Hírmorzsák 2021-03-18 (13:15)

Shawn Bradley lebénult egy balesetben. A Tucker- és Ariza-csere részletei. A Bucks 3.5 milliós helyet kreált az átigazolási hajrára és a kivásárlási piacra. Curry ülőcsont-sérülést szenvedett, Wiseman és Paschall egy hetet kihagy. Három pozitív eset volt múlt héten, a liga kiadta a beoltott játékosokra vonatkozó protokollját. Christian Wood jó formában tért vissza. Juwan Howardot több NBA-csapat is kinézte vezetőedzőnek? A Thunder lehívta Dort kétéves opcióját. Paul George nekiment a játékvezetőknek. Giannis úgy ünnepelt, hogy felbőszítette a Philly-drukkereket, Dwight Howard szerint legközelebb más lesz a vége. 

Szomorú hírrel kell kezdenünk, egy szerencsétlen kerékpár-balesetben lebénult Shawn Bradley, az NBA történetének egyik legmagasabb játékosa. A 229 centi magas ex-center Utahban található otthona közelében biciklizett, amikor elütötte egy autó, a nyakánál megsérült a gerincvelője és lebénult. Az eset még január 20-án történt, megműtötték és azóta folyamatos kezelést kap, de alig-alig javul az állapota – az orvosok szerint nagyon bonyolult, lassú és fizikálisan megterhelő felépülés vár rá. A család közleményében megköszönte az orvosi és rehabilitációs csapat eddigi munkáját, és azt írták, hogy (a korábban mormon hittérítőként is tevékenykedő) Bradley jó hangulatban dolgozik a felépülésén, egyúttal reméli, hogy a balesete felhívja a figyelmet, hogy az autósok figyeljenek a kerékpárosokra. 

Ma hajnalban több átigazolás is történt, ezekről itt írtunk először, lássuk részletesen.

Trevor Ariza Miamiba, Meyers Leonard Oklahomába került, de az OKC-nél nem tartanak igényt a sérülésből lábadozó, lejáró szerződésű centerre (aki a múlt héten egy antiszemita szó használata miatt büntetést kapott a ligától). A Miami egy 2027-es másodikkörös picket is postázott. Ariza 12.8 milliós szerződése is lejáró, de várhatóan a Heat számol vele ebben a szezonban. 

Véget ér a PJ Tucker-saga. A Rockets a veterán kiscsatárt Rodions Kurucs társaságában Milwaukee-ba cserélte, ahonnan DJ Augustin és DJ Wilson érkezik. A deal része, hogy a Houston visszaadja a Bucks 2022-es elsőkörösét, cserébe megkapja a wisconsini gárda 2023-as, védettség nélküli elsőkörösét. Emellett kicserélhetik a saját 2021-es másodikörösüket a Bucks 2021-es elsőkörösére, ami ugyan Top9 védett, de a Bucks minden bizonnyal bejut a playoffba, tehát ez a védettség csak elméleti.

Tucker bajnokesélyes csapatba akart kerülni, a Houston javított a draftpozícióin, fiatal játékost kapott Wilson személyében, a Bucks veterán erősítésre hajtott, így mindenki elégedett lehet - kivéve talán DJ Augustint. A veterán irányítónak nem ideális a zsinórban 18 vereségnél járó Rockets, őt még lehet, hogy továbbadják vagy kivásárolják. 

Tucker gyakorlatilag Torrey Craig helyére érkezika minimum szerződéssel rendelkező kiscsatárért készpénzt ad a Suns, sem játékos, sem draftjog nincs az üzletben. Bobby Marks ESPN-guru szerint a Bucks ezekkel a játékosmozgásokkal egyrészt két üres hellyel rendelkezik, másrészt ezek feltöltésére 3.5 milliós mozgásteret hozott létre a hard cap-határ alatt, amivel ki tudnak osztani két minimum-szerződést, vagy további cseréknél is rugalmasabban tudnak dolgozni.

A Warriorsnél elég sok a gond, Steph Curry ülőcsont-sérülést szedett össze a Houston elleni összecsapáson – pihentetni kell a fájós testrészt, de Steve Kerr vezetőedző szerint nincs komolyabb baja. Két játékosra viszont várhatóan egy hétig nem számíthatnak, James Wiseman és Eric Paschall is kontaktkutatás körébe esett. Wiseman múlt héten már kapott büntetést a csapattól, amiért elmulasztott egy kötelező tesztet, de a hírek szerint most nem ő a hibás – az esetnél több segédedző is érintett lehet. Ide kapcsolódik, hogy egy helyi újságíró, Wes Goldberg szerint Wisemant és a Minnesota 2021-es pickjét a Warriors csak aktuális All-Starért hajlandó odaadni, más ajánlatot meg sem fognak hallgatni. 

Március 10-16. között egyébként 490 játékoson végzett tesztet a liga, közülük háromnál mutattak ki fertőzést. Közben az NBA és a szakszervezet összeállította új Covid-protokollját azon játékosok számára, akik megkapják a védőoltást – az előírások azokra vonatkoznak, akiknél az adott vakcina esetében az utolsó oltástól számított 14 nap eltelt, illetve ha az Egyesült Államokban az első két legveszélyeztetettebb oltási csoport 85%-a már ugyanígy beoltottnak minősül. Onnantól nem vonatkoznak rájuk a karanténszabályok, meccsnapokon kívül nem kell tesztelni őket, mehetnek étterembe, illetve idegenben négy személyt fogadhatnak a szobájukban előzetes tesztelés nélkül. A fenti szabályoknak megfelelő játékosok, edzők és csapatszemélyzet részt vehet személyi kontakttal járó marketingrendezvényeken és csapatmegbeszéléseken. 

A Rocketsnál örülhetnek, mert február 4-e után ismét pályára léphetett Christian Wood, aki elsőre 21 pontot és 9 lepattanót jegyzett alig 26 perc alatt. A magasember február 4-én sérült rá fájós jobb bokájára, emiatt a Houston extrán óvatos volt vele kapcsolatban – az All-Star szünetet követően már edzhetett, de megvárták, amíg fizikálisan is utoléri magát. 

Juwan Howard, a korábbi All-Star erőcsatár több évig dolgozott Erik Spoelstra mellett segédedzőként, majd alma matere, a Michigan Egyetem csapatát vette át, akikkel remekül szerepelt az idei NCAA-szezonban. Jonathan Givony (ESPN) szerint több NBA-csapatnál is képben lehet 2021 nyarán, mint vezetőedző-jelölt, de a szakíró szerint erősen kérdéses, hogy Howard elhagyja-e a Michigant, mivel nyáron több óriási tehetséget kap a keze alá. 

A Thundernél nagyon elégedettek a 12.4 pontot és 3.6 lepattanót átlagoló Luguentz Dort játékával, ezért már most lehívták a csapatopciót a következő két szezonra. A hátvéd-kiscsatár 2019-ben two-way szerződéssel került a ligába, amit a Thunder 2020 nyarán átkonvertált egy négyéves, 5.4 milliós kontraktussá, ebben hívott le opciót az OKC. 

Ma hajnalban a Dallas legyőzte a Clipperst, a meccs után pedig Paul George, a vendégek sztárja nehezményezte, hogy mindössze 11 büntetőt dobhattak. Szerinte egész szezonban ez megy, ami most: agresszíven támadják a gyűrűt, ütik-vágják őket és mégis alig fújnak faultot az ellenfeleikre. A mostani meccs videóját viszont el kellene küldeni a ligának, hogy megnézhessék, miről is beszél. Szerinte a játékvezetők pontosan tudják, hogy igaza van, de a pályán folyamatosan hazugságokkal traktálják, hogy miért nem fújnak. 

Végül Giannis Antetokounmpo maradt, aki szintén ma hajnalban kiválóan játszott a Philadelphia elleni meccs végjátékában, majd a pályára ülve ünnepelt. A limitált számban beengedett hazai drukkerek természetesen kifütyülték, de a görög szerint semmi gond nem volt az ünneplésével, később a Twitterre ki is rakta a képet az „ülj vissza, nyugodj meg és élvezd a showt” felirattal. Dwight Howard viccesen azt mondta, hogy szívesen bemutatott volna Giannison egy díjbirkózó-fogást, de sajnos már volt egy technikaija – komolyra fordítva pedig azt, hogy Giannis nagyszerűen játszott, jogosan ünnepelt, de jönnek még az ő utcájukba, akkor más lesz a vége. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus