Hírmorzsák 2021-04-09 (10:45)

Többen is büntetést kaptak a Raptors-Lakers meccs után. Május 12-én húzzák fel a Lakers bajnoki zászlóját. A szezon végén visszavonul Rick Welts, a Warriors elnöke. John Collins még legalább 7-10 napot kihagy. Jalen Brunson érinthetetlen a Mavericksnél. Khem Birch távozik a Magictől, valószínűleg a Raptorshoz ír alá. Gabriel Deck a Thundernél. Aleksej Pokusevski szeretne a legjobbak közé tartozni. Megan Rapinoe betalálta Draymond Greent.

A Los Angeles Lakers magyar idő szerint szerda hajnalban 110-101-re nyert a Toronto Raptors ellen, ahol az első negyedben egy kakaskodás után OG Anunoby és Montrezl Harrell számára is idő előtt befejeződött a mérkőzés. A két játékos pénzbüntetést is kapott, a Raptors mindenese 30,000 dollárt kénytelen befizetni a liga kasszájába, míg a Lakers magasembere 20,000 dollárnak inthet búcsút. Fred VanVleet, DeAndre’ Bembry és Talen Horton-Tucker pedig egymeccses fizetés nélküli eltiltást kapott, amiért az incidens során elhagyták a kispadot. Bembry és Horton-Tucker hajnalban le is töltötte az eltiltását, míg VanVleet azt követően teheti ezt meg, hogy lekerül a sérültlistáról, a következő olyan meccsről fog lemaradni, amikor elvben bevethető lenne.

Szintén a Lakershez kapcsolódó hír, hogy Jeanie Buss bejelentette, hogy május 12-én húzzák fel ünnepélyesen a Staples Center plafonjára a bajnoki zászlót. A címvédő ezen a napon játssza az utolsó hazai meccsét az alapszakaszban, ellenfelük a Houston Rockets lesz, és szurkolókat is fogadhatnak. Buss ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szezon első meccsén nem vehettek még részt nézők, ezért vártak az ünnepélyes zászlófelvonással, emiatt az utolsó találkozó ideális alternatívának tűnik, és egy ilyen élmény után különösen jó lesz ráfordulni a rájátszásra.

A Golden State Warriors elnökeként tevékenykedő Rick Welts bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul. A 68 éves szakember nem szakad el teljesen a csapattól, tanácsadóként továbbra is számíthatnak rá, míg a következő elnököt várhatóan egy héten belül bejelentik. Welts 1969-ben labdaszedőként kezdte az NBA-s munkásságát a Seattle Supersonicsnál, onnan küzdötte fel magát a Warriors vezetőségéig, akiknél 10 évet töltött el, 3 bajnoki címet ünnepelhetett, valamint egy új csarnok felépítését. Lelépéséről úgy nyilatkozott, hogy érzése szerint mindig is jó volt abban, hogy a megfelelő időben távozzon egy pozícióból, és ez most is így van. Ha egy évvel ezelőtt vonult volna vissza, akkor gyötörte volna az a tudat, hogy a világjárvány azon fázisában hagyja ott a csapatot, amikor még nem látszódott a fény az alagút végén. Most nyugodt lelkiismerettel tud távozni, mert nagyon úgy tűnik, hogy a következő szezontól minden visszatérhet a normál kerékvágásba.

Welts a ligára is óriás hatást gyakorolt, 17 éven keresztül állt az NBA alkalmazásában, az ő nevéhez szokás fűzni azt az ötletet, hogy az All-Star meccs köré szervezzenek egy egész gálát, és rengeteget dolgozott azon, hogy megvalósuljon az 1984-es All-Star gála, amikor először rendeztek zsákolóversenyt. 1992-ben ő volt a felelős a Dream Team körüli marketingtevékenységekért, később pedig rengeteget tett a WNBA népszerűsítéséért is. 2002 és 2011 között a Phoenix Suns sikereiért dolgozott, és pár héttel azt követően, hogy távozott tőlük, aláírt a Warriorshoz. Szintén 2011-ben nyilvánosan felvállalta, hogy a saját neméhez vonzódik, ezzel akkor ő lett a legmagasabb sportvezetői tisztséget betöltő személy, aki ezt elmondta. 2018-ban azzal ismerték el rendkívüli pályafutását, hogy beiktatták őt a Hírességek Csarnokába.

Az Atlanta Hawks bejelentése alapján John Collins még legalább 7-10 napot kihagy a sérült bal bokája miatt, addig viszont folytatja a napi rehabilitációját. Több mindent is csinálhat a sérült testrésze mellett, ugyanakkor a pályán egyelőre csak egyéni munkát végezhet.

Brian Windhorst arról beszélt a podcastjében, hogy a Dallas Mavericks mennyire nagyra tartja Jalen Brunsont. Az újságíró úgy tudja, hogy a cserehatáridő lejárta előtt több hívást is kapott a csapat vele kapcsolatban, de a válaszaikból az derült ki, hogy már-már annyira érinthetetlen, mint Luka Doncic. Ha mondjuk LeBron Jamest ajánlanák érte, akkor meghallgatnák az ajánlatot, de úgy tekintenek rá, mint a jövő csapatának meghatározó tagjára.

Adrian Wojnarowski (ESPN) arról számolt be, hogy elválnak Khem Birch és az Orlando Magic útjai, kivásárolták a centert. A jelek szerint az is megvan, hogy hol fogja folytatni Birch azt követően, hogy lekerül a waiverről, minden bizonnyal a Toronto Raptorsnál fog aláírni. Ezzel párhuzamosan a Raptorsnál egy másik lépésre is elszánták magukat, Patrick McCaw ugyanis szabadlistára került tőlük.

Több kisebb játékosmozgás is történt az elmúlt 24 órában. Gary Payton II 10 napos szerződést kapott a Golden State Warriorsnál, Rondae Hollis-Jefferson pedig a Portland Trail Blazersnél tölti a következő másfél hetet. A Washington Wizardsnál szabadlistára került Jerome Robinson, míg a januárban egyszer már náluk megforduló Jordan Bell ismét aláírhat hozzájuk 10 napra. Ignas Brazdeikis a cserepiac zárása előtt került a Philadelphia 76ershez, akiknél egyetlen meccsen lépett azóta pályára, most viszont szabadlistára tették.

A Denver Nuggetsnél is volt némi mozgolódás, ők a továbbiakban Gary Clark szolgálataira nem számítanak, ezért kitették. Iránta állítólag több olyan keleti csapat is érdeklődik, akiknél a rájátszás a cél. Shaquille Harrison two-way megállapodást kötött Denverben, viszont az ő leigazolásához el kellett engednie Greg Whittingtont a Nuggetsnek.

Több amerikai szakíró is megerősítette, hogy az Oklahoma City Thunderhez a napokban aláír Gabriel Deck. A 26 éves argentin játékos a Real Madridot hagyja ott, hogy kipróbálja magát az NBA-ben is, és Emiliano Carchia (Sportnado) információi alapján 3 éves szerződést kaphat. Ahhoz, hogy a Thunder le tudja őt igazolni, fel kellett szabadítaniuk egy helyet a keretben, ezért Darius Millert szabadlistára tették.

Aleksej Pokusevski az Eurohoopsnak beszélt az ambícióiról. Eltökélt, hogy a liga egyik legjobbja legyen, ugyanakkor türelmes, és tudja, hogy attól még, hogy most nem tartozik oda, az nem jelenti azt, hogy sosem lesz ez így. Amellett, hogy próbálja kihozni magából a legjobbját, igyekszik keményen is játszani. Emellett a Thundert is dicsérte, akik megmutatták neki, hogy hisznek benne és őt akarják, és ez neki elég is. Igyekszik értük olyan keményen dolgozni és játszani, amennyire csak tud. Boldog a Thundernél, és úgy gondolja, hogy fényes jövő áll előttük, a csapat jó irányba tart, a rendszer tökéletes, semmi sem mehet félre. Amikor arról kérdezték, hogy kinek a nyomdokait szeretné követni, elmondta, hogy fiatalabb korában rengeteget nézte Kobe Bryant és Magic Johnson játékát, de ettől nem akarja őket másolni, ahogyan másokat sem, a saját stílusában akar játszani.

A végére pedig Draymond Green maradt, akit Megan Rapinoe talált be néhány tweetje miatt. Green többször is posztolt arról, hogy a női sportolóknak is ugyanolyan elismerés és fizetség járna, mint a férfiaknak, és hogy mi minden mellett kellene kiállniuk nekik. Rapinoe szerint Green üzenetei nagyon félrevezetők, mert rengeteg női sportoló teszi azt évek óta, amiket Green javasol, és úgy érzi, hogy ezek azért is félrevezetőek, mert például azt a hatást keltik, hogy eszükbe sem jutott magasabb fizetéseket kérni, miközben megállás nélkül ezért könyörögnek. A Warriors játékosa úgy gondolja, hogy közös a céljuk, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanazon az úton kell eljutnia odáig, ez nem reális. Úgy gondolja, hogy amíg ugyanaz a cél lebeg mindkettőjük szeme előtt, addig nincs probléma azzal, hogy más irányból közelítenek. Azt is elmondta, hogy abból a pár rövidke írásból, amiket közzétett, nem jön át minden, amit ezzel kapcsolatban gondol, de nem is ez volt a célja, hanem az, hogy felkeltse mások figyelmét, hogy beszéljenek erről, és ez is elősegítse a helyzet javulását.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus