Booker szerint ez az egész Chris Paul érdeme, aki előre látja, mi fog történni a pályán, vele nem vesztik el a kontrollt, az ominózus negyedik negyedben pedig Paul játéka már művészi szintre emelkedett. Andrew Lopez (ESPN) a meccs kapcsán a másik oldalt is kiemelte: a Pelicans eddig 21 meccsen vezetett legalább 10 ponttal, de ezek közül csak 12-t nyert meg, ami az idei szezonban a liga legrosszabb ilyen mutatója. 

Mike Conley Jr.-nak óriási szerepe van abban, hogy a Utah Jazz vezeti a ligát, és ha életében először meghívnák az All-Starra, az a “világot jelentené” neki - ezt az irányító mondta el Tim MacMahonnak (ESPN). Conley ebben a szezonban 29 perc alatt 16.5 pontot, 5.6 gólpasszt, 3.5 lepattanót és 1.4 labdaszerzést szállít, emellett a rádobott triplák (6.7 kísérlet) és eredményesség (41%) tekintetében is karriercsúcsot átlagol. Szerinte a tavalyi borzasztó szezonja után sokat elmond a személyiségéről, hogy így tudott visszatérni, és úgy véli, játszott annyira jól, hogy felmerüljön a neve az All-Star cseréknél, sőt hogy be is férjen. Conley nem kiemelkedő számai mellé oda kell egyébként tenni, hogy vele a Jazz 99.7 pontot kap 100 támadásra vetítve (ez ligamásodik adat), nélküle viszont 110.8 pontot. A liga vezetőedzői szavazzák be a cseréket, a névsort február 23-án teszi közzé a liga, Conley szerint pedig most szerinte minden összeállt: listavezető a csapata, Quin Snyder lesz a vezetőedző, ennél jobb esélyt nem kívánhat magának. 

Andre Roberson érkezésével készült 1-2 mém a "Brooklyn Thunderről", utalva arra, hogy korábbi OKC-játékosokból egy komplett ötöst ki lehetne állítani. Roberson azonban még ennél is több ismerős arccal találkozhat az öltözőben, mivel a csapat egyik segédedzője, Royal Ivey szintén csapattársa volt még Oklahomában, emellett pedig Spencer Dinwiddie-vel még a Colorado Egyetemen játszottak együtt. A sérülései előtt a liga egyik legjobb periméter-védőjének számító Roberson szerint nagyban megkönnyíti a helyzetét, hogy tudta, mire számíthat, és róla is tudták, mire számíthatnak. A Netshez kapcsolódik, hogy a régóta a térdével bajlódó magasember, Nicolas Claxton lassan játékra kész, így a palánk alatt javulhat a helyzet Brooklynban, főként védekezésben. 

A Clippersnél a minap egyszerre tért vissza Paul George, Kawhi Leonard és Nicolas Batum, azonban nem emiatt került ki a rotációból Luke Kennard. A Pistonstól megszerzett kiscsatár nem nyűgözte le játékával a stábot az utóbbi meccseken, a perceit Terance Mann kapta meg szombat hajnalban. 

Sokadszorra is felröppent a pletyka, hogy az ötödik olimpiájára hajtó, jelenleg csapat nélküli Pau Gasol aláírt a Barcelonával, ezt azonban sokadszorra is cáfolta az érintett. Gasol szerint minden héten egyre jobbnak és erősebbnek érzi magát, de egyelőre a felépülésére koncentrál, jelenleg nincs játékképes állapotban. Gasol azt is hozzátette: ha lesz bejelenteni valója, azt a közösségi felületein fogja megtenni. 

Végül pedig a Team USA, amely a világ többi válogatottjához hasonlóan a kontinens-bajnokságok selejtezőin lépett pályára, utolsó meccsükön pedig Mexikót verték, így 6-0-val jutottak ki a FIBA AmeriCupra, amely kvalifikál majd a 2023-as világbajnokságra, onnan pedig a 2024-es párizsi olimpiára. Joe Johnson 11 ponttal, 9 lepattanóval és 7 gólpasszal jelentkezett, Isaiah Thomas 20 perc alatt 9 pontot jegyzett, míg a harmadik korábbi NBA-játékos Brandon Bass 12 pontig jutott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus