Hírmorzsák 2021-04-28 (11:00)

Westbrook szerint ha olyan könnyű lenne a tripla-dupla, mindenki ezt csinálná. Dwight Howard szerint kipécézték a bírók. Kevin Love bocsánatot kért csapatától. Wagner, Louzada és Hollis-Jefferson szezon végéig tartó szerződést kapott. A Nuggets beszáll a G-Ligába. A GSW az első profi klub, amely NFT-t bocsát ki. Adam Silver szerint a liga 70%-át beoltották, alapesetben idén nem lesz buborék. Stephen Silas lett John Wall legnagyobb szurkolója. Cam Reddish-t már nem láthatjuk az alapszakaszban, Kris Dunn megkezdhette a szezont Atlantában. A legnagyobb ausztrál tehetség, Josh Giddey is jelentkezik a draftra, lotteryben kelhet el a kicsit Luka Doncic-ra emlékeztető mindenes. 

Történt néhány átigazolás, velük kezdünk. A szezont Washingtonban kezdő, majd Bostonban 9 meccs után szabadlistára tett Moritz Wagner új csapatot talált - az Orlando Magic a szezon végéig igazolta le a 2018-as draft 25. helyén draftolt magasembert. Az Orlando egyúttal felbontotta Robert Franks 10 napos szerződését. A Portland Trail Blazers szintén a szezon végéig kötötte le Rondae Hollis-Jeffersont - a kiscsatár előzőleg két 10 napos szerződést kapott, és ez idő alatt bejátszotta magát a rotációba. A Kings Damian Jones esetében döntött úgy, hogy két tíznapos szerződés után végleg aláír a magasemberrel, a kontraktus a következő szezonra is érvényes - A Bjelica-cserében érkezett Chris Silvától elköszönt a Sacamento. A Knicks a kanadai erőcsatárt, Simi Shittut kötötte magához two-way szerződéssel - Shittu a Knicks G-Ligás csapatában, a Westchesterben 14.5 pontot és 10.1 lepattanót átlagolt. A New Orleans Pelicans a várakozásoknak megfelelően több évre szerződtette a brazil Didi Louzadát. A 2019-es draft 35. helyén elkelt hátvéd 2019-ben pályára lépett a Pelicans Summer League-csapatában, az előző két évet pedig Ausztráliában töltötte. 

A Brooklyn Nets az első keleti csapat, amely bebiztosította playoff-részvételét - Steve Nash vezetőedző és Jeff Green is azt mondta erre, hogy természetesen örülnek és jó visszajelzése a munkájuknak, de a végső céljuk nem ez, ugyanúgy dolgoznak tovább a bajnoki címért. 

Russell Westbrook a minap új NBA-rekordot állított fel, egy naptári hónapon belül 12 tripla-duplát szállított, a Washington pedig ez idő alatt 10-5-ös mérleget rakott össze. A Spurs elleni hosszabbításos vereség után azt mondta az újságíróknak, hogy őszintén szólva nem gondolja, hogy van még egy olyan játékos, mint ő, és csak sajnálni tudja azokat, akik nem értékelik túl sokra a tripla-duplákat - szerinte ha ezt bárki meg tudná csinálni, meg is csinálná. Úgy látja, hogy minden este nagyon sokféle módon tudja segíteni a csapatát: védekezik, lepattanózik, passzol, bármit megcsinál, hogy nyerjen a Wizards, az pedig nem érdekli, hogy mások mit gondolnak. 

Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy a Raptors elleni találkozó egy pontján Kevin Love-nak szó szerint elment a kedve a játéktól, és gyakorlatilag odaajándékozott egy bedobást az ellenfélnek, amiből a Cavs kosarat is kapott. A mentális problémák egyik szószólójaként ismert Love a meccs után nem beszélt a riporterekkel, JB Bickerstaff vezetőedző annyit mondott, hogy megbeszélték a dolgot és játékosa bocsánatot kért a csapattól a viselkedéséért - a továbbiakban ezt belső ügyként kezelik és Love valószínűleg kap valami büntetést. Chris Fedor (Cleveland Plain Dealer) úgy tudja, hogy közvetlenül az eset előtt Love térde megsérült, emiatt is történt, ami történt. 

Dwight Howard 15 technikainál jár az idén, amivel Luka Doncic és Bradley Beal (14-14) előtt vezeti a rangsort - a következő után automatikusan egy meccsre eltiltják, majd minden további két technikai után 1-1 meccset ki kell majd hagynia. A veterán center úgy érzi, hogy kipécézték maguknak a játékvezetők, ami ugyan kicsit elszomorítja, de próbál nem foglalkozni vele, inkább 130%-ot ad ki magából minden este, és a nagyobb cél, a bajnoki cím lebeg a szeme előtt. Azt azért hozzátette, hogy soha nem kapott ennyi technikait, sosem volt egy balhés játékos, mégis mostanában villámgyorsan rádobják a technikaikat és nem érti, miért. Howard legutóbb vasárnap hajnalban a Bucks ellen kapott, amikor szarkasztikusan megtapsolt egy ítéletet, ezt pedig Doc Rivers vezetőedző sem hagyta szó nélkül, a reklamálásért ő is kapott egy technikait, majd azt mondta, hogy Howard technikaija játékosa “hírnevének” szólt. 

A Denver Nuggets is beszáll a G-Ligába, a Grand Rapids Drive-dal kötnek úgynevezett “hibrid” partneri szerződést: a Nuggets veszi át a sportszakmai irányítást a csapat felett, de továbbra is a Steve Jbarra vezette befektetői csoport tulajdonolja a klubot és pénzügyi kérdésekben ők mondják ki a végső szót. A gárda eddig a Pistonsszal volt hasonló kizárólagos kapcsolatban, ez természetesen megszűnik, a franchise pedig új nevet is vesz majd fel. A G-Liga elnöke, a korábbi All-Star, Shareef Abdur-Rahim melegen üdvözölte a szerződést, Tim Connelly, a Nuggets szakmai vezetője pedig nagyon izgatott, mert teljesen új távlatok nyílhatnak meg előttük egy “saját” G-Ligás csapattal. 

A Golden State Warriors az első profi sportklub, amely NFT-ket, vagyis nem helyettesíthető tokeneket (non-fungible tokens) bocsát ki. Az NFT-k jellegzetessége, hogy egyediek, korlátozott mennyiségben érhetőek el és nem oszthatóak - a Warriors NFT-jei tartalmazzák többek között a csapat hat bajnoki címének digitális emlékgyűrűit, illetve a franchise legfontosabb meccseinek digitális belépőjegyeit is. Az NFT-ből generált bevételek egyébként nem a csapathoz kerülnek majd, hanem Warriors közösségi alapítványához, amely az oktatási jogok egyenlőségének megteremtésére fókuszál a San Francisco-öböl környékén. 

A Milwaukee Bucks együttműködik a városi egészségügyi hatósággal, és a vasárnapi, Brooklyn Nets elleni meccs előtt egy mobil oltóponton lehetőséget biztosít arra, hogy a jeggyel-bérlettel rendelkező szurkolók megkapják első oltásukat a Pfizer oltóanyagával, ha erre eddig még nem került sor. Adam Silver, a liga első embere azt nyilatkozta a Time Magazinnak, hogy az NBA-játékosok 70%-át már beoltották legalább az első adaggal, a csarnokok 90%-ába már bemehetnek nézők, ezért jelenleg nincs tervben idén a buborékos playoff, ugyanakkor fél szemüket az új vírusvariánsokon tartják, azok még felülírhatják a terveket - szerencsére az adatok eddig kedvezőek ilyen szempontból. Silver elmondta, hogy nem kötelezik a játékosokat és a stábokat az oltásra, csak felvilágosítást adnak számukra - hozzá kell tenni, hogy a csapatokat érintő korlátozásokat akkor oldják fel egy adott gárdánál, ha a játékosok és a stáb legalább 85%-a be van oltva. 

Már korábban eldőlt, hogy John Wall combhajító-húzódás miatt befejezte az idényt, mivel mire felgyógyulna, véget is érne az alapszakasz és a Houstonnak már nincs reális esélye a playin-re. Idén 40 meccsen 20.6 pontot, 6.9 gólpasszt és 3.2 lepattanót átlagolt 40.4%-os mezőnymutatóval, Stephen Silas vezetőedző szerint senki nem gondolta, hogy akár csak megközelítheti ezt a szintet, és nagyon-nagyon sok embert cáfolt meg - személy szerint ő maga Wall legnagyobb drukkere lett. 

Atlantában az ígéretes fiatal swingman, Cam Reddish hosszú ideje küzd Achilles-gondokkal, elég lassan halad a felépülése. Minden második nap futó és egyéb kitámasztásos gyakorlatokat végez, de szinte biztos, hogy az alapszakaszban már nem láthatjuk. A klub közleménye szerint május 16-a körül vizsgálják felül az állapotát, vagyis jelen állás szerint leghamarabb a playoffban (vagy playinben) láthatjuk pályán, de az is elképzelhető, hogy már ott sem. A Hawksnál rengeteg a sérülés mostanában, de visszatérő is akad: Kris Dunn a hét elején 15 hónap után léphetett újra pályára. A liga egyik legjobb periméter-védőjének számító hátvéd 2020 januárjában húzta meg a térdszalagját, majd más sérülések is előjöttek, meg is kellett műteni, az elmúlt négy hónapban rehabját töltötte. A Hawksban most bemutatkozó játékos elsőre 13 percet kapott és az első 1-2 hétben várhatóan perclimiten lesz. 

Végül egy drafthír: Josh Giddey, a következő nagy ausztrál tehetség is jelentkezik a 2021-es draftra. A két méter feletti irányító több NCAA-ajánlat helyett az ausztrál liga (NBL) Next Stars programját választotta 2020 tavaszán, korábban ennek keretében játszott Ausztráliában LaMelo Ball és RJ Hampton is. Giddey az Adelaide 36ers színeiben 11 pontot, 7.4 gólpasszt és 7.1 lepattanót átlagolt, az ESPN draft-előrejelzésében jelenleg a 13. helyet foglalja el. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus